Știri ITTECHTelefoane

Huawei, acuzați de furt de tehnologie și fraudă în SUA

Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii a depus o serie de acuzații penale împotriva gigantului chinez de telecomunicații Huawei și a directorului său financiar, Meng Wanzhou. Acuzațiile împotriva celui de-al doilea mare producător de smartphone-uri din lume includ fraudă bancară, obstrucționarea justiției și furt de tehnologie. Cazul ar putea amplifica tensiunile dintre China și SUA și ar putea afecta eforturile firmei de extindere globală. Atât Meng Wanzhou, cât și Huawei neagă afirmațiile.

Meng Wanzhou a fost arestată luna trecută în Canada la cererea Statelor Unite, pentru încălcarea sancțiunilor comerciale impuse Iranului. „De ani de zile, firmele chineze ne-au încălcat legile de export și au căutat să se ferească de sancțiuni, adesea folosindu-se de sistemele financiare ale SUA pentru a facilita activitățile lor ilegale”, a declarat secretarul american al comerțului, Wilbur Ross.

Într-o declarație oficială, reprezentanții Huawei au respins acuzațiile, spunând că nu au comis „nici una dintre ilegalitățile afirmate” și că „nu au cunoștință de vreo încălcare a legii din partea doameni Meng”. Acesta a afirmat că acuzațiile au făcut deja obiectul unui proces civil, unde un juriu nu a constatat „nici daune, nici comportament rău intenționat cu privire la acuzațiile privind secretele comerciale”.

Acuzația susține că Huawei a indus în eroare SUA și o bancă globală privind relația sa cu două filiale, Huawei Device USA și Skycom Tech, pentru a face afaceri cu Iranul. Administrația președintelui american Donald Trump a reintrodus toate sancțiunile impuse Iranulului după suspendarea lor în 2015 și a impus recent măsuri mai stricte, vizând exporturile de petrol, transportul maritim și băncile.

Un alt capăt de acuzare este că Huawei a furat tehnologie utilizată T Mobile în testarea durabilității smartphone-urilor, compania făcându-se vinovată și de obstrucționarea justiției și fraudă financiară. Tehnologia vizată este cunoscută sub numele de Tappy și imită degetele umane pentru testarea telefoanelor.

În total, SUA au depus 23 de acuzații împotriva companiei chineze. „Aceste acuzații arată că Huawei a încălcat flagrant legile țării noastre și practicile standard în afacerile globale”, a declarat directorul FBI, Christopher Wray. Acesta a mai spus că firme precum Huawei „reprezintă o amenințare dublă atât pentru securitatea noastră economică, cât și pentru cea națională”.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button