Huawei FreeBuds Lipstick sunt acele căști cu sunet premium în variantă și mai premium (review)

Una din pasiunile mele cele mai arzătoare este muzica, și nu cred că trece zi fără să stau cu căștile în urechi, ascultând măcar o jumătate de oră diverse genuri în timp ce îmi răsfoiesc playlisturile de pe Spotify sau colecțiile de pe Bancamp. Prin urmare, am devenit destul de pretențios în materie de căști, în special cele wireless. De fapt, am făcut de mult trecerea în regim exclusiv wireless și nu doresc să mai privesc deloc înapoi. Este o alegere asumată, care își dovedește avantajele, dar asta aduce cu sine și modele diverse de căști printre care te poți pierde. Producători precum Huawei au transformat cu succes acest concept într-un soi de state of art, și astăzi am să vorbesc tocmai despre Huawei, care nu de mult a lansat o variantă interesantă de căști wireless, pe numele său Huawei FreeBuds Lipstick. Da, Lipstick, doarece carcasa acestora, ca să vezi, ia forma unui ruj pe care jur că l-am mai văzut undeva, adică la mama în dulăpior.
Ce-i drept, sunt unele din cele mai bune căști wireless in-ear peste care am dat, atât ca design și construcție, cât și din punct de vedere al calității sonore, deci această ediție Lipstick face două lucruri deodată: oferă o calitate premium a sunetului în timp ce vine într-o ediție cel puțin la fel de premium, deși mai degrabă orientată către publicul feminin. Da, poate și denumirea căștilor sugerează asta, dar este vorba și de culoarea în sine a acestora, nu doar de case-ul masiv și elegant. Dar să le luăm pe rând, zic.
Mi-a văzut cineva rujul??
În cazul în care nu v-ați prins din nume, Huawei FreeBuds Lipstick este o ediție premium care vine cu o carcasă sub formă de ruj. Varianta noastră are culoarea neagră, în vreme ce căștile în sine poartă o nuanță foarte sugestivă de roșu. Ansamblul în sine vine ambalat într-un pachet elegant și compact, care include totodată și un cablu de încărcare USB-C destul de scurt. Îmi place ideea aceasta discretă a relației dintre produs și ambalajul său, astfel încât aici nu a fost vorba de cine știe ce etalare a opulenței sau elemente de prisos.
Construcția în sine a carcasei este foarte robustă, iar dacă nu ți-ar fi stat pe buze denumirea Lipstick (pun intended), nici n-ai fi remarcat asemănarea. La o adică, acest case este atât de frumos pe negru, încât l-aș fi plasat în topul modelelor mele preferate. Din păcate, negrul acesta glossy este un magnet pentru amprente, ceea ce nu-i prea face cinste esteticii de lux, ca să zic așa.
Huawei spune că acest case este construit din oțel inoxidabil. Ce-i drept, n-am stat să-l pun sub lupă, însă arată și se simte satisfăcător de greu. Simplu, elegant dar impunător, are pe partea de jos portul de încărcare prin USB-C și butonul destinat resetării. Un mic dispozitiv care-mi amintește de monolitul din Odiseea Spațială, and I love that.
Căștile per-se vin în acea culoare roșiatică pe care pasionatele de lipstick-uri o vor recunoaște. Aici aș spune că nu sunt un fan înfocat al nuanței alese, în special că m-am obișnuit să fiu atras de culorile reci, întunecate, metalice, mai aspre și mai future-like. Însă construcția lor este foarte ușoară și comodă, se potrivesc perfect în ureche, nu alunecă din ureche, nu-și modifică aiurea poziția și nu încep să jeneze nici după sesiuni îndelungi de utilizare. Am remarcat asta în special datorită obiceiurilor mele. FreeBuds Lipstick mi-au demonstrat asta odată ce am decis să văd cum se comportă după mai multe ore în care fie citeam, fie ascultam un audiobook, dar voi discuta mai detaliat despre autonomie în secțiunile următoare.
Set-up și compatibilitate
Huawei FreeBuds Lipstick se bucură de o compatibilitate extinsă. Le poți utiliza cu o multitudine de dispozitive Android și iOS cu sau fără aplicația Huawei AI Life. Ba chiar sunt recunoscute și de modulele Bluetooth integrate pe unele plăci de bază din PC-uri, laptopuri și AIO-uri (sisteme All-In-One) cum este micuțul pe care-l folosesc la birou.
Te conectezi foarte simplu, sistemele detectează instant căștile, iar odată realizată conextiunea, aceasta este memorată și pusă în funcțiune imediat ce înlături capacul case-ului. Căștile se activează numai după ce sunt plasate corect în ureche, iar asta se datorează unei tehnologii interesante bazată pe vibrațiile din aer. Acestea vor emite câte un sunet scurt odată ce au fost puse în poziție, iar asta este important și pentru cei care vor să folosească funcția de Active Noise Cancellation (ANC).
Huawei FreeBuds Lipstick funcționează independent, astfel încât aplicația Huawei AI Life poate fi instalată doar la nevoie sau în cazul în care dispui de mai multe IoT-uri istețe ale producătorului pe care vrei să le gestionezi într-un singur hub. AI Life oferă mai multe opțiuni de personalizare a căștilor. Aici poți seta diferite preset-uri de sunet care să corespundă nevoilor tale (Bass, Treble, alea-alea), dar vei vedea că totul se aude impecabil și fără aceste artificii. În plus, poți personaliza gesturile de control de pe căști, în cazul în care cele default nu își sunt pe plac. Din fabrică, sunt simple atingeri și swipe-uri pentru redarea sau oprirea muzicii, volum, apeluri sau ANC. Gesturile default sunt disponibile chiar și dacă nu ai aplicația respectivă, și mă bucur să văd că producătorul nu s-a zgârcit, oferit pe piață o pereche de căști care nu sunt total dependente de ecosistemul Huawei.
Experiența audio este încântătoare!
După cum spuneam, calitatea sunetului este premium, indiferent dacă asculți muzică sau te afli în apeluri. Am testat fiecare preset oferit de aplicația Huawei AI Life și am obervat că Huawei nu se joacă. Pentru fiecare preset am apelat la câte unul din playlisturile mele foarte specifice, iar totul a mers ca uns. Sunetele joase sunt profunde, cele medii sunt clare și precise, iar cele înalte nu strică acest aranjament armonios nici la volum mare.
Audiobook-urile se aud superb, calitatea conversațiilor este ireproșabilă, iar în combinație cu ANC-ul pornit te-ai izolat într-o proporție măricică de restul lumii. Aportul ANC-ului la filtrarea zgomotului din fundal este simțitoare. Am testat asta inclusiv în metrou și în locuri aglomerate, iar pe segmentul acesta, Huawei FreeBuds Lipstick fac ceea ce zice americanul, adică livrează.
Am constatat cu satisfacție cât de stabilă poate fi conexiunea prin Bluetooth. În mod normal, fluxul poate fi întrerupt pe ici, pe colo, în diferite medii, fie de la vreo mașină în trecere care folosește un modulator, fie de la stâlpi, fie atunci când treci prin gurile de metrou. Aici, căștile n-au sughițat deloc și nici n-am constatat vreo instanță de stuttering sau întreruperi, fie ele cât de mici.
Poate un mic dezavantaj ar fi reprezentat de raza de acțiune. Nu este foarte mare, deci ar trebui să ții la îndemână telefonul sau să te afli destul de aproape de dispozitivul la care sunt conectate. Imediat ce treci de o anumită distanță, căștile încep să se înrerupă și, credeți-mă, nu este o distanță prea mare.
Autonomie extinsă.
Logica dictează astfel: o carcasă mai mare aduce cu sine o baterie mai mare, implicit o autonomie mai bună. În mare parte, acest raționament și-a demonstrat validitatea. Comparativ cu alte modele testate, am constatat o îmbunătățire frumușică a duratei de viață pentru Huawei FreeBuds Lipstick, Avem două situații, cea în care utilizăm căștile cu ANC oprit și cea în care ANC-ul este pornit.
În primul caz, căștile operează la foc continuu vreme de patru ore, în vreme ce carcasa încărcată complet asigură o autonomie de 22 de ore. Pentru situația cu ANC-ul pornit, vorbim despre două ore și jumătate, respectiv 14 ore, adică rezultate onorabile, cel puțin pe hârtie. Oricum, Huawei nu se îndepărtează de adevăr, căci pe parcursul sesiunilor mele de răsfăț auditiv căștile au rezistat stoic, fapt dovedit și de case-ul pe care-l încarci cam o dată la trei zile în cel mai rău caz.
Vorbim despre o autonomie solidă cu care nu multe modele de căști wireless se pot lăuda. Iar într-o lume în care tranziția spre metodele fără fir este cel mai firesc și mai avantajos salt spre mai bine, Huawei Freebuds Lipstick pot face parte din lista modelelor care nu pot fi trecute cu vederea.
Huawei FreeBuds Lipstick – Preț și concluzie
Principala atracție a acestui model este fără îndoială varianta aleasă pentru design. Da, au o carcasă suberbă, însă schema de culoare a căștilor, implicit branding-ul acesta orientat mai degrabă spre sexul frumos nu mă atrage din motive evidente. Însă pe partea de funcționalitate și calitate, Huawei FreeBuds Lipstick sunt excepționale. Au un sunet clar și profund, o compatibilitate extinsă și nu sunt dependente de ecosistemul producătorului.
Căștile trec testul personalizării și al controlului cu brio, oferind posibilități suficiente prin care îți poți gestiona mai ușor tot ceea ce te interesează atunci când le folosești. Sunt comode și solide, dar ușoare, carcasa premium oferă și o autonomie generoasă într-un design interesant, doar că un factor important de luat în seamnă este și prețul.
Fiind vorba de o ediție nouă și mai deosebită, Huawei FreeBuds Lipstick se găsește în acest moment la 1099 de lei pe site-ul oficial Huawei. Este un preț oarecum greu de digerat pentru cumpărătorul obișnuit căruia nu-i pasă decât de practicalitate și calitate audio. Da, există și alte mărci care sar peste acest prag chiar și cu modele în variante standard, dar în cazul de față prețul este justificat într-o mare măsură și de design-ul căștilor.
Sunt o pereche pe care o puteți achiziționa dacă vă interesează în mod special un look mai interesant și mai fancy, care nu duce lipsă nici de performanță, însă personal m-aș rezuma la o ediție simplă, dar eficientă. Și neapărat pe o culoare mai rece și întunecată!