RSS PaginaDeMediaPCTECHTech&IT

Huawei ar putea incepe productia de placi video dedicate

Cand vorbim despre placi video, ne gandim automat la doua nume: NVIDIA si AMD. In ultima vreme am vazut insa si eforturi din partea celor de la Intel pe aceasta piata. Oare mai este loc de inca un producator? Se pare ca vom afla in curand, deoarece Huawei s-ar putea sa intre pe aceasta piata.

Lucrurile stau cam asa: o publicatie din Coreea de Sud sustine ca Huawei va urma aceasta directie. Se pare ca gigantul chinez vrea sa investeasca in zona de Cloud si inteligenta artificiala si ar putea produce placi video de servere, categorie dominata de NVIDIA. La prima vedere, se pare ca nu vorbim despre solutii mainstream, pe care le vom putea cumpara din magazin, insa nu putem exclude aceasta posibilitate.

In primul rand, piata componentelor de servere este cea in care apar tehnologiile cele mai noi. Asta inainte de a ajunge mainstream. Asta inseamna ca teoretic, daca Huawei ar putea agita putin apele in acest segment, ar avea o sansa sa targeteze un public mai mare.

Cum s-ar descurca Huawei in aceast segment de piata?

In al doilea rand, trebuie sa tinem cont de conflictul dintre Huawei si Statele Unite ale Americii. Compania chinezeasca este trecuta pe lista firmelor interzise de pe teritoriul celor 50 de state. In primul rand, nu pot sa colaboreze cu companii americane si chiar daca produsul ar aparea, nu ar putea fi vandut in SUA. Alta problema ar fi si capacitatea companiei de a produce modele competitive pentru acest segment. Pana la urma are in fata competitori cu zeci de ani de experienta.

Oricum ar fi, trebuie sa tinem cont si de realizarile celor de la Huawei care au lansat chip-ul Ascend 910 AI anul trecut. Se presupune ca acesta ar putea genera 256 TFLOPs si ar face din chip-ul chinezilor o solutie de doua ori mai rapida decat NVIDIA Tesla V100.

Un lucru notabil in legatura cu Ascend 910 AI este procesul de fabricatie 7nm+ al celor de la TSMC. Acest chip este fix acelasi pe care il gasim in acceleratorul pe PCIe 4.0 al companiei: Atlas 300. Cu un asemenea produs, alaturi de faptul ca Huawei deja produce laptop-uri, nu cred ca vorbim din povesti. Mai de graba este vorba despre o chestiune de timp.

Huawei Atlas 300 Accelerator

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button