TelefoaneReviewsTECH

HUAWEI Nova 10 și Nova 10 Pro, două smartphone-uri cu design deosebit și camere bune (review)

Încă de când am fost la IFA Berlin 2022, am ochit noile mid-rangere de la HUAWEI, Nova 10 și Nova 10 Pro, două smartphone-uri care pot fi un hit la noi prin prisma raportului preț/performanță și a designului deosebit. Telefoanele nu au întârziat prea mult să apară și la noi, ba chiar HUAWEI România le-a dedicat un eveniment întreg.

Evident, le-am luat și noi la testat, pentru a răspunde câtorva întrebări importante. Sunt aceste telefoane o ofertă bună pentru segmentul de preț între 2500 și 3500 lei? Au suficientă putere și autonomie pentru scenariile de utilizare normale? Au ceva care le scoate în evidență față de alte oferte similare? De fapt, la această ultimă întrebare pot răspunde deja, și o voi face chiar în secțiunea următoare.

Designul și construcția HUAWEI Nova 10 și Nova 10 Pro

Designul a fost întotdeauna foarte sus pe lista de priorități a celor de la HUAWEI pentru modelele Nova. Și asta se pare că este important pentru utilizatori, altfel nu erau peste 200 milioane de posesori de telefoane din seria Nova în toată lumea. Generația 10 continuă această tradiție a designului unic: dacă la majoritatea telefoanelor, designerii fac tot posibilul să mascheze secțiunea camerelor principale, seria Nova 10 face exact pe dos.

HUAWEI Nova 10 și Nova 10 Pro camere

Această minunăție de cluster de camere se cheamă Star Orbit Ring și este proiectat respectând reguli legate de dimensiuni, raporturi între elemente, coloristică etc. Conceptul a fost prezent într-o anumită formă și pe Nova 9, dar acum designul este mult mai rafinat. Și sigur, Star Orbit Ring este elementul central de design al noilor modele, dar tot conceptul n-ar valora mare lucru dacă telefoanele ar fi prost construite sau ar fi avut materiale de slabă calitate. Nu este cazul la HUAWEI Nova 10 și Nova 10 Pro, din fericire.

HUAWEI Nova 10 este cel mai subțire telefon Nova produs până acum, având doar 6,9 mm grosime. Ba chiar este unul dintre cele mai subțiri telefoane prezente pe piață în acest moment. Nova 10 Pro nu este nici el cu mult mai mare, având o grosime de 7,9 mm. Grosimea telefoanelor este și mai mult mascată de faptul că marginile laterale ale acestora sunt rotunjite, inclusiv ecranele. Iată datele de gabarit pentru cele două modele:

HUAWEI Nova 10 HUAWEI Nova 10 Pro
Înălțime 162.2 164.2
Lățime 73.9 74.5
Grosime 6.9 7.9
Greutate 168 191

Spatele telefonului conține, pe lângă Star Orbit Ring, un bliț separat de clusterul de camere, logoul Nova și numele producătorului. Textura spatelui este satinată și foarte plăcută la atingere, fiind în același timp și rezistentă la amprente și având o aderență bună. Culorile disponibile la lansare sunt Starry Silver (modelul testat) și Starry Black pentru Pro, iar Nova 10 vine cu o culoare în plus, Provence.

Nova 10 colors

Butoanele le regăsim pe partea dreaptă a telefonului la ambele telefoane, integrate în rama metalică care înconjoară dispozitivul. Partea stângă a telefoanelor nu are niciun feature, iar în partea de sus regăsim grila unuia dintre cele două difuzoare ale telefonului, împreună cu unul din microfoane. Partea de jos e cea mai aglomerată, având aici tăvița SIM, microfonul, portul USB-C și grila celuilalt difuzor.

HUAWEI Nova 10 și Nova 10 Pro parte inferioara

Pe fața telefoanelor găsim și singura diferență de design între ele. Dacă Nova 10 are decupajul pentru cameră plasat central, Nova 10 Pro a trebuit să facă loc celor două camere de selfie, una de 8 MP și cealaltă de 60MP. În rest, ecranele sunt foarte asemănătoare ca dimensiune (6,67 țoli pentru Nova 10, 6,78 țoli pentru Nova 10 Plus). LA ambele, senzorul de amprentă este optic și este situat în partea de jos a ecranului.

Per total, telefoanele dau o clară senzație de calitate, inclusiv la nivel de pachet, pentru că da, în pachetul acestor telefoane vei găsi pe lângă încărcător, cablu și husă transparentă. Ca să nu mai spun că ambele telefoane au folie preaplicată pe ecran. Dacă e ceva ce face ca HUAWEI Nova 10 și Nova 10 Pro să iasă în evidență, atunci acest lucru este designul. După cum vom vedea în continuare însă, nu este singurul lucru prin care aceste smartphone-uri se fac remarcate.

Specificațiile și performanțele telefoanelor HUAWEI Nova 10 și Nova 10 Pro

Cele două telefoane au un hardware aproape identic, diferențele fiind doar la nivel de camere și capacități de stocare. Chipsetul folosit în ambele cazuri este Qualcomm Snapdragon 778G 4G, ceea ce nu este în opinia mea grozav, pentru că este exact același chipset utilizat și la generația anterioară. Acest lucru este valabil și pentru procesorul grafic, un Adreno 642L. Telefoanele au 8 GB de RAM iar variantele de stocare disponibile sunt 128 sau 256 GB.

Pe HUAWEI Nova 10 și Nova 10 Pro, cum menționam și mai sus, avem parte de ecrane de 6,67. respectiv 6,78 inch. Iată și detaliile acestora:

HUAWEI Nova 10 HUAWEI Nova 10 Pro
Tehnologie ecran OLED OLED
Diagonală 6.67 6.78
Rezoluție 1080 x 2400 1200 x 2652
Rată de refresh maximă 120 Hz 120 Hz

Cu o densitate de pixeli de 395, respectiv 429 pixeli per inch, ecranele celor două telefoane arată excelent, iar rata de sampling pentru atingere de 300 Hz ajută foarte mult în cazul în care vrei să te joci pe aceste telefoane. Rămânând în zona multimedia, telefoanele au difuzoare stereo, lucru care ajută atât în gaming cât și la redarea de conținut audio sau video.

Trecând la camere, pe spate avem aproximativ aceeași configurație în ambele cazuri: o cameră principală de 50 MP, cu lentilă wide (27 mm), cu PDAF și o configurație a pixelilor RYYB (care face ca senzorul să fie mai bun în condiții de iluminare slabă), însoțită de o cameră ultrawide de 8 MP (cu unghi de vizualizare de 112 grade) cu autofocus, care poate fi folosită și pentru macro (fiind capabilă să focalizeze și la o distanță de 2 cm de obiectul fotografiat). Trioul este completat de o cameră de 2MP folosită exclusiv pentru măsurarea adâncimii în poze.

Camerele de pe față sunt însă un real pas înainte și indică orientarea pe care seria Nova și-o dorește: pentru vlogging și creare de conținut. Astfel, ambele telefoane au o cameră frontală de nu mai puțin de 60 MP, cu un unghi de vizualizare de 112 grade și cu autofocus. HUAWEI Nova 10 Pro are în plus și o cameră de 8 MP pentru selfie-uri, utilizată pentru zoom. Astfel, între 0.7x și 2x acționează camera wide, iar de la 2x zoom încolo cea de 8 MP.

HUAWEI Nova 10 și Nova 10 Pro camere frontale

Pe partea de conectivitate, vorbim de Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, GPS compatibil cu toate rețelele de sateliți, NFC și, evident, USB-C. Nu există jack audio, din păcate, deși dimensiunile telefoanelor ar fi permis probabil existența unui astfel de port.

Bateriile sunt de capacități diferite: HUAWEI Nova 10 are o baterie Li-Po de 4000 mAh, capabilă de încărcare rapidă la 66W, iar HUAWEI Nova 10 Pro are o baterie de 4500 mAh, de data asta capabilă de încărcare rapidă la 100W și o reumplere de la 20 la 80% în 10 minute. Mai multe detalii tehnice găsiți pe pagina lui Nova 10 și a lui Nova 10 Pro.

Bun, dar cum stăm la performanțe? Deloc rău, aș zice, suficient de bine pentru niște telefoane de clasă medie, cel puțin la partea de procesare brută. În Geekbench 5, ambele telefoane au obținut scoruri foarte apropiate: 2958, respectiv 2966 în Multi Core și 789, respectiv 786 în Single Core. În PCMark Work 3.0 Performance, telefoanele au obținut un scor de 11239, respectiv 10998 (Pro).

Subsistemul grafic l-am testat cu 3DMark Wild Life Extreme, unde scorul a fost destul de scăzut: 698 pentru HUAWEI Nova 10 și 695 pentru Nova 10 Pro. Ultimul test pe care l-am efectuat a fost cel de viteză de transfer, unde ambele telefoane au reușit să atingă 120 Mbps  la download și aproape 40 la upload prin 4G!

Per total, performanțe decente, dar utilizarea acestui chipset (prezent și pe Samsung A53 și A73) nu a permis nicio surpriză în acest domeniu.

Camerele lui HUAWEI Nova 10 și Nova 10 Pro sunt foarte bune!

Dacă la procesor am putut fi cârcotaș, în ceea ce privește camerele nu prea am ce comenta. Setup-ul de camere, cum ziceam mai devreme, este aproape identic pe spate. Avem o cameră principală de 50 MP, cu matrice de subpixeli RYYB (în loc de tradiționalul RGB), care împreună cu sistemul Quad Pixel Binning (combinarea a patru pixeli într-unul singur) îmbunătățesc substanțial performanța în condiții de iluminare scăzută. Cât de mult? Cam așa:

Poză pe timp de noapte cu HUAWEI Nova 10 Pro
Poză pe timp de noapte cu HUAWEI Nova 10 Pro

Evident, pozele au 12,5 MP datorită Quad Binning-ului, dar nivelul de calitate pentru clasa din care fac parte cele două telefoane este senzațional. Dând click pe imagine o puteți vedea la rezoluție mai bună și veți remarca faptul că este mult peste ce pot face alte telefoane chiar mai performante.

Desigur, și pozele pe timp de zi ies excelent, dar aici deja concurența este mult mai apropiată, nu aș putea spune clar că HUAWEI Nova 10 și Nova 10 Pro sunt semnificativ mai bune decât ceilalți competitori. Oricum, nu ca în cazul pozelor pe lumină slabă. Nivelul de detalii este bun, gama dinamică la fel, nu am ce comenta. În cazul camerei ultrawide, calitatea este și ea ok, dar se vede o diferență de culori între pozele luate în același loc cu camera principală și cea ultrawide.

Dar să ne mutăm atenția asupra camerei/camerelor frontale. Aici situația stă și mai bine: camera wide, de 60 MP, face poze foarte bune pentru o cameră de selfie. Folosind tehnologia de Pixel Binning, pozele ies de aproximativ 12 MP, dar de o calitate comparabilă cu cele luate de o cameră de pe spate la alte telefoane. Pro-ul mai are și o cameră pentru portrete, de 8 MP, care în pofida rezoluției mai mici, face niște poze excelente, datorită geometriei și distorsiunilor mai mici. În sfârșit, o cameră care mă face să arăt (cât de cât) bine!

Filmările sunt și ele foarte ok, în special la camerele frontale, iar softul camerei permite diverse setări pentru picture-in-picture (foarte utile pentru vlogging). Camerele principale pot filma 4K, dar la maxim 30 fps, probabil datorită procesorului insuficient de puternic. Per total, camerele reprezintă o surpriză foarte plăcută în acest segment. Sigur, nici Nova 9 nu o ducea rău la poze, dar aici am văzut îmbunătățiri substanțiale față de generația veche.

Experiența în utilizare pentru HUAWEI Nova 10 și Nova 10 Pro

Am avut ambele telefoane timp de o săptămână în teste, și dacă ar fi să spun în câteva cuvinte ce mi-a plăcut la ele, aș zice camerele și designul. Da, sunt telefoane măricele, dar foarte subțiri, iar Nova 10 este chiar ușor la cei 168g ai lui. Marginile rotunjite se simt bine iar textura satinată le dă senzația de smartphone-uri premium. Nu pot să zic că am fost impresionat de puterea de procesare sau de subsistemul grafic, dar nici nu am întâlnit probleme sau lag în utilizarea de zi cu zi.

Navigarea prin meniuri a rămas fluidă chiar și atunci când descărcam cei 3GB de date pentru Asphalt 9. Nu m-am simțit deci deloc limitat de procesor. În jocuri și benchmark-uri, telefoanele nu s-au încălzit aproape deloc, ba chiar am încercat să rulez în paralele mai multe aplicații solicitante, dar nu am reușit să trec cu ele de calificativul de „călduțe”.

În jocuri, m-a ajutat rata de sampling ridicată pentru touch, dar și rata de refresh de până la 120 Hz a ecranului. Ecran care, fără a fi lăudat prea mult în materialele promoționale, reușește să satisfacă, zic eu, pe deplin cerințele utilizatorilor de astfel de telefoane. Imaginile sunt perfect vizibile și în lumină puternică, unghiurile de vizualizare sunt excelente, iar timpul de răspuns este cel specific tehnologiei OLED – foarte bun.

HUAWEI Nova 10 și Nova 10 Pro gaming

Boxele se aud decent, fără a fi wow. Redarea de conținut a fost o experiență plăcută, fără doar și poate. În apeluri, sunetul este foarte clar și puternic, la mare distanță față de P30-ul meu (flagship de acum 3-4 ani). Nu am avut parte de întreruperi sau alte probleme, deci per total o experiență la fel de bună și aici.

Software-ul, până acum călcâiul lui Ahile pentru telefoanele HUAWEI, nu mai este o problemă în 2022. Da, sunt câteva aplicații care nu sunt perfect funcționale, cum ar fi de exemplu Geocaching, o aplicație de treasure hunt, dar chiar și pentru această aplicație, singura problemă a fost că nu mă puteam loga în ea cu contul de Google. Mare brânză, îți creezi un utilizator și o parolă și te loghezi așa.

Pe bune, însă, telefonul a rulat cam tot ce i-am dat. Cum ziceam și într-un articol mai vechi, o treime din aplicații le găsești direct în AppGallery, o treime le găsești în alte magazine (dar majoritatea acestora pot fi găsite și chiar și descărcate indirect prin aplicația AppGallery) iar încă o treime devin miraculos funcționale după ce instalezi GSpace. Iată un mic experiment cu ce aplicații am putut instala pe telefon:

Revenind la hardware, autonomia celor două telefoane e foarte bună , reușind să închei două zile fără a le încărca. Atunci când le-am pus la încărcat, Nova 10 a ajuns de la 2 la 100% în 43 de minute, iar Nova 10 Pro în 28 de minute. Iată la ce vă puteți aștepta ca timpi de încărcare.

HUAWEI Nova 10 Și Nova 10 Pro tabel încărcare

În plus, HUAWEI Nova 10 Pro este capabil și se reverse wireless charging, o funcție destul de rară în acest segment de preț.HUAWEI Nova 10 și Nova 10 ProȘi dacă tot am pomenit cuvântul preț, hai să-l analizăm un pic. Cel recomandat pentru HUAWEI Nova 10 cu 8 GB RAM și 128GB stocare este de 2499 lei, iar pentru HUAWEI Nova 10 PRO cu 8 GB RAM și 256GB stocare avem un preț recomandat de 2999 lei. La aceste prețuri, sunt aceste două telefoane de preferat altora? Ca să răspund la întrebare, aș analiza fiecare telefon în parte.

HUAWEI Nova 10 are pe post de competitor principal pe Samsung A53. Dacă îl comparăm la specificații, HUAWEI este mai bun, mai ales prin prisma camerelor. În plus, Nova 10 arată mai bine. Bateria este ceva mai mică, dar testele mi-au confirmat că autonomia este foarte bună și la Nova 10. Merită deci luat HUAWEI Nova 10? Părerea mea este că da, și dacă mai prindeți și vreo ofertă de bundle sau de reducere, Nova 10 nu vă va dezamăgi.

În cazul lui Nova 10 Pro, situația e mai complicată, pentru că în zona 3000 lei deja intră în luptă „greii”. Vorbim aici de Samsung Galaxy S21 FE, Realme GT Neo 3 și Xiaomi 11T Pro. Deja nu mai vorbim de mid-rangere, ci de flagship killers, cu procesoare de top și funcții avansate. Sigur, în acest segment de preț e și Samsung A73, care este direct comparabil cu HUAWEI Nova 10 Pro, dar lupta versiunii Pro este mult, mult mai dificilă în segmentul din care face parte. Merită luat? În valoare absolută, e un telefon bun, dar eu personal aș aștepta să scadă prețul cu măcar 200 de lei.

Design și construcție - 9
Specificații tehnice și performanțe - 7
Camera - 8.5
Experiența în utilizare - 8.5

8.3

HUAWEI Nova 10 și Nova 10 Pro sunt o ofertă bună pentru segmentul din care fac parte. Au camere de calitate și un design deosebit, dar folosesc un chipset destul de vechi.

User Rating: 4.58 ( 3 votes)

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button