TelefoaneTECH

AppGallery, HUAWEI nova Y61 și nova 10 SE – un mix bun între software și hardware

Plouă cu noutăți de la HUAWEI pe acest sfârșit de an. Și dacă în toamnă a fost momentul flagship-urilor și al telefoanelor mai premium (Mate 50 și 50 Pro, nova 10 și 10 Pro), acum avem efectiv un asalt pe zona de mijloc și de buget redus. Și nu doar la telefoane.

De exemplu, recent s-a lansat Watch GT 3 SE, cel mai ieftin ceas din gama GT și o alternativă mai accesibilă la vârful de gamă din generația actuală a producătorului chinez, HUAWEI Watch GT 3. Dar avem deja review, atât la telefoanele high-end cât și la ceas, așa că să ne concentrăm pe noutățile astea, mai blânde cu buzunarul.

HUAWEI nova Y61 este un telefon solid, cu baterie mare și preț foarte bun

Voi începe, deci cu HUAWEI nova Y61, un smartphone pe care l-am testat în premieră în România și care este țintit pe clienții cu buget redus. HUAWEI nova Y61 punctează exact acolo unde trebuie pentru utilizatorii din segmentul ăsta – autonomie, ecran și conectivitate.Telefonul are un ecran IPS mare și luminos (6,52 țoli și 720 x 1600 pixeli rezoluție), plasticul din care e făcută carcasa este solid și rezistent la zgârieturi iar bateria de 5000 mAh a ținut în testele noastre două zile lejer.

Procesorul folosit este un octa-core Kirin 710, o raritate într-o lume invadată de Snapdragon-uri și Dimensity-uri. Procesorul este ajutat de 4 GB de RAM, iar stocarea este de 64 GB, cu posibilitate de montare de card SD. Ba mai mult, Y61 face și poze! Senzorul principal este unul de 50 MP, ceea ce, la banii pe care îi dai pe el, e chiar bine.

Mai avem și o cameră de macro și una folosită pentru a calcula adâncimea în poze, iar pe față avem un selfie camera de 5MP. Pozele făcute cu camera principală sunt chiar foarte ok pentru gama asta de preț, cu un nivel de detalii bun dar o gamă dinamică doar acceptabilă. Camera de selfie este cel mult mediocră.

Poză făcută cu camera principală a lui HUAWEI nova Y61
Poză făcută cu camera principală a lui HUAWEI nova Y61

Încărcarea se face prin USB-C, avem și o intrare de căști, Wi-Fi (doar pe banda de 2.4 GHz, totuși) și Bluetooth 5.1. Ba are chiar și NFC! Pe partea de software, avem uzualul EMUI de la HUAWEI însoțit de Huawei Mobile Services și AppGallery. 

HUAWEI nova Y 61 nova 10 SE AppGallery

Cum vă ziceam, HUAWEI nova Y61 bifează fix lucrurile de care are nevoie un utilizator de la un astfel de telefon. L-am butonat câteva ore și, deși nu trebuie să te aștepți la fluiditatea în utilizare a unui telefon de 3000 de lei, mă declar mulțumit de experiență. Prețul? 899 lei la lansare, un preț care deja mi se pare foarte bun.

HUAWEI nova 10 SE are toate funcțiile unui telefon de clasă medie premium

Celălalt telefon pe care l-am testat în premieră aici, pe ZONA, este HUAWEI nova 10 SE, o alternativă semnificativ mai ieftină la nova 10. Telefonul renunță la elementele “fancy” ale lui nova 10, venind cu un design mai pragmatic: plastic mat pe spate, ecran plat, nu curbat în părți și niște forme generale mai solide.

HUAWEI nova Y 61 nova 10 SE AppGallery

Ca să vă faceți o idee de cât de SE este nova 10 SE, telefonul original nova 10 are un preț recomandat de 2.500 de lei, pe când ăsta se lansează la 1.800. Reducerile de costuri s-au materializat în primul rând la partea de procesare: chipsetul este un Snapdragon 680G, față de 778G la nova 10. Avem 8 GB de RAM, iar stocarea este de 128 GB. Ecranul este tot un OLED, cu aceeași diagonală ca la nova 10 (6,67 țoli), aceeași rezoluție (1080 x 2400), dar o rată de refresh ceva mai mică, 90 Hz versus 120. Camera principală a lui nova 10 SE are 108 MP și e însoțită de o cameră telefoto de 8 MP și una de 2MP pentru poze macro. Pe față avem o cameră de 16 MP.

Bateria e chiar mai mare decât la nova 10, având 4500 mAh, iar încărcarea se face la 66W. Conectivitatea este bună, cu Wi-Fi pe 5GHz, NFC și Bluetooth 5.0 (dar fără Wi-Fi 6). Cititorul de amprente s-a mutat pe butonul de pornire iar nova 10 SE a renunțat la unul din difuzoare, oferind deci doar unul.

Este experiența diferită față de nova 10? Da, dar nu substanțial. Telefonul este mai greu, ceva mai gros și mai puțin rafinat, dar răspunde rapid la comenzi și face poze bune cu camera principală. Diferența sesizabilă este la nivelul camerei de selfie, care nu se compară cu cea de 60 MP a lui nova 10, dar în rest, telefonul se mișcă bine, nu se încălzește și are cam toate funcțiile necesare unui smartphone de clasă medie.

AppGallery și HUAWEI Mobile Services oferă o funcționalitate bună pentru nevoile de zi cu zi

Ce o să îi facă pe unii să ezite în a-l cumpăra este veșnica discuție Huawei Mobile Services versus Google. Mulți încă se tem de AppGallery, dar situația se îmbunătățește pe zi ce trece și deja pot să-mi imaginez ziua când teama asta de AppGallery o să devină doar o sperietoare folosită de oameni care n-au nicio treabă cu tehnologia dar au auzit ei de la un văr.

În contextul ăsta, vă reamintesc că AppGallery a avut o creștere incredibilă în ultimele 18 luni, fiind în top 3 platforme de aplicații la nivel global. Până în prezent, peste 6 milioane de dezvoltatori din întreaga lume s-au înregistrat pentru a se alătura Huawei Developer Alliance, ceea ce a condus la integrarea a peste 220.000 de aplicații cu HMS Core la nivel global.

Eu folosesc zilnic un HUAWEI P50 Pocket, așa că pot să zic „la prima mână” ce merge și ce nu. Și sincer să vă zic, de instalat merg toate aplicațiile pe care le folosesc, singura problemă pe care o am e cu notificările la unele aplicații instalate prin Gspace, în sensul că nu le primesc mereu. Pentru mai multe informații despre cum instalezi Gspace și alte aplicații care nu sunt în AppGallery, aruncă un ochi și pe articolul ăsta.

Și uite, așa, ca exercițiu, să vă zic rapid cum mi-am instalat Instagram pe nova 10 SE. După ce am făcut configurarea inițială la telefon, am deschis AppGallery de pe Home Page, am tastat Instagram în câmpul de căutare al aplicației și am apăsat pe INSTALARE. La următorul pas am apăsat CONTINUARE, apoi PERMITERE. Dacă vrei să sari acest pas data viitoare, poți bifa „Nu întreba din nou”.

Am apăsat din nou INSTALARE și gata. Da, ai unul-două clicuri în plus față de alte telefoane, nu e mare complicație.

Concluzia este, după mine, clară: concentrându-se pe funcțiile și caracteristicile relevante pentru segmentele de piață din care fac parte, HUAWEI nova Y61 și HUAWEI nova 10 SE au potențialul să devină foarte căutate. Dacă ești în căutarea unui telefon sub 1000 de lei, respectiv sub 2000 de lei, ai cu siguranță din partea lui HUAWEI propuneri viabile.

 

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un Pentium 2 - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button