Telefoane

Care aplicații funcționează și care nu pe telefoanele Huawei în 2022?

Au reușit Huawei să mai "îndulcească" absența serviciilor Google?

De când au fost „săriți din schemă” de Google, cei de la Huawei și-au concentrat atenția asupra dezvoltării de aplicații cu funcții similare, care să compenseze absența celor „originale” si să ofere oarecum aceeași ușurință în utilizare. Iar pilonii centrali ai acestei strategii sunt AppGallery, magazinul propriu de aplicații și GameCenter, două hub-uri cu ajutorul cărora îți poți descărca pe telefonul tău un număr mare de aplicații, respectiv jocuri, din ecosistemul Android. Dar au și reușit? Hai să vedem și să și aflăm cu ocazia asta ce merge și ce nu în acest ecosistem în 2022.

HUAWEI fără Google – amenințarea fantomei

Având în vedere lansările Huawei din ultima perioadă, e un moment bun să vorbim despre elefantul din cameră: funcționalitatea telefoanelor Huawei în lipsa serviciilor Google. Colegul Carol a vorbit acum câteva luni despre subiect, dar el a analizat mai mult istoricul conflictului și situația generală Huawei Mobile Services versus Google Mobile Services. Eu vreau să duc discuția mai aproape de utilizator, concentrându-mă pe ce aplicații se pot instala, pe cum se comportă în viața de zi cu zi telefonul și pe cât de mare mai este inconvenientul lipsei serviciilor Google. Foarte multă lume cu care am vorbit se ferește de Huawei-uri tocmai din acest motiv: deși au niște telefoane excelente, încă suntem bântuiți de fantoma Google. „Păi ce fac eu fără Google Play Store?„. Sau „sunt pierdut fără Google Maps„.

Dar este această temere una justificată? Pentru a testa acest lucru, am început prin a face o listă cu aplicații pe care un utilizator obișnuit de Android le-ar avea pe telefonul lui. Apoi, am utilizat un HUAWEI nova 9SE pe care am încercat să pun cât mai multe aplicații din listă. Pentru context, eu folosesc tot un HUAWEI, mai exact un P30 pe care l-am recarosat de două ori, crăpat și șifonat, dar care cumva reușește să rămână la fel de rapid ca-n prima zi… și are servicii Google.

Huawei nova 9 SE

Am folosit în paralel amândouă telefoanele, pentru a vedea cât de mare este diferența, și am evaluat câteva lucruri: ușurința în a descărca aplicațiile și jocurile dorite, disponibilitatea lor, siguranța în utilizare și respectarea setărilor de confidențialitate. M-am uitat și la aplicațiile alternative, atunci când nu am găsit aplicațiile dorite, pentru a vedea dacă funcțiile pot fi înlocuite. Dar să începem cu începutul.

HUAWEI nova 9SE, AppGallery și GameCenter

Să cunoaștem luptătorii: în colțul albastru, avem veteranul Google Play Store, magazinul de aplicații deja ubicuu (yes, that’s a word, m-am uitat în Dex), lansat hăt, în 2008. Se laudă cu 1 miliard de utilizatori, 2.87 milioane de aplicații disponibile (și cam un milion de aplicații eliminate în fiecare an pentru breșe de securitate sau de nerespectarea standardelor de confidențialitate).

În colțul roșu, AppGallery este principala cale de descărcare a aplicațiilor pe un telefon Huawei. Cu ajutorul ei, poți descărca o mare varietate de aplicații globale și locale în 18 categorii, inclusiv navigație și transport, știri, social media și multe altele. Și ca să nu crezi că e doar o aplicație obscură de tip Store, te anunț că AppGallery are 187.000 de aplicații la nivel global, 580 de milioane de utilizatori activi lunar și este al treilea magazin internațional de aplicații ca dimensiune.

Pe partea de gaming, deși ambele magazine menționate mai sus permit instalarea de jocuri, există și magazine specializate pentru asta: Google Play Games, respectiv GameCenter de la Huawei. Aici nu e mare lucru de spus, în afară de faptul că Google Play Games oferă și funcția de gaming fără instalarea jocului la unele titluri.

Dispozitivul pe care au fost testate aplicațiile este, cum ziceam mai sus, un HUAWEI nova 9SE, un telefon din gama entry-mid. Telefonul dispune de un ecran IPS generos, de 6.78 inch, cu o rezoluție de 1080 x 2388 pixeli și o rată de refresh de până la 90 Hz. Sub capotă are un chipset Qualcomm cu procesor Snapdragon 680 și 6 sau 8 GB de RAM.

Huawei nova 9 SE

Modelul testat de noi are 8 GB RAM și 128 de GB de stocare (din care sub 20 erau ocupați de sistemul de operare), dar există și o variantă cu 256 GB. Avem un review extins pentru acest telefon aici: Nova 9 SE.

Obținerea de aplicații pe telefoane HUAWEI

Ținând cont de preț (aproximativ 1100 lei la diverse magazine on-line) și publicul-țintă pentru acest telefon, am ales o suită de aplicații cu accent pe social media și mesagerie, dar am inclus și aplicații generaliste: de transport și călătorie, de livrare la domiciliu, de banking, de productivitate etc. Ca jocuri, testarea e ceva mai subiectivă: dacă WhatsApp sau Messenger sunt folosite de mai toată lumea, fiecare are jocurile lui preferate, uneori foarte diferite de cele mainstream.

Pentru început, am pornit telefonul și am deschis aplicațiile AppGallery și GameCenter. Ambele aplicații mi-au comunicat din start ce informații vor colecta, iar lista nu mi s-a părut deloc mare (ID-ul Huawei, informații despre dispozitiv, informații despre rețea și despre aplicațiile instalate). Următorul pas a fost să mă conectez cu ID-ul meu Huawei. Asociat acestui ID ai un număr de telefon și o adresă de mail (care, evident, poate fi și adresa ta de Google). Funcțiile Huawei ID sunt similare celor Google: acces la magazine și aplicații, backup în Cloud (în limita a 5GB dacă nu vrei să plătești) și funcție de Find my phone.

Aspectul AppGallery este unul ușor de înțeles. Ai secțiuni de Recomandări, Trending și Top, vizualizare pe categorii, chiar și o centralizare a a cadourilor pe care le poți obține instalând diverse aplicații (de la vouchere pe Bolt la 6 luni gratuite de Tinder Premium). GameCenter arată și se comportă similar, cu recomandări și categorii precum Acțiune, Jocuri de masă, Jocuri sport etc.

Acum să vorbim un pic despre modul de obținere a aplicațiilor. Avem câteva variante:

  • aplicația este disponibilă în AppGallery / GameCenter și se poate descărca normal. Grad de securitate – mare
  • aplicația nu este disponibilă în AppGallery / GameCenter, dar o căutare afișează aplicația respectivă, având în dreptul său buton de Instalare. Aceste aplicații se instalează, dintr-o terță parte, după ce ești notificat că aplicațiile care nu sunt luate din AppGallery pot fi periculoase. Aplicația este scanată de sistemul de securitate al telefonului înainte de instalare. Grad de securitate – mediu
  • aplicația nu este disponibilă în AppGallery / GameCenter, dar o căutare afișează aplicația respectivă, având în dreptul său buton Obțineți. Apăsând acest buton, ești direcționat prin browser la o adresă unde Petal Search a găsit APK-ul (kitul de instalare) pentru aplicația respectivă. Alternativ, aceste aplicații se pot instala din alte app store-uri sau din browser. La fel, după descărcare ești notificat că aplicațiile obținute de la terți pot fi periculoase, apoi sistemul de securitate scanează aplicația și se instalează. Grad de securitate – scăzut
  • aplicația nu este disponibilă în AppGallery / GameCenter, nu o găsești căutând în aplicație, dar poți găsi kitul de instalare din alte surse (Gzpace, internet sau alte app store-uri). După descărcare, ca și în celelalte cazuri, aplicația este scanată de sistemul de securitate. Grad de securitate – scăzut
  • aplicația nu poate fi instalată în lipsa Google Services

Pentru a avea acces la aplicații care în mod normal nu se pot instala pe telefoanele Huawei, poți încerca aplicația Gspace. Apoi, pentru a avea o acoperire și mai mare a aplicațiilor, poți instala și magazine de aplicații terțe, cum ar fi F-Droid sau APKPure. Acestea oferă cam aceleași funcții și format ca mai toate aplicațiile de acest gen. Un avertisment, totuși: mare grijă ce magazine utilizezi și de unde descarci kiturile de instalare. Folosește surse serioase și fii foarte atent(ă) la ce anume ești pus(ă) să descarci. Deși Huawei are o aplicație de securitate ok, care scanează orice aplicație înainte de instalare, niciun sistem de acest fel nu este infailibil.

Hai să vedem însă cum stăm cu aplicațiile. am alcătuit în continuare o listă cu aplicații și disponibilitatea lor. În total 53, din toate categoriile. Evident, lista de aplicații nu este nici pe departe exhaustivă, fiecare dintre noi având un set ușor diferit de aplicații preferate. O ultimă mențiune înainte de a continua: aplicațiile marcate cu „terț” sunt aplicații care nu se găsesc (încă) în AppGallery, dar care se pot obține din alte app store-uri.

Aplicații de entertainment

La categoria comunicare/social media/ entertainment, am inclus aplicații precum Yahoo Mail, TikTok sau Facebook Messenger. Este cea mai mare categorie, pentru că am vrut să țin cont și de telefonul folosit și de procentul de utilizatori care vor folosi (sau folosesc deja) un telefon din gama asta de preț pentru diferitele tipuri de aplicații.  Situația stă în felul următor:

Aplicație Disponibilitate Funcționalitate
Facebook Terț/Gspace Completă
FB Messenger Terț/Gspace Completă
GMail Doar prin Gspace Completă
Instagram Terț/Gspace Completă
Signal Terț Completă
SoundCloud Terț Completă
Spotify Terț Completă
Telegram AppGallery Completă
Tidal AppGallery Completă
TikTok AppGallery Completă
Tinder AppGallery Completă
Twitter Terț Completă
WhatsApp Terț/Gspace Completă
Yahoo Mail Terț Completă
Youtube Doar prin Gspace Completă

Situația nu e prea roz aparent, dar toate aplicațiile disponibile la terți sunt, din ce am experimentat, versiuni legitime, cu funcționalitate completă. Excepții notabile fac Gmail, și Youtube, care pot fi făcute să funcționeze doar utilizând aplicația Gspace. Totuși, mai ai și alte variante: poți să te loghezi în cam orice aplicație de e-mail cu contul Google și să folosești bine-mersi e-mailul, poți utiliza browserul, iar în cazul Youtube poți instala (cu un minim efort) Vanced, o alternativă excelentă la Youtube, care are în plus și funcția de a rula în background.

Aplicații de navigație, transport și shopping

La categoria turism / transport / livrare / shopping, situația stă astfel:

Aplicație Disponibilitate Funcționalitate
AliExpress AppGallery Completă
BlaBlaCar Terț Completă
Bolt/Bolt food AppGallery Completă
Booking AppGallery Completă
eBay Terț Completă
eMag Terț Completă
Glovo, Foodpanda Terț/Gspace Completă
Google Maps Terț/Gspace Completă
OLX Terț Completă
Tazz Terț Completă
Uber Terț/Gspace Completă
Waze Terț Completă

Aceeași situație, deci: AppGallery furnizează o parte din aplicații, iar restul pot fi descărcate fie cu Gspace, cu ajutorul altor Store-uri, sau direct.

Aplicații bancare, de editare documente și management al timpului

Trecând la categoria productivitate, am ales câteva aplicații utilizate în mod uzual pentru call-uri, aplicații de editare de documente, browsere și aplicații financiare. Din nou, menționez că m-am uitat și la categoria de utilizatori care vor folosi un telefon precum HUAWEI nova 9SE, astfel că nu am pus și programe avansate de project management etc.

Aplicație Disponibilitate Funcționalitate
Adobe Lightroom
Terț Completă
BBC News Terț Completă
Biziday AppGallery Completă
BT Pay AppGallery Completă
Google Docs / Sheets Doar prin Gspace Completă
Dropbox Terț Completă
Google Calendar Nu Prin browser
Google Chrome Terț Parțială
Google Drive Doar prin Gspace Completă
Google Meet Doar prin Gspace Completă
Google Wallet Nu Nu
ING Homebank Prin Phone Clone Completă
Microsoft Office AppGallery Completă
Microsoft SwiftKey
AppGallery Completă
Mozilla Firefox Terț Completă
Revolut AppGallery Completă
Zoom, Teams Terț/Gspace Completă

Aici văd problema cea mai mare: o parte din soluțiile financiare nu sunt disponibile încă. S-au făcut însă progrese notabile și în această direcție: BT Pay e disponibil, la fel și Revolut. În ceea ce privește HomeBank, am reușit să transfer aplicația de pe telefonul meu vechi pe nova 9 SE folosind funcția de Clonare Telefon disponibilă pe orice smartphone HUAWEI.

Lipsa Google Wallet e o problemă majoră pentru unii dintre noi și ar putea fi deal-breaker-ul în continuare. HUAWEI vine însă cu alternativa HUAWEI Wallet, care are funcții similare. În rest, doar o observație: am găsit o versiune a Google Chrome care funcționează, mai puțin partea de autentificare și sincronizare. Cel mai probabil vor fi probleme și cu actualizările ulterioare.

Jocuri

Cum ziceam și mai sus, aici situația nu mai e așa clară. Dacă ție îți place PUBG Mobile, prietenului tău poate îi place un Gardenscapes, Remi sau de ce nu, Solitaire. În cele mai multe cazuri însă, jocurile sunt ușor de obținut și nu au neapărat o problemă cu lipsa serviciilor Google (în afara faptului că nu îți mai poți sincroniza progresul în ele folosind contul Google). Acestea fiind zise, am făcut o listă de jocuri populare, pentru a vedea disponibilitatea și funcționalitatea lor.

Joc Disponibilitate Funcționalitate
Asphalt 8 AppGallery Completă
Asphalt 9 AppGallery Completă
PUBG Mobile AppGallery Completă
Angry Birds 2 AppGallery Completă
State of Survival AppGallery Completă
Gardenscapes AppGallery Completă
Stumble Guys Terț Completă
Flappy Bird Terț Completă
Among Us Terț Limitată

În cazul lui Asphalt 9, deși mă așteptam ca jocul să ruleze prost, nu am avut nicio problemă. Și în celelalte jocuri, experiența a fost ok. În Among Us, nu am putut, evident, să mă loghez cu contul meu, dar am putut utiliza jocul pe un cont temporar.

Utilizarea de zi cu zi a unui smartphone fără servicii Google

Pe lângă aplicații, lipsa serviciilor Google poate afecta în diverse moduri funcționalitatea telefonului. De la modul în care sunt livrate notificările la opțiunile de plată, de la funcția de „auto-complete” la interoperabilitatea aplicațiilor și conturilor. Din experiența mea, însă problemele sunt mai mult agasante decât deal-breakers.

Analizând disponibilitatea aplicaților, observăm că din cele 53 de aplicații selectate, 18 (34%) se găsesc pe AppGallery/GameCenter, 33 aplicații (62%) se pot instala din alte surse și numai două aplicații din listă  (4%) sunt indisponibile. În multe cazuri, atunci când aplicațiile nu sunt disponibile în AppGallery, de exemplu în cazul Maps, fie Huawei a venit cu alternative (Petal Maps), fie Gspace le poate instala cu succes, și în ultimă instanță poți descărca și alte programe cu funcții similare sau poți folosi browserul pentru a accesa anumite platforme. Sincronizarea datelor între dispozitive la unele aplicații poate fi destul de dificilă.

Există, bineînțeles, problema securității. Google triază non-stop aplicațiile după un program foarte strict, iar badge-ul „Google Play certified” atârnă greu când vine vorba de securitate. Cât timp utilizezi ecosistemul Huawei, adică AppGallery, GameCenter și Gspace, securitatea este asigurată, dar când folosești magazine terțe, ei bine, situația nu mai e la fel de bună. Deși sunt câteva magazine care sunt mai respectabile, cum ar fi  F-Droid sau APKPure, probabilitatea ca o aplicație malițioasă să se „infiltreze” în ele, rămâne categoric un risc.

Apoi, mai e chestiunea update-urilor.  Huawei folosește o versiune open-source de Android, la care adaugă patch-uri de securitate cu o frecvență bună, deci aici stăm bine. La fel, în partea de User Interface, Huawei a dezvoltat continuu interfața EMUI, iar actualizările sunt consistente și constante. Pe de altă parte, în ceea ce privește aplicațiile, prezența actualizărilor depinde de sursa aplicației. Evident, tot ce este luat prin AppGallery și GameCenter primește actualizări automat, dar pentru a-ți putea actualiza aplicațiile luate din alte surse trebuie fie să te bazezi pe magazine terțe, fie faci actualizarea manual, descărcând un nou APK și expunându-te din nou unor riscuri legate de securitate.

Dacă îți place mult P50 Pocket (eu îl ador) sau dacă vrei să folosești un telefon solid și cu un preț bun, cum e HUAWEI nova 9 SE, eu zic că lipsa serviciilor Google nu mai este o atât de mare piedică în 2022. Până la urmă, instalarea aplicațiilor se face o dată, actualizările majore se fac destul de rar la majoritatea aplicațiilor, deci nu va trebui să îți complici existența prea mult. AppGallery și GameCenter sunt în continuă dezvoltare și diversificare în ceea ce privește oferta de aplicații, iar acolo unde nu te pot ele ajuta, există și alte variante.

Văd aici două posibile abordări. Dacă ești mai degrabă a-tehnic(ă) și tot ceea ce vrei este să te poți folosi fără bătăi de cap de serviciile și aplicațiile pe care le știi și pe care le utilizezi dintotdeauna, atunci s-ar putea ca orice alternativă full-Android să fie, indiferent de calitatea și categoria de preț din care face parte, o opțiune mai bună pentru tine. Dar dacă un anume telefon Huawei îți place și îl vrei, vei putea să-l aduci destul de ușor (mult mai ușor decât acum un an-doi) la un nivel de funcționalitate decent, dacă nu chiar comparabil cu al oricărui telefon Android similar. Tot ceea ce îți trebuie este „puțintică răbdare”, un minim de pricepere și bineînțeles deschiderea necesară pentru a încerca ceva ușor diferit.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

2 comentarii

  1. intrebarea e alta, de instalat se pot instala, dar sunt utilizabile:))? gen google maps ai probat? functioneaza gps-ul? la fel si aplicatiile de livrari care foloseste tot api google, functioneaza harta,locatia? gen glovo,tazz? ai comandat? din cate stiu eu acum 1 an nu functionau 😉

  2. Salutari, Maps funcționează foarte ok, din ce am testat. Glovo la fel, HomeBank la fel. Pentru aplicații cu API Google, folosește Gspace, au adăugat aplicații noi (Glovo included).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button