Știri ITRSS PaginaDeMediaSecuritateTECH

Huawei a primit unda verde pentru a dezvolta infrastructura 5G din Marea Britanie

Chinezii de la Huawei au primit unda verde din partea lui Boris Johnson si vor dezvolta o parte din infrastructura de retea 5G de pe teritoriul Marii Britanii. In ciuda faptului ca Huawei este considerat un high-risk vendor, compania se va ocupa de aproape toata reteaua din tara, mai putin de elementele de baza. Acestia nu vor avea acces asupra retelelor din bazele militare si nucleare si cota lor de piata va fi fixata la 35%.

Oficialii s-au temut sa ofere un raspuns negativ companiei chinezesti deoarece asta ar fi dus la amanarea introducerii de retea 5G pe teritoriul regatului cu cel putin doi-trei ani. Mai mult de atat, ar fi crescut costurile pentru clienti si ar fi afectat cresterea economica a regiunii.

Avem unii dintre cei mai mari experti in securitatea cibernetica din intreaga lume, iar acestia stiu mai multe despre Huawei decat orice alta tara – si sunt multumiti sa stie ca impreuna cu abordarea noastra dura, orice risc poate fi administrat asa cum trebuie.

Guvernul Marii Britanii insista ca aceasta decizie nu afecteaza abilitatea de a impartasi date importante si private cu aliatii sai si nu pune in pericol diversificarea pietei. Limita de 35% din piata aplicata chinezilor va fi trecuta in legislatie si va fi impusa de catre un regulator, Ofcom. Decizia a fost luata in cadrul unei intalniri care a avut loc joi dimineata in cadrul Comitetului National de Securitate (NSC). Acesta cuprinde ministri importanti si oficiali ai securitatii.

Chiar daca pare o decizie inteligenta Boris Johnson sigur va suferi consecinte din partea SUA care a blocat orice implicare Huawei in retelele sale si a incurajat si aliatii sa faca acelasi lucru. Prim-ministrul se va intalni cu Mike Pompeo, secretarul de stat al administratiei Trump in decursul zilei de astazi.

Ce inseamna asta pentru relatia Marii Britanii cu Statele Unite ale Americii?

Decizia vine intr-un moment critic al relatiei cu Casa Alba deoarece Johnson se pregateste sa semneze un acord post-Brexit cu America. Guvernul britanic a reusit insa sa irite Washington-ul prin modul in care a insistat sa impuna taxe pentru vanzarile digitale ale gigantilor internetului. Boris Johnson va infrunta critici si din partea sustinatorilor partidului conservator care sunt ingrijorati cu privire la posibilele probleme de securitate care ar putea aparea. Rolul Huawei in cadrul retelei 5G din Marea Britanie a inceput sa starneasca controverse de cateva luni deja.

Compania noastra este incantata de decizia guvernului britanic care ne-a dat acordul sa continuam lucrul alaturi de clientii nostri si de a incepe dezvoltarea retelei 5G.

Victor Zhang, Vice-Presedinte Huawei

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button