MOREReviews

Huawei MateBook 14s: laptop ideal pentru productivitate (review)

Da, se poate și fără Throttling!

Huawei MateBook 14s este un upgrade destul de serios al modelului MateBook 14 2020 AMD cu care ne-am jucat acum fix un an. Da, Huawei a urcat serios standardele gamei MateBook 14 cu noul membru al familiei, aș îndrăzni chiar să spun că mai aproape de modelul X Pro!

Dar să vedem care sunt noutățile semnificative ale modelului de față și de ce am spus mai sus, în titlu, că este un laptop ideal pentru productivitate.

Huawei MateBook 14s
Huawei MateBook 14s

Ecranul: 14,2”, LTPS, format 3:2, rezoluție 2520×1680, 213PPI, 90Hz, Touchscreen

Pentru că am punctat în paragraful de început că avem un MateBook 14 cu ADN parcă moștenit din seria MateBook X Pro, am decis să încep descrierea acestui laptop într-un mod puțin mai atipic, sărind peste design. construcție, ergonomie, și trecând direct la analiza ecranului, pentru că acolo avem, iată, cele mai mari schimbări.

Formatul 3:2 este deja marca Huawei.

Producătorul chinez a fost primul care a înțeles și ne-a arătat că productivitatea este mai importantă ca niciodată în perioada asta dificilă pandemică.

Din păcate, de mai bine de 1 an și jumătate, stăm mai mult pe la casele noastre decât la birou, timp în care am încercat să ne arătăm skill-urile de eficiență, încercând să facem față la și mai multe cerințe din partea companiilor la care trudim.

Huawei MateBook 14s
Huawei MateBook 14s

Ca și modelul X Pro, sau micuța bijuterie MateBook X 2020, sau modelul MateBook 14 2020, avem acest ecran superb 3:2. Mai multă informație pe verticală, mai multă productivitate, asta este realitatea. Evident, pentru cine o arde cu filme, este exact opusul la ce îi trebuie.

Rezoluție upgradată însă față de MateBook-ul 14 de anul trecut: 2520×1680.

Și aici apar primele diferențe importante față de modelul anterior: panou LTPS, care aduce câteva avantaje față de IPS-urile clasice.

Panou LTPS de foarte bună calitate

Panoul LTPS este produs de Tianma Microelectronics Co, o companie specializată în panouri de ultimă generație (AMOLED, LTPS, etc). O să fac o mică paranteză aici, pentru că simt că majoritatea veți da ochii peste cap întrebând / sau și mai rău – dezaprobând – de unde a mai apărut și această companie chinezească? :).

Credeți-ne, Tianma are o istorie serioasă în spate – de exemplu, NEC LCD Technologies, Ltd. (subsidiară NEC) a trecut printr-un Joint Venture cu AVIC International Holding Corporation (compania mamă din care face parte Tianma), acum 10 ani, creând Tianma Japan. Ca să vedeți cât de mică e și lumea asta a tehnologiei. 🙂

LTPS este noul hit, și testele noastre confirmă această teorie (proprie).

Așa cum am spus-o și la modelul de top al celor de Huawei, MateBook X Pro, avantajele ecranului LTPS (Low Temperature Poly-Silicon) sunt multiple. În primul rând, la aceeași luminozitate a backlight-ului, avem luminozitate mai mare a ecranului, față de un IPS clasic. Asta înseamnă din start că backlight-ul nu trebuie să fie atât de puternic, deci consumul va fi mai mic.

În al doilea rând, am observat o uniformitate a luminozității superioară pe toată suprafața panoului, printre cele mai bune măsuratori ale noastre pentru un panou bazat pe cristale lichide:

Da, dacă veți analiza cu atenție aceste patru scenarii, măsurători la diverse luminozități ale panoului (maxim, de 470cd/m2(!), 320cd/m2, 190cd/m2 respectiv 100cd/m2), veți observa că deviația maximă este în majoritatea cazurilor de sub 5%, într-un singur scenariu (la 100cd/m2) am văzut „cea mai mare” deviație, de…6%!

Asta în condițiile în care ochiul uman nu observă /nu percepe deviații mai mici de 10%, mulți nici până la 15!

Dar nu numai la capitolul uniformității luminozității stă bine acest ecran: și uniformatea culorilor este foarte-foarte bună:

Da, dacă ați văzut articolul nostru despre panourile OLED în laptop-urile ASUS, deja v-am sădit o idee destul de clară: Delta E-ul este mult mai bun la acest panou, decât la panourile OLED! Mai mult, aceste valori sunt atât de bune, încât sunt de încredere și pentru cei ce lucrează cu aplicații de editare grafică și video.

Cu o singură mențiune: panoul nu este Wide Gamut, adică are spațiu de culoare „doar” normal, adică aproximativ 100% SRGB (măsurătorile noastre s-au oprit la 96% mai exact), dar majoritatea fotografilor nu au nevoie de mai mult de acest 100% SRGB (doar în zona Professional, în Printing se merge către AdobeRGB, în video profesional către DCI-P3, etc).

În schimb avem o acuratețe a culorilor foarte bună, Delta E mediu este sub 1: 0,86 mai exact.

Huawei MateBook 14s - contrast foarte bun, luminozitate de top, ideal si pentru scenarii outdoor
Huawei MateBook 14s – contrast foarte bun, luminozitate de top, ideal si pentru scenarii outdoor

Ce mi-a mai plăcut la acest panou de pe Huawei MateBook 14s: luminozitatea mare (470cd/m2 max, suficient și pentru scenarii de utilizare în outdoor (curte, grădină, parc, terasă, etc), țineți cont de faptul că avem TouchScreen, adică avem o suprafață glossy/oglindă, ce necesită luminozitate mai mare), contrast bun (1500:1 și negru bun – nu la maxim, dar la 340cd/m2 avem un black Luminance de 0,24cd/m2, adică un negru frumos).

Apropo, aici voi face o mică paranteză: producătorul menționează 400 nits pe ecran, uite, noi am măsurat mai mult! Tot timpul apreciem când obținem cifre mai bune decât cele pe care le așteptăm. 🙂

Huawei MateBook 14s: vine cu un panou de 90Hz!

O altă mare noutate a modelului 2021 este upgrade-ul de viteză: panoul LTPS de 14,2” produs de Tianma (model panou: TL142GDXP02) are 90Hz rată de refresh!

Fn+R este combinația cu care se schimbă refresh-ul 60/90Hz și nu ai cum să nu observi diferența (mai ales în scroll în browsing). Haios e că producătorul marchetează pe pagina oficială a produslului cei 90Hz în filme, ceea ce chiar nu e scenariul care să scoată în evidență panul mai rapid…

În schimb nu trebuie să țineți minte neapărat această combinație de taste: în funcție de scenariu, de exemplu în timpul unui video full-screen sau în modul stand-by, laptop-ul va ajusta refresh-ul la 60Hz pe baterie (grație și tehnologiei Intel Display Refresh Rate Switching) (se activează/dezactivează din Intel Graphics Command Center)

Huawei MateBook 14s - Intel Graphics Command Center - laptop-ul va ajusta refresh-ul automat de la 60Hz la 90Hz, in functie de scenariu
Huawei MateBook 14s – Intel Graphics Command Center – laptop-ul va ajusta refresh-ul automat de la 60Hz la 90Hz, in functie de scenariu

Webcam…unde mi-e webcam-ul?!

Nu vă faceți probleme. Este la locul ei. Sau mai bine zis, unde v-ați aștepta să fie.

Da, după o călătorie lungă, pe Huawei MateBook 14s camera web (de 720p) s-a întors în poziția sa naturală, în rama superioară a ecranului. Ei, vedeți, domnilor de la Huawei, că se poate? Chiar și cu margini ultra-subțiri, de 4mm pe laterale și aprox 6-7mm pe verticală și un ecran FullView Display cu 90% screen-to-body ratio.

Da, probabil că este un proces mai complex (Huawei spune că a folosit pentru poziționarea webcam-ului o tehnologie de Laser Soldering, adică a lipitură de mare precizie).

Chiar dacă era foarte haioasă și originală poziționarea camerei web sub o tastă, plângerile utilizatorilor, legate de unghiul bizar de jos, sub care se vedeau în video-call-uri, probabil că au ajuns și la urechile oficialilor de la Huawei și s-a decis „relocarea” sa de unde a plecat de ceva timp.

Huawei MateBook 14s – Design, construcție, ergonomie

În rest, la capitolul design/construcție/ergonomie regăsim elementele deja specifice: o carcasă full metalică (aliaj pe bază de aluminiu), solidă, ce nu scârțâie, nu se îndoaie.

Huawei MateBook 14s - acum si pe aceasta nuanta inedita: Spruce Green (verde molid)
Huawei MateBook 14s – acum si pe aceasta nuanta inedita: Spruce Green (verde molid)

Nici capacul/ecranul nu se îndoaie, nici dacă îl apucăm și în deschidem dintr-un colț (nerecomandat – eu recomad în general dechiderea capacului apucându-l din mijloc, nu din colț, pentru a pune mai puțină presiune/tensiune pe balamale). Bine, aici ajută și stratul de sticlă al touchscreen-ului, care aduce un grad de rigiditate în plus.

Deși în mod normal aș fi ignorat capitolul culori, o să poposesc un minut să menționez culoarea atipică, plăcută, a modelului testat de mine – Spruce Green (da, verde molid). Este o nuanță mai fină, mai pală, mai moale, nu este acel verde puternic, Emerald Green (verde smarald) de pe MateBook X Pro 2020 cu care ne-am dus tocmai în pădurea Băneasa să-i scoatem în evidență „hainele speciale” ce se integrau în natură.

Dacă această nuanță nu vă atrage, totuși (gusturile nu se discută, nu-i așa?), Huawei oferă și o culoare mai clasică, tradițională pe Huawei MateBook 14s: Space Grey (un gri metalic atractiv).

Ecranul are o deschidere amplă, pe peste 145 grade, ceea ce îl face foarte util în orice scenariu de folosire (chiar dacă ecranul nu se rabatează la 180 grade, ca la majoritatea laptop-urilor de business, laptop-ul totuși oferă un unghi ergonomic, puțin mai bun decât media laptop-urilor).

Huawei MateBook 14s - intake suficent pt Intel i5, nu am avut nicio secunda Throttling.
Huawei MateBook 14s – intake suficent pt Intel i5, nu am avut nicio secunda Throttling.

Huawei MateBook 14s este destul de greuț, 1,43kg, dar aici sincer nu am niciun reproș – apreciez că am o carcasă metalică solidă, un ecran cu touch solid, o răcire extrem de solidă, mai ales ținând cont și de ce procesor avem – și, nu în ultimul rând, o baterie generoasă – așa cum vom vedea un pic mai încolo.

În același timp, carcasa rămâne destul de subțire, în ciuda celor amintite mai sus: doar 16,7mm grosime.

Tastatura, touchpad și alte elemente importante pe partea de interacțiune directă

Tastatura de pe Huawei MateBook 14s este extrem de prietenoasă – m-am obișnuit instant cu ea, nu necesită perioadă de acomodare, nu ai greșeli, este exact ce îți dorești de la o tastatură pe un laptop de productivitate. Este comodă, nu doar că oferă o cursă generoasă, de 1,5mm, dar are și ceea ce se numește „soft-landing”, adică avem switch-uri stabilizate de tip foarfece (scissor switch) ce sunt direct legate de o membrană de cauciuc, ce amortizează plăcut tastele, creând un feedback agreabil, ce ne permite să tastăm perioade lungi, rapid, fără să ne obosească degetele.

Touchpad-ul este mai degrabă unul comun, decât unul cu pretenții. Da, alunecă foarte ușor și confortabil, dar să nu vă vină idei să faceți clic fizic pe el, deoarece:

  1. necesită ceva forță – și aici intervine oboseala degetelor pe care tocmai tastatura încearcă s-o evite, și
  2. este foarte gălăgiosă. (prin comparație, la un MacBook Air când se face un clic similar, fizic, acest clic nu se aude aproape deloc și nici nu trebuie să mergi la sală să-ți faci mușchi la degete. Glumesc, dar ați înțeles ideea).

Tastatura se iluminează în 3 nivele, și oferă iluminare destul de odihnitoare, cu bleeding minimal de sub taste.

Îmi place butonul de pornire, poziționat astfel încât este în afara oricărui scenariu să-l apeși din greșeală. Și în plus, are și cititor de amprentă, pentru o logare rapidă.

Huawei MateBook 14s – Conectică

Tot parte din capitolul ergonomie, nu în ultimul rând, vom vorbi despre conectica acestui laptop.

Aș dori să încep cu banalul port USB3.2 Gen1 Type-A „legacy”, dacă îmi permiteți să-i spun astfel, căci mă disperă Apple și toți care se iau după ei și fac laptop-uri doar cu porturi USB Type-C.  Când încă piața este inundată de device-uri cu USB Type-A, nu e deloc fun să alergi după adaptoare. Și am pățit, credeți-mă, și numai când doresc să testez ecranul laptop-urilor cu calibratorul nostru DataColor SpyderX Elite :).

Evident, Huawei MateBook 14s este pregătit nu doar pentru 2021, dar și anii care vin – pe stânga avem două porturi Type-C (cu suport DisplayPort, iar modelul cu  i7/16 GB/1TB stocare suportă pe unul din cele porturi USB Type-C și Thunderbolt 4, dar nu și modelul de față, deci, cu i5), un port HDMI și jack audio de 3,5mm 2-in-1.

Elegant, portul Type-C este folosit și la încărcare, iar laptop-ul vine cu un charger de 90W. Sper ca în 2022 să văd doar astfel de soluții de încărcare din partea tuturor producătorilor de laptop-uri, măcar la modele portabile și ultra-portabile (la gaming e mai complicat, dar timpul le rezolvă pe toate).

Procesor, Memorii/SSD. Performanțe, temperaturi, zgomot generat

Iată-ne ajunși și la capitolul performanță.

Surprinzător, cel puțin pentru dimensiunile laptop-ului Huawei MateBook 14s, sub capotă avem un procesor cu voltaj standard, un Intel Core i5-11300H, cu un TDP de 35W.

Memoria – 16GB LPDDR4x Dual Channel este ne-upgradabilă, așa cum ne-am obișnuit la toate ultrabook-urile, cipurile fiind direct lipite de placa de bază.

Singurul care a scăpat de acest soldering, este SSD-ul, ce poate fi upgradat.

Deși modelul de față, un MZVLB512HAJQ-00000, adică în limbaj uman un SSD Samsung PM981, de 512GB, M.2 NVMe PCI-e, este foarte rapid și va trece multă vreme până când veți dori să-l upgradați (doar din nevoia de spațiu, viteza este ireproșabilă).

Dar să revenim la procesor. Fiind un procesor cu 35W TDP, a meritat atenția mea, să fac un studiu, cum se comportă și ce efecte are asupra carcasei laptop-ului dar și nivelul de zgomot generat pentru a răci acest procesor destul de flămând (nu voi intra în detaiu să vorbesc de ineficiența actualei arhitecturi Intel).

NO THROTTLING!!!

Ce mi s-a părut în primul rând remarcabil: NO Throtthling, nici după 15 sesiuni consecutive de Cinebench R15! (room temp 22,5C). Vă spun cincer, nu am mai văzut procesor Intel i5 sau peste să nu aibă deloc throttling în Cinebench :). 

Procesorul a avut un comportament absolut exemplar în Cinebench R15:

În testele Single Core:

Frecvența de Boost a urcat la 4,4 GHz, însă cu un consum de 15W, 60C temperatura maximă și grad de utilizare al procesorului de 15-17%.

În testele Multi-Core:

Frecvența nucleelor s-a limitat la 4GHz, temperatura nuceelor s-a stabilizat sub 80C, iar TDP-ul a rămas fix la 42-43W.

Cele două ventilatoare ale laptop-ului au urcat în turație, generând un zgomot de 43-44dB, acceptabil la acest nivel de performanță. Mai mult, pentru acest șasiu, este chiar miraculos. Probabil alți producători ar fi mers pe ideea să păstreze un nivel de zgomot mai mic, 36-38dB, da performanța era mult penalizată, cel mai probabil de un throttling specific Intel.

Pe mine zgomotul acesta nu mă deranjează. Deloc. Mai ales că este un scenariu extrem, de cele mai multe ori laptop-ul va fi aproape total silențios, adică nu mai mult de 32-33dB, adică chiar insesizabil în termen de laptop.

Și nu doar temperaturile procesorului au rămas în limite absolut normale, dar și întregul șasiu a fost la fel: mai mult de 40C nu am obținut nici în centrul tastaturii, zona cea mai fierbinte, nici deasupra tastaturii. Punctele fierbinți sunt fantele de evacuare, sub balama, nimic neobișnuit sau motiv de panică – laptop-urile foarte subțiri nu au evacuarea laterală, ci sub balamale.

Ce avem în imaginile de mai jos:

Prima imagine termică, stânga-sus: laptop-ul înainte de testul de stres CineBench R15.

Imaginea termică stânga-jos: temperatura din cameră, ca și referință (poză termică perete).

După cum se poate observa, avem un laptop relativ rece (39-40C în zona tastaturii este o temperatură foarte OK pentru un ultrabook). Nici fundul laptop-ului nu se încălzește mai tare, dar recomand să evitați așezarea laptop-ului în poale, pat, etc, să nu astupați fantele de admisie de pe burta laptop-ului (dacă vreți să stați cu laptop-ul în pat, luați-vă un cooler de laptop sau un stand simplu).

Dar cel mai important e să privim aceste valori de temperaturi, zgomot și prin prisma performanțelor procesorului.

Pentru că procesorul este foarte puternic, pentru acest șasiu!

Am comparat scorurile PCMark 10 Extended obținute de Huawei MateBook 14s cu predecesorii săi și este impresionant saltul de performanță!

Cu alte cuvinte, noul Huawei MateBook 14s bate și modelul MateBook 13 2020 AMD, ce era motorizat de excelentul AMD Ryzen 5 4600H, cu mai bine de 10%.

Autonomie:

Cu ecranul setat la 150cd/m2 si 90Hz, am reușit să obținem un respectabil timp de 11 ore și 12 minute în testul de baterie Modern Office în PCMark 10.

Având în vedere procesorul destul de puternic, din gama H, adică power hungry, și la care adaugăm și bateria de 60Wh, putem spune cu certitudine că Huawei a reușit să optimizeze la maxim management-ul consumului.

Huawei MateBook 14s este acel tip de laptop care îți ține companie toată ziua la birou, în task-urile obișnuite de office, fără să-ți faci griji daca ți-ai uitat încărcătorul acasă. Sau invers.

Huawei MateBook 14s – Timpul pentru concluzii

Huawei MateBook 14s a fost o surpriză plăcută.

De ce? Este prima dată când văd un ultrabook ce trece de 15-20 secvențe de test CineBench R15 una după alta, fără să intre, nici măcar pentru o zecime de secundă, în throttling.

Este o performanță extraordinară și care, pentru mine, setează un nou benchmark. Mă voi uita cu alți ochi la ultrabook-uri din acest moment, și mai ales, la procesorul Intel i5-11300H, despre care se pare, am avut o părere puțin cam proastă (dar nu degeaba, istoria recentă nu favorizează giganticul producător de procesoare).

Inginerii de la Huawei ne-au demonstrat că pot crea un laptop subțire, robust, și suficient de puternic pentru orice mediu office, fără a fi obligat să facă nici un compromis.

Că n-are OLED? Serios? la ce uniformitate au culorile, luminozitatea, nici nu este necesar. LTPS-ul impecabil și-a făcut treaba mai bine decât un OLED obișnuit (da, există OLED-uri și OLED-uri), puteți să ne credeți pe cuvânt. Decât un ecran supra-saturat, mai bine un astfel de ecran, pentru zilele lungi de muncă în fața laptop-ului. Și mai ales că are și soluție hardware de Low Blue Light, cu certificare TÜV Rheinland, aș paria pe o astfel de soluție pentru muncă.

Huawei MateBook 14s
Huawei MateBook 14s

Dar halatul? Cât e dom’le, halatul?

Da, a venit momentul în care stăm cu un ochi pe portofel, cu un ochi pe bijuteria asta…versiunea 8GB+512GB va costa 6299 Lei, iar versiunea cu 16GB + 512GB 6499 Lei. Cam scumpuț față de modelul de anul trecut, mai ales că modelul cu AMD 2020, cu 4800H e sub 5000 Lei. Dar na…cuvântul anului 2021 e shortage, piese mai greu de găsit, scumpe, logistică mai scumpă, lipsă containere, să mai zic? Asta e – nu s-au aliniat astrele sau din contră, s-au aliniat, dar sub o zodie nefastă.

Vă las pe voi să puneți în balanță noutățile, precum ecranul LTPS superb cu rezoluție superioară de pe Huawei MateBook 14s:, mai luminos (470cd/m2 față de modelul 2020 testat de noi ce avea 400cd/m2) și mai rapid (fluent, 60/90Hz), procesorul Intel nou de a 11-a generație ce NU intră în Throttling.

Dacă sunteți un pretențios al ecranelor, recomand călduros noul model, dacă nu, modelul vechi (2020) încă este unul excelent chiar și la final de 2021.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button