GamingRSS PaginaDeMedia

Huawei Matebook X Pro – Cât de mult(e) te poți juca pe un ultraportabil?

Dacă ar fi să rezum experiența mea cu astfel de entități tehnologice într-o singură propoziție, aceasta ar fi: „Ultrabook-urile – inclusiv Huawei MateBook X Pro aici de față – sunt bizare.” Chiar dacă nu contest versatilitatea de care dau dovadă astfel de laptopuri, nu pot să petrec prea mult timp în fața unui ecran fără să mă joc măcar un joculeț, două, cu atât mai mult pe un laptop, fie el și unul pe care în primul rând lucrezi.

Ultraportabilele au evoluat din ce în ce mai mult, transformându-se din laptopuri simple în unelte complexe și foarte practice, de pe care poți lucra aproape de oriunde, Sunt ușoare, sunt compacte, și ai mari șanse să fii dat pe spate de ecrane superbe, unele botezate chiar și cu funcții tactile. Mai dai uneori de un „nes” 3-în-1 care îți oferă și mai multe posibilități, dar la ce bun dacă nu ai încercat cel puțin o dată să le pui în practică pentru unul din cele mai vechi și mai importante aspecte ale omenirii: joaca.

Dacă zbori prea aproape de soare, sfârșești pe rotisor

Trebuie să fim conștienți de un lucru, adică de caracterul originar al acestui tip de laptopuri. Chiar dacă ele vin în diferite specificații, de multe ori onorabile spre impresionante, nu are rost să ne amăgim cu faptul că ne vom putea bucura de ray-tracing și gaming la 4K în Metro Exodus. Trebuie să fim realiști și să acționăm ca atare.

De aceea, m-am gândit să fac un mic experiment. În ograda jocurilor noastre cele de toate zilele, ce anume poți butona (în limitele decenței) pe un ultraportabil fără ca acesta să ia foc? Procesul a fost acesta:

Pasul 1: Se exclud din start jocurile „de fițe”;

Pasul 2: Se face rost de una bucată ultraportabil, în cazul de față Huawei Matebook X Pro;

Pasul 3: Ne jucăm;

Pasul 4: Tragem concluziile.

Pentru acest experiment, am ținut să aleg câteva titluri populare, pe care le găsești instalate în aproape orice sistem în 2021. Sunt jocuri competitive, extrem de populare, pentru că nu ești tu când ți-e foame… Pardon, „nu ești tu dacă nu ai Fortnite, Dota 2, CS:GO și altele asemenea”. S-a făcut rost de una bucată Huawei Matebook X Pro, s-au rulat niște teste sintetice și ne-am pus pe joacă, unde adevăratul test al răbdări a fost schimbarea constantă de pe un profil pe altul, pentru a găsi acel sweet spot al setărilor grafice. Dar înainte de acestea…

…o mică recapitulare

Ediția 2020 al lui Huawei Matebook X Pro a venit ca un adevărat competitor pe piața ultraportabilelor premium. Este un model interesant, care mi-a captat atenția din mai multe puncte de vedere. Pentru început, se întrevede un display tactil splendid, cu margini fooarte subțiri, care asigură un raport ecran-corp de 91%. Rezoluția imensă de 3000 x 2000 este completată de culori clare și precise, iar la acestea se adaugă ideea de confort de care dă dovadă laptopul. Tocmai de aceea, am vrut să văd cum se scalează jocurile pe acest format

Poate că nu sunt eu fanul tastaturilor cu astfel de curse scurte, dar Huawei Matebook X Pro este un model plăcut de butonat și de utilizat, alcătuit aproape în întregime din aluminiu, în cazul de față pe o culoare smarald deosebită, care pune în evidență design-ul simplu și elegant al laptopului. Este curat și practic, inclusiv în ceea ce privește adaptorul (micul brick pare mai degrabă destinat tabletelor), iar adevăratele salte performanțe în mediul pentru care a fost creat pot fi consultate în detaliu aici, în review-ul nostru dedicat.

Hauwei MateBook X Pro

  • Ecran: 13.9-inch, LTPS, rezoluție 3000 x 2000
  • Procesor: Intel Core 11th Gen i7-1165G7 @ 2.80GHz
  • Grafică: Intel Iris Xe 8GB VRAM
  • Memorie: 16GB RAM
  • Stocare: 1 TB NVMe PCIe SSD
  • Greutate: Aprox. 1.33 Kg

Pentru că am ales să pângăresc sfântul scop al acestui ultraportabil, protocolul impune instalarea jocurilor respective și a uneltelor de benchmarking, de dragul completării. Scorurile obținute indică o performanță decentă, însă confirmă din start faptul că, deși este un model performant, în conformitate cu standardele actuale, Huawei Matebook X Pro nu este chiar cea mai potrivită unealtă atunci când joci în deplasare, în special dacă are la bord o soluție grafică integrată.

Testele sintetice pe un ultraportabil nu-și au rostul

Și, cu toate acestea, le-am dat câte o cheie. Câteva unelte de bază, pentru a ne forma o părere cu privire la performanța brută de care Huawei Matebook X Pro dă dovadă. Iar părerea este că benchmark-urile chiar nu își au rostul pe astfel de configurații.

Benchmark Scor
Cinebench R23 2935
Superposition 4K Optimised 1013
Superposition 1080p Extreme 863
Superposition 1080p Medium 2598

Diferența importantă se leagă însă de rezoluție. De curiozitate, am rulat Superposition pe trei setări diferite, începând cu rezoluția nativă de 3000 x 2000. Valori slabe, care ciopârțeau cadrele pe secundă într-o agonie vizuală. Abia la testul pe setări grafice medii pe 1080p observăm o îmbunătățire substanțială, fapt care conduce la rezultatele din-game.

Hauwei MateBook X Pro

Gaming competitiv vs 4K – Festin vizual vs obsesia pentru framerate

Pentru a găsi o scuză pentru care să mă pot juca la birou, am testat performanța în câteva titluri competitive, din păcate la pachet cu Fortnite. Aici, lucrurile tind să se complice, întrucât a fost necesară găsirea acelui teren de mijloc, un raport rezoluție-setări grafice potrivit pentru ceea ce poate oferi acest laptop vis-a-vis de jucătorii competitivi pentru care foar framerate-ul contează.

Valorile fluctuează, am încercat să rulez unele jocuri în diferite setări, de la ultra low pe rezoluție fie 1920 x 1080, fie 1920 x 1280, până la rezoluție nativă cu setări grafice maxime și toate cele dintre acestea (rezoluție nativă + preset mediu etc. etc.)

Joc Configurație FPS
Counter-Strike: Global Offensive
1920 x 1280 – Very Low 52
1920 x 1280 – Low 48
Dota 2
3000 x 2000 – Medium 77
1920 x 1280 Medium 94
3000 x 2000 Ultra 26
1920 x 1280 Ultra 42
Fortnite
1920 x 1280 Low 62
1920 x 1280 Medium 38
Apex Legends 1920 x 1280 Very Low literalmente nejucabil
Chivalry 2 1920 x 1080 Low 24
League of Legends 3000 x 2000 Ultra 61

Pentru rezultatele indicate pe o singură configurație, este lesne de înțeles faptul că aceea a fost cam singura opțiune care să ofere un framerate decent, în vreme ce experimentele multi-preset s-au prezentat mai mult ca o curiozitate de-a mea, în ceea ce privește numărul de cadre-diferență.

Excluzând faptul că Huawei Matebook X Pro pur și simplu nu face față lui Apex și că Fortnite încă este neoptimizat și că până și presetul low se confruntă cu freeze-uri ocazionale, majoritatea jocurilor mai pretențioase își au terenul de mijloc undeva la setări medii pe rezoluție 1920 x 1080/1920 x 1280.

Hauwei MateBook X Pro teste

Da, știu, foarte mulți jucători competitivi preferă oricând o grafică mai slabă în vederea îmbunătățiri FPS-ului, dar suntem în 2021 și, din respect față de propria persoană, ar fi imoral să coborâm sub pragul 1080p. În plus, scăderea detaliilor este rareori sesizabilă în jocuri precum Counter-Strike: Global Offensive (care, din păcate, încă suferă de porțiuni de freezing), iar în timpul testelor din *sigh* League of Legends, te poți juca liniștit pe setările maxime la o medie de cel puțin 60-61 FPS.

Vorbim, deci, despre mai multe aspecte pe care suntem nevoiți să le luăm în calcul: Optimizarea jocurilor, configurația sistemului și așteptările jucătorilor. Pentru mulți, a te juca LoL, Dota sau CS:GO pe ultra-low este ca și cum te-ai juca în 2021 primul StarCraft și CS 1.6: toată lumea încă se distrează. Huawei Matebook X Pro nu este cel mai puternic aliat nici pentru astfel de jocuri, iar scorurile își spun cuvântul. Dar parcă ar mai exista o soluție ca să poți scoate untul din titlurile preferate.

Pasul 4 – GeForce NOW și ultraportabilele au fost promise unul celuilalt(?)

Cred că este de la sine înțeles, dar voi continua totuși să arunc niște cuvinte în această secțiune. Serviciul de cloud gaming al celor de la NVIDIA a luat amploare, și s-a extins înfricoșător de mult și de rapid. Ca să-l parafrazez pe celălalt bărbos, GeForce NOW este tot ce-ți trebuie atunci când ești în deplasare pe la țară, pe la rude, și nu ai în dotare decât un ultraportabil și o conexiune bună la Internet.

Am luat la puricat aceleași jocuri instalate pe micul Huawei Matebook X Pro, iar diferențele sunt evidente. Iar pentru această mică horă la care participă atât gaming-ul casual, cât și cel competitiv, aș putea spune că o sesiune FullHD la un framerate constant de 60FPS (câtă vreme nu ai Internet tras din lanul de porumb) este mai mult decât suficient atunci când utilizezi un ultraportabil în alt scop decât cel pentru care a fost creat.

Hauwei MateBook X Pro teste
După ce mi-am pătat sufletul jucând LoL pentru teste, m-am întors la al meu Dota 2.

De fapt, îmi permit să spun că astfel de ultrabook-uri sunt parte din suita de elită a gaming-ului pe GeForce NOW, alături de alte setupuri ceva mai deosebite, cum ar fi acesta de la noi din coșmelie. Per ansamblu, jocurile în cloud se comportă excepțional. Apex Legends, Dota, Counter-Strike și toate cele nu sunt neapărat făcute pentru a oferi un festin vizual, iar fanii acestor titluri ar putea să-mi dea dreptate.

La viața mea am jucat Dota 2 cât să-mi ajungă și pe lumea cealaltă, și nici măcar o dată nu m-am plâns că trebuie să trec prin meci după meci pe cele mai joase setări grafice aplicate de pe laptopul meu aflat la pensie. Într-un fel, se simte de parcă te holbezi la baloți de sârmă ghimpată, dar asta nu afectează considerabil experiența.

Poți să joci pe un ultrabook via GeForce Now nu doar astfel de titluri competitive, de fapt nici măcar nu recomand asta prea tare, ci poți să joci în FullHD la 60 de cadre pe secundă… orice! Just name it! Orice se găsește în librăria ta de Steam poate fi jucat în aceste condiții de rezoluție și framerate, ba mai mult decât atât, dat fiind că toată procesarea se întâmplă pe serverele Nvidia, poți rula toate astea la setări grafice maxime, ba chiar cu ray tracing și alte asemenea nestemate din arsenalul producătorului de plăci video.

Și uite așa am te poți juca de behăi Cyberpunk, Witcher, Assassin’s Creed și orice este disponibil în librăria de jocuri. Și faza mișto, care separă Matebook X Pro, și de fapt orice ultrabook de un telefon este ecranul generos, cu o rezoluție pe măsură. Sigur, dacă nu ești dispus să dai cei 10 euro pe lună pentru GeForce Now, ideea de casual gaming își găsește până și așa loc pe micul Matebook X Pro, iar jocuri populare precum League of Legends și Dota 2 merg de-a dreptul decent… Direct de pe el. Și aș zice că astea sunt mult mai „jocuri” decât grosul a ceea ce găsești pe un telefon.

Concluzie – Huawei Matebook X Pro este cel mai bun prieten pentru GeForce NOW

După cum spuneam și pe la început, Huawei Matebook X Pro este un ultraportabil superb. Un ecran generos, cu o rezoluție pe măsură, dimensiuni practice și un design foarte atrăgător. Din păcate, pentru noi, cei care nu putem trăi fără să ne jucăm, acesta nu poate oferi în proporție de 100% ceea ce le este necesar jucătorilor competitivi.

Sigur, ideea de casual își poate găsi (nițel forțat) loc pe micul Huawei Matebook X Pro, dar dacă la minimul acceptat de 1080p pe medium spre low lucrurile scârțâie, ar trebui să ne punem câteva întrebări cu privire la menirea acestui laptop. Apex Legends este practic imposibil de jucat, CS:GO și Fortnite protestează supărate, astfel încât singurele variante acceptate ar viza League of Legends și Dota 2. GeForce NOW este cea mai potrivită soluție în astfel de cazuri, și nu neapărat pentru astfel de titluri competitive cât pentru un Corn al Abundenței în stil gameristic. Cele mai noi și mai sofisticate jocuri se află la dispoziția ta, oriunde și oricând, atâta vreme cât le ai deja în librăria ta. Vorba unui înțelept, „cloud gaming-ul este nu viitorul, ci prezentul!”

Ideea aceasta de gaming pe un ultraportabil nu trebuie neapărat exclusă, ci reprezintă mai degrabă o provocare, un experiment al răbdării și al analizării propriilor așteptări. Ține de tine să îți setezi jocul astfel încât să poată fi jucabil în limitele decenței, însă am trăit suficient de mult încât să apucăm epoca 5G care face casă bună cu servicii precum GeForce NOW. Vrei să te joci titluri diverse dintr-o librărie vastă, aflată într-o contiună expansiune? Atunci știi ce ai de făcut. Iar recomandarea aceasta vine ca urmare a propriilor mele experiențe cu serviciul.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button