În Februarie la Mobile World la Barcelona am văzut un dispozitiv care m-a intrigat și pe care îl aștept încă de atunci: este vorba despre Huawei MatePad Paper. Huawei par să fi plecat de la ideea unui e-book reader cu ecran E-Ink la care au adăugat multe dintre funcționalitățile unei tablete: sistem de operare, magazin de aplicații, browser etc, și au făcut-o în așa fel încât dispozitivul să fie familiar atât utilizatorilor de tabletă, cât și celor de e-book reader.
De la meniu și până la construcție, Huawei MatePad Paper este o struțo-cămilă: este o tabletă pe care poți să citeșți, dar și un e-book reader cu care poți să te dai pe net, să decarci aplicații, să ții un calendar și, dacă ții neapărat, să te uiți chiar la câte un video, deși mai bine nu faci asta. Asta este o limitare importantă: tehnologia E-Ink este prea lentă pentru așa ceva. Și că să fie un adevărat „multifunctional”, dispozitivul mai adaugă și ceva capabilitati de agendă, notițe și sketch-uri în conjuncție cu un Pencil care se conectează la dispozitiv și cu care acesta vine în pachet.
Huawei MatePad Paper – Caracteristici – cheie
- Dimensiune (mm): 225,2 x 182,7 x 6,65;
- Greutate: aproximativ 360 de grame;
- Ecran: E-Ink de 10,3 inci, raport corp-ecran 86,3%, rezoluție 1872 x 1404, 227 PPI;
- Procesor: Kirin 820e hexa-core;
- Sistem de operare: HarmonyOS 2;
- Stocare: 64GB;
- Memorie RAM: 4GB;
- Baterie: 3625 mAh;
- Conectivitate: Wi-Fi 6, Bluetooth, USB-C;
- Compatibilitate Huawei Pencil (inclus în pachet);
- Sistem audio format din două difuzoare;
- Include microfon;
- Senzor de amprentă.
Un design premium și elegant
Este asadar un 3-în-1, în această ordine: e-book reader, agendă și tabletă. Din punct de vedere al aspectului și al construcției pare o tabletă, dar care păstrează rigorile unui e-book reader. Are un display E-Ink de 10.3 inch, deci nu OLED sau IPS, cu margini mai mari decât au tabletele actuale, și un raport ecran corp de doar 86%.
Marginea din stanga este vizibil mai lată și făcută dintr-un material mai aderent că să nu alunece din mână, la fel și spatele. 10.3 inci pentru ecran o plasează în categoria dispozitivelor medii spre mari, rezoluția este bună, 1872 x 1404, iar formatul este 4:3 și nu 16:9. Și tocmai pentru că ecranul este E-Ink, grosimea este redusă, 6.65 mm, deci este mai subțire decât cele mai subțiri telefoane, și este ușoară la doar 360g. Spre comparație, iPad Air-ul are cu 100g mai mult, iar Air-ul este departe de mare sau greu.
Huawei MatePad Paper este subțire și ușor, dar solid. Spatele este dintr-un material aderent menit să nu alunece și să nu adune amprente, șasiul este probabil metalic și dacă vrei s-o protejezi și mai mult, vine în cutie cu o copertă magnetică ce o îmbracă în totalitate. Pen-ul se atașează și el tot magnetic la tabletă, recunosc că am bâjbâit un pic până i-am găsit poziția default, tot prin contact se și încarcă, și se conectează la tabletă via Bluetooth. Trebuie să-l pui cu vârful în jos și capătul de sus cât mai aproape de butonul de volum, ca să fie în poziția corectă. Și imediat primești o notificare ce-ți indică nivelul bateriei „creionului”, care dispare în scurt timp.
Ca să terminăm cu partea hardware, ar mai fi de spus că formatul este unul tradițional de tabletă, cu butonul de power sus care dublează și ca senzor de amprentă și cu volum sus-jos pe un singur buton aflat pe laterala dreaptă. Și apropo de volum spre deosebire de mai toate e-book reader-ele, are și o pereche de difuzoare de toată lauda. Am ascultat muzică de pe Spotify și se aude mai bine decât mai toate telefoanele pe care le-am încercat, în ciuda siluetei de sub 7mm. Și dacă difuzoarele nu erau de ajuns, tableta are și 4 microfoane incorporate.
Ce hardware se ascunde printre „pagini”?
Mergând mai departe în măruntaiele sale, dispozitivul este însuflețit de un procesor Kirin 820e și nu este rău deloc. Este un procesor pe 7nm, hexa-core, cu 3 nuclee la 2.22GHz și 3 nuclee eficiente la 1.84GHz, și cu un GPU Mali G57 și el tot cu 6 nuclee. Pentru hibridul acesta zic eu că este suficient, mai ales că nu te vei juca pe el, fiind totuși E-Ink. Încă un minus datorat acestei alegeri de display: nu merge gaming, așa cu nu merge nici video. Procesorul este secondat de 4GB RAM, destul pentru un e-book reader, există chiar tablete cu această capacitate și 64GB stocare, suficient dacă ne gândim la principala destinație a acestui dispozitiv.
Poze nu vei face cu ea și nici filmări, nu are cameră, prin urmare iată încă o deosebire importantă față de tabletele actuale. Nici n-ar avea cum, pentru că ecranul… este oricum E-Ink. Deci video și gaming nu, sau cel puțin nu în condiții minim decente, iar foto și video nici atât. Dar nu asta este ideea. Huawei au plecat dinspre e-book reader spre tabletă, iar caracteristica principală a acestei din urmă categorii, adică display-ul cu cerneală electronică, este limitativ prin natura sa. Este o alegere conștientă, deci așa-zisele minusuri țin de însăși tehnologia care stă la baza acestei categorii de dispozitive.
E-Ink-ul este o tehnologie gândită pentru afișare statică, la un refresh rate redus, nu pentru viteză. Huawei par să se fi gândit să adauge unui e-book reader și alte funcționalități extra, precum browsing, aplicații sau sunet, deci depinde cum privești paharul, adică partea lui plină sau pe cea goală.
Dacă vezi lucrurile din prespectiva corectă a unui e-book reader, atunci este minunat că nu ești limitat doar la asta și primești și altele ca bonus. Dacă privești Huawei MatePad Paper din perspectiva greșită a unei tablete, atunci vei vedea doar lag și lipsuri. Faptul că la bază este un ebook reader se simte până și din consumul bateriei. În regimul normal al unui ebook e-reader și al activității sale principale, adică cititul, bateria de 3625mAh te va ține o eternitate, dar dacă începi să faci refresh continuu pe ecran scrollând pe site-uri și prin feed-uri, vei vedea că nici autonomia nu mai e de e-book reader, ci de tabletă.
Iar chargerul este… micuț, nu mai avem aici cărămizile menite încărcărilor ultra-rapide. Și o ultimă chestie pe care vreau s-o subliniez înainte să trecem la partea cu adevărat importantă, adică la soft, este conectivitatea. Tableta asta suportă inclusiv Wi-Fi 6 sau Bluetooth 5.2, adică cele mai bune și mai actuale standarde.
Modus operandi
Încă de când deschizi Huawei MatePad Paper, îți dai seama că nu este „your usual e-book reader… or tablet”. Prima pagină este de fapt un sumar de 4 funcții: calendar, note, mail și cărți și cumva acest ecran definește acest dispozitiv: îți spune negru pe alb… la propriu, că funcțiile sale principale sunt acelea de e-book reader și de agendă digitală. În laterala stângă a acestui meniu principal mai avem încă o bandă verticală ce conține cont, home, note, raft, librărie, aplicații și jos de tot setări. Hai să le luăm pe rând.
Notele cred că știm cu toții ce sunt, acele notițe sau schițe pe care le poți face cu ajutorul pencil-ului, raftul se referă la cărțile tale de pe device, librăria este acel loc de unde le procuri, dar hai să ne concentrăm întâi pe aplicații și setări. Este ca și cum MatePad Paper ar avea mai multe meniuri, unele dedicate funcțiilor principale, dar și un sistem de operare menit funcțiilor de tabletă. Iar OS-ul este un Harmony 2.1, cu mai toate capabilitățile pe care le știți de pe tabletele lor obișnuite.
Ai inclusiv meniu rapid la un swipe distanță, ca la telefon, de unde poți modifica rapid status-uri, conexiuni Wi-Fi sau Bluetooth, volum, strălucirea ecranului sau preset-uri de luminozitate. În zona de aplicații, ai magazinul lor, acel Huawei AppGallery din care poți să descarci aplicații, precum și app-urile pe care le-ai descărcat deja. Am dat jos Kindle, m-am logat în contul meu de Amazon și librăria proprie s-a descarcat instant, am mai instalat și Kobo, o altă librărie pe care o folosesc intens și am mai descărcat și G-Space, suita care compatibilizează cât ce cât dispozitivele Huawei cu serviciile Google.
Sistemul de operare este până la urmă tot un Harmony OS și Huawei MatePad Paper este tot… un Huawei, așa că ai aceleași limitări în materie de GMS sau Google Play ca pe oricare altul de la ei. Ca orice tabletă, și aceasta îți permite s-o controlezi fie prin gesturi fie prin butoane virtuale. Vă recomand butoane virtuale. Din cauza ecranului E-Ink foarte lent la refresh, gesturile sunt o problemă, prin urmare butoanele alea de home, back și multitasking sunt de bază.
MatePad Paper transcende simpla noțiune de e-book reader
Am mai remarcat de asemenea și meniul simplu și deștept al creionului, meniu pe care îl „summonezi „din colțul din dreapta sus al ecranului, și care conține functiile basic, și nu în ultimul rând avem funcțiile extra pe care le aduce Harmony OS în conjuncție cu alte dispozitive Huawei, cum ar fi să folosești Paper ca extensie pentru un alt display și invers via Multi Screen Colaboration sau să transferi cu mare ușurință fișiere de pe un dispozitiv pe altul. Pe scurt, Paper este ceea ce Huawei numesc prima tabletă E-Ink ever, iar eu aș completa… cu toate avantajele și dezavantajele ce decurg de aici.
Dacă această tehnologie e-ink, excelentă pentru citit, progresează și devine mai rapidă, cu siguranță și experiența pe un astfel de device va fi mai fluidă. Până atunci e bun și așa: Huawei MatePad Paper este un cititor excelent de cărți electronice, mare și generos, dar în același timp ușor, îndemânos și practic, care mai primește în plus și aceste funcționalități de tabletă, care chiar dacă-s limitate, îi sporesc utilitatea. Nu mai este un e-book reader dumb, ci are sistem de operare, are aplicații, are browser, până și acele neajunsuri Google sunt parțial compensate de acea suită G-Space. La toate astea se mai adaugă funcții bine-venite de agendă electronică: Pencil, notițe, calendar, mail, cloud etc, și toate astea fac din Huawei MatePad Paper un all rounder care prezintă astfel mai multă utilitate decât simplul citit de cărți.
Concluzie
Afișarea este bună și plăcută ochiului, scrisul pe el se întâmplă flawless, aplicațiile de e-reading pe care le-am instalat gen Kindle sau Kobo au mers perfect, și că să-i liniștesc și pe bătrânii lupi de mare, au mers fără probleme și PDF-urile descărcate din tot felul de surse…ahem, terțe, căci, până la urmă, Paper este și o tabletă ca oricare alta.
Huawei MatePad Paper este fără îndoială una dintre cele mai originale interpretări a concepetelor de e-reader, tabletă și agendă electronică și prima simbioză funcțională a celor 3 și cred că era doar o chestiune de timp până cineva avea să se gândească la un astfel de… hibrid. L-am văzut, mi-a plăcut, ce rămâne de făcut? Păi cred că mi-o iau, și va fi și primul meu e-book reader ever.
Și îmi voi asuma decizia aceasta, pentru că Huawei MatePad Paper nu este ieftin: va fi pus la vânzare la 2400 de lei. Este scump, dar dacă dispui de un astfel de buget, achiziția asta se va dovedi probabil bună pe termen lung.