
Recunosc că apreciez eforturile aproape eroice ale producătorului de telefoane Honor de a-și face un nume în piață, de la gama de buget și de mijloc până la flagship-uri încărcate până la refuz cu funcții și putere brută. Și după ce am aruncat o privire asupra celui mai nou pliabil al companiei, Honor Magic V2, un nou model de vârf în format tradițional ne-a trecut ușa sub forma lui Honor Magic6 Pro.
Are un arsenal de camere absolut demențial, alimentat de tot felul de funcții AI utile, are un display imens și extrem de frumos, este construit impecabil și vine cu toate surlele și trâmbițele la care te-ai aștepta de la un telefon de top. That being said, hai să luăm la puricat noul Honor Magic6 Pro și să vedem dacă merită sau nu să-ți cumperi unul.
Unul dintre cele mai bune display-uri de pe piață
De ani de zile, principalul nume pe care oameni îl dau drept exemplu atunci când vine vorba de display-uri senzaționale pe un telefon este Samsung, iar modelele Ultra din seria S sunt dovada vie că producătorul face bine ce face. Dar acum Honor vor cu orice preț să fure titlul ăsta de „cel mai bun display de pe piață” cu noul Magic6 Pro, al cărui ecran este pur și simplu o bijuterie.
La 6.8 inch este mare, la fel de mare ca cel de pe S24 Ultra, are o rată de refresh de 120Hz și o rezoluție de 2800×1280 de pixeli, are acoperire 100% a spectrului DCI-P3, suportă HDR10+ și inclusiv Dolby Vision. Doar din lista asta sumară de specificații ne putem da seama că avem de-a face cu un telefon de top, dar stați așa că încă nu am ajuns la cea mai bună parte: strălucirea.
Am lăudat ecranul lui S24 Ultra pentru strălucirea maximă de 2.600 de niți, dar n-ați văzut nimic încă. Display-ul lui Honor Magic6 Pro este capabil de nu mai puțin de 5.000 de niți în peak, o valoare absolut scandaloasă. Asta înseamnă că filmele sau serialele HDR o să se vadă sublim pe acest ecran, iar utilizarea în lumina directă a soarelui nu reprezintă nici cea mai mică problemă grație strălucirii pe tot ecranul de 1.600 de niți.
O altă funcție importantă pe care Honor au ales să o includă aici este un PWM de 4.320Hz. În termeni simpli, asta înseamnă că ochii tăi vor obosi mai greu sau chiar deloc, o chestie mega utilă pentru cei care folosesc telefonul seara, înainte de culcare spre exemplu. Creierul tău nu va mai fi la fel de deranjat de lumina emisă de ecran și, astfel, experiența este una mult mai confortabilă.
O decizie ceva mai ciudată din punctul meu de vedere este abordarea producătorului atunci când vine vorba de curbura ecranului. Am mai vorbit în trecut despre cum, după părerea mea, un ecran complet plat este nu doar mai rezistent, ci și mai practic decât unul curbat, iar industria pare că a înțeles asta. Noul S24 Ultra a renunțat la ecranul curbat în favoarea unuia plat, și mai sunt o mulțime de alte modele cu display-uri curbate în generațiile anterioare care au făcut trecerea la o bucată dreaptă de sticlă.
Dar Honor se pare că nu au de gând să urmeze turma, și sticla de pe fața lui Honor Magic6 Pro este curbată atât pe laterale, cât și pe muchiile de sus și de jos! În practică, ecranul arată ca și cum ar pluti deasupra șasiului telefonului, un look interesant pe care l-am apreciat.
Totuși, toate plângerile mele legate de luminozitate inegală și atingeri fantomă se regăsesc și aici, deci chiar dacă îmi place cum arată, din punct de vedere practic tot consider că o astfel de implementare este inferioară unui ecran plat. Dar ce mie nu-mi place ție s-ar putea să-ți placă, și am văzut mulți oameni prin comentarii cum jură că nu și-ar mai cumpăra un telefon care nu are ecranul curbat, deci e o chestie de preferințe la finalul zilei.
Construit cu simț de răspundere
Iar asta ne aduce perfect în discuția despre design și construcție, și am să spun din capul locului un lucru: Honor Magic6 Pro este construit ca un adevărat tanc. Este solid din cale afară, materialele folosite sunt de primă clasă și se simte și bine în mână pe deasupra, iar toți oamenii ale căror părere am cerut-o în privința asta s-au putut pune de acord că există puține telefoane așa de bine închegate precum acesta. În plus, Honor se laudă că bucata de sticlă care acoperă ecranul este extrem de rezistentă, deci nu ar trebui să îți faci griji dacă alegi să porți telefonul fără husă, iar rezistența la intemperii IP68 nu lipsește.
Părerile au fost ceva mai împărțite atunci când vine vorba de aspect overall, însă. Chiar dacă foarte mulți au apreciat look-ul display-ului curbat pe toate părțile, nu toți au fost așa mari fani ai panoului de pe spate, în special din cauza modului de camere. Este mare, impunător și cu siguranță nu va fi pe gustul tuturor, dar mie unul nu-mi displace. În plus, la prima vedere, grație dimensiunilor generoase, ai spune că ai de-a face cu un camera phone în toată regula. Well, adevărul este că nu ai greși dacă ai crede asta, deoarece sistemul fotografic al lui Honor Magic6 Pro este incredibil. Dar ajungem imediat și acolo.
Până atunci, mai vreau să rămânem puțin la subiectul design-ului, deoarece există mai multe opțiuni de materiale și culori. Modelul primit de noi la teste este cel în nuanța „Epi Green”, și vine cu un spate din piele ecologică texturat foarte mișto care se simte extraordinar la atingere. Dacă culoarea verde sau pielea ecologică nu este pentru tine, Honor Magic6 Pro este disponibil și în clasicul negru cu spate din sticlă.
Putere la superlativ
Trecând acum sub capotă, „motorul” lui Magic6 Pro este nimeni altul decât Snapdragon 8 Gen 3, actualul vârf de gamă din tabăra Android, alături de 12GB RAM și 512GB stocare. Nu este prima oară când vedem chipset-ul ăsta pe un telefon deci avem deja o oarecare idee unde se încadrează în comparație cu rivalii de la Mediatek și Apple. Dar chiar și așa am vrut să pun la încercare și sistemul de răcire de pe telefon, așa că am activat modul Performance din meniul bateriei și i-am dat să ruleze câteva teste Geekbench 6 și 3DMark, iar rezultatele sunt următoarele:
2.219 de puncte în single-core, foarte de similar cu competitori precum S24 Ultra motorizați de more or less același chip, și 6.949 de puncte în multi-core, o valoare nu cu mult în spatele celor 7.078 de puncte obținute de mai sus menționatului S24 Ultra. Care, apropo, vine cu o versiune ușor overclocked a chip-ului special proiectată pentru Samsung, deci diferența de 100 de puncte era cât se poate de previzibilă, dar cu siguranță nu e un lucru rău.
Telefonul ăsta este extrem de rapid, aplicațiile se deschid aproape instantaneu și nu am întâlnit urmă de lag în interfață sau oriunde altundeva în sistem. În testul 3DMark WildLife Extreme lucrurile stau încă și mai bine. Honor Magic6 Pro a obținut un scor de 5.226 de puncte, o valoare simțitor mai mare decât cele sub 5.000 de puncte obținute de un S24 Ultra.
Asta înseamnă și că jocurile vor rula absolut sublim, fără urmă de lag sau sughițuri nici după perioade lungi de gaming. În plus, spatele telefonului s-a încălzit foarte puțin în testele noastre, deci nu a devenit inconfortabil de ținut în mână. Așa cum spuneam, nu este prima implementare de Snapdragon 8 Gen 3 pe care am văzut-o, și în niciunul dintre cazuri nu am avut probleme cu temperaturile, semn că chipset-ul e atât puternic cât și destul de eficient. Qualcomm pare că au nimerit formula câștigătoare și de data asta, iar generația a 3-a a procesorului este un urmaș cât se poate de vrednic pentru modelul anterior.
AI, AI și iar AI
Una dintre funcțiile principale ale noului chip are legătură cu capabilitățile sale de inteligență artificială, și ca orice producător care se respectă, Honor a inclus câteva „AI goodies” în noul Magic6 Pro. Probabil cele mai interesante adiții sunt la camere, unde vom ajunge acuși, dar in the meantime vreau să vorbesc despre ceea ce compania numește „Magic Portal”.
Pe scurt, acest portal magic scanează mesajele primite de tine pentru diferite informații precum o adresă unde trebuie să ajungi sau o dată pentru un eveniment, iar telefonul știe să te trimită exact în aplicația de care ai nevoie atunci când vrei să pleci la drum sau să adaugi în calendar un anume event. Chestia asta poate fi utilă, dar totuși nu pot să mă gândesc la faptul că pe iPhone există ceva similar de ani de zile, care funcționează more or less la fel.
Dar compania pare că plusează serios și pe parte de ecosistem. Cu „Magic Ring Connectivity Engine”, produsele Honor comunică acum mult mai bine între ele, astfel poți trimite fișiere rapid și ușor de pe un device pe altul, dar poți și folosi camera telefonului pe post de webcam la laptop, o funcție deosebit de utilă în vremurile noastre pline de call-uri pe Zoom și meet-uri pe Teams. Tot din tărâmul lucrurilor „magice” avem și „Magic Capsule” care este practic o reinterpretare a Dynamic Island-ului de pe iPhone. Modul de funcționare și felul cum arată sunt similare, dar ăsta nu e neapărat un lucru rău. Cum era aia cu „bad artists copy, great artists steal”?
Nici pe parte de audio nu stăm rău. Honor Magic6 Pro vine cu un sistem de două difuzoare stereo care se aud tare și clar. La volum maxim pot apărea mici distorsiuni, dar am remarcat bass-ul surprinzător de prezent pentru un telefon, alături de separarea bună între instrumente. Nu îți va înlocui sistemul audio de pe birou sau boxa portabilă, dar cu siguranță îți poți face lejer treaba cu difuzoarele din dotare.
Încărcare? Cui îi trebuie așa ceva?
Trebuie să îi laud pe Honor și pentru situația bateriei de pe Magic6 Pro. Grație unui acumulator din siliciu-carbon, tehnologie folosită în domeniul mașinilor electrice, compania a reușit să înghesuie o capacitate de 5.600mAh, o valoare semnificativ mai mare decât cei 5.000mAh de pe S24 Ultra sau ROG Phone 8 Pro. Asta înseamnă că Honor Magic6 Pro este unul dintre cele mai longevive flagship-uri la capitolul autonomie, deci te poți bucura de puterea brută și ecranul mișto pentru mai mult timp între încărcări.
Dacă se întâmplă totuși să rămâi fără baterie în timpul zilei, Honor Magic6 Pro suportă încărcare rapidă la 80W pe fir (charger not included) și la 66W wireless cu încărcătoare compatibile. În plus, o altă funcție utilă este cea de reverse wireless charging la 5W, ceea ce înseamnă că poate încărca alte dispozitive precum o pereche de căști sau telefonul unui prieten rămas la ananghie.
Am apreciat și deblocarea biometrică de pe acest telefon, care se poate face în două moduri. Primul este prin intermediul senzorului de amprentă de sub ecran, suficient de rapid și extrem precis. Configurarea se face simplu, ușor și fără bătăi de cap, și nu m-am lovit de momente când senzorul să nu funcționeze corect sau să nu îmi înregistreze amprenta. Ba chiar aș plusa și aș spune că este unul dintre cei mai fiabili senzori de acest fel din câți am încercat, cuvinte mari ținând cont că ne trec prin mâni zeci de modele care au așa ceva.
În schimb, pentru că trebuie să fiu cârcotaș cu ceva, mi se pare greșită amplasarea în sine a senzorului. Este cam aproape de muchia de jos pentru gusturile mele, și poate fi dificil de operat în unele situații. O rezolvare ar fi mutarea senzorului mai aproape de mijlocul ecranului, într-o poziție mai naturală și mai confortabilă pentru mâinile noastre, dar nici așa nu e un capăt de țară.
Trecem acum la deblocarea facială, care este ceva mai sofisticată decât pe alte dispozitive Android. Pe S24 Ultra de pildă, că tot l-am folosit drept exemplu în materialul ăsta, deblocarea facială se face bazat pe camera selfie, o metodă relativ rapidă dar nu foarte sigură. În schimb, Magic6 Pro are în insula din partea superioară a ecranului și un senzor de profunzime similar celui de pe iPhone, pentru un grad de securitate mai bun.
Telefonul vine cu Android 14 din cutie, așa cum te-ai aștepta de la un flagship de genul în 2024, cu interfața MagicOS 8 peste. Dacă ai folosit un telefon HUAWEI în ultima vreme, sistemul de operare de aici ți se va părea familiar, iar ăsta nu e un lucru neapărat rău. Funcționează bine, este aerisit și nu m-am lovit de bug-uri sau glitch-uri notabile pe tot parcursul testelor mele.
Camere
Acum ajungem la capitolul pe care probabil că mulți îl așteptați: camerele. Dar înainte să trecem la rezultate, hai să trecem prin revistă specificațiile, ca să știm cu ce lucrăm și la ce să ne așteptăm. Și începem cu, după părerea mea, cea mai importantă și mai interesantă funcție: diafragma variabilă. Asta e o idee „împrumutată” direct de la HUAWEI, care au făcut așa ceva prima dată pe Mate 50 Pro în 2022, și mă bucur să văd că mai mulți producători includ asta.
Diferența majoră între Honor Magic6 Pro și toate modelele de la HUAWEI care au funcția asta este că diafragma variază între f/1.4 și f/4.0 pe P60 Pro spre exemplu, în timp ce pe Magic6 Pro ea variază între f/1.4 și f/2.0, o plajă mult mai mică. Asta s-ar putea traduce într-un efect mai puțin pronunțat, dar vom vedea imediat dacă așa stau lucrurile cu adevărat.