HUAWEI MateBook 13 2020 – mai mic și diferit! (review)
Ultraportabil elegant și ecran atipic, ideal pentru mediul office și navigare web
HUAWEI MateBook 13 2020 este fratele mai mic al lui HUAWEI MateBook X Pro 2020 cu care ne-am delectat în ultimele săptămâni aici, la Zona. Aș putea chiar să spun că este fratele mijlociu al seriei de 13”, dacă luăm în calcul și mezinul familiei, MateBook-ul motorizat cu procesorul AMD 3500U, HUAWEI MateBook 13 AMD 2020.
HUAWEI MateBook 13 2020 – Ergonomie, design, construcție
HUAWEI MateBook 13 2020 moștenește destul de multe elemente de design de la fratele premium, X Pro 2020: ecran cu margini subțiri, același format 3:2 ce-l scoate în evidență din oceanul de soluții cu ecrane 16:10 sau 16:9, șasiu din aluminiu, solid, bine închegat.
Doar că e și mai mic decât modelul X Pro: au fost eliminate speakerele frontale, ce flancau tastatura pe stânga și dreapta și au fost mutate pe partea inferioară a șasiului.
Practic acest MateBook 13 este unul din cele mai mici device-uri ultraportabile pe care le-am văzut – cel puțin dacă ne raportăm la lungimea sa: 28,6cm. Da, ați citit bine, lungimea acestui ultraportabil este mai mică decât o coală de hârtie A4! Iar adâncimea, sau lățimea, cum preferați, este de 21,1cm, adică cu 1mm mai mare decât lâțimea unei coli A4.
E ca și cum inginerii și designerii au avut target să facă un ultraportabil mai mic decât o coală A4 și le-a ieșit treaba mult mai bine! 🙂
Greutatea, de 1,3kg, este mai mare decât la alte laptop-uri de 13” din această clasă: de exemplu, unul din primele laptop-uri cu care m-am jucat la Zona a fost un ASUS ZenBook UX333, și care avea 1,2kg cu ecranul protector cu tot și avea și o baterie cu capacitate mai mare.
Posibil ca sistemul de răcire să fie ”vinovatul” – avem un sistem destul de bine pus la punct, modelul cu grafică discretă beneficiază de două ventilatoare și două heatpipe-uri, pre când modelul ASUS menționat avea unul și unul. Și da, dacă mă întrebați pe mine, diferența se simte, mai ales că din ce am văzut, Intel rămâne la obiceiurile vechi – se incinge tare și repede, nu glumește (Nț Nț, Intel, rușinică!).
Laptop-ul este în schimb subțire, 14,9 mm, adică…extrem de subțire, aș putea spune, dacă mă gândesc că avem și stratul protector de sticlă…(care apropo de paragraful anterior, adaugă și ceva greutate, peste 100g)
Pe partea de ergonomie, am apreciat ecranul ce se rabatează amplu, la 155 grade.
Despre ecranul lucios, tactil, am dezbătut problema la fratele său mai mare, nu are sens să mă repet. Avantaje și dezavantaje.
Și tot legat de ergonomie, mă bucur să văd webcam-ul mutat în poziția clasică – oferă unghiuri mai potrivite în meeting-urile online. :). Deși îmi plăcea magia webcam-ului integrat în tastatură, și care, ca și inginerie, este chiar un pas important, recunosc, era o provocare reală să-ți găsești un unghi în care să arăți cât mai ”normal” în live-uri…
Eu zic că e mai bine așa. chiar dacă revenirea la poziționarea clasică a însemnat ”downgrade” la raportul ecran-corp la 88%, rama superioară fiind un pic mai groasă.
Ecranul: 13”, IPS, 3:2, tactil, SRGB 100%
Ecranul este de bună calitate, formatul atipic se păstrează ca și la X Pro, doar că rezoluția a fost micșorată, la 2160 x 1440. De asemenea, nu a mai fost implementat un ecran de tip LTPS foarte luminos (500cd/m2), cum a fost la MateBook X Pro, ci unul IPS, dar totuși, unul cu luminoziate peste medie (aprox. 400cd/m2).
De lăudat culorile naturale, corecte și spațiul de culoare sRGB de 100%.
Tastatura, touchpad, cititor amprentă
Tastatura este deja o semnătură a celor de la Huawei. Cursă scurtă, un feedback ușor înainte de actuare – poate un pic prea ușor – însă oferă viteză mare de lucru, și mai ales, silențiozitate. În schimb toată silențiozitatea tastelor a fost stricată de clic-ul zgomotos al touchpad-ului (zona inferioară a acestuia, mai precis, căci restul touchpad-ului nu e click-uibil).
Cititorul de amprentă integrat în butonul de pornire este binevenit, mai ales că văd o bună parte din utilizatori vizați de acest laptop în zona de office.
Performanțe, temperaturi, zgomot
Procesorul de generația a 10-a i7-10510U l-am mai văzut în acțiune, știu ce-i poate capul, știu și inginerii de la Huawei, motiv pentru care laptop-ul are un sistem de răcire corespunzător.
Dar chiar și așa, odată ce întregul șasiu se încălzește, avem parte de scădere de performanță de 10-20% în aplicațiile cu cerințe mari de calcul, precum Cinebench – însă în aplicații office nu veți observa acest comportament de ”auto-apărare” al sistemului.
Și pentru că avem o rezoluție simțitor mai mare decât cea FullHD, producătorul a adăugat și un NVIDIA MX250 pentru a se asigura că avem o accelerare decentă în filme, stream-uri video, etc.
Temperaturile la suprafața laptop-ului nu au depășit 40-41C, adică sistemul de răcire e bun, suprafața metalică disipă bine căldura, totuși, parcă în zona restpad-ului mi-aș fi dorit o temperatură puțin mai mică, pentru un confort mai mare.
Laptop-ul face parte din categoria ”ultraportabil, dar nu se recomandă a se lucra cu ele în poală” – în primul rând fantele de admisie sunt micuțe, e bine să nu le acoperiți, și în al doilea rând, se încălzește și partea inferioară – ce-i drept, în limitele normalului, dar am văzut comentatori / utilizatori neavizați care nu au înțeles cum se folosește un astfel de ultraportabil – procesorul i7 este inamicul public nr 1 al poalelor dvs. Poate un i5 să fie mai prietenos – altfel, obișnuiți-vă cu un cooler mic de laptop. Da, chiar și în pat/fotoliu..
Zgomotul s-a menținut în plaja 33-37dB, adică deși pare gălăgios dacă ne apropem de fantele de evacuare, la aprox 40-50cm de aceste fante, la nivlul capului, zgomotul nu mai este o chiar deloc o problemă.
Configurația testată de noi este cea de top, cu 16GB RAM, on-board, dual-channel. SSD-ul de 512GB este rapid.
HUAWEI MateBook 13 2020: Autonomie
În bechmark-ul dedicat PCMark 10 Battery test ”Modern Office”, am atins un ”modest” 7 ore și aproape jumătate – mă așteptam la o valoare mai mare, sincer. Autonomia nu e rea, însă acest MateBook 13 s-a întâmplat să fie testat imediat după modelul X Pro, care a ridicat ștecheta prea sus.
Știu, bateria modelului de față, MateBook 13 are o capacitate de 42Wh, cu 33% mai mică decât cea din MateBook X PRO, și X Pro are și ecran LTPS, ce consumă mai puțin decât acest ecran clasic IPS…per total, lucrurile se explică.
Concluzie
Posibil ca prețul acestui ultraportabil să vi se pară cam mare, la prima vedere, însă dacă luăm în calcul ecranul atipic de 3:2, dar de bună calitate, mai potrivit în mediul Office și pentru navigare pe net, decât pentru filme, cu rezoluție superioară modelelor de pe piață, cititorul de amprentă integrat în butonul de power, placa video NVIDIA MX250, este posibil ca diferența de 10% față de modelele concurente de pe piață să fie bine justificată. Depinde de scenariul de utilizare.