
De-a lungul timpului mi-au trecut pe la mână destule ceasuri. De la Casio-ul F-91W pe care-l poartă acum ironic toți hipsterii, la Tissot-uri elegante, de la Fitbit la Apple Watch, pe scurt am trecut prin mai toate trendurile. Și indiferent de cât de smart a fost ceasul de la mâna mea, am avut mereu câteva lucruri pe care le-am considerat importante, o listă de atribute pe care sunt sigur că și voi o aveți, într-o formă sau alta.
Ecranul lizibil sau construcția robustă cred că sunt pe lista fiecăruia dintre voi, unii poate preferați ceasurile mai grele, alții poate le preferați mai discrete sau mai ușor de pus la mână. Curea din metal sau din silicon, cadran baban sau dimpotrivă, rotițe mari sau deloc, toate astea sunt opțiuni la fel de valide. Și deh, acum că mai toate ceasurile sunt smart, nu cred că există cineva care să nu aibă pe listă și durata de viață a bateriei.
Dacă de exemplu Dan nu are o problemă cu ale lui două zile de autonomie la Watch Ultra, eu sunt mai comod (și uituc) de fel, așa că un ceas smart care să mă țină mai mult de 5-6 zile este un plus mare pentru mine. Și e musai să fie și smart, pentru că stau toată ziua cu mâinile prin calculatoare și mi-e destul de incomod să verific pe telefon cine mă sună sau cine mi-a scris. Ba chiar de multe ori și răspund la apeluri de pe el, în mașină sau când am mâinile ocupate.
Până acum, ceasurile smart care au bifat cele mai multe din cerințe din lista mea sunt cele de la HUAWEI. Nu sunt înlocuitoare de telefon, cum sunt ceasurile de la Apple, ci sunt dispozitive de sine stătătoare, cu particularități specifice și funcții precise, și mie personal îmi place mai mult a doua categorie, pentru că dacă vreau smartphone, am deja unul. Și cred că HUAWEI dezvoltă gama lor de smartwatch-uri în direcția bună, ca dispozitive ce adaugă experienței de utilizare a unui ecosistem, nu care duplică sau emulează un smartphone.
Așa că lansarea noii serii GT5 a fost de interes pentru mine, mai ales că linia GT este ceasul de zi cu zi, cel mai apropiate de bugetul și cerințele majorității utilizatorilor. În total, HUAWEI a lansat patru ceasuri: GT5 41mm, GT5 46mm, GT5 Pro 42mm și GT5 Pro de 46mm. Bine, dacă numeri și variantele de curele, ajungi pe la vreo doisprezece modele. Toate au certificare IP68, ecrane excelente AMOLED cu rezoluție de 466 pe 466 pixeli cu ajustare automată a luminozității, conectivitate NFC și Bluetooth și monitorizare extinsă a parametrilor legați de sănătate.
Diferențele apar la nivel de aspect, materiale și la câteva funcții care sunt prezente pe HUAWEI GT5 Pro și nu sunt și pe GT5. În primul rând, GT5 non-pro, chiar dacă arată foarte bine, e ceva mai potolit ca aspect, în comparație cu GT5 Pro. Vorbim de o construcție clasică din oțel pentru carcasă, atât pentru versiunea de 41 mm, cât și pentru cea de 46 mm, pe când HUAWEI GT5 Pro îți ia privirile, cu o carcasă din titan pentru versiunea de 46 mm și un material ceramic superb pentru versiunea de 42 mm.
Eu am avut în teste atât versiunea Pro de 46 mm cât și cea de 42 mm, deci hai să vă zic mai multe despre aceste modele. Generația anterioară nu a avut un model Pro, dar la GT5 această lipsă a fost remediată. GT5 Pro 46mm este marketat către „profesioniștii ambițioși”, conform materialelor de presă. Probabil se referă și la ambiția de a folosi ceasul în condiții extreme, pentru că titanul din care e făcut ceasul rezistă fără probleme la zgârieturi și lovituri, iar certificarea acestui model în special este IP69K, un standard extrem de rar întâlnit chiar și la ceasuri specializate pentru free diving.
Că tot vorbeam de diving, ceasul suportă scufundarea la 40m adâncime, deci pentru cei pasionați de sporturi extreme, HUAWEI GT5 Pro poate fi o variantă atractivă. Interesant e că deși e metalic, este foarte ușor – 53 de grame fără curea. Pentru referință, GT4 46mm cântărește 48g, la fel ca și GT5 non-pro. Totuși, per total, greutatea li GT5 Pro cu strap-ul din titan este mai mică, pentru că deși ceasul în sine este ceva mai greu, cureaua este clar mai ușoară.
Vizual, HUAWEI GT5 Pro de 46 mm seamănă cu GT4, dar cureaua metalică și ceasul în general par mai rafinate, mai premium. Avem aceeași formă octogonală a corpului ceasului, aceeași amplasare a butoanelor și, cel puțin din specificații, un ecran similar. Butoanele au aceleași funcții și mod de acționare: cel de sus are o coroană rotativă și se poate apăsa, iar cel de jos are și un senzor pe el. Cureaua are un sistem ușor modificat de prindere, dar zalele beneficiază de același sistem de quick release pentru demontarea individuală a acestora.
Per total, îmi place designul lui GT5 Pro 46 mm mai mult decât cel al lui GT4. Am sesizat însă și o particularitate care poate reprezenta o problemă pentru persoanele cu încheieturi mai subțiri: spre deosebire de GT4, la care sistemul de prindere al curelei metalice este ceva mai compact și se integrează în forma ceasului, la GT5 Pro sistemul de prindere include și primele zale de o parte și de cealaltă a curelei, deci întregul ansamblu este mai lat și deci mai incomod de purtat. Dacă ai încheietura suficient de groasă, această particularitate nu este deloc o problemă, dar dacă ai încheietura subțire și mai și dormi cu ceasul la mână. GT5 Pro este o idee mai puțin confortabil de purtat.
Nu am însă cum să trec mai departe fără să vorbesc și de versiunea de 42 mm a lui GT5 Pro. Dacă versiunea de 46mm are un design tipic și un aspect destul de des întâlnit, versiunea de 42mm este un spectacol vizual. Finisajul ceramic nanocristalin a fost obținut printr-o prelucrare CNC, urmată de un proces de calcinare de 7 zile și de lustruirea intensivă, din spusele inginerilor de la HUAWEI.
Rezultatul este imaculat și, din ce spun cei de la HUAWEI, rezistent. Cu versiunea de 46mm te poti duce liniștit la fotbal sau pe munte, dar cu versiunea de 42mm, deși ceasul în sine este la fel de capabil, parcă nu îți vine. Arată mult prea elegant și atrage privirile. Greutatea este și ea excelentă, HUAWEI GT5 Pro 42 mm cântărind doar 43g fără curea.
Al doilea atu al lui HUAWEI GT5 Pro, pe lângă construcție, este suita de monitorizare a sănătății. Spuneam mai devreme că sunt câteva funcții care diferențiază versiunea Pro de GT5 normal, iar unul din diferențiatori este funcția de electrocardiogramă, care completează lista impresionantă de măsurători valabilă pentru toată gama. Per total, pachetul pe care îl oferă HUAWEI prin intermediul aplicației HUAWEI HEalth este foarte convingător, și partea frumoasă este că acest pachet nu este condiționat în vreun fel de telefonul pe care îl folosești.
Dacă pe partea de smartwatch clasic mai găsești diferențe în disponibilitatea funcțiilor dacă ești de exemplu pe un iPhone, în ceea ce privește suita de sănătate beneficiezi de aceeași precizie și pe un Samsung, și pe un HUAWEI sau un telefon Apple. Și nu pot să nu menționez faptul că HUAWEI au investit masiv în centre de testare unde analizează precizia dispozitivelor cu ajutorul unor sportivi profesioniști. Fix acum un an am vizitat un astfel de centru din Helsinki și am văzut cu ochii noștri cât de minuțios sunt testați sute de parametri pentru îmbunătățirea preciziei dispozitivelor wearable.
HUAWEI a gândit bine treaba asta. Da, GT5 Pro vine cu noutăți la partea hardware, printre care o tehnologie de eliminare a interferențelor și o creștere a numărului de canale pentru măsurarea oxigenului de la 4 în generația anterioară la 12 pe GT5, lucru ce permite obținerea unui spectru mai larg de semnale de puls pentru a sprijini operațiunile algoritmului. Dar lozul câștigător constă în dezvoltarea de algoritmi rafinați care să dea rezultatele corecte, nu neapărat în reinventarea apei calde cu mai știu eu ce senzori.
Și aici, HUAWEI este în top, pentru că din testele mele, GT5 Pro s-a dovedit a fi extrem de precis, atât în monitorizarea activității fizice cât și pentru somn. HUAWEI se laudă cu sistemul lor TruSense, dar mai departe de textele de marketing, în comparații side by side cu alte smartwatch-uri, GT5 Pro s-a dovedit a fi măsurabil mai precis decât un Garmin, de exemplu, sau decât Apple Watch.
Antena integrată Sunflower, cum o denumesc cei de la HUAWEI, îmbunătățește semnificativ poziționarea în spațiu a ceasului, și vorbim aici de o creștere a preciziei cu până la 40% față de modelele anterioare, deci deloc neglijabil. În comparație cu Samsung Galaxy Watch Ultra, HUAWEI GT5 Pro s-a dovedit a fi mai precis în măsurarea distanței parcurse, cu o marjă de eroare de maxim 1,8% versus 4,9% pentru Samsung.
Pe lângă precizie, HUAWEI plusează și cu alte funcții care ajută persoanele interesate de activități sportive. De exemplu ai la dispoziție o funcție care îți analizează tehnica de alergare. Măsurând parametri precum timpul de contact cu solul sau amplitudinea oscilațiilor pe verticală, ceasul poate preveni accidentările prin afișarea de recomandări. Ai la dispoziție de asemenea și funcția de hărți offline sau online, care ajută la orientarea pe trasee montane și nu numai.
Și în privința monitorizării somnului am fost extrem de mulțumit de HUAWEI GT5 Pro. L-am comparat cu Apple Watch, care deși este destul de bun, nu se apropie de GT5 Pro în ceea ce privește detaliile. Mai departe de măsurarea duratei totale a somnului, GT5 Pro (în combinație cu aplicația HUAWEI Health) îți poate oferi o imagine extrem de precisă a fazelor de somn, îți poate monitoriza apneea (întreruperea respirației în timpul somnului) și îți dă inclusiv recomandări pentru îmbunătățirea somnului. Și chiar nu sunt bullshit, recomandările astea.
Nu glumesc, aplicația HUAWEI Health îți recomandă să iei vitamine, să faci o baie caldă seara, să îți relaxezi mușchii sau să nu mănânci prea aproape de ora de culcare, în funcție de neregulile pe care le detectează. Recomandări de alimentație, de exerciții fizice, de relaxare, practic aplicația funcționează ca un trainer de fitness virtual care te ajută să fii mai sănătos și apt de muncă.
Cantitatea de informații și recomandări pe care HUAWEI Health o afișează este absolut impresionantă și se vede că s-a lucrat mult la asta. De la lucruri deja banale, cum ar fi pulsul sau numrul de pași, și până la măsurători de rigiditate arterială sau de stress, toate sunt colectate de ceas și afișate într-o interfață care pare un pic intimidantă la început, dar care nu prea are egal în comparația cu ceilalți producători de ceasuri inteligente consumer. Cireașa de pe tort? Toate astea sunt gratuite, nu ai limitări deblocabile pe bani sau alte prostii de genul ăsta.
Revenind la ceas, HUAWEI se laudă cu câteva funcții noi legate de un sport extrem de popular la noi: golful. Astfel, în mod similar analizei tehnicii de alergare, GT5 Pro măsoară parametri cum ar fi timpul de backswing, timpul de downswing, ritmul și viteza balansului. Nu doar atât, dar funcția 3D Course Map afișează în timp real topologia terenului de golf (valabil pentru câteva terenuri în România, dar crește de la o zi la alta lista). Dacă adaugi la asta și informațiile referitoare la direcția generală și intensitatea vântului, ai un ceas care te poate ajuta mult în acest sport.
Revenind la lucruri mai pământești, autonomia bateriei lui GT5 Pro ajunge până la 14 zile (pentru modelul de 46 mm) și până la 7 zile pentru versiunea de 42 mm. Nici nu vă dați seama ce plăcere e pentru mine să pot uita efectiv de grija încărcării încă unui dispozitiv. În viața reală, autonomia e cam de 7-10 zile pentru versiunea de 46 mm și cam 5 zile pentru cea de 42 mm, dar e clar că e în cu totul altă ligă față de de-alde Samsung sau Apple. Și nici ca smartwatch tradițional nu e deloc rău GT5 Pro. Îi lipsește conectivitatea Wi-Fi, rezervată doar pentru gama superioară, HUAWEI Watch, dar are multe funcții extrem de utile.
Notabilă este apariția tastaturii, adică acum poți răspunde la mesajele pe care le primești pe WhatsApp, Instagram, Messenger, Telegram și altele. Funcția asta nu era disponibilă pe GT4 și este binevenită pe un ceas smart de calibrul ăsta. Poți de asemenea să faci și print screen, în caz că vrei să te dai mare cu noul tău record de alergare. Harmony OS, ajuns la versiunea 5.0, arată mai bine, are animații mai smooth și se mișcă absolut impecabil.
Ca de obicei la smartwatch-urile HUAWEI, ai sute de fețe de ceas în aplicația HUAWEI Health, o bună parte din ele fiind gratuite. Ai și câteva aplicații ce se pot instala cu ajutorul AppGallery, dar catalogul este foarte sărăcăcios și cu aplicații de care noi, europenii, nu am auzit. Notificările funcționează bine, ba chiar prea bine când vine vorba de notificările de la Google. Astfel, la modelul testat, care are un soft beta, am întâlnit un bug enervant, în sensul că de multe ori pe zi primeam notificare meteo. Nu era o notificare silențioasă sau ceva, îmi vibra ceasul ca la o notificare de mesaj normal, deci mă uitam la ecran degeaba.
Am reușit să scap de notificări după ce am săpat pe internet și am aflat că notificările veneau de la aplicația Google. Am intrat în Huawei Health, la notificări, am dezactivat update-urile meteo și voila, problemă rezolvată.
Concluzionând, îmi place maturizarea asta a smartwatch-urilor HUAWEI. GT5 Pro este un GT în cea mai bună formă și se apropie periculos de mult de seria HUAWEI Watch Pro. Apariția acestui smartwatch mă face foarte curios cu privire la ce ne rezervă viitorul la gama de lux a producătorului chinez. Și ca să închei, să vorbim un pic și de prețuri: gama GT5 începe de la 1249 lei pentru versiunile non Pro de 41 și 46 mm și ajunge la 2999 lei pentru varianta GT5 Pro 42mm cu finisaj ceramic.
Versiunea Pro de 46 mm costă 2499 lei în varianta full titan, dar există și o versiune cu o curea din elastomer, care costă 1899 lei. La lansare, așa cum ne-am obișnuit de la HUAWEI, avem parte de o ofertă specială: până pe 31 octombrie, la achiziția din magazinul online HUAWEI a oricărui model din gama GT5, primești cadou o pereche de căști HUAWEI FreeBuds 5i, 12 luni de garanție extinsă și 3 luni membership HUAWEI Health. Mai ai și alte beneficii, așa că dacă te interesează un nou smartwatch, aruncă un ochi pe oferta celor de la HUAWEI.
Cât despre mine, mă declar mulțumit de GT5 Pro. Autonomie foarte bună, interfață ușor de utilizat, funcții de sănătate și sport rafinate și precise, toate astea într-un dispozitiv arătos și solid. Prețul este apropiat de cel al gamei superioare, dar dacă nu te interesează funcția EKG sau carcasa din titan, poți merge liniștit pe GT5 normal, care este semnificativ mai ieftin. La extrema cealaltă, un HUAWEI GT5 Pro Ceramic White este răpitor și chiar arată scump, deci e un cadou foarte potrivit pentru persoana iubită, dacă bugetul îți permite.
Și revenind la discuția de la început, cred că GT5 Pro și de fapt cam toată gama de ceasuri consumer de la HUAWEI își selectează foarte ușor clientela prin lista de calități pe care utilizatorii le consideră importante. Vrei un smartphone replacement? Mergi pe un Apple Watch. Vrei un dispozitiv care amplifică experiența unui smartphone și îți monitorizează în detaliu parametrii de sănătate, având și o autonomie extraordinară? HUAWEI GT5 și GT5 Pro sunt mai bune la asta. Fiecare wearable are destinația lui li a fost creat după o anume filosofie, iar a le compara e ca și cum ai încerca să te decizi între un mountain bike și o cursieră. Unelte diferite pentru sarcini și necesități diferite. Tu ce consideri esențial la un ceas?