ReviewsTech&IT

HUAWEI MatePad Pro 12.2 PaperMatte ar putea fi tableta ideală pentru desen (review)

Chiar când mă gândeam că producătorii de tablete au rămas fără idei, trecând la „reșaparea” modelelor de anul trecut folosind același șasiu de carcasă și presărând doar „condimente” de forma unui chipset mai rapid și funcții AI deja prezentate pe noile modele smartphone, hop și Huawei cu a lor MatePad Pro 12.2. Un exercițiu veritabil de inovație, în care Huawei reușeșe să vină cu un element de noutate pe care niciun alt producător de tablete nu ți-l oferă out-of-the box.

Cum ar fi să ai o tabletă cu un ecran ce nu „prinde” reflexiile de lumină din încăpere, reține doar urme discrete de amprente și este practic imun la zgârieturile superficiale care s-ar vedea imediat pe orice suprafață din sticlă lucioasă. Acest PaperMatte display, despre care Huawei ne spune că este obținut prin sablarea cu „praf de diamante”, oferă cea mai plăcută senzație când îți treci degetele peste el. Așa cum indică și numele ales, scopul este cel de a recrea senzația unei coli de hârtie adevărate, pe care să desenezi și să scrii după pofta inimii. Iar aici trebuie să recunosc că Huawei au făcut o treabă al naibii de bună. Pe acest PaperMatte nu doar că stylus-ul alunecă precum un creion pe o coală de hârtie, dar se și aude precum lucrul real.

HUAWEI MatePad Pro 12.2 PaperMatte

Sigur, unii dintre voi vor spune bine-bine, dar poți face asta și cu o folie Paper Screen Protector, cum sunt cele oferite de Samsung, pe care o cumperi separat și obții același efect cu tableta pe care o ai deja. Da, și nu prea. Diferența cu această tabletă este că finisajul PaperMatte este imprimat direct în sticla ecranului și nu pe o folie aftermarket. În timp ce folia din plastic se va încărca cu urme de transpirație și în timp își va pierde din efectul de „hârtie”, suprafața incomparabil mai dură a ecranului PaperMatte va rămâne la fel ca în prima zi în ce privește textura ușor abrazivă și ușurința cu care o poți curăța. Și mai e un atu mare de tot. Finisajul foarte fin mătuit se află extrem de aproape de pixelii ecranului OLED, dând imaginii un aspect mai soft, dar fără acel efect de „grain” pe care posesorii de monitoare de gaming îl cunosc deja foarte bine. Știți voi, acea senzație neplăcută, cum că pixelii „dansează” sub suprafața ecranului pe măsură ce schimbi perspectiva de vizionare. Sigur, de ajutor este și densitatea de afișare relativ mare pentru ecranul unei tablete, de 275 ppi. Iar acest Dual-layer OLED de la HUAWEI are și alte atuuri de partea sa, cum ar fi rata de refresh la 144Hz și luminozitatea maximă specificată la 2000 de niți în modul boost, suficient cât să poți folosi tableta fără probleme și afară în soare.

HUAWEI MatePad Pro 12.2 PaperMatte

Iar ca să înțelegeți din ce „film” e această tabletă, ei bine vine cu acumulator de 10000 de mAh dar cântărește doar 508 grame și are 5.5 mm grosime. HUAWEI ne spun că este cea mai ușoară tabletă de 12.2 de pe piață. Spre comparație, o Galaxy Tab S10+ cu acumulator de capacitate similară are 571 de grame și un ecran mai mic, strecurat într-o carcasă fizic mai mare.

Am constatat cu plăcută surprindere că rama aceasta foarte îngustă lăsată în jurul ecranului nu incomodează manevrarea tabletei, HUAWEI optimizând foarte bine partea de software pentru a respinge inevitabilele atingeri accidentale pe marginile ecranului tactil. În schimb, construcția compactă vine cu unele compromisuri la partea de sunet. MatePad Pro 12.2 PaperMatte vine cu un aranjament de opt difuzoare care pot reda sunet stereo indiferent dacă privești ecranul în orientare verticală, sau orizontală. Se aud tare, aș spune mai tare decât la tableta Samsung de care v-am spus mai devreme, dar claritatea are puțin de suferit iar distorsiunile își fac simțită prezența mai ales spre volum maxim.

HUAWEI Glide Keyboard și M-Pencil 3

Și cum mai bine să pui în valoare o tabletă atât de subțire și ușoară, decât transformând-o într-un înlocuitor pentru laptop. Denumit Glide Keyboard, accesoriul inclus în pachet nu adaugă prea mult la greutatea tabletei, iar funcționalitatea oferită este peste așteptări.

HUAWEI MatePad Pro 12.2 PaperMatte

Pentru început, trebuie spus că acest Glide Keyboard nu are niciun fel de mufe, pini sau conectori ciudați. Pur și simplu, se prinde cu magneți de spatele tabletei și funcționează direct. Accesoriul se alimentează direct din bateria tabletei prin tehnologie reverse wireless charging și tot wireless e și modalitatea de conectare. Totul funcționează automat, fără bătăi de cap cu pinii care se murdăresc nu mai fac contact, sau bateria tastaturii pe care trebuie să o încarci separat. Iar cu aceeași formulă este e și stylus-ul HUAWEI M-Pencil 3, pe care îl poți așeza pe rama tabletei la partea de sus, sau în compartimentul pentru transport prevăzut în Glide Keyboard. Oricum ai prefera, bateria acestuia se încarcă în ambele locații și ai certitudinea că nu-l vei rătăci la transport.

Apreciez că HUAWEI a păstrat tematica PaperMatte și pentru finisajele exterioare. Spre exemplu, spatele tabletei se simte și chiar arată precum o coală din hârtie aurită. La fel și husa Glide Keyboard, care arată și se simte de parcă ar fi bricolată din coli de hârtie A4, lipite cu măiestrie pe un suport cauciucat aderent și rezistent la micile lovituri.

HUAWEI MatePad Pro 12.2 PaperMatte

Oricine a mai folosit o tabletă cu tastatură detașabilă știe deja că ajustarea ecranului neconectat fizic la tastatură printr-o balama poate fi problematică, în sensul că nu poți lăsa pur și simplu ecranul mai pe spate sau în față. Adresând această problemă, cei de la HUAWEI au venit cu o soluție ingenioasă, prevăzând Glide Keyboard cu două rânduri de magneți, cel mai din spate așezând ecranul în poziția standard pentru tastare, în timp ce rândul mai din față ar putea oferi ergonomie mai bună atunci când vrei să interacționezi și cu suprafața tactilă a ecranului. Iar dacă vrei să desenezi sau să iei notițe, află că nu trebuie să faci „acrobații” pliind ecranul de spatele tastaturii, ci doar îl tragi mai în față, obținând o suprafață ușor înclinată spre tine, ideală pentru scris.

Din păcate, nu putea fi totul perfect, Glide Keyboard venind și cu mici compromisuri care de altfel sunt de așteptat la această categorie de dispozitive aproape-laptop și foarte compacte. Spre exemplu, touchpad-ul legat prin conexiune wireless ar un pic de lag, nu atât de mult cât să fie deranjant, dar parcă nu nici nu l-aș recomanda acelor power-useri care vor să facă totul cu tableta, renunțând la laptopul tradițional. În schimb, e destul de mare ca suprafață și suficient de precis. În plus, nu are cum să nu-ți placă implementarea pentru click stânga-dreapta, cu apăsări preluate de contacte mecanice care se aud și se simt așa cum trebuie.

HUAWEI MatePad Pro 12.2 PaperMatte

Nici partea de tastatură nu e rea deloc. Sunt bine diferențiate, au cursă la apăsare suficient de mare iar la acest capitol experiența chiar e una de laptop veritabil. Problema e că fiind un device low-profile, tastatura nu putea fi înălțată pentru a obține o poziție de tastare mai ergonomică. Cum ar fi, să nu te doară încheieturile mâinilor scriind în lucrarea de disertație.

Și mai e ceva. Știți voi alimentarea wireless de care vorbeam mai devreme? Ei bine, lipsa funcției de iluminare a tastaturii ar putea fi un compromis rezultat din folosirea acestei soluții tehnice. Sau poate că HUAWEI au vrut doar să facă puțină economie la acest capitol.

Cum e experiența cu HUAWEI MatePad Pro 12.2 PaperMatte

Periind prin lista oficială cu specificații oferite de HUAWEI am remarcat lipsa suspectă a oricărei mențiuni legate de procesorul folosit. Iar misterul doar se amplifică după ce pornești o aplicație precum CPU-Z, aceasta nereușind să identifice modelul exact de procesor. Neoficial, aflăm că acesta ar fi Kirin 9000S, o versiune ușor îmbunătățită a lui Kirin 9000, un chipset de acum 3 ani, dar adaptat cu un proces de fabricație redus de la 14nm la 7nm (sau 5nm). Greu de spus fără informații oficiale. Dar ceea ce putem spune cu certitudine e că performanțele în Geekbench 6 siunt la un nivel competitiv: 1286 puncte în single-core și 4238 în multi-core. Cam pe la nivelul unui Snapdragon 8s Gen 3.

HUAWEI MatePad Pro 12.2 PaperMatte

Dar eu aș spune că nu ar trebui să punem atât de mare preț pe rezultatele în benchmark-uri. Până la urmă, nici cei de la Google nu fac asta cu seria Pixel și nu auzi pe nimeni plângându-se că telefonul lui are mai mult lag în meniuri decât, un Galaxy S24 cu Snapdragon 8. Iar MatePad Pro 12.2 este un produs nou lansat, HUAWEI optimizând partea de firmware special pentru această versiune de chipset.

Cu a sa interfață de inspirație iOS, Harmony OS este și frumos și rapid. Dacă ar fi să fiu cârcotaș, aș spune că timpii de pornire ai aplicațiilor sunt singura parte a experienței de utilizare unde chipsetul Kirin se simte ca fiind dintr-o generație anterioară. Dar odată intrat în aplicații cu greu ai putea sesiza efecte de sacadare sau lag, experiența fiind cât se poate de premium în majoritatea timpului.

HUAWEI MatePad Pro 12.2 PaperMatte

Despre performanțele în jocuri nu sunt prea multe de spus, MatePad Pro 12.2 obținând 1058 de puncte în 3DMark Extreme, unitatea GPU oferită de chipsetul Kirin fiind la nivelul unei soluții de buget. Chiar și așa, majoritatea jocurilor de Android vor rula fără probleme, ceva sacadări apărând doar în titlurile cu adevărat solicitante, care nu vor folosi atât de bine avantajele ecranului la 144Hz.

De asemenea, chiar și la utilizarea intensivă tableta abia dacă se încălzește, iar autonomia obținută cu acumulatorul de 10.000 mAh este cât se poate de bună. HUAWEI anunță o autonomie de până la 14 ore la redare video, însă la utilizare normală am obținut aproape 9 ore de autonomie în regim mixt, cu sesiuni de web browsing, YouTube și ceva doom-scrolling pe TikTok și Facebook. Iar odată descărcat, acumulatorul se încarcă înapoi la 100% în cam 45 de minute, folosind adaptorul de 100W pe care HUAWEI ni-l oferă în pachetul cu accesorii.

Instalarea de aplicații Google și a magazinului Google Play, mai simplă ca niciodată

Adresând problema „spinoasă” a compatibilității cu ecosistemul Google, HUAWEI au dezvoltat o soluție care permite instalarea aplicațiilor Google direct din magazinul lor AppGallery, aproape ca și cu ar fi native acestuia. Iar pentru asta este folosit microG / Gbox sau Google Box. Practic, este o versiune alternativă a Google Play Services, setul de librării software pe care se bazează toate aplicațiile Google sau create pentru ecosistemul Google.

HUAWEI MatePad Pro 12.2 PaperMatte

Cum funcționează? Simplu. Dai o căutare după aplicația Google care te interesează, cum ar fi YouTube, apoi folosești butonul Install. Prima dată când faci asta vei vedea un mesaj prin care ești informat că ești pe cale să părăsești AppGallery, urmând să instalezi dintr-o sursă externă două componente software necesare pentru compatibilitate cu aplicația YouTube: microG Companion și microG Service. Apeși încă o dată Install și după ce treci de etapa aceasta ajungi și la partea de instalre YouTube. Deci, apeși de 3x Install și ai YouTube pe tableta ta HUAWEI. Dar asta e doar la configurarea inițială. Odată ce ai acest microG instalat, vei putea mult mai simplu aplicații Google din App Gallery. Cu mențiunea că App Gallery nu găzduiește efectiv kit-urile de instalare APK, acestea fiind descărcate dintr-o „sursă externă din internet” și scanate împotriva amenințărilor cu malware imediat ce sunt descărcate pe dispozitivul tău. Chiar dacă trebuie să accepți de fiecare dată acel dialog prin care ești informat că ești pe cale să instalezi o aplicație din afara App Gallery, această metodă de instalare aprobată de HUAWEI ar trebui să fie cât se poate de sigură.

HUAWEI MatePad Pro 12.2 PaperMatte AppGallery

Totuși, cei care au mai folosit App Gallery știu că aici găsești multe dar nu toate aplicațiile disponibile pe magazinul Play Store. Nicio problemă, acum poți instala magazinul Google Play direct din App Gallery. Doar că dând Instalare pe scurtătura Google Play ești direcționat către aplicația Gbox pe care trebuie să o instalezi… din nou, aplicația completă și nu doar componente ale acesteia. Numai bună pentru a ocoli restricțiile din magazinul App Gallery, Gbox îți oferă o listă cu aplicații populare de Android, inclusiv Google Play Store, pe care trebuie doar să le instalezi. Odată ce ai instalat aplicația Google Play, rămâne doar să te loghezi cu contul tău Google, iar apoi totul ar trebui să funcționeze ca pe orice alt dispozitiv cu Android, inclusiv instalarea și actualizarea de aplicații.

 

 

Și dacă nu te deranjează pașii suplimentari ți-aș recomanda să folosești această variantă, Gbox – Play Store, pentru a avea acces nu doar la mai multe aplicații de Android, ci și cele mai recente actualizări pentru acestea. Spre exemplu am constatat că versiunea YouTube instalată din App Gallery nu este chiar cea mai recentă și are unele probleme cu redarea clipurilor la rezoluție 4K, problemele dispărând după aplicarea actualizării disponibilă pe Google Play.

Cum e să desenezi și să iei notițe cu MatePad Pro 12.2 PaperMatte

HUAWEI a dezvoltat pentru seria PaperMatte aplicațiile GoPaint și Huawei Notes. Ambele sunt disponibile gratuit și destul de puternice.

Spre exemplu, GoPaint îți permite să desenezi și să retușezi imagini ca un expert în Photoshop, accesând funcții precum magic wand pentru a selecta/decupa obiecte din imagine, convertindu-le apoi în layere pe care să le muți/reașezi după bunul plac. Există suport pentru canvas-uri și texturi gata de folosit bun în desenele tale, mai multe tipuri de pensule și instrumente pentru desenat. În plus, există și ceva numit FangTian Painting Engine 2.0, un motor AI se oferă să-ți transforme schițele trasate rudimentar în veritabile capodopere, finisând și adăugând detaliile lipsă. Chiar dacă nu sunt mare fan al soluțiilor AI pentru asistență la desenat, trebuie să recunosc că rezultatele obținute cu minim de efort pot fi de a dreptul spectaculoase.

HUAWEI MatePad Pro 12.2 PaperMatte

Iar stylus-ul HUAWEI M-Pencil 3 chiar e ce trebuie. De forma unui creion pentru desen, acesta detectează presiunea la apăsare cu o acuratețe de 16384 de trepte, de patru ori mai mult decât la generația anterioară. Este fără lag perceptibil și exact cât trebuie de greu. Practic, îl simți și auzi ca pe un creion veritabil pentru desen, detecția făcută cu acuratețe la nivel de pixel permițând ca notițele și schițele să arate ca și cum ar fi fost trasate pe o coală de hârtie veritabilă.

Poți folosi M-Pencil 3 și în aplicația HUAWEI Notes, numai bună pentru notițe scrise de mână, cât și pentru marcaje sau completări adăugată la documente existente. Spre exemplu, poți importa un PDF sau imaginea unui document scanat, după care să scrii direct pe acesta ca și cum ai avea o versiune deja tipărită. Poți păstra copii ale documentelor editate direct în aplicație, sau le poți scoate la imprimantă.

Performanțele foto

HUAWEI MatePad Pro 12.2 PaperMatte vine cu două camere foto. La partea din avem un ”intelligent sensing camera” de 8MP, care e de fapt o cameră ultra-wide ce ajută și la optimizarea rezultatelor obținute cu camera principală de 13MP. Cea din urmă suportă inclusiv captură HDR și filmare până la 4K HDR cu 30 fps.

Iar rezultatele sunt… bune pentru o cameră de tabletă, dar nu spectaculoase dacă ne raportăm la capabilitățile unui smartphone modern. Nivelul de zgomot e bine ținut sub control chiar și în pozele obținute la interior iar detaliile sunt suficiente. Totuși se face remarcată o tendință de over-sharpening, procesarea prea agresivă a imaginii accentuând prea mult anumite detalii, cum ar fi conturile clădirilor.

Un alt aspect care până la urmă e scuzabil în cazul unei tablete, ar fi că niciuna dintre camere nu dispune de stabilizare optică. Asta nu e neapărat o problemă la obținerea de poze, care sunt salvate de stabilizarea electronică și postprocesarea bine pusă la punct. Dar e destul de greu să obții filmări în care să nu fie sesizabil tremuratul mâinilor. Cum spuneam, rezultate acceptabile pentru camera unei tablete.

HUAWEI MatePad Pro 12.2 PaperMatte

La partea din față avem o cameră de 16MP, bine optimizată pentru apeluri video dar nu atât de impresionantă atunci când o folosești pentru poze selfie, unde regăsim acea tendință de „înfrumusețare” specifică telefoanelor create pentru publicul asiatic, algoritmul de procesare a imaginii scoțând cam multe din imperfecțiunile feței, odată cu zgomotul din imaginele captate în condiții de iluminare mai puțin favorabile.

HUAWEI Mate Pad 12X

HUAWEI Mate Pad 12X păstrează multe dintre atributele ediției MatePad Pro, cu unele ajustări pentru obținerea unui preț mai accesibil. Spre exemplu avem același finisaj PaperMatte aplicat pe ecran și compatibilitate cu stylus-ul M-Pencil 3, Mate Pad 12X rămânând o alegere excelentă pentru elevii și studenții care vor să ia notițe în format digital, să traseze schițe și să deseneze cu ajutorul AI. Platforma de procesare este bazată pe același model de chipset, ajutat cu 8GB/256GB sau 12GB/512GB memorie. Este păstrat până și acumulatorul de 10.100 mAh, doar viteza de încărcare rapidă scăzând la un încă rezonabil 67W. Și între noi fie vorba, diferența în ce privește timpul de așteptare nici nu e atât de mare, puțin peste 50 de minute pentru încărcare la 100%.

HUAWEI Mate Pad 12X

În schimb, dacă vrei să folosești acest model cu tastatură detașabilă va trebui să te mulțumești cu HUAWEI Smart Magnetic Keyboard, o soluție mai puțin luxuriantă decât acest Glide Keyboard special creat pentru MatePad Pro 12.2, care păstrează tastatura de bună calitate și finisajul exterior foarte interesant, dar pierde touchpad-ul esențial pentru interacțiunea în stil-laptop. De asemenea, alimentarea complet wireless este schimbată pentru un conector cu 4 pini, care face legătura cu pinii aferenți de pe spatele tabletei .

O altă diferență, aș spune eu destul de mare, este că ecranul, deși păstrează o diagonală de 12 inch și oferă aceeași rezoluție 2800×1840 plus rată de refresh la 144Hz, este cu tehnologie LCD și nu OLED. Nu mă înțelegeți greșit, și acesta poate atinge 1000 de niți atunci când îl folosești sub lumină puternică și chiar are o calitate foarte bună a imaginii. Dar acel Tandem OLED oferit de MatePad Pro 12.2 este spectaculos de bun la vizionarea de filme, mai ales dacă preferi și producțiile HDR.

HUAWEI MatePad Pro 12.2 PaperMatte

Și pentru că este un panou LCD și nu OLED; grosimea tabletei crește și ea cu 0.4mm, de la 5.5 la 5.9 mm. Greutatea tabletei crește și ea, de la 508 grame la 555 grame, parțial din cauza folosirii unei carcase din aliaj de aluminiu puțin mai ieftin decât cea din aliaj de magneziu folosit la modelul Pro. Dar dacă ții în mână ambele tablete cu greu îți poți da seama care e aia mai scumpă. A doua e insesizabil mai groasă și insesizabil mai grea, iar rama lăsată în jurul ecranului pare și ea puțin mai groasă, însă doar dacă le compari una lângă alta. O altă diferență între cele două este senzorul de amprentă, integrat cu tasta Power la modelul Pro și absent la Mate Pad 12X, dar poți folosi în continuare recunoaștere facială ca alternativă la banalul cod PIN.

HUAWEI MatePad Pro 12.2 PaperMatte

Per total, dacă diferența de preț, deloc neglijabilă, e un obstacol major pentru tine, atunci poți alege fără probleme și Huawei Mate Pad 12X. Amândouă se simt aproape la fel și fac aproape aceleași lucruri, iar cu ecranul LCD te poți obișnui ușor, mai ales dacă nu ai deja experiență cu alte tablete OLED.

Concluzii despre HUAWEI MatePad Pro 12.2 PaperMatte și Mate Pad 12X

HUAWEI a reușit ce și-a propus, aducând ceva cu adevărat nou în „fauna” de tabletele cu Android, altfel cam plictisitoare și stagnantă la partea de inovație. MatePad Pro 12.2 PaperMatte este o tabletă numai bună pentru artiști digitali și creatori de conținut. Suportul oferit la partea de hardware este solid, chiar dacă oferta de software nativ preinstalat este oarecum limitată ca și diversitate. Dar odată ce ai partea de hardware, poți achiziționa și alte aplicații de profil, care să-ți diversifice opțiunile în materiile productivitate și creativitate. Ecranul PaperMatte este excepțional în combinație cu stylus-ul M-Pencil 3, oferind o experiență creativă la cel mai înalt nivel, totodată demonstrând calități excelente în ce privește blocarea reflexiilor de lumină și mascarea urmelor de amprente. Totuși, cei care adoră ecranele Glossy nu vor găsi nici aici o alternativă care să le depășească, finisajul PaperMatte dând imaginii un aspect mai „soft” chiar dacă dezavantajele efectului de grain.

Nici experiența cu HarmonyOS nu e rea deloc. Acesta arată și se mișcă extrem de bine, așa cum te-ai aștepta de la o tabletă premium. Iar cu aplicațiile și serviciile Google, după cum v-am povestit mai devreme, acest mic „hop” e depășit rapid și fără mari bătăi de cap, chiar dacă asta nu garantează absența oricăror probleme de compatibilitate cu anumite aplicații mai puțin prietenoase cu firmware-ul personalizat de HUAWEI.

Ambele tablete sunt subțiri și foarte ușoare, mai ales dacă ne raportăm la dimensiunea ecranelor de 12 inch și ceva. Au baterie mare și se descurcă surprinzător de bine atât în ce privește utilizarea activă, unde se apropie de 10 ore autonomie, dar și în stand-by, drain-ul de baterie fiind la un nivel comparabil tabletelor premium din generația actuală.

Poți avea HUAWEI MatePad Pro 12.2 PaperMatte la prețul de 4999 de Lei. Alternativ, te poți orienta către modelul HUAWEI MatePad 12X cu preț mai accesibil, de 3248 Lei.

Modelul Pro vine cu tastatura Glide Keyboard inclusă în pachet, respectiv adaptorul Supercharge de 100W și stylus-ul M-Pencil 3 oferite cadou. De asemenea, MatePad 12X vine cu stylus-ul M-Pencil 3 și HUAWEI Smart Magnetic Keyboard în pachet.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button