PCReviewsTECH

HUAWEI MateBook D 16 – un laptop „Work From Anywhere” puternic și accesibil!

Mai mare...dar totuși ușor

Când am văzut sloganul laptop-ului HUAWEI MateBook D 16 – „Bigger for Everything” – recunosc că mintea mea a luat-o razna, fiind inundată de toate clișeele posibile și imposibile din univers, legate de dimensiuni. Dar îmi pun cenușă în cap și recunosc, după ce am pus mâna pe laptop, toate aceste mici răutăcisme au fost nefondate.

DA: În anumite momente, mai ales dacă lucrați multe ore pe laptop, veți dori să aveți un ecran mai mare! Subliniez: în anumite momente dar mai ales, în anumite condiții. Dar asta vă explic un pic mai încolo.

MateBook D 16 reprezintă pentru mine prima reîntâlnire cu un laptop HUAWEI pe 2022 și chiar mă întrebam dacă oi fi spus ceva, pe ici pe colo, în trecut, ce să fi supărat producătorul – știți cât de mult iau la bibilit laptop-urile, fie ele și banale laptop-uri bune (doar) de muncă de birou. Sau poate ideea dragului nostru coleg Carol, folosind un incredibil MateBook X Pro pe post de mașinărie de gaming, a fost considerată fluierat în biserică? Da, posibil acolo ca el să o fi luat un pic pe arătură, dar na, suntem convinși că a demonstrat ceva…nici nu știu…Dar lăsând gluma la o parte, este primul laptop de 16 inch de tip office sau dacă vreți, ”non-gaming” pe care am ocazia să îl testez în ultimul an (iacătă, se face un an deja de la acel lightweitght champion de la LG, Gram 16!) și am fost foarte curios de un lucru. O întrebare mi s-a aprins în cap, precum un bec și nu-mi dădea pace:

A reușit oare HUAWEI să păstreze ideea de laptop portabil având în vedere dimensiunile ecranului lui MateBook D 16, sau a sacrificat portabilitatea și l-a împins în segmentul Desktop Replacement, o categorie extrem de familiară mie și care îmi place enorm (chiar dacă e o specie pe cale de dispariție), dar nu neapărat și foarte practică. Stați aproape că vă răspund foarte repede la această întrebare!

HUAWEI MateBook D 16: ecran mare, de 16”
HUAWEI MateBook D 16: ecran mare, de 16”

HUAWEI MateBook D 16: ecran mare, (evident) de 16”

Mesajul este clar: ”Work from Anywhere”, pentru că home office, dar și munca exclusiv de la birou, devin Obsolete

Prima mare noutate pentru mine este diagonala ecranului. 16”. MateBook D 16 este primul laptop HUAWEI cu o asemenea diagonală de pe piața din România și am vrut să înțeleg din capul locului care a fost raționamentul din spatele acestei decizii, de a aduce un laptop office atât de generos. Și după ce am avut o discuție, să nu-i spun brainstorming, cu Dan, am înteles – el mereu culege de la sursă informațiile.

Păi pentru că Pandemie și Work From Home. Sau cum s-ar zice, în 2022, primul an post-pandemie (sau cel puțin așa sperăm să fie), WFH 2.0, adică Work From Anywhere – pentru că, să recunoaștem, de căminele noastre ne-am cam săturat să le transformăm în birou – după 2 ani de stat acasă nu mai e fun.

Și studiile locale și vânzările subliniează foarte clar apetitul românilor pentru ecrane mai mari: dacă acum 2 ani laptop-urile cu ecrane de 16”+ ocupau un modest 5% din preferințele românilor, la final de aprilie anul acesta ponderea acestor laptop-uri generoase s-a dublat, trecând de 10-11%. 

De unde această schimbare, poate vă întrebați? Sutele sau chiar miile de ore state în ultimii doi ani, mai mult pe acasă decât pe la biroul tradițional, ne-au arătat că unele aspecte și caracteristici, precum portabilitatea, greutatea cât mai mică, deși considerate a fi critice la început, pe termen lung nu ne-au satisfăcut condițiile unei munci ergonomice, din contră, chiar.

Sesiunile lungi de stat în fața ecranului, acasă, în lipsa unui ecran suplimentar (din varii motive: spațiului restrâns pe birou, călătorit mai des – ba chiar mulți s-au retras, pentru o muncă remote, în liniște, prin alte localități, natale sau nu numai – și nu cari după tine un ecran suplimentar, nu?) au creat o nouă cerere: laptop-uri mai mari, dar totuși portabile. Și puternice. Nu, nu e o contradicție, veți vedea că pot exista și excepții.

Și așa s-a născut HUAWEI MateBook D 16.

O altă noutate la ecran: format 16:10 și rezoluție 1920×1200

Seria MateBook D este gama ”entry” al producătorului. O categorisesc astfel, deoarece peste seria MateBook D avem gamele MateBook cu și fără sufixul S, apoi gama premium, seria X (și Pro). Dar să nu mă înțelegeți greșit, este un entry strict analizând gama HUAWEI, configurațiile și prețurile modelelor din seria MateBook D le clasează undeva direct în zona mainstream / mid-range pe piață.

HUAWEI MateBook D 16: ecran 16:10 the Golden Ratio, rezolutie 1920 x 1200
HUAWEI MateBook D 16: ecran 16:10 the Golden Ratio, rezolutie 1920 x 1200

O caracteristică unică, o semnătură dacă doriți, a seriei MateBook D era și formatul wide al ecranului, de 16:9, banal, cum ar veni (modele superioare vin cu superbul ecran în format 3:2).

Dar iată că noul MateBook D 16 vine cu un mic upgrade interesant, și anume avem un format 16:10, acel Golden Ratio cu care mai mulți producători ne-au umplut capul în ultimul an și ceva.

Nu numai că ecranul devine cu 2 cm mai mare pe înălțime, față de modelul anterior, dar sporul de rezoluție verticală (trecerea de la 1080 la 1200 pixeli este un salt simțitor, vă veți convinge repede) o să vă ajute în foarte multe aplicații, nu doar în banala navigare pe net (era să spun pierdut de timp).

Marginile sunt subțiri, astfel că avem un ecran cu raport ecran corp de 90%, margini laterale (bezel) de 4,6mm.

Panou IPS cu specificații modeste la prima vedere, SURPRINZĂTOR în schimb, după a analiză în detaliu cu SpyderX Elite-ul nostru.

Panoul IPS produs de BOE este modest la prima impresie.

Trecând rapid peste specificații, dăm de detalii seci precum un IPS cu luminozitate semi-modestă, de 300cd/m2, contrast bunuleț de 1200:1, refresh 60Hz. Cei 300cd/m2 nu-l recomandă pe noul MateBook D 16 pentru lucrat în amiaza mare în parc sau în curte, cel puțin nu într-o zi foarte însorită. Sub un copac, o umbreluță…să zicem…dar așa, la limită. Dar măcar avem un ecran mat, ceea ce mai îndulcește un pic treaba. În casă, nu veți resimți limitarea la 300cd/m2, să stați liniștiți pe partea asta.

Dar totul s-a schimbat când am pus calibratorul nostru SpyderX Elite pe ecran! MateBook D 16 devine foarte repede o plăcută surpriză, o micuță Cenușăreasă!

Gamut-ul, spațiul de culoare redat este aproape de 100% SRGB, un minim de bun simț pentru un laptop de office/work în 2022, asta e bine. În schimb acuratețea culorilor este remarcabilă, Delta E măsurat, Color Accuracy-ul este de liga mare:

Dar surprizele de-abia acum încep: și la capitolul uniformității luminozității, ecranul BOE al lui HUAWEI MateBook D 16 stă foarte bine, observați Delta E-ul foarte mic, chiar și la brightness maxim (mai jos, de la stâmga spre dreapta, teste la 100%, 83%, 67% si 50% luminozitate) :

Uniformitatea luminozității este OK, dar cam în media pieței, aici nu am fost super impresionați, dar să ținem cont și de poziționarea laptop-ului, să nu dăm în SF-uri.

Observați că am obținut și valori ale luminozității mai aproape de 350cd/m2, dar fac parte din aceea deviație menționată mai sus și nu le punem la socoteală, lucru confirmat și de măsurătorile pentru contrast, 1130:1, cu puțin sub valoare declarată de producător (1200:1).

Oricum, trăgând linia, avem un panou cu un rating de 4,5 din 5, ceea ce e foarte bine, asta e de reținut. OK, nu avem 90Hz și alte fițe, dar cred că nu o să suferiți nici în Outlook, nici în Zoom sau Teams de acest ”handicap”.

În schimb, foarte important, aș menționa ecranul certificat TÜV Rheinland Low Blue Light (Hardware Solution), adică eliminarea /filtrarea luminii albastre prin metode hardware, nu software, adică avem culori nealterate fără ca lumina albastră să ne dăuneze ochilor.

Și la fel de important, controlul luminozității și contrastului se face prin metoda DC dimming și nu prin metoda PWM, pentru a nu induce flicker (tremur al imaginii, care obosește foarte mult ochii în sesiuni lungi în fața laptop-ului). Pentru cei tehnici, acest lucru se traduce prin certificarea ecranului TÜV Rheinland Flicker Free Certification.

Aceste două puncte, deși sună prea tehnice pentru unii, sunt sau ar trebui să fie criterii importante pentru achiziționarea unui laptop ce va fi folosit mii și mii de ore de-a lungul vieții sale.

HUAWEI MateBook D 16: Webcam upgradat -1080p și funcții Smart

Nu vă faceți griji – webcam-ul este din nou unde v-ați aștepta să fie. Gata cu unghiurile ciudate din sesiunile de Zoom. Bine, nu avem o funcție hardware de oprire al camerei, precum am văzut la multe laptop-uri din gama veche MateBook unde webcam-ul era ascuns sub o tastă, dar avem o scurtătură pe tastatură, ce va opri totuși camera, când nu vreți să vă arătați ”biroul” din care sunați (terasă, cafenea sau alte locații ieșite din sfera ”corporatistă”.

HUAWEI MateBook D 16: Webcam upgradat -1080p și funcții Smart
HUAWEI MateBook D 16: Webcam upgradat -1080p și funcții Smart

Camera AI 1080P oferă imagini live mai bune, unghi larg de vizualizare de 88 grade. Avem și funcții smart precum FollowCam, ce vă ţine mereu în centrul atenţiei. Aș menționa și Virtual Background, ce vă ajută să alegeți un background virtual în orice moment, o funcție ce va fi cu siguranță foarte apreciată (în Teams, Zoom, LinkNow).

Deși nu are treabă neapărat cu camera web, dar pentru că tot aminteam sesiunile video, voi menționa și funcția de reducere al zgomotului de fundal, ajutat de AI – de exemplu vor fi filtate sunete precum tastatul, clic-ul mouse-ului, etc. Avem numai puțin de 4 microfoane ce ajută în acest proces.

Huawei MateBook D 16 – Design, construcție, ergonomie

Materialele din care este construit HUAWEI MateBook D 16 face mereu parte din studiul meu personal la capitolul design/construcție.

Fără surprize aici: regăsim elementele deja specifice unui laptop din gama MateBook: o carcasă full metalică (aliaj pe bază de aluminiu), solidă, ce nu scârțâie, nu se îndoaie.

Deși, în zona tastaturii, există un mic bending între tastele inferioare și touchpad, dacă apăsați mai tare, dar asta nu va fi sesizat de majoritatea utilizatorilor obișnuiți (nu, eu nu intru în categoria asta, asta este, deformare profesională).

Balamalele sunt solide, poate un pic prea solide, laptop-ul nu se deschide cu o singură mână, de aceea vă sfătuiesc să deschideți capacul de la mijloc, nu dintr-un colț, iar cu cealaltă mână să țineți contră. Unghiul de deschidere este generos, depășește binișor 140 grade, ceea ce e apreciat mereu de mine.

Spre deosebire de modelele superioare, MateBook, MateBook S, X/PRO, nu avem ecran cu touch, nici sticlă protectoare – asta are și avantaje -> laptop mai ușor cu 100-150g, ecran mat, mai ușor de urmărit în lumină ambientală puternică (deși luminozitatea lui D 16 nu e un atu).

Avem o singură culoare disponibilă: Space Grey. Nu avem culori extravagante, specifice modelelor din gamele superioare MateBook, și nici grosimea stratului metalic nu este similară și la fel de consistentă, convingătoare.

Am auzit voci în jurul meu (nu în capul meu, a se face diferența) care se întrebau dacă nu cumva avem de-a face cu plastic în construcția șasiului. I-am asigurat (pe sursele vocilor) că e vorba de aluminiu.  Doar că na, un aluminiu mai subțire este ușor de confundat cu altceva. Dar per total, cred că putem să fim mulțumiți, până la urmă în gama asta de preț mulți producători încă folosesc și mult plastic, să nu uităm.

Huawei MateBook 16 pare greu la prima impresie: 1,7kg, însă vă aduc aminte că un laptop de 14” are cam 1,4kg, iar standardul Intel pentru ultrabook-uri cerea dimensiuni de sub 2cm și 2kg.

Șasiul are o grosime de 18,4mm, din nou, nici cel mai subțire, nici cel mai gros din segment. Însă dacă ne uităm sub capotă, și mă gândesc la sursa principală generatoare de căldură – ce procesor mamut motorizează noul MateBook, tind să spun că șasiul este mai mult subțire decât gros și mai degrabă avem un laptop ușor decât unul greu.

Evident, s-au mai făcut și câteva trade-off-uri, sau pe românește, mici compromisuri, precum la categoria răcire și baterie, dar imediat ajungem și acolo.

Tastatură full (cu NumPad) și cititor de amprentă

Tastatura de pe Huawei MateBook D 16 este plăcută în întrebuințarea de zi cu zi – am testat opt laptop-uri HUAWEI până la acest generos D 16 și pot spune că tastatura mereu a fost un punct forte al acestor laptop-uri, senzația a fost mereu prietenoasă.

Evident, anumite modele MateBook ce mi-au trecut de-a lungul timpului integrau diferite tipuri de switch-uri, generând senzații mai premium și mai plăcute la tastat, dar pentru gama asta de preț cred că D 16 se prezintă onorabil.

Apreciez mereu senzația de ”soft landing” pe membrană de cauciu, cursa tastelor este de 1,5mm, satisfăcătoare.

Tastatul este destul de silențios, nu necesită perioadă lungă de acomodare, DEȘI layout-ul este de tip UK, mie unul nu îmi place acest layout, dar mă pot obișnui cu el. Cel mai frustrant este când începi să cauți tastele speciale, care nu mai sunt pe tastele numerice stânga sus, unde erai obișnuit. Dar cum spuneam, vă obișnuiți în timp.

Dar mă voi opri o secundă pentru a sublinia un lucru foarte important, pe care producătorul a insistat foarte mult la lansare: este primul laptop HUAWEI cu tastatură numerică. O veste bună pentru cei din zona financiară, business în general, pentru că acest laptop chiar este targetat către acest segment, dar țintește și studenții și nu numai (aș îndrăzni să adaug, nu dați vă rog cu parul, și scoala online).

Tastatura se iluminează în 3 nivele, și oferă iluminare destul de odihnitoare, cu bleeding minimal de sub taste.

Îmi place butonul de pornire, poziționat astfel încât este în afara oricărui scenariu să-l apeși din greșeală. Și în plus, are și cititor de amprentă, pentru o logare rapidă.

Huawei MateBook D 16 – Conectică

Tot parte din capitolul ergonomie, nu în ultimul rând, vom vorbi despre conectica acestui laptop.

Voi începe cu portul cel mai banal USB Type-A 2.0, pentru device-urile mai vechi (pt mouse, chiar calibratorul nostru DataColor SpyderX Elite, etc), apoi mai rapidul USB3.2 Gen1 Type-A (viteze mărite, pentru cititoare card-uri foto, de exemplu).

Evident, Huawei MateBook D 16 este 2022 ready, – pe stânga avem două porturi Type-C, ambele suportând încărcare, iar unul oferă și suport DisplayPort. Util poate fi și portul HDMI și jack-ul audio de 3,5mm 2-in-1.

Așa cum ne-a obișnuit producătorul, laptop-urile MateBook se alimentează printr-un port Type-C cu un charger de 65W. Și aici avem un bonus upgrade: încărcătorul este de tip Type C, mult mai mic în dimensiuni față de modele anterioare și cântărește doar 137gr. Deci tot bagajul de cărat va fi sub 1,85kg cu totul, ceea ce recomandă, iată, noul model D 16 pentru muncă de oriunde, portabilitatea nu va deveni un chin, în ciuda dimensiunilor ecranului și a procesorului puternic.

Procesor, Memorii. Performanțe, temperaturi, zgomot generat

Și pentru că tot vorbeam de procesor: MateBook D 16 vine în trei configurații la lansare, două cu procesorul Intel Core i5-12450H și varianta de top, testată de noi, Intel Core i7-12700H.

Da, procesor cu performanțe ridicate, nu ceva ultra low voltage, etc, cum v-ați fi așteptat poate văzând șasiul laptop-ului. TDP-ul procesorului este de 45W, dar l-am văzut săltând chiar și la peste 65W, însă evident, pentru puțin timp. Din mai multe motive și să le luăm pe rând.

Păi, în primul rând chestia aia nașpa, numită throttling. Inginerii de la Huawei au dorit să evite pe cât posibil acest lucru, fixând undeva pe la 40W TDP-ul acestui procesor, pentru că au simțit că pe acolo este un echilibru între potențialul procesorului și ce poate să-i asigure răcirea în condițiile date: sașiu destul de subțire, răcire mai ”light” (nu din rațiuni că nu se putea, ci pentru că 1. greutate și 2. preț/performanță).

Îmi place că mereu se vor găsi cârcotași să zică – păi bine boss, dar HUAWEI putea să pună 5 heatpipe-uri și două ventilatoare (nu contează că n-avem placă video separată, să fie, zic), de ce așa, mai modest? Sau ăia mai extremiști: păi uite, laptop-ul ăsta XX de gaming răceste bine mersi un Intel Core i7-12700H fără să intre in throttling precum o face acest MateBook D 16 pe ici pe colo. Da, o fi răcind laptop-ul ăla XX mai bine, dar cu un cost pe măsură: la 50dB! Întelegeți ideea? Echilibrul găsit de inginerii HUAWEI este unul mai complex, dacă vreți un grafic, ar fi ceva gen:

HUAWEI MateBook D 16 - cum performeaza vs solutia ideala
HUAWEI MateBook D 16 – cum performeaza vs solutia ideala

MateBook D 16, din punctul meu de vedere, dacă ar fi să-l punem pe o hartă cu referințele Răcire/Zgomot/Preț/Greutate/Performanță, se prezintă astfel:

  • Răcire, zgomot, preț și performanțe: în grafic am pus 80% din potențialul maxim de răcire.Ce înseamnă asta? Dacă MateBook D 16 ar fi avut toate nebuniile high-tech cooling din lume, gen vapor-chamber, liquid metal, sau 5 heatpipe-uri și două ventilatoare (FAN-uri) sau măcar un ventilator care să aibă o viteză mult mai mare de rotație, gen care să genereze nu 40dB, ci 50, poate chiar 52,53dB (caz în care, vă garantez, nimeni nu cumpăra laptop-ul acesta de office, care trebuie să fie silențios), atunci aveam răcire mai bună.Însă pasta termică cu metale lichide, vapor chamber și alte SF-uri mai adăugau cel puțin 1000-1500 Lei minim, și pentru ce? Pentru 10-15% maxim spor de performanță și reducerea cu 5, maxim 10C a temperaturii procesorului și 3, maxim 4 grade a șasiului, care nici așa nu e periculos de fierbinte? Ați înțeles trade-off-ul.
  • Greutate: este clar că s-a mers pe optimizarea greutății. Sistemul de răcire, dimensiunea bateriei, etc totul e gândit să avem greutatea minimă cu un șasiu și performanțe maxime posibile.

Memoria – 8 sau 16GB LPDDR4x Dual Channel este ne-upgradabilă, așa cum ne-am obișnuit la toate ultrabook-urile, cipurile fiind direct lipite de placa de bază. Da, aceste obiceiuri proaste întâlnite la mai toți producătorii de laptop-uri, când vine vorba de laptop-uri portabile, office, subțiri, etc, continuă. De ce? Nu știu, dar luați în considerare aceste lucruri la achiziție. Nu spun că 8GB nu sunt suficienți, însă totul depinde doar de scenariile de utilizare. Dar mă îndoiesc că aveți de gând să achiziționați acest laptop pentru Davinci.

Singurul care a scăpat de acest soldering, este SSD-ul, ce poate fi upgradat. Pe partea de viteză aș spune că momentan nu aveți de ce să vă gândiți la upgrade, SSD-ul este extrem de rapid – mai ales pentru acest segment de preț.

Aș menționa foarte pe fugă antena wireless de 2dB, numită pompos de inginerii HUAWEI ”Metaline” (hm…iar Meta?), dar care asigură un semnal mai puternic, ce aduce o îmbunătățire a eficienței conversiei semnalului cu până la 56% în medii complexe (pereți semnale slabe, etc). Dar acum de ce să fiu cârcotaș? Pot spune că am văzut și testat și Mesh-ul (primul) de la HUAWEI, au peste 30 de ani în rețelistică, dacă nici ei nu știu ce e rețelistica și ce fac, apăi cine? Mie mi-a mers wireless-ul fix cât poate duce router-ul meu wireless, așa că…am fost mulțumit.

Buuun, și acum că am luat contact cu toate componetele cheie din interior, să vedem comportamentul laptop-ului, sau mai bine zis, al procesorului, respectiv și al modului în care răspunde întregul laptop vizavi de consumul și temperaturile unui Intel i7-12700H de 40W TDP – temperaturi procesor, întregul șasiu, zgomot ventilator/aer evacuat.

În CineBench R20 în testele Multi-core (cele cu stress maxim pe nuclee, a se citi 100%, avem urmărul comportament):

HUAWEI MateBook D 16 - CineBench R20 Multicore - nu e rau deloc pt un laptop portabil, non-gaming
HUAWEI MateBook D 16 – CineBench R20 Multicore – nu e rau deloc pt un laptop portabil, non-gaming

În testele de stres maxim, am observat următoarele:

  • Procesorul se duce în 65W+ respectiv foarte rapid 95C+, de unde avem o redresare la 40W TDP, pentru o conviețuire mai bună pe termen lung. În traducere liberă, stabilizare temperaturi la 85-86C, ceea ce e OK, zic eu, pt un top procesor Intel, în Full-Load. Eu în continuare, fără să fiu avocatul lui MateBook D 16, cred că aceste teste de randare sunt extreme, nu reprezintă strict scenariul real de folosire, dar avem nevoie de aceste teste deoarece facem o analiză legată de răcire/performanță
  • frecvența procesorului (respectiv a celor 6 nuclee de performanță, aici cele 8 nuclee de eficiență nu intervin în ecuație atât de mult) scade mult, de la 4700MHz la puțin peste 2150MHz, unde se stabilizează (pe multi-core, nu single core, să fie clară distincția).
  • Ventilatorul nu exagerează și nu disperă, zgomotul generat se limitează clar între 39-40dB, pentru o experiență mai mult decât rezonabilă, și asta este un mare plus de care să țineți cont.
  • Scăderea de performanță dintre prima randare, la rece, cum s-ar spune și următoarele 6 nu trece de 10%, ceea ce e bine, e în media pieței, sau mai bine.
HUAWEI MateBook D 16 - CineBench R20 - teste de consistenta (performanta in full load pe perioada lunga, teste repetate)
HUAWEI MateBook D 16 – CineBench R20 – teste de consistenta (performanta in full load pe perioada lunga, teste repetate)

Și nu doar temperaturile procesorului au rămas în limite absolut normale, dar și întregul șasiu a fost la fel: mai mult de 40-42C nu am obținut nici în centrul tastaturii, zona cea mai fierbinte, nici deasupra tastaturii. Punctele fierbinți sunt fantele de evacuare, sub balama, nimic neobișnuit sau motiv de panică – laptop-urile foarte subțiri nu au evacuarea laterală, ci sub balamale. (Temperatura în camera de test: 23-24C)

Ce avem în imaginile de mai jos:

Imaginile termice, de la stânga la dreapta: laptop-ul înainte de testul de stres CineBench R20, în timpul testelor și spatele laptop-ului, în timpul testelor.

După cum se poate observa, avem un laptop relativ rece (40-41C în zona tastaturii este o temperatură foarte OK pentru un ultrabook). Nici fundul laptop-ului nu se încălzește mai tare, dar ca întotdeauna recomand să evitați așezarea laptop-ului în poale, pat, etc, să nu astupați fantele de admisie de pe burta laptop-ului (dacă vreți să stați cu laptop-ul în pat, luați-vă un cooler de laptop sau un stand simplu).

Dar cel mai important e să privim aceste valori de temperaturi, zgomot și prin prisma performanțelor procesorului.

Pentru că procesorul este foarte puternic, pentru acest șasiu!

Am comparat scorurile PCMark 10 Extended obținute de Huawei MateBook D 16 cu predecesorii săi și este impresionant saltul de performanță!

După cum se poate observa, MateBook D 16 cu aproape 20% excelentul model de anul trecut, MateBook 14s și cu peste 30% modelul MateBook 14 2020 cu AMD Ryzen 5 4600H. Evident, sunt alte game de procesoare, dar am vrut să scot în evidență faptul că iată, chiar și mici frâne de siguranță, noul MateBook D 16 cu i7 rupe gura târgului, la categoria laptop-uri subțiri, fără a deveni prea fierbinte sau prea zgomotos.

HUAWEI MateBook D 16 - teste performanta PCMark 10 Extended Score
HUAWEI MateBook D 16 – teste performanta PCMark 10 Extended Score

Autonomie:

Cu ecranul setat la 142cd/m2, am reușit să obținem un timp rezonabil de 5 ore și 38 minute în testul de baterie Modern Office în PCMark 10.

Având în vedere procesorul destul de puternic, din gama H, adică power hungry, și la care adaugăm și bateria de 60Wh și nu în ultimul rând, ecranul de 16”, este un timp bun.

Evident, mereu este loc de mai bine, dar probabil că asta însemna baterie de 80Wh+, greutate cu 150-200gr mai mare și nu mai eram atât de portabili, nu-i așa? Choices, Choices…

HUAWEI MateBook D 16 - test baterie - PCMark 10 Modern Office
HUAWEI MateBook D 16 – test baterie – PCMark 10 Modern Office

Huawei MateBook D 16 – Timpul pentru concluzii

Huawei MateBook D 16 este cel mai nou și cel mai mare – la propriu – membru al familiei MateBook.

Poate a venit un pic târziu, dar oricum ar fi, este clar că lucrul după pandemie s-a schimbat – paradigmele lucratului s-au schimbat, fie că le place corporațiilor / patronilor, sau nu. Iar alegerea unui laptop cu ecranul mai mare este noua modă. Cifrele și statisticile le arată, nu citesc eu din stele.

Nu o fi el cel mai subțire, cel mai frumos, cel mai elegant laptop din gama HUAWEI văzut de mine, dar cu siguranță MateBook D 16 este un fair choice. Nu vă mai stresați cu ecrane suplimentare, este purtabil, fără să vă rupă spatele, nu este desktop replacement, este un echilibru pe care îl simt, îl înțeleg.

Performanțe chiar bune, temperaturi bune, zgomot la minim, și asta cu procesorul de tip, Intel i7-12700H. Fără ca să supăr pe cineva – doar vorbesc despre legile fizicii – pentru cei care sunt în căutarea autonomiei superioare le recomand versiunea cu procesorul Intel Core i5-12450H – fratele mai mic Intel generează temperaturi mai mici, mai puțin throttling (poate deloc, precum am văzut anul trecut la excelentul MateBook 14s cu Intel Core i5-11300H?), mai puțin zgmot, turații mai mici, consum mai mic. Win Win, zic.

Și la final – configurații și prețuri

Evident, tradiționalul moment al halatului. Un ochi pe portofel, cu un ochi pe ofertele de lansare.

HUAWEI MateBook D 16 vine în trei versiuni: două modele cu Intel Core i5-12450H (8BG RAM+512GB SSD) la 4199 Lei, modelul Intel Core i5-12450H cu 16GB RAM+512GB SSD la 4699 Lei și vârful de lance, modelul cu Intel Core i7-12700H, 16GB RAM+512GB la 5999 Lei.

Stați cu ochii pe site-ul de mai sus, în perioada de precomenzi plouă cu oferte, literalmente de nerefuzat!

 

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button