ReviewsPCTECH

HUAWEI MateBook D16 2024 – tot ce e necesar pentru studiu sau munca de birou (review)

Prin redacția noastră au trecut multe laptopuri de toate felurile – ultraportabile construite din materiale exotice, laptopuri dolofane de gaming cu tot felul de lumini și design extravagant, dispozitive cutting-edge cu câte două ecrane sau cu mai știu eu ce inovații… și la toate am văzut această cursă aproape disperată de a se diferenția cu ceva, uneori chiar de a inova de dragul inovației.

Și chiar dacă apreciez mult producătorii care au curajul să fie diferiți, uneori mi s-a părut că designerii pierd din vedere scopul dispozitivului pe care îl creează. Dacă ai de bătut un cui, poți să proiectezi o unealtă complexă din titan care îți arată pe un display forța cu care lovești cuiul și care îți calculează unghiul sub care să îl lovești, sau poți să proiectezi… un ciocan. Iar laptopul pe care îl voi prezenta este fix asta: un ciocan simplu și eficient.

(5) Huawei se întoarce! De la un radio pentru fiecare, la laptopuri pentru toți! 00-09-02

HUAWEI MATEBOOK D16 2024 este un laptop pentru muncă sau studii și nu poate fi confundat cu nimic altceva. Într-un fel, găsesc asta relaxant, pentru că nu trebuie să vă vorbesc despre noul șasiu din aliaj de stronțiu sau ecranul cu 7 miliarde de niți la un laptop care va fi utilizat în scenarii cât se poate de comune și normale.

Designul lui HUAWEI MATEBOOK D16 2024

În schimb, vă spun că laptopul este construit din materiale de calitate și are un aspect robust, fără să iasă în evidență prin altceva în afară de sobrietate. Finisajul metalic poate fi colorat în argintiu mistic sau gri spațial, deci două nuanțe de gri, foarte potrivite pentru un laptop de școală sau de muncă. La fel de potrivite sunt și dimensiunile și gabaritul: grosimea de 18mm și greutatea de 1,72kg îl fac pe MATEBOOK D16 foarte portabil, fără a-i afecta însă ergonomia sau autonomia, după cum vom vedea în continuare.

(5) Huawei se întoarce! De la un radio pentru fiecare, la laptopuri pentru toți! 00-09-02

Ecranul de 16 inch, în format 16:10, este perfect dimensionat pentru muncă intensă în fața laptopului. Evident că toate lucrurile trebuie să aibă o denumire pompoasă, în cazul ăsta FullView Display, dar în esență vorbim de un panou IPS cu rezoluție de 1920 pe 1200 pixeli, cu rame foarte subțiri, finisaj mat și luminozitate maximă de 300 niți.

Redarea culorilor e bună, cu o acoperire 100% RGB, iar contrastul este de 1200:1. E clar, nu se compară cu un OLED, dar cine vrea să se holbeze la un OLED suprasaturat timp de 8 ore pe zi? Nu e nici extrem de luminos, dar 300 niți sunt mai mult decât suficienți în cele mai multe scenarii – asta dacă nu scrii mail-uri de pe plajă.

(5) Huawei se întoarce! De la un radio pentru fiecare, la laptopuri pentru toți! 00-09-02

Ecranul se deschide la 180 de grade, iar asta îl face mai versatil. Camera web e poziționată deasupra ecranului, iar zona respectivă este puțin ieșită în afară, înlesnind deschiderea laptopului. O înlesnește, dar nu o face ușoară, pentru că laptopul se poate deschide doar cu două mâini. Greutatea părții inferioare este mai mică decât forța necesară pentru deschidere, deci trebuie să ții baza cu o mână când îl deschizi.

Odată deschis, ești întâmpinat de o tastatură iluminată completă, cu NumPad și taste F. Experiența de tastare e plăcută, cursa de 1.5 mm a tastelor este suficientă iar zgomotul produs este scăzut, deci nu vei deranja pe nimeni dacă îți scrii eseul la bibliotecă. Așezarea tastelor este… acceptabilă, chiar dacă sunt și ceva probleme. Tastele direcționale Sus și Jos sunt half-size, iar tasta Enter, deși e înaltă, este foarte îngustă, fiind înghesuită de tasta Backslash.

(5) Huawei se întoarce! De la un radio pentru fiecare, la laptopuri pentru toți! 00-09-02

Tastele numerice sunt ceva mai mici și ele, dar după o scurtă perioadă de acomodare, sunt perfect utilizabile (și utile pentru cine lucrează mult cu cifre). Mi s-au părut în special utile tastele de deasupra celor numerice. Avem aici o tastă specială pentru funcția Calculator din Windows, o tastă dedicată pentru Căutare, una pentru minimizarea ferestrei active și una care dezactivează camera video, independent de software.

Tasta de pornire/oprire este separată de restul tastelor, este rotundă și conține și un cititor de amprente. Amprenta mi se pare cea mai accesibilă metodă de acces într-un dispozitiv, este printre cele mai sigure, iar HUAWEI utilizează un senzor foarte bun, capabil să recunoască precis amprenta și să deblocheze rapid laptopul. În plus, tasta include și o memorie cache, astfel că dacă pornești laptopul, nu va trebui să mai pui degetul încă o dată pe tastă pentru a te loga. Nice.

(5) Huawei se întoarce! De la un radio pentru fiecare, la laptopuri pentru toți! 00-09-02

La prima vedere, unii vor spune că se mai putea lucra la trackpad. Comparat cu concurența, trackpad-ul lui HUAWEI MATEBOOK D16 2024 este de-a dreptul liliputan. Ei bine, eu nu pot să zic că asta afectează sau limitează funcționalitatea lui, dar pentru unii utilizatori ar putea arăta demodat. Eu nu sunt neapărat adeptul unui trackpad gigantic, pentru că asta înseamnă mișcări mai ample ale mâinii, așa că suprafața de 72 pe 120 mm este potrivită pentru mine.

Feedback-ul la clic este bun iar palm rejection-ul funcționează fără probleme. Un aspect de menționat este că din cauza prezenței NumPad-ului, trackpad-ul este plasat un pic mai la stânga – cu aproximativ 4 cm față de centrul laptopului. Dacă ai lucrat doar pe laptopuri cu NumPad, așezarea asta nu ar trebui să îți trezească nicio emoție, dar pentru cei obișnuiți cu laptopuri fără taste numerice, poziționarea poate fi ciudată la început.

Selecția de porturi mi se pare destul de sărăcăcioasă. Din cauza designului balamalelor, porturile sunt poziționate doar pe laterale, mă rog, pe partea stângă, că pe dreapta avem doar un port USB-A. La capitolul ăsta observ cam singurul regres față de varianta 2023 a acestui laptop: avem în total două porturi USB-A (dintre care unul e versiunea 3.2), un port USB-C multifuncțional, cu suport pentru încărcare și DisplayPort, și un port HDMI 1.4. Un jack audio combo completează lista nu foarte lungă de conexiuni fizice.

(5) Huawei se întoarce! De la un radio pentru fiecare, la laptopuri pentru toți! 00-09-02

E clar, dacă ai nevoie de mai multe conexiuni, un hub USB (eventual cu suport pentru carduri SD) este soluția, dar atenție, portul USB-C este utilizat și pentru încărcare. Și pentru că am adus vorba, încărcarea se face cu ajutorul unui încărcător destul de compact, cu o putere maximă de 65W. Există încărcare rapidă, dar aceasta este disponibilă doar folosind încărcătoare HUAWEI.

Specificațiile tehnice și performanțele lui HUAWEI MATEBOOK D16 2024

Până acum, HUAWEI MATEBOOK D16 2024 dă o impresie similară cu a precursorului său: un laptop de muncă sau pentru studenți, cu un gabarit ce favorizează portabilitatea și un format ce nu compromite productivitatea. Hai însă să vedem ce e și în interior. D16 poate fi achiziționat la noi momentan în două configurații mari și late: una cu procesor Intel i5 și 512 GB stocare și varianta pe care am testat-o noi, cu procesor i9 13900H și SSD de 1TB. Bine, specificațiile diferă mai mult decât la procesor și stocare – varianta cu i5 nu are tastatura iluminată și are o baterie ceva mai mică, de 56Wh, fața de cei 70 de Wh ai versiunii testate.

(5) Huawei se întoarce! De la un radio pentru fiecare, la laptopuri pentru toți! 00-09-02

Procesoarele sunt ajutate în ambele cazuri de 16GB RAM DDR4 (lipiți pe placa de bază, deci fără posibilitate de upgrade), iar partea grafică este asigurată tot de către procesor. In cazul versiunii testate, vorbim de Iris Xe, un accelerator grafic fără pretenții, dar capabil să redea conținut media fără probleme.

Revenind la procesor, i9 13900H are 6 nuclee Performance și 8 Efficiency, iar dacă punem la socoteală Hyperthreading-ul pentru procesoarele P, avem un total de 20 de fire de execuție. 13900H, deși este din generația anterioară de procesoare intel, este încă extrem de capabil și este foarte potrivit pentru un laptop office. Sigur, se încălzește la un regulamentar 100 de grade pentru intervale scurte de timp atunci când este solicitat la maxim, dar performanțele sunt foarte bune.

(5) Huawei se întoarce! De la un radio pentru fiecare, la laptopuri pentru toți! 00-09-02

Am obținut un scor de 14650 în Cinebench R23 multi-core, iar scorul single-core a fost de 1855. Am întâlnit implementări de 13900H cu rezultate mai bune de-atât, dar ținând cont că laptopul nu a devenit niciodată excesiv de fierbinte sau de zgomotos, consider că inginerii de la HUAWEI au atins un echilibru bun pentru acest procesor. Cu scoruri de 1879 în 3DMark Time Spy, respectiv 5181 în 3DMark Fire Strike, este evident că laptopul nu se pretează gaming-ului, dar la nevoie poți juca jocuri indie sau la un nivel redus de detalii.

(5) Huawei se întoarce! De la un radio pentru fiecare, la laptopuri pentru toți! 00-09-02

Am testat și SSD-ul, care a atins și viteze de 6 GB/s la scriere și citire. În special pentru muncă, un SSD rapid poate să ajute foarte mult, iar cel folosit în HUAWEI MATEBOOK D16 2024 pare de bună calitate. HUAWEI se laudă la nivel de conectivitate cu antenele Metaline pentru adaptorul Wi-Fi, și deși nu am fost până la piață ca să testez cei până la 270 de metri de recepție a semnalului, în birou am avut recepție bună în orice cameră.

Experiența în utilizarea lui HUAWEI MATEBOOK D16 2024

Experiența în utilizare este exact așa cum am bănuit – plăcută și corectă pentru un laptop de muncă. Laptopul se simte foarte rapid în aplicații de editare de text sau tabele, în general în sarcini normale HUAWEI MATEBOOK D16 2024 s-a comportat impecabil. M-am obișnuit repede cu tastatura și, chiar dacă nu se simte la fel de bine ca MX Keys-ul de la Logitech pe care îl folosesc în mod uzual, este mai bună ca la laptopuri cu pretenții premium.

Și partea de multimedia este decentă: ecranul IPS are culori vii și luminozitate suficientă iar difuzoarele se aud ok. În mod clar, ele sunt mai adaptate pentru apeluri video decât pentru ascultatul de muzică, pentru că bassul este aproape inexistent. Totuși, volumul maxim este ridicat și sunetul nu mi s-a părut dezechilibrat. Camera web este cred cel mai clar minus al lui HUAWEI MATEBOOK D16 2024: cu o rezoluție de 720p și un nivel de detalii mediocru în cel mai bun caz, camera asta n-o să te complimenteze deloc în apelurile video.

HUAWEI MATEBOOK D16 2024 webcam screenshot

Revenind însă la aspecte pozitive, autonomia laptopului este excelentă. Am utilizat laptopul pentru editare de text și ascultat muzică de pe Spotify o zi întreagă, ajungând la finalul programului la 19% baterie. Dacă mă poate ține o zi întreagă de muncă, chiar nu mai am alte pretenții, iar în cazul lui HUAWEI MATEBOOK D16 2024, autonomia a depășit acest (modest) prag.

Am mai menționat asta mai devreme, dar mi-a plăcut mult că laptopul nu e zgomotos. După un Zephyrus care era de-a dreptul deranjant în load, acest MATEBOOK este mană cerească. Fiind un laptop HUAWEI, evident că avem suita de aplicații legate de conectarea cu alte dispozitive ale producătorului. PC Manager este foarte util în transferul de date între telefoanele HUAWEI și laptop, iar conectarea este rapidă și lipsită de probleme. Practic deschizi NFC-ul la telefon, îl pui pe laptop iar aplicația preia ștafeta din acel moment.

(5) Huawei se întoarce! De la un radio pentru fiecare, la laptopuri pentru toți! 00-09-02

Mai mișto e că poți folosi o tabletă ca display suplimentar sau ca să desenezi. Laptopul va simți inclusiv unde este plasată tableta și va extinde desktop-ul corect, permițând o mișcare logică a cursorului mouse-ului.

Preț și concluzii

Per total, HUAWEI MATEBOOK D16 2024 este fix ceea ce trebuie să fie: un laptop de muncă sau pentru studii cu putere suficientă sub capotă, cu o tastatură excelentă și un șasiu solid și ușor. Dacă vrei să atragi atenția, laptopul ăsta nu e pentru tine, dar dacă ai nevoie de un PC, nu de o sorcovă, D16 devine interesant. Îmi imaginez că acest model poate fi cu ușurință favorit pentru echiparea unui întreg departament într-o multinațională, iar autonomia lui îl face potrivit și în deplasare.

(5) Huawei se întoarce! De la un radio pentru fiecare, la laptopuri pentru toți! 00-09-02

Prețul întreg al versiunii testate este piperat, 7000 lei. Totuși, în stilul cu care ne-a obișnuit HUAWEI, există campanii de reduceri și pachete care fac HUAWEI MATEBOOK D16 2024 mai atractiv. De exemplu, în intervalul 11-31 martie, acest model are o reducere de 400 lei și vine la pachet cu o pereche de căști FreeBuds 5. Versiunea cu i5 e semnificativ mai ieftină, la 4500 lei, și beneficiază de o ofertă similară între 11-31 martie: 400 lei reducere și o pereche de căști FreeBuds 5i.

Bun, să tragem linie, merită să îți iei un D16? Dacă ne uităm în piață, sunt puține laptopuri cu 13900H care au un preț mai bun. Poate mai găsești prin stocuri o versiune mai veche de ASUS Vivobook 16X, care în acest moment e la un preț mai avantajos, dar în rest, în segmentul laptopurilor de muncă, HUAWEI MATEBOOK D16 2024 este o ofertă foarte interesantă, daca 13900H este punctul de pornire.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button