
Ce mi-a plăcut mereu la HUAWEI este că nu se concentrează pe o linie de produse anume, neglijând alte segmente. Ca și alți producători chinezi, HUAWEI face tot posibilul să aibă o ofertă pe toate piețele și pe toate segmentele, și nu doar o ofertă cu numele, ci produse care sunt în topul celor mai bune din clasele lor. Aici menționez, de exemplu, piața de wearables, unde HUAWEI este lider pe piața românească și în top trei pe multe piețe.
Un segment care devine tot mai sărac este cel al tabletelor. Cei mai mulți producători par a-și pierde încrederea în viitorul acestui tip de device, și de unde în 2015 vedeau lumina zilei 70 de modele de tablete de toate dimensiunile, în ultimii ani numărul de modele noi de tablete a scăzut la jumătate sau chiar mai mult. În acest context, HUAWEI lansează zilele astea HUAWEI MatePad 11.5″, o tabletă care acoperă un segment foarte dificil: cel al dispozitivelor Android care înlocuiesc laptopurile tradiționale.
Împreună cu HUAWEI Smart Keyboard și un HUAWEI M Pencil, această tabletă poate deveni unealta principală pentru un redactor sau grafician. Hai să vedem ce știe HUAWEI MatePad 11.5″, ce atuuri și ce puncte slabe are.
Designul și construcția lui HUAWEI MatePad 11.5″
Încep prin a preciza că noi am primit la test un pachet format din tableta propriu-zisă și tastatura HUAWEI Smart Keyboard, un combo care mie cel puțin mi se pare ideal pentru un blogger sau un redactor. În cutia tabletei vei găsi și un încărcător, împreună cu cablul aferent. Tableta propriu-zisă arată foarte bine în opinia mea, atât mulțumită culorii (pe care cei de la HUAWEI o denumesc Space Grey) și materialelor folosite (șasiu din aliaj de aluminiu), cât și mulțumită dimensiunilor.
Dacă la înălțime și lățime nu am ce să comentez, ele fiind specifice unei tablete cu diagonala de 11,5 inch (261 x 177 mm), grosimea tabletei mi se pare foarte ok – 6,9 mm. La fel și greutatea, HUAWEI MatePad 11.5″ cântărind aproape 500g (499, ca să fiu mai exact). Mi se pare o greutate suficient de mare cât să nu dea senzația de ieftin, dar suficient de mică pentru a nu afecta portabilitatea și pentru a păstra avantajul față de dispozitivele 2-in-1 clasice.
La această greutate se adaugă cea a tastaturii și husei, adică aproximativ 300g, dar alea 300g sunt pe deplin justificate. Husa este de bună calitate, incluzând și un stand, iar tastatura are o cursă excelentă a tastelor și include o baterie. Asta înseamnă că tastatura poate fi folosită și fără a fi direct conectată la tabletă, chestie care, după mine, îi crește masiv versatilitatea. Astfel, pot de exemplu să îmi scriu articolele ținând doar tastatura în poală, și la un articol care îmi ia câteva ore, asta mă ajută foarte mult.
Totuși, tastatura face câteva concesii pentru a se încadra în spațiul disponibil. Deli seamănă cu o tastatură normală de laptop, are câteva particularități care vor necesita cu siguranță o perioadă de acomodare. Astfel, tasta Escape, tastele săgeți (sus și jos), dar mai important, tasta Enter, toate sunt de dimensiuni reduse.
Revenind la aspectul lui HUAWEI MatePad 11.5″, dacă te uiți cu atenție la carcasa metalică a tabletei, vei vedea că spre deosebire de mai toate dispozitivele cu conectivitate radio, aceasta nu este întreruptă de tradiționalele benzi pentru antene. Acest lucru se datorează Huawei Cavity Slot Magnetic (CSM) Antenna, în traducere liberă un design al antenei care renunță la acele benzi fără a afecta calitatea recepției semnalului. Astfel, spatele lui HUAWEI MatePad 11.5″ este complet uniform, având doar logoul și camera de 13MP ca elemente distinctive.
Să întoarcem tableta pe toate părțile, zic. Dacă o pui în modul landscape, în partea superioară, în stânga, vei avea butoanele de volum, iar lângă ele două microfoane. Pe lateral stânga regăsești butonul de pornire/oprire și două dintre cele patru difuzoare, iar pe partea dreaptă se află celelalte două difuzoare, de o parte și de alta a portului USB-C. Pe partea de jos se află doar portul pentru conectarea tastaturii.
Și așa ajungem la partea cea mai interesantă a tabletei. Ecranul FullView Display ocupă cea mai mare parte a părții frontale, și asta se traduce printr-un format 3:2, excelent pentru tot ce înseamnă productivitate. De altfel, mai toți producătorii au realizat că formatul 16:9 este bun într-o singură situație, în anumite jocuri, și au revenit la un raport de 16:10 pentru dispozitivele portabile utilizate la job. O tabletă cu format 16:9 ar fi fost poate o idee mai ușor de mânuit, dar avantajele pentru afișarea conținutului tabelar și text ale formatului 3:2 sunt mult mai importante.
Per total, HUAWEI MatePad 11.5″ are o construcție solidă, folosește materiale de calitate, iar accesoriile furnizate completează foarte bine pachetul, făcând tableta să fie un concurent serios la categoria „ce dispozitiv îmi iau în călătoriile mele” din postura de redactor. De altfel, nici nu mă așteptam la mai puțin din partea HUAWEI – dispozitivele lor au fost mereu extrem de bine construite. HUAWEI MatePad 11.5″ primește, deci, nota 9 la design și construcție.
Specificațiile tehnice și performanțele lui HUAWEI MatePad 11.5″
În mod foarte interesant, tableta vine cu un chipset chiar mai nou decât ce pune HUAWEI pe telefoanele sale. Asta probabil și pentru că în varianta adusă în România, HUAWEI MatePad 11.5″ nu are și conectivitate la rețeaua mobilă. Interesant, ca o paranteză, este faptul că în cutia produsului există un spațiu special pentru o cheiță de SIM, dar nu cred că vom avea parte de o versiune LTE prea curând în Europa, trăiască restricțiile.
Revenind la chipset, vorbim de un Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1, un chipset mid-range lansat în 2022 ce punctează foarte bine la capitolul eficiență. Procesorul este ajutat de 6 sau 8 GB RAM, iar tableta dispune de 128 GB stocare (din păcate fără posibilitate de extindere cu ajutorul unui card). Versiunea testată de noi a venit cu 8 GB RAM, dar nu mă aștept ca varianta cu 6 GB să fie sesizabil mai slabă ca performanțe.
Specificațiile ecranului sunt foarte bune: avem o rezoluție de 2200 x 1440 (cu o densitate de pixeli de 229 ppi), o rată de refresh maximă de 120 Hz, culori vii și unghiuri de vizualizare foarte largi. Mai menționez doar că ecranul are certificări TÜV Rheinland Low Blue Light (Hardware Solution) și Flicker-Free, astfel că în teorie cel puțin, vizionatul timp de mai multe ore nu va obosi ochii la fel de mult ca la alte dispozitive. Deși panoul nu este OLED, contrastul este foarte bun și negrul aproape negru. Ca să fiu mai exact, panoul este IPS iar contrastul ajunge până la 1400:1. Ecranul este întrerupt doar de cut-out-ul camerei frontale, cameră care, by the way, are 8 MP și diafragmă F2.2.
Camera de pe spate are 13 MP, diafragmă F1.8, autofocus și poate filma la 1080p, dar doar la 30 FPS. Suspectez că partea foto-video va fi o slăbiciune a lui HUAWEI MatePad 11.5″, dar vom vedea imediat dacă lucrurile stau așa. Până atunci, sa vă mai zic de conectivitate: GPS, Bluetooth 5.2 și Wi-Fi 6 cu două antene (2×2 MIMO dual antenna) ce poate folosi o lățime de bandă de 160MHz, cu o rată teoretică de transfer maximă de 2.88 Gbps. Tableta nu are NFC, dar asta nu mi se pare a fi o pierdere mare, ținând cont că vorbim de o tabletă fără LTE.
Bateria are o capacitate de 7.700 mAh, o valoare în limitele clasei care, în combinație cu chipsetul foarte frugal, promite o autonomie în stand-by excelentă. HUAWEI se laudă cu până la… 37 de zile de funcționare în stand-by (!), și deși nu am avut tableta suficient de mult timp cât să testez această valoare, nu mă îndoiesc că bateria rezistă mult peste o săptămână. Există însă o mențiune importantă: aceste valori astronomice sunt realizate în stand-by, pentru că chipsetul este foarte bun la a deconecta și dezactiva funcțiile care nu sunt folosite. În funcționare normală, HUAWEI MatePad 11.5″ rezistă cam cât ar face-o și un telefon mai bun.
Am testat, evident, performanțele chipsetului și ale bateriei, cu programele pe care le utilizăm de obicei pentru smartphone-uri. Astfel, am început cu Geekbench 5 și 6, rezultate fiind tipice clasei medii. Am introdus ca o comparație un telefon cu un chipset ceva mai vechi, dar tot de clasă medie, Snapdragon 778G:
HUAWEI Nova 11 Pro | HUAWEI MatePad 11.5″ | |
Geekbench 5.1 SC | 794 | 790 |
GeekBench 5.1 MC | 2872 | 2928 |
Geekbench 6 SC | 1026 | 1052 |
Geekbench 6 MC | 2457 | 3080 |
Am continuat cu 3DMark Wild Life Extreme, unde nu mă așteptam la minuni. Scorul obținut a fost de, 835, clar superior unui HUAWEI Nova 11 Pro. Am continuat cu testul Work 3.0 din suita PCMark. Aici, cel mai probabil datorită rezoluției mai mari a ecranului, HUAWEI MatePad 11.5″ a avut un scor ușor inferior lui Nova 11 Pro:
HUAWEI Nova 11 Pro | HUAWEI MatePad 11.5″ | |
3DMark Wild Life Extreme | 692 | 835 |
PCMark Work 3.0 | 12644 | 11163 |
Concluziile pe care le trag în urma acestor rezultate? Păi am lucrat destul pe HUAWEI Nova 11 Pro și dacă el se descurcă așa ok în sarcinile de zi cu zi, nu mă aștept la HUAWEI MatePad 11.5″ să aibă vreo apăsare la aceleași sarcini. Da, nu sunt scoruri de flagship (de exemplu, HUAWEI P60 Pro scoate în testul 3DMark Wild Life Extreme 2756 puncte), dar aș argumenta că pentru 90% din sarcinile uzuale, nici nu ai nevoie de un chipset atât de puternic.
Ultimul test sintetic la care am supus tableta celor de la HUAWEI a fost Work 3.0 Battery Life, în două scenarii: cu Performance Mode activat din setările bateriei și tastatura conectată și cu funcția Performance dezactivată și tastatura deconectată. În primul caz, bateria a ținut 12 ore și un minut. iar în cel de-al doilea, 12 ore și 44 minute. Valorile sunt comparabile cu cele ale unui smartphone, și faptul că nu a contat prea mult modul Performance sau tastatura mă face să cred că avem ca principal „vinovat” ecranul, care este de mai mult de trei ori mai mare decât cel al unui telefon mobil. În plus, tehnologia folosită pentru ecran nu este cea mai eficientă din punct de vedere energetic.
Cum s-ar traduce asta în realitate? În timpul utilizării (editare de text, vizionare de conținut etc.,) nivelul bateriei va scădea ca la un telefon mobil de clasă medie cu o autonomie peste medie. Totuși, imediat ce tableta e pusă în stand-by, consumul va scădea drastic, astfel că de când te duci la culcare, seara, și până a doua zi, e posibil să vezi și o scădere de doar 1-2% a nivelului bateriei.
În concluzie, HUAWEI MatePad 11.5″ este un dispozitiv echilibrat ca performanțe, perfect capabil să se achite foarte bine de majoritatea covârșitoare a sarcinilor care i se dau. Un scenariu pentru care este posibil ca tableta să nu aibă suficienți cai-putere este cel al unui joc cu grafică de ultimă generație. Totuși, scorurile nu se apropie de nivelul flagship-urilor, în special la subsistemul grafic. Astfel, pentru tot ce știe să facă și ce hardware are la interior, HUAWEI MatePad 11.5″ primește de la mine nota 8.
Experiența în utilizarea lui HUAWEI MatePad 11.5″
Un astfel de hardware, fie el și cu toate accesoriile din lume, nu valorează doi bani fără un software pe măsură, așa că voi începe această secțiune cu sistemul de operare și aplicațiile preinstalate pe HUAWEI MatePad 11.5″. Tableta vine cu HarmonyOS 3.1.0 și o interfață care va fi extrem de familiară celor ce au mai folosit telefoane sau tablete HUAWEI. HarmonyOS oferă o gamă largă de opțiuni smart office și interacțiune cu alte dispozitive precum telefoane, PC-uri, monitoare sau căști.
Menționez aici și funcțiile Multi-Window și App Multiplier, care extind capacitățile multi-tasking ale tabletei. Funcția SuperHub face conectarea cu alte dispozitive HUAWEI foarte ușoară, ușurând semnificativ controlul de la distanță și transferul de fișiere între dispozitive. Ca impresie generală, interfața se mișcă bine și nu am întâlnit bug-uri sau probleme în utilizare.
O primă aplicație foarte utilă preinstalată este WPS Office, care îți permite să creezi prezentări, documente și tabele, exact ca orice alt program de tip Office. Suita conține în plus o grămadă de funcții utile, cum ar fi un editor de PDF, convertor pentru diverse formate, sistem OCR (de recunoaștere a textului din poze) și multe altele. Evident, aplicația are suport complet pentru stylus.
O altă aplicație care sigur te va ajuta dacă editezi clipuri video este FilmoraGo HD. Pentru cei care lucrează în domeniu, aplicația nu mai necesită prezentare, dar pe scurt, Filmora permite editarea în detaliu a clipurilor video, rezultatele fiind foarte aproape de cele obținute cu programe de editare profesionale. Apoi mai avem M-Pen Zone, un hub pentru aplicații dedicate Stylus-ului și Kids Corner, care conține diverse jocuri și aplicații educative, cu control parental strict. Aplicațiile menționate, împreună cu alte câteva care sunt utile pentru productivitate, sunt completate de miile de aplicații disponibile în HUAWEI AppGallery, o bună parte din ele fiind gratuite.
Cât despre experiența în utilizare, am început prin a juca niște jocuri. Asphalt 9 a mers perfect și pe setările maxime de grafică, deși nu mă așteptam să o facă, iar Genshin Impact, după ce am descărcat ce 23 GB de assets (noroc cu Wi-Fi-ul bun) a rulat și el fără probleme și fără ca dispozitivul să se încălzească. Totuși, timpii de încărcare au fost destul de mari la fiecare pornire.
Am continuat cu redare de conținut multimedia, și aici boxele au ieșit în evidență prin volumul puternic (HUAWEI se laudă cu până la 82 dB), dar am remarcat aici și faptul că nu prea există bass. Mă surprinde treaba asta, mai ales că există suficient spațiu pentru o soluție care să redea joasele mai bine. Mi-a lipsit și un egalizator sau orice aplicație care să mă ajute să reglez un pic sunetul emis de boxe, sunet care pare un pic prea concentrat pe voci și pe gama medie-înaltă de frecvențe. Poate va urma un update care să îmbunătățească experiența?
Ecranul și-a făcut datoria bine, chiar dacă în lumină puternică nu a reușit să mă impresioneze. Luminozitatea lui nu a depășit 500 niți, o valoare doar medie. Totuși, culorile sunt suficient de saturate, unghiurile de vizualizare sunt excelente, contrastul este și el bun și rata de refresh de până la 120 Hz a ajutat la o experiență per total pozitivă.
Am încercat și o teleconferință, ba chiar și câteva poze, dar rezultatele nu au fost grozave. HUAWEI MatePad 11.5″ beneficiază de funcții precum Multi Window și FollowCam, care ajută în timpul videoconferințelor și a lecțiilor online. Prima ajută la multi-tasking, iar a doua păstrează fața ta în centrul imaginii chiar dacă te miști. Totuși, calitatea imaginilor capturate de camere este mediocră, suficientă poate pentru videoconferințe dar în niciun caz pentru poze sau filmări reușite.
Am utilizat apoi tastatura fizică pentru a scrie un text, iar experiența a fost amestecată. Pe de o parte, cursa tastelor este excelentă, apăsarea se simte foarte bine și tastele, în marea majoritate, sunt mari și bine spațiate. Șasiul tastaturii e suficient de rigid iar pozițiile în care poate fi pusă tableta în raport cu tastatura ajută la versatilitate. Totuși, experiența a fost umbrită de faptul că anumite taste, în special cele care sunt alocate literelor cu diacritice, sunt half-size.
Apoi, tastatura fizică nu are niciun fel de buton de pornire/oprire, iar asta o face mai puțin practică. Nu o poți deconecta decât din meniul Bluetooth, iar dacă bifezi din setări opțiunea ca tastatura virtuală să nu apară atunci când cea fizică e conectată, vei avea ceva de furcă să utilizezi tableta. Invers, dacă lași tastatura virtuală pe ecran când cea fizică e conectată, va trebui să ascunzi tastatura virtuală de fiecare dată când ai un câmp de introducere de text, dacă vrei să vezi conținutul pe întreg ecranul.
Mi-a plăcut faptul că pot lucra cu tastatura detașată de tabletă, iar utilizarea tastaturii pentru scris de articole este semnificativ mai productivă decât utilizarea celei virtuale. Poți merge mai departe și să conectezi un mouse, caz în care tableta devine cu adevărat un laptop replacement. Și la cât de ușor e tot ansamblul, chiar m-a ajutat mult în timpul deplasării.
Că tot am vorbit de deplasare, tableta a avut o autonomie foarte bună. Cum bănuiam, în stand-by nu consuma aproape deloc bateria, iar în funcționare, nivelul acesteia scădea ceva mai încet decât la un telefon de clasă medie. Astfel, autonomia o consider comparabilă cu cea a unor 2-in-1 de top, la un preț incomparabil mai mic. Până la preț, mai menționez că bateria chiar se încarcă la 20W iar timpul de încărcare de la 1 la 100% este puțin peste două ore.
Per total, experiența a fost de nota 8. Tableta are câteva minusuri, da per total este o unealtă utilă. Dacă ești în căutarea unei tablete mari, care să poată fi folosită și pentru muncă, dar și pentru redare de conținut multimedia, HUAWEI MatePad 11.5″ este o opțiune bună. Prețul tabletei este unul foarte ok: tableta fără accesorii în versiunea de 6GB+128 GB costă 1499 lei, iar versiunea testată de mine, cu 8 GB RAM și incluzând tastatura magnetică costă 2199 lei. Dacă iei și stylus-ul M-Pen împreună cu tableta, mai dai 99 de lei, iar HUAWEI îți mai oferă o serie de beneficii și facilități la achiziționarea tabletei. Mai multe detalii găsești aici, iar dacă tot ești interesat de HUAWEI MatePad 11.5″, aruncă un ochi și pe campania Back to School de pe site, campanie valabilă până pe 30 septembrie.
Design și construcție - 9
Specificații tehnice și performanțe - 8
Experiența în utilizare - 8
8.3
O tabletă bine construită și suficient de performantă pentru majoritatea sarcinilor. Se pretează pentru munca în deplasare (ân combinație cu tastatura) și redare de conținut multimedia.