
În câte feluri poți desena un dreptunghi? Poți să îl faci mai lat, poți să îl rotunjești la colțuri, dar oricum l-ai suci, tot un dreptunghi rămâne. Cam asta este, in a nutshell, problema cu mai toate smartphone-urile din ziua de azi. Avem paralelipipede mai subțiri, mai groase, mai rotunjite, mai înalte, dar în esență vorbim de aceeași formă și același format. Modulul de camere de pe spate a rămas singurul element cu care se mai pot juca designerii, și chiar și aici încep să văd elemente care sunt similare la diferite telefoane.
Două excepții notabile la această problemă de design sunt telefoanele flip (care se rabatează în jurul axei orizontale, de la jumătate), și cele fold (care se pliază ca o carte). În acest articol o să studiez mai îndeaproape cel mai nou telefon de tip fold de la HUAWEI, și anume HUAWEI Mate X3. Vine acest smartphone cu ceva nou? Are suficiente atuuri să concureze într-un segment ultra-premium unde concurența este atât de acerbă și clienții sunt foarte pretențioși? Merită să îți cumperi un HUAWEI Mate X3? Citește în continuare ca să afli răspunsul la aceste întrebări.
Designul și construcția lui HUAWEI Mate X3
Atât telefoanele de tip flip, cât și cele de tip fold, au avantaje și dezavantaje unice. În cazul telefoanelor flip, mecanismul de pliere ocupă spațiu prețios din corpul telefonului, deci bateria este mai mică decât în cazul unui telefon clasic iar modulul de camere nu poate fi prea mare. În cazul telefoanelor de tip fold, problema legată de spațiu nu mai există… cel puțin nu pe lungime și lățime, dar grosimea este extrem de importantă.
Spre deosebire de flip, telefoanele fold își petrec o mare parte a timpului pliate, deci într-un format similar unui smartphone clasic. De aceea, e important ca grosimea telefonului fold să nu fie prea mare, pentru că altfel are de suferit ergonomia. Da, dar ce te faci cu bateria? Ai spațiu suficient pentru ea, dar ai două ecrane, dintre care unul cu diagonală cât casa, deci chiar dacă bateria e mai mare, ai acest handicap legat de consum.
HUAWEI Mate X3 este formidabil din punct de vedere al designului și construcției, și asta pot s-o spun din start. Asta pentru că au reușit să rezolve, zic eu, una din problemele fundamentale ale telefoanelor de tip fold: grosimea. Astfel, HUAWEI Mate X3 are o grosime de numai 5,3 mm când e deschis și 11,6 mm când e pliat! Valorile astea sunt mai bune chiar decât cele ale lui Xiaomi Mix Fold 2, care era până acum cel mai subțire foldable.
Apoi, mai e și greutatea. Un telefon pliabil de acest fel cântărește foarte mult, și e și normal, că e practic cât două smartphone-uri clasice puse unul peste altul. Și dacă în cazul smartphone-ului clasic, până la un punct, greutatea dă senzația de premium, la un smartphone foldable aceasta este un dezavantaj, pentru că dăunează ergonomiei.
Și aici mai avem un atu: HUAWEI Mate X3 cântărește doar 239-241g (în funcție de finisaj), adică un pic mai mult decât un Samsung S23 Ultra. În contextul în care celelalte telefoane de tip fold cântăresc peste 260g în cel mai bun caz (și spre 300g în unele cazuri), valoarea obținută de HUAWEI Mate X3 este excelentă și un nou record pentru un astfel de telefon cu o diagonală de 7,85 inch. Dimensiunile complete ale lui X3 sunt 156,9 x 141,5 x 5,3 mm (deschis) și 156,9 x 72,4 x 11,8 mm (închis).
Pentru că tot am vorbit de finisaj, HUAWEI Mate X3 este disponibil la lansare în două finisaje, unul cu piele ecologică pe spate, care cântărește 239g, și unul denumit Feather-Sand Glass (cel testat de noi), care cântărește 241g. Ambele mi se par interesante, dar versiunea cu piele e ceva mai interesantă pentru mine, pentru că telefonul nu mai necesită neapărat husă. Husa inclusă în pachet este de fapt o jumătate de husă, datorită specificului telefonului, și protejează spatele și zona camerelor.
Tot în pachet vei găsi și un cablu USB la USB-C de 6 amperi și un încărcător USB de 66W, standardul HUAWEI de ceva timp. Telefoanele de tip fold nu sunt neapărat recunoscute pentru încărcarea rapidă, dar vom vedea ce rezultate obținem în testele de încărcare.
Ecranul „mic” (dacă poți numi mic un ecran cu diagonala de 6,4 inch) este protejat de o folie care, chiar dacă nu e de cea mai bună calitate (atrage amprentele și are margini care deranjează când dai swipe din marginile ecranului), este binevenită și demonstrează încă o dată diferența de filosofie între producătorii chinezi și… ceilalți. Ecranul propriu zis este un OLED cu o rezoluție de 1080 x 2504 pixeli și o rată de refresh maximă de 120Hz. A, da. și este protejat și de sticla Kunlun, corespondentul chinezesc al lui Corning Gorilla Glass.
Cu telefonul pliat, butoanele sunt pe partea dreaptă, inclusiv butonul de Power, care are integrat și senzorul de amprentă. Soluția aceasta este din nou dictată de tipul telefonului, pentru că un senzor de amprentă în ecran nu ar fi fost practic. Totuși, asta face ca telefonul să fie ceva mai greu de deblocat prin această metodă decât un smartphone clasic. Poți activa însă recunoașterea facială, care funcționează foarte bine și se folosește ambele camere de selfie (telefonul are câte o cameră integrată în fiecare dintre cele două ecrane).
Difuzoarele stereo sunt plasate sus și jos, pe partea cu ecranul exterior. Această amplasare face ca telefonul să aibă o acustică foarte bună atunci când telefonul este în mod landscape, fie că este pliat sau deschis. Portul de încărcare este jos, pe jumătatea inferioară, iar sus găsim și un emițător infraroșu. Evident, partea stângă este ocupată integral de balama, care balama se simte foarte solidă.
Telefonul este relativ greu de deschis, poate și datorită faptului că este atât de subțire. Din acest punct de vedere, Samsung Z Fold 4 este o idee mai ergonomic, deși procesul de deschidere în sine se simte mai bine pe HUAWEI. Ecranul poate fi poziționat și în poziții intermediare, dar din nou, Z Fold 4 are o precizie mai mare în poziționare. Totuși, unde HUAWEI Mate X3 strălucește este la designul balamalei, pentru că telefonul se închide perfect, cu cele două jumătăți perfect paralele, fără să aibă acel spațiu (oribil, după părerea mea) prezent la Z Fold 4.
Un alt element realizat magistral este crease-ul, adâncitura inevitabilă pe orice ecran de telefon pliabil. La HUAWEI Mate X3, crease-ul este aproape invizibil și trebuie să te uiți sau să pipăi foarte atent ca să îl remarci. Excelent! Ecranul interior este tot un OLED, cu o diagonală mai mare ca a lui Z Fold 4, și anume 7,85 țoli și o rezoluție de 2224 x 2496. Astfel, densitatea de pixeli este foarte bună și ecranul arată excelent din toate unghiurile și de la orice distanță. Rata de refresh maximă este tot 120 Hz.
Ce am sesizat este că, la fel ca și folia aplicată pe ecranul exterior, suprafața ecranului interior este și ea magnet pentru amprente și grăsime, poate chiar mai mult decât folia exterioară. Nu poți să le ai pe toate, dar eu cred că acest neajuns este unul minor ținând cont de restul calităților ecranelor. Camera selfie de pe ecranul interior este poziționată sus, în extrema dreaptă, ceea ce o face ceva mai ciudat de utilizat, dar din nou, nu cred că asta va fi o problemă prea mare.
Mulțumită colțurilor rotunjite și grosimii extrem de mici, telefonul se simte foarte bine în mână când este deschis. Greutatea nu este mare și nu o dată l-am ținut cu o singură mână în timp ce mă uitam la un clip pe YouTube. Pentru o acustică mai bună , recomandarea mea este să rotești telefonul în mod landscape cu butoanele în partea de jos (și deci difuzoarele în partea superioară, de o parte și de alta a ecranului). Dacă orientezi telefonul landscape cu butoanele în sus, riști să acoperi difuzoarele cu mâinile, în special când te joci.
Mai menționez doar că HUAWEI Mate X3 este printre puținele telefoane din această categorie cu certificare IPX8. Asta îl face rezistent la scufundarea în apă la o adâncime de până la 1,5m timp de 30 minute. În plus, telefonul a fost proiectat să poată fi folosit și cu mâinile ude. Rezistența la praf nu este certificată, dar niciun telefon de tip foldable nu se poate lăuda cu așa ceva, datorită construcției. Deci atenție la praf cu astfel de smartphone-uri!
Per total, HUAWEI Mate X3 mi se pare cel mai bine proiectat și construit telefon foldable prezent în acest moment pe piață. Xiaomi Mix Fold 2 este un „close second”, dar HUAWEI este ceva mai rafinat și este semnificativ mai ușor, chestie care la un foldable este un plus. Deși nu e perfect, HUAWEI Mate X3 este o realizare constructivă de excepție și cred că Samsung și ceilalți concurenți vor trebui să vină cu ceva absolut special dacă vor să depășească HUAWEI. Să vedem cum se prezintă Pixel Fold, dar nu mă aștept la minuni.
Specificațiile tehnice și performanțele lui HUAWEI Mate X3
Dacă la flagship-urile clasice, HUAWEI este penalizat întrucâtva de faptul că nu folosește cel mai recent chipset Qualcomm, în ceea ce privește telefoanele pliabile situația este mult mai favorabilă HUAWEI. Astfel, cu excepția lui Xiaomi Mix Fold 2 și Vivo X Fold 2 (care oricum nu există încă la noi), toate telefoanele foldable existente pe piață au chipsetul Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, inclusiv HUAWEI Mate X3 și proaspăt-lansatul Honor Magic Vs.
Singura diferență care mai rămâne, deci, față de alte telefoane de acest tip, este faptul că Mate X3 nu are 5G. Nu voi mai relua argumentația, dar consider că 5G este oricum o frecție în acest moment și e o funcție inutilă în 99% din cazuri. Revenind la chipset, HUAWEI Mate X3 vine cu 12 GB RAM și cu 512 GB stocare UFS, capacitate ce poate fi extinsă cu ajutorul unui card NM. Cardurile NM sunt destul de greu de găsit, relativ scumpe și ocupă unul din cele două slot-uri SIM, dar sunt o opțiune când ai nevoie de spațiu suplimentar. Opțiune care, din păcate, nu o mai regăsim prea des la alte telefoane.
Dat fiind că am menționat mai sus specificațiile ecranelor, vă mai zic doar de conectivitate și de baterie. HUAWEI Mate X3 este compatibil Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, are NFC și portul USB este 3.1. În plus, mai are și un emițător infraroșu. Chiar, voi i-ați găsit o utilitate? Dați-mi de știre dacă da. Mi-ar fi plăcut să existe și compatibilitate Wi-Fi 6e, dar chiar și așa, telefonul îndeplinește standardul de conectivitate pentru un smartphone la ora actuală.
Bateria este o surpriză plăcută, având o capacitate de 4.800 mAh. Astfel, doar HONOR Magic Vs are o capacitate superioară, restul telefoanelor foldable fiind (uneori semnificativ) inferioare. De exemplu, Samsung Z Fold 4 are 4.400 mAh, Oppo Find N2 și Xiaomi Mix Fold 2 au 4.500mAh. Telefonul poate fi încărcat cu o putere maximă de 66W, dar și wireless cu 50W (din nou, o funcție foarte rară pe un foldable). La rândul lui, telefonul poate încărca wireless dispozitive precum smartwatch-uri cu 7,5W. Iată și un tabel cu specificații:
Dimensiuni | 156,9 x 141,5 x 5,3 mm (deschis) 156,9 x 72,4 x 11,8 mm (închis) |
Greutate | 239g (finisaj cu piele ecologică) 241g (finisaj cu sticlă) |
Culori | Gri, verde închis |
Ecran exterior | 6,4 Inch OLED Rezolutie 1080 x 2504 LTPO, rată de refresh 1-120Hz Densitate de pixeli 426 PPI 1,07 miliarde culori, DCI-P3 |
Ecran interior | 7,85 Inch OLED Rezolutie 2496×2224 LTPS, rată de refresh 60/90/120 Hz Densitate de pixeli 426 PPI 1,07 miliarde culori, DCI-P3 |
Sistem de operare | EMUI 13.1 |
Chipset | Snapdragon 8+ Gen 1 4G 12 GB RAM 512GB stocare UFS, extensibilă |
Camere | 50 MP Ultra Vision Camera (F1.8 aperture, PDAF, Laser AF, OIS) 13 MP Ultra-Wide Angle Camera (F2.2 aperture) 12 MP Periscope Telephoto Camera (F3.4 aperture, OIS) 2x 8 MP Selfie Camera (Wide Angle, F2.4) |
Baterie | 4800 mAh (tipic) |
Încărcare | 66W HUAWEI SuperCharge |
Certificare | IPX8 |
Pentru mai multe specificații și detalii, vizitează pagina produsului.
Să trecem la teste, zic. Am rulat testele noastre uzuale, începând cu Geekbench 5. Scorurile obținute de HUAWEI Mate X3 au fost în limite normale, nu am observat nicio problemă, doar o ciudățenie, în sensul că, cu modul Performance activ, scorul a fost mai mic decât cu el dezactivat. Astfel, telefonul a obținut un punctaj de 4106 în Multi-core și 1284 în Single-core cu Performance mode activ, respectiv 4267/1306 cu el inactiv.
Am continuat cu Geekbench 6 (continuăm să folosim ambele teste o perioadă, ca să puteți să faceți o echivalență cu dispozitivele mai vechi), unde HUAWEI Mate X3 a obținut, din nou, scoruri tipice pentru chipsetul folosit: 1744 în Single-core, respectiv 4425 în Multi-core. Interesant este că aici, Performance mode a crescut performanțele telefonului în Single-core, așa cum ar trebui, scorurile obținute fără Performance mode activ fiind de 1558 în single și 4459 în multi-core. Revenind la comparația noastră, scorurile sunt aproape identice cu ale lui Samsung Galaxy Z Fold 4, care a obținut în testele noastre 1745 în single-core și 4401 în multi-core.
Continuăm cu 3DMark Wild Life Extreme, unde HUAWEI Mate X3 sa clasat din nou în media clasei, cu un scor de 2799. Scorul lui Galaxy Z Fold 4 a fost tot pe acolo, mai exact 2789. Performance mode nu a afectat aici rezultatul, lucru la care de altfel mă și așteptam. Următorul test a fost, ca de obicei, PCMark Work 3.0 Performance, unde am obținut niște rezultate, zic eu, interesante. Astfel, utilizând ecranul interior, cel mare, și modul Performance, scorul obținut a fost de 14.251 puncte. Când am utilizat ecranul exterior, deci telefonul pliat, scorul a scăzut la 13.056.
Această diferență nu s-a regăsit în niciun alt test, dar niciun alt test nu utiliza rezoluția nativă a ecranului, deci diferența e oarecum așteptată. Ce nu era așteptat e ca performanța cu telefonul deschis să fie mai mare – aici pot fi cauze precum răcirea mai bună cu telefonul deschis sau specificul testului PCMark. Pentru comparație, Samsung Galaxy Z Fold 4 a obținut 15.250 puncte cu testul rulând pe ecranul interior, respectiv 14.539 cu el rulând pe cel exterior – o diferență există și aici, doar că este mult mai mică. Hai să vedem și imaginea de ansamblu:
HUAWEI Mate X3 | Samsung Galaxy Z Fold 4 | HUAWEI P60 Pro | |
Geekbench 5.1 SC | 1306 | NA | 1321 |
GeekBench 5.1 MC | 4267 | NA | 4168 |
Geekbench 6 SC | 1744 | 1745 | 1457 |
Geekbench 6 MC | 4425 | 4401 | 3955 |
3DMark Wild Life Extreme | 2799 | 2775 | 2756 |
PCMark Work 3.0 int/ext | 14251/12994 | 14539/15250 | 13306 |
Următorul test a fost cel de baterie, mai exact Work 3.0 Battery. Am rulat testul pe ecranul exterior și pe ecranul interior, și cum era de așteptat, performanța a fost semnificativ mai bună pe ecranul mai mic. Asta poate avea două cauze, odată – evident – faptul că ecranul interior e de două ori mai mare, și apoi diferența de tehnologie între cele două monitoare. Pe ecranul exterior, telefonul a avut o autonomie de 14h 28 minute, absolut respectabil și semnificativ mai bine decât Samsung Galaxy Z Fold 4, care a rezistat doar 12h 21 minute. Pe ecranul intern, bateria s-a descărcat de la100% la 20% în 8h 25 minute. Menționez că toate testele s-au făcut cu ecranele calibrate la 200 niți.
Am rulat și un stress test pentru a verifica dacă HUAWEI Mate X3 stă bine la răcire. Rezultatul nu a fost grozav, cu o stabilitate de doar 45,6%, dar aici am două mențiuni: unu la mână, telefonul nu s-a încălzit prea tare în timpul testului, iar doi la mână, la o grosime de doar 5,3 mm, pot să înțeleg acest rezultat. Totuși, penalizez ușor telefonul la acest capitol, mai ales că Samsung Galaxy Z Fold 4 a avut o stabilitate mai mare, de 60,3% (dar s-a și încălzit mai mult).
Evident, am testat și încărcarea, iar aici performanțele, fără a fi ceva wow, au fost decente pentru un telefon foldable. Astfel, HUAWEI Mate X3 s-a încărcat de la 2% la 100% în 41 min, cu 50% în aproximativ 15 minute. Iată și graficul de încărcare cu cu SuperCharge activ:

Iată, deci, că atunci când toată lumea joacă după aceleași reguli, HUAWEI poate obține rezultate comparabile cu ale celor mai bune smartphone-uri de la concurență. În cazul lui HUAWEI Mate X3, nu am sesizat probleme, în afară de throttling-ul în testul de stress. Astfel, ținând cont și de rezultatele medii ale clasei din care face parte, nota pe care i-o acord lui HUAWEI Mate X3 este de 9.
Camerele lui HUAWEI Mate X3
Un telefon pliabil nu prea are cum să fie și un camera-phone. Atât grosimea, cât și caracteristicile constructive fac ca această combinație să fie dificil de realizat, și până la HUAWEI Mate X3, camerele de pe smartphone-urile foldable au fost cel mult medii – chiar dacă telefoanele costau foarte mult. Ei bine, HUAWEI nu prea mai știe să construiască flagship-uri cu camere doar medii, deci Mate X3 beneficiază de calitatea deja proverbială a HUAWEI la acest capitol.
Principala, de 50MP, se află în spatele unei lentile cu diafragmă 1.8 și face poze excelente atât ziua, cât și la lumină slabă. Detaliile sunt bune, nivelul de zgomot e foarte redus și doar condițiile extreme de luminozitate îi mai dau de furcă, dar Night Mode mai stoarce un pic de detaliu și în aceste condiții. Balansul de alb este spot-on iar gama dinamică este suficient de largă. Sigur, nu te aștepta să aibă calitatea celor făcute cu un HUAWEI P60 Pro, dar pentru un foldable (și chiar comparat cu flagship-uri normale de la alți producători), camera principală este excelentă.
La fel și cea telefoto: chiar dacă este în spatele unei lentile mai puțin luminoase, cu F3.4, calitatea pozelor este mult peste ceea ce poate face concurența pe acest segment. Zoom-ul nativ este de 5x iar senzorul, deși cu o rezoluție de doar 12MP, este de foarte bună calitate – bașca faptul că are și stabilizare optică. În cazul în care faci poze cu zoom 5x sau mai mult, trebuie totuși să ai grijă la luminozitate, pentru că dacă aceasta este foarte scăzută, telefonul optează pentru un crop din camera principală în loc să folosească senzorul telefoto, iar calitatea are de suferit.
Camera ultrawide este și ea bună (pentru un ultrawide) și poate fi folosită cu succes atunci când spațiul sau specificul scenariului imortalizat nu permit fotografierea cu senzorul principal. Camerele selfie, din câte îmi dau seama, sunt identice, deci indiferent că utilizezi telefonul pliat sau deschis, ar trebui să ai aceeași calitate la apelurile video sau pentru fotografii. Totuși, dat fiind că poți utiliza ecranul exterior pe post de viewfinder, își recomand să folosești tot principala și pentru selfie-uri, pentru că diferența de calitate este foarte mare. Cât despre filmare, not bad, HUAWEI. Stabilizarea este ok, culorile și detaliile sunt acolo, iar pentru o utilizare normală, nu am niciun reproș.
Ținând deci cont deci din nou de clasa din care face parte, consider că și la capitolul foto-video, HUAWEI Mate X3 este foarte bun. Are câteva ciudățenii la interfață (de exemplu cu ecranul deschis, butonul de declanșare rămâne în dreapta, pe partea cu butoanele de volum, ceea ce îl face mai greu de apăsat în unele situații), dar calitatea este peste ceea ce oferă concurența.
Experiența în utilizare
Când îți iei un telefon de acest fel, ți-l iei fie din curiozitate, fie din cauză că ai nevoie de atributele unice ale unui foldable. Această prefață de fapt vrea să spună că un telefon precum HUAWEI Mate X3 nu este pentru oricine. Pentru un utilizator de smartphone normal, de paralelipiped rotunjit sau mai puțin rotunjit, telefonul acesta poate fi greu de ținut în mână, greu de deschis sau pur și simplu… greu.
Dar cine a mai avut un foldable poate să aprecieze cu adevărat progresul tehnic și de design oferite de HUAWEI Mate X3. De exemplu, eu ador faptul că este atât de subțire și că greutatea nu este exagerată. Mai departe de atât, felul cum se închide și senzația de calitate sunt cu adevărat speciale. Dimensiunile când este pliat sunt foarte apropiate de ale unui smartphone clasic, și cu excepția senzorului de amprentă în butonul de power, utilizarea lui pliat este unu la unu cu utilizarea unui Mate 50 Pro, de exemplu.
Totuși, specificul său a impus niște diferențe în ceea ce privește interfața, iar cea care mă deranjează este că telefonul nu mai are sertar de aplicații. Practic, toate aplicațiile instalate ajung fie într-un folder, fie direct pe ecran, și asta, în funcție de cât de fan Apple ești, poate fi chiar deranjant (sau aproape deloc). Pentru mine, personal, este deranjant, pentru că îmi dă impresia de clutter, de dezordine, și nu îmi permite să am combinația dintre un Home Screen curat și un acces rapid la aplicații. Mă rog, treabă de gusturi.
HUAWEI Mate X3 vine cu EMUI 13.1 (bazat pe Android 12) și, ca de obicei, fără servicii Google, chestie care, la fel ca și în cazul celorlalte telefoane HUAWEI, poate fi o caracteristică eliminatorie. Totuși, dacă reușești să treci de acest minus, vei avea parte de un terminal rapid, fără bug-uri sau probleme vizibile, capabil să facă, chiar și în lipsa unor workaround-uri, cam tot ce poate face și un smartphone cu GMS.
Interfața este identică cu ceea ce vei găsi pe orice telefon HUAWEI, dar aici opțiunile de multi-tasking se simt mult mai acasă decât pe smartphone-urile clasice. Astfel, cu telefonul deschis, ai suficient spațiu să rulezi YouTube, de exemplu, într-o fereastră, în timp ce îți scrii raportul de activitate într-un mail. Sigur, nu este nimic nou, puteai face asta și pe un Mate 50 Pro, dar spațiul pe ecranul lui X3 te îmbie să o faci.
Experiența multimedia este excelentă. Am vizionat clipuri întregi pe ecranul interior, iar experiența este imposibil de replicat pe orice alt tip de telefon. Ecranele OLED sunt luminoase și au unghiuri mari de vizualizare, iar în completarea lor, difuzoarele emit un sunet foarte bun, cu bass suficient și medii clare. Comparativ, cele de pe Samsung Galaxy Z Fold 4 parcă sunt o idee mai puternice, iar sunetul este ceva mai bine definit pe înalte, dar diferențele nu sunt mari.
În gaming, experiența este similară, iar rulând Asphalt 9 pe ecranul mare m-a făcut să uit un pic de PC-ul meu. Desigur, nu am avut parte de stuttering sau alte probleme, iar telefonul nu s-a încălzit aproape deloc în gaming. În apeluri, parcă am simțit un pic nevoia unui volum mai mare la difuzor, dar în rest nu am avut deloc probleme cu semnalul sau claritatea percepută.
Bun, și acum întrebarea: la cei 9.999 lei, cât costă un HUAWEI Mate X3, merită să îl cumperi? Stai, nu sări așa, că primești și un HUAWEI WATCH GT 3 Active la pachet. Nu? Tot ți se pare mult? Mda, și mie. Păi cu 7000 lei îți poți lua de exemplu un Z Fold 4, că tot am vorbit de el aici. Mate X3 este, într-adevăr, în altă ligă în ceea ce privește designul, în plus are camere mai bune, e mai ușor și are și o autonomie mai mare, dar merită asta o diferență de peste 2000 de lei?
Pot să înțeleg de unde vine prețul ăsta, și nu o spun doar din punct de vedere al costurilor, care clar sunt foarte mari, ținând cont de designul absolut mind-blowing. O spun și din punct de vedere al poziționării: HUAWEI Mate X3 pare și se simte mai premium decât telefonul Samsung, și dacă nu avea problema asta cu GMS, n-aș fi ezitat să bălesc după Mate X3 cum bălesc după un Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio: scumpă, nene, dar arată bestial și are performanțe demne de clasa din care face parte.
Așa, însă, pot doar să admir designul telefonului, realizarea tehnică, și să recomand telefonul celor care sunt fani HUAWEI și vor un foldable excelent, dar cu limitările de rigoare. Pentru că cu Mate X3, HUAWEI a demonstrat din nou că știe să proiecteze și asambleze telefoane mai bine ca oricine și sincer, asta mă face să-mi fie efectiv ciudă pentru limitările pe care le are – complet artificiale.
Design și construcție - 9.5
Specificații și performanțe - 9
Camere - 8.5
Experiența în utilizare - 8.5
8.9
Un telefon pliabil excepțional din punct de vedere constructiv și cu performanțe la nivelul necesar pentru un astfel de dispozitiv.