Huawei MatePad Pro 13.2 este una dintre cele mai mari tablete disponibile pe piața românească și în ciuda restricțiilor la care sunt expuse produsele Huawei, beneficiile acestui dispozitiv sunt solide, atât pe parte de entertainment cât și de productivitate.
Construcția subțire, cu margini pe măsură, și ecranul superb, OLED flexibil, sunt caracteristicile care mi-au atras în mod special atenția la primul contact. Având în vedere că Huawei MatePad Pro 13.2 este prima tabletă care ajunge în Europa echipată cu noul SoC Kirin 9000S (7nm), vom discuta mai mult despre el și-l vom testa într-o gamă variată de activități.
Construcția și designul tabletei
Producătorul o include în aceeași categorie cu tabletele flagship, iPad Pro 12.9″ și Samsung Galaxy Tab S9 Ultra, dar este mai ușoară decât concurența și are un raport ecran corp mai bun. Și să nu neglijăm prețul mai mic.
Cu toate astea, Huawei MatePad Pro 13.2 nu are servicii Google, suport GMS nativ, piața principală de aplicații este App Gallery. Poți avea acces la o parte din aplicațiile de pe Google Play, prin intermediul GBox o aplicație terță, care vine preinstalată pe dispozitiv.
MatePad Pro 13.2 are dimensiunile 196.1mm x 289.1mm x 5.5 mm și o greutate de circa 580 de grame. Modelul testat este pe negru, Golden Black, și mai este disponibilă într-o variantă verde, Green. Carcasa este din fibră de sticlă de înaltă rezistență, iar spatele, ca și marginile, are un aspect metalic. Textura micro-abrazivă de pe spatele tabletei ține amprentele la distanță. Are și rezistență la zgârieturi clasificată 2H-3H Mohs. Ecranul are cele ele mai subțiri margini posibile, egale pe toate laturile, de numai 3.4mm și datorită acestui fapt raportul ecran corp este de 94%.
Numai pe latura de sus există o porțiune mai groasă, la poziționarea pe orizontală, are un notch (breton), care adăpostește camera de selfie și senzorul pentru autentificarea cu fața. Simplitatea spatelui tabletei este la rândul ei ”perturbată” de modulul circular și proeminent al camerei, plasat în dreapta sus.
Ecranul are un panou OLED flexibil cu diagonala de 13.2 inch, rezoluție de 2,880 x 1,920p, densitatea de 262 PPI și contrast de 1,000,000 : 1. Raportul de aspect al ecranului este 3:2 și precizia culorilor este ΔE<1 în cadrul gamei de culori sRGB și P3. Mai simplu spus, culorile redate sunt foarte apropiate de cele standardizate, iar diferența este atât de mică încât nu poate fi observată cu ochiul liber. După rata de refresh de 144Hz și rată de eșantionare tactilă de 360 Hz putem spune că este o tabletă de gaming.
Tableta este versatilă, putând fi utilizată în orice mediu, fie el interior sau exterior, datorită luminozității de 1000 de niți. Imaginile afișate au o paletă de culori extinsă și detalii, atât în zonele luminoase, cât și în cele întunecate, respectând standardul HDR10. Pe parte de protecția ochilor a obținut certificarea TÜV Rheinland Global Eye Care 3.0 și pentru că ecranele OLED au probleme cu efectul de burn-in, Huawei a implementat un algoritm propriu pentru combaterea ”arderii” și prelungirea duratei de viață. Pe lângă HDR10, producătorul a implementat tehnologia HUAWEI X-TrueTM Display, care îmbunătățește imaginile în care apar diferențe puternice între zonele luminoase și cele întunecate.
Specificații Huawei MatePad Pro 13.2 (PCE-W29)
Tableta are un SoC Kirin 9000S cu un procesor octa core format din un nucleu TaiShan V120 la 2620 MHz, trei nuclee TaiShan V120 la 2150 MHz și patru nuclee Cortex-A510 la 1530 MHz. Are un GPU Maleoon 9101 cu o frecvență de 750 MHz și este compatibil cu RAM tip LPDDR5, cu frecvența de 2750 MHz. Pe parte de stocare are o capacitate de 256GB (UFS 3.1) și memorie RAM de 12GB. Sistem de operare Android 12, cu interfață Harmony OS 4.0.
Să vă mai spun câteva lucruri legate de 9000S. Parte a seriei Kirin, este primul SoC cu conectivitate 5G dezvoltat independent de companie după ce, în mai 2019, administrația Trump a plasat compania pe „Entity List” (Listă de Entități), restricționând astfel capacitatea companiilor americane de a furniza Huawei tehnologii și componente fără aprobarea guvernului.
Kirin 9000, cu o tehnologie de producție de 5nm, a fost ultimul procesor pentru dispozitive mobile lansat de Huawei și fabricat de TSMC, până la apariția lui Kirin 9000S, care este produs de gigantul chinez SMIC.
Mi-am amintit că Derek Yu, preşedinte Huawei pentru Europa Centrală de Est şi Canada, spunea în 2021, în conferința de presă de la Viena, organizată cu ocazia lansării Huawei Nova 9, că gigantul tech pregătește o surpriză în materie de procesoare cu conectivitatea 5G. Și s-a materializat, întâi pe Huawei Mate 60 Pro, pe care n-am apucat să pun mâna încă, și acum pe MatePad Pro 13.2.
Pe parte de conectivitate, MatePad Pro 13.2 dispune de wireless dual-band 802.11 a/b/g/n/ac/6, Bluetooth 5.2 cu BLE, AAC, LDAC. La capitolul poziționare e compatibilă cu GPS/GLONASS/BeiDou/Galileo/QZSS. Are senzor de lumină ambientală, Hall, giroscop, busolă, gravitație și port USB-C 3.1 Gen1 cu OTG.
Huawei MatePad Pro 13.2 are integrată o camera de vapori din oțel inoxidabil, cu 37% mai ușoară și cu 25% mai eficientă decât una tradițională din cupru. Designul cu canal de aerisire accelerează circulația gaz-lichid, îmbunătățind în plus disiparea căldurii. La acestea se adugă o suprafață cu conductivitate termică ridicată din grafit, de 52000mm pătrați.
Camerele nu ies în evidență de obicei la o tabletă, dar în cazul de față, pentru că MatePad Pro13.2 are și tastatură și M-Pencil disponibile, nu e exagerat să crezi că pot fi utile pentru videoconferințe. Modulul dorsal al tabletei adăpostește o cameră principală wide, cu senzor de 13MP, autofocus, diafragmă f1.8 și una ultrawide cu senzor de 8 MP, diafragmă f2.2 și LED flash. Camera de selfie are un senzor de 16MP cu diafragmă f2.2 și e acompaniată de o cameră cu senzor dToF, pentru autentificare biometrică. Camera principală filmează până la 4k cu 30 fps (3,840 x 2,160p), iar cea de selfie până la FHD cu 30fps (1920 × 1080p).
Fotografiile și filmările sunt la nivelul unui smartphone mid-range, dar n-aș recomanda în mod special o tabletă pentru acest gen de activitate.
Am primit la test HUAWEI MatePad Pro 13.2 împreună o tastatură Smart Magnetic detasabilă, asemănătoare cu cea a unui laptop, și cu o husă magnetică care se aplică pe spate. Tastatura poate fi folosită clasic, în mod Laptop, la distanță de tabletă Split și pe spatele tabletei Studio, ca un suport pentru a o fixa în poziție oblică. În ultima ipostază poți folosi și pen cu tableta, M-Pencil de la Huawei, ajuns la a treia generație, dotat cu tehnologia Nearlink.
M-Pencil (3rd gen) are două tipuri de vârfuri: transparente și opace, unul pentru desen și altul pentru notițe. Față de generația anterioară, care avea 4096 de niveluri de presiune la apăsare, modelul curent are peste 10.000. Asta înseamnă că pen-ul e mai sensibil la contactul cu suprafața tabletei și ai parte de rezultate mai apropiate de scrierea obișnuită, pe hârtie. Nu am avut și M-Pencil (3rd gen) la test, acestea sunt informații de la producător.
MatePad Pro 13.2 are nu mai puțin de 4 microfoane și 6 difuzoare și beneficiază și de Huawei SOUND, tehnologie care adaptează automat efectele sonore pentru fiecare scenă.
Are o baterie o baterie de 10100 mAh, cu arhitectură din seria 2S, și se încarcă rapid la 88W cu încărcătorul prezent în cutie. Și apropo de cutie, aceasta conține conține dispozitivul, un încărcător cu mufă dublă, USB-A plus USB-C, ghid de pornire rapidă, garanție. Cealaltă cutie conține husa magnetică cu suport pentru poziționare verticală, tastatura magnetică și din nou, ghid de pornire rapidă, garanție.
Experiența de utilizare a tabletei
HUAWEI MatePad Pro 13.2 se simte rapidă, fluidă, indiferent dacă o utilizezi pentru activități de birou sau pentru divertisment, și se integrează cu alte dispozitive din ecosistemul Huawei. Am copiat poze din Mate 50 Pro pe ea prin Huawei Share și am conectat-o instant cu căștile FreeClip etc. Ecranul se poate împărți în mai multe ”ferestre” și ai la dispoziție aplicații pentru creare de conținut, pentru colaborare și productivitate. Multe din ele se găsesc și pe Windows sau alte sisteme de operare: Office 365, Zoom, Canva, CapCut etc.
Am folosit-o pe YouTube, Spotify, Netflix, în jocuri precum Free Fire și Asphalt, pentru navigare pe internet, la scris etc. Am întâmpinat o problemă la început cu Google Play, nu era afișată în emulatorul GBox și am mers pe website-ul oficial de unde am actualizat aplicația. Imediat ce am făcut asta a apărut și Google Play, i-am făcut un ”shortcut pe desktop” și am început să descarc tot ce voiam.
Legat de aplicațiile din Google Play, unele încă detectează că serviciile GMS nu sunt instalate nativ și nu pornesc sau pornesc pentru câteva secunde și apoi se închid. Iau ca exemplu jocurile, Asphalt 9 pe care am instalat-o, dar nu a pornit. Am jucat în schimb Asphalt 8 și Nitro, două versiuni mai vechi ale aplicației. Am instalat Call of Duty: Mobile și funcționa până ajungea la tutorial, iar apoi se închidea, undeva între 15 și 30 de secunde de la pornire. Chiar și așa, majoritatea aplicațiilor merg bine.
M-am jucat Garena Free Fire, Asphalt 8 și Nitro. Dacă ultimele două sunt jocuri mai vechi, Free Fire cu setările la maximum este o provocare pentru majoritatea dispozitivelor curente. Am câștigat toate jocurile, excluzându-l pe primul. Suprafața mare te ajută să vezi adversarii de la distanță și dacă folosești o armă cu lunetă îi elimini fără probleme. Sistemul audio cu efect spațial te ajută să auzi clar pașii adversarilor și direcția din care vin, iar dacă coroborezi această informațiie cu mini-map, meciul va merge numai în favoarea ta.
Pentru cei care nu sunt familiarizați cu Garena Free Fire, este un shooter de tip Battle Royale, ultimul rămas la ”masă” câștigă. Se joacă la simplu, în echipe de doi și în patru. În jocurile cu mașini a mers, cum altfel, decât lejer.
Pe Netflix am continuat Lucifer și am început o comedie neagră, ușor dementă, cu doi adolescenți fugiți de acasă ”Sfârșitul lumii”. Pe HBO am revăzut ultimele episoade din Big Bang Theory și am început Lost in Translation. Fiind un film mai vechi și cel mai probabil tras pe peliculă, în zonele întunecate apare o pixelare evidentă. Dar în ansamblu se vede și se aude excelent, e o tabletă aproape perfectă pentru filme. Nu am folosit ceva mai bun până în prezent la acest capitol.
Pe YouTube m-am uitat la o mulțime de clipuri de la CES 2024, ce au spus alții despre lansarea Galaxy S24 și comparații cu iPhone 15 Pro Max, am ascultat muzică etc. Marginile subțiri sporesc conectarea cu acțiunea / subiectul de pe ecran și creează o imersiune aparte, sunetul excelent amplifică experiența, dar sunt posibile atingeri involuntare, care ori pun pauză, ori micșorează involuntar aplicația pe care o rulezi.
HUAWEI MatePad Pro 13.2 împreună cu tastatura
Aceasta se prinde magnetic de tabletă, dar conexiunea se face prin Bluetooth. Tastele principale sunt mari, ca la o tastatură de laptop sau una de desktop, iar cele pentru funcții au jumătate din suprafața celorlalte. Cursa tastelor e de 1,5 mm, între scurtă și medie, și acestea scot un click plăcut la fiecare apăsare.
Se scrie normal pe ea, nu necesită vreo adaptare specială, dar, deși am setat limba pe română, n-am reușit să scriu cu diacritice. Touchpad-ul e mare, rapid dar nu foarte optimizat. Ca să dai o comandă trebuie să apeși destul de tare și nu am găsit nci o situație în care merge cu un singur click, adică reacționează numai la dublu click. Poate e făcut special așa ca să eviți atingerile accidentale, dar nu e foarte intuitiv. Dacă scrii în engleza e perfectă pentru notițe, chiar și pentru texte mai lungi sau orice aplicații office folosești în mod obișnuit.
Am rulat și câteva teste sintetice: Geekbench 6, PCMark și 3DMark și iată rezultatele!
Tableta se încarcă de la 0 la 80% în circa 45 de minute și complet în 65 de minute. Din observațiile mele, fără să folosesc o aplicație tip benchmark, MatePad Pro 13.2 are o autonomie între 6 și 13 ore. Cea mai mică durată am înregistrat-o la gaming, iar cea mai lungă, într-o utilizare obișnuită: navigare web, YouTube, filme, notițe etc.
Concluzie
Huawei MatePad Pro 13.2 se remarcă față de concurență prin construcția sa subțire și ecranul OLED flexibil de 13.2 inch, oferind o experiență solidă atât în domeniul entertainment, cât și pentru productivitate. Cu un SoC Kirin 9000S controversat, baterie de 10100 mAh și încărcare rapidă la 88W, tableta asigură performanțe ridicate și autonomie extinsă. Deși lipsesc serviciile Google native și GBox are mici scăpări uneori, este un dispozitiv foarte plăcut de folosit, pe care-l recomand cuiva care e familiarizat cu ecosistemul Huawei.
În perioada 8 ianuarie-12 februarie, tableta Huawei MatePad Pro 13.2” vine într-un pachet promoțional alături de husă, tastatură si M-Pencil, la un preț de 4999 lei. În afara promoției M-Pencil costă 499 lei, iar husa și tasatura 999 lei.