
Honor a fost timp de 8 ani parte a conglomeratul Huawei, dar pe 17 noiembrie 2020 isi anunta ruptura de compania mama, devenind independent. Producătorul, odinioară cunoscut pentru produsele sale mid-range destinate publicului tânăr, a ajuns sub aripa celor de la Shenzhen Zhixin. Un an mai târziu, adică in ianuarie 2021, Honor își lansa primul telefon non-Huawei, așa-numitul V40, după o perioadă destul de tumultoasa datorată interdicției utilizării serviciilor Google.
Timpul a zburat repede, și anul asta ne-am pomenit noi telefoane sub aceasta marca, dar de data aceasta asistăm la renașterea GMS-ului, adică sfintele Google Mobile Services. Este o revenire spectaculoasă, care are potențialul de a readuce brand-ul pe piața marilor producatori de telefoane accesibile. A sosit timpul să facem cunoștință cu Honor X8, în toată splendoarea sa elegantă și simplă. Telefonul se vrea a fi o ofertă tentantă dacă te afli în căutarea unui mid-range care știe să puna in valoare raportul calitate-preț, deci haideți să vedem cum se prezintă situația.
Design, construcție, accent pe simplitate
Nu știu dacă asta este o tendință a telefoanelor din această categorie sau este o alegere voluntară, dar Honor X8 vine cu un aspect curat și îngrijit. Am remarcat în primă instanță cât de cuminte se odihnește modulul de camere. Avem patru senzori grupati într-un bump finuț și nu foarte protuberant, iar modul simplu și simetric în care aceștia sunt dispuși este eye pleasing comparativ cu alte modele pe care le-am mai tot testat.

Dispunerea asta pătrățoasă și simplă scoate în evidență caracterul modest și frumos al body-ului. În varianta primită de mine, negrul „general” oferă accente elegante, iar colțurile ușor rotunjite nu-mi provoacă disconfort vizual, în ciuda obsesiei mele pentru brutalismul edgy. La ale sale 177 de grame, telefonul este ușor și subțire, la 7,45 mm, iar ramele neaglomerate găzduiesc pe partea laterala stângă butonul de power/senzorul de amprentă și tastele de volum, tray-ul pentru SIM pe laterala stângă și combinația difuzor + jack de căști + USB-C pe marginea inferioară.
În simplitatea sa, Honor X8 este frumușel, dar calitatea construcției subliniază caracterul său de terminal de buget. Cumva, în mână se simte un pic alunecos, iar spatele pare confecționat dintr-un plastic care adună ceva amprente. Este încă unul din acele cazuri în care vă recomand să faceți uz de o husă, nu doar pentru a vă proteja telefonul de amprente și zgârieturi, ci să aveți și cum să-l țineți bine în mână
Ecran decent, dar se putea mai bine
Ramele lui Honor X8 încadrează un ecran IPS LCD FullView de 6,7″, la rezoluție 2388 x 1080. Fizic vorbind, vorbim despre un raport corp-ecran excelent, de aproximativ 93,6%. Asta înseamnă că marginile sunt aproape inexistente, mă rog, cu excepția partii de jos, care pare să bântuie din ce în ce mai multe telefoane. Având atuurile astea, Honor ar fi putut să pluseze mai mult pe partea de display, doar că n-a făcut-o, cel mai probabil din cauza trade-off-urilor care trebuiau în calcul pentru a pune la dispoziția publicului un telefon ieftin.
Ca proprietăți generale, este rău deloc, ba dimpotriva. Ecranul dispune de o rată de refresh de 90Hz adaptabilă, fapt care conservă energia și oferă fix rata de care ai nevoie în anumite situații. În jocuri, evident că se va comuta pe 90Hz, dar dacă citești Biblia în PDF, n-ai nevoie de așa ceva. Personal nu sunt fan al adaptării dinamice, deci nu de puține ori mă veți vedea debifând căsuța cu pricina. Îmi pare că adaptarea asta dinamică face ca tranzițiile și animațiile să devină cumva… mai lente, și tocmai de aceea aș recomanda să comutați manual fie pe rata maximă, adică de 90Hz pentru jocuri și video, fie pe cea standard, care se limitează la 60Hz și nici nu consumă atât de multă baterie.
Și că tot suntem la capitolul ecran, o fi el fâșneț ca rată de refresh, dar nu este extrem de responsiv. În unele situații, este mai lent la scrollat și swipe si este păcat, mai ales că în zona asta de pret există alternative care-l provoaca atât pe partea de viteză și responsiveness, cât și pe parte de culori. Dar asta este compromisul, e un IPS, nu OLED, dar se bucură totuși de o luminozitate mare si foarte utilă când trebuie să te chiorăști în lumina Soarelui.
Îmi place totuși că, pe lângă setarea de eye comfort, există și acel mod pentru eBooks, mod care trece la un preset monocrom numai bun pentru a citi texte și documente. Ca cititor înrăit de astfel de formate, să-ți chinui ochii pe diferite ecrane poate fi o corvoadă, însă introducerea unei astfel de opțiuni este un avantaj mai mult decât bine-venit.
Motorizare și performanțe
Modelul de față vine cu 128GB stocare, o valoare mulțumitoare pentru segmentul spre care țintește Honor X8. La asta se adaugă din fabrică 6GB de RAM, pe care ai posibilitatea să-i extinzi cu încă 2GB prin modul HONOR RAM Turbo. Procesorul pe care Honor X8 îl adăpostește în măruntaiele sale este un Qualcomm entry level, un Snapdragon 680 orientat mai degraba spre eficienta si economie decat spre performanta bruta, dar asta nu inseamna ca telefonul nu este capabil inclusiv de gaming casual.
A scos un scor de 1567 de puncte în multi-core in Geekbench 5 și în jocuri mai scartaie pe ici pe colo, dar mai poti compensa asta dacă extinzi memoria RAM cu acel mod Turbo despre care vă spuneam. Poate că procesorul nu este cel mai impunător, dar performanțele sale mai modeste țin în frâu consumul de energie. Chiar dacă bateria este mai mică prin comparatie cu alte modele actuale, cei 4000 mAh în combinație cu încărcarea la 22,5W și cu setările de conservare a energiei disponibile îți asigură lejer vreo două zile de uz moderat.
Deși are niște tweak-uri și workaround-uri pentru a optimiza unele neajunsuri, poate fi destul de solicitant pentru micul procesor să treci rapid dintr-o aplicație în alta. În plus, unele tranziții mai taie din framerate, fie în jocuri, fie când navighezi prin meniuri și ai în background multe aplicații care rulează, dar poți trăi fara probleme dacă-ți asumi optinunea pentru un telefon de buget.
Ca sistem de operare și interfață, vorbim despre Magic UI 4.2 peste Androidul cel de toate zilele. Interfața este simplă și intuitivă, îmi place că s-a pus accentul pe un aspect curat și îngrijit, care se simte si bine optimizat pentru utilizarea de zi cu zi. Din păcate mai există mici poticneli pe care sper că Honor le va îmbunătăți odată cu eventualele update-uri aduse interfeței și sistemului de operare.
Dincolo insa de micile neajunsuri pe care le-am mentionat,Honor X8 are si destule bile albe. Mă bucură nespus revenirea serviciilor Google, astfel încât piața telefoanelor are parte de încă un nume popular care să vină cu oferte tentante pentru cei care se bazează aproape în exclusivitate pe ecosistemul Google și pe platforme precum Maps, Drive, Gmail, YouTube și altele asemenea. Este o revenire în forță și o renaștere notabilă, în special dacă ne gândim la greutățile la care au fost supuși cei de la Honor inainte de schimbarea ownership-ului. Mi-aș permite să spun că un astfel de Honor ar fi cel mai apropiat lucru de un Huawei cu Google pe care-l poți primi în momentul de față.
Modulul de camere
Avem de-a face cu un setup alcătuit din patru obiective: un wide de 64MP, un ultra-wide de 5MP, un macro și un depth, ambele de câte 2MP. Bine, cumva era de așteptat combinația aceasta, in care aproape niciun producător nu se poate abține să nu includă si senzorul macro. Personal nu m-ar deranja să mă descotorosesc de el, dar am constatat că rezultatele sale pe Honor X8 sunt chiar decente și pe alocuri interesante dacă ești creativ cu subiectul și compoziția.
Senzorul de 64MP se comportă ok la fel și ultrawide-ul, fotografiile sunt decente spre bune, dar există un oarece nivel de zgomot pe ele, iar asta face ca procesorul de imagine cu al său AI să fie ceva mai lent în stabilizarea și sharpening-ul imaginii. La fel, nu prea îmi place că viteza shutterului este destul de lentă și îmi hrănește frustrarea și anxietatea pe care o resimți când camera nu este destul de iute pentru subiectul sau cadrul pe care vrei să-l imortalizezi și riști să se strice întreaga combinație sau imaginea să fie neclară.
Da, la un telefon de buget, camerele sunt un joc de noroc în care miza e destul de mare, mai ales dacă ești mare amator de postat pe Instagram. Chiar și așa, camera de selfie de 16MP scoate fotografii surprinzător de luminoase și de colorate, dar parcă sunt usor impactate de noise-ul măricel și de AI-ul puțin cam exagerat în unele situații.
Nici înregistrarea video nu este slabă, dar nici extraordinara. Îmi place că poți filma atât pe față, cât și pe spate, la 720p sau 1080p, dar ambele rezoluții sunt blocate la un mediocru 30FPS. Și este păcat, pentru că anul 2022 isi cam doreste acele pretioase 60 de cadre pe secundă. Nu-i insa sfârșitul lumii, iar pentru uzul zilnic ce nu presupune professional photography, Honor X8 ar putea să-i mulțumească atât pe cei obsedați de social media în căutarea unui telefon ieftin, cât și pe părinții care vor să-și filmeze aventurile de la întâlnirile cu rudele.
Honor X8 – Preț și concluzie
În momentul de față, Altex pune la vânzare Honor X8 la 1300 de lei. In terms of money, it’s a bargain. In terms of daily use and performance, telefonuleste decent, cel putin dacă ne raportăm la bugetul ăsta.
Honor X8 este unul dintre cele mai ieftine smartphone-uri care încearcă să ofere mai mult decât capabilitatile de baza. Iar asta nu este un lucru rău, dar observi acele trade-off-uri pe care producătorul a trebuit să le ia în calcul pentru a oferi un astfel de terminal. La ce renunți? La un ecran OLED, la un procesor mai puternic, la o baterie de 5000 mAh, și la funcții premium gen senzor de amprentă sub display.
Ce câștigi în schimb? Un telefon frumușel, simplu si elegant, cu un aspect îngrijit și curat. Are o interfață aerisită și bine organizată, are mici gimmick-uri care te vor ajuta să treci prin greul aplicațiilor înfometate, filmări la 1080p decente și prezența serviciilor Google, un element chintesențial în aceste vremuri. Toate acestea la un preț mai mult decât corect. Din nou, nu m-ar fi deranjat să mai strâng câțiva bănuți în plus pentru un model mai răsărit, un all-rounder mai bun. Dar asta este o chestiune subiectivă, deci dacă ești constrâns de buget sau pur și simplu nu-ți pasă de chestiuni de ordin tehnic mai complexe decât ai nevoie, Honor X8 este o algere buna. Este un terminal satisfăcător care-și merită calificativul „budget friendly”.