Am asistat cu interes la revenirea pe piață a unui nume popular. După ce s-a confruntat cu o perioadă mai dificilă în urma rupturii de conglomeratul Huawei, HONOR reintră în joc, pregătit să ofere alternative accesibile celor care își doresc un terminal accesibil, dar care păstrează funcții premium. Astfel, facem cunoștință cu HONOR Magic4 Lite, fratele mai mic al lui Magic4 Pro.
Este un model care atrage atenția atât din punct de vedere al prețului, cât și în ceea ce privește specificațiile și designul. L-aș putea considera un all-rounder foarte potent, care-ți atrage atenția datorită ecranului său mare și a modulului de camere în stil inel, element regăsit și pe unele high-end-uri importante de pe piață. Cu astfel de aspirații, HONOR Magic4 Lite a aterizat la noi în redacție, deci ne-am pus pe treabă ca să vedem unde l-am putea situa.
În buna tradiție a design-ului simplu și elegant
La fel ca în cazul lui HONOR X8, am fost mulțumit de construcția și aspectul lui Magic4 Lite. Avem un smartphone cu dimensiunile de 75.78 x 8.05 x 166.07 mm și greutatea de aproximativ 189 de grame. În limbaj uman, asta s-ar traduce printr-un body satisfăcător de mare. Partea bună este că la dimensiunile sale impunătoare, HONOR Magic 4 Lite nu este tocmai greu.
Cu al său ecran de 6,81 inci, HONOR Magic4 Lite arată și se simte bine, mai ales dacă preferi telefoanele mai mari și mai pătrățoase, dar cel de față este rotunjit finuț la colțuri. Este și subțire și sunt dispus să trec cu vederea spatele din plastic adunător de urme și amprente, mulțumită coloritului său Sapphire Blue foarte ochios.
Aș vrea să punctez aici și grija de ordin estetic acordată modulului de camere. Este în stil inel, un așa-numit Matrix AI Vision Camera, compus din trei obiective. Mie îmi pare mai curat și mai eye pleasing decât obișnuitele protuberanțele poziționate în colțul de sus al sptelui. Și că tot veni vorba despre protuberanțe, bump-ul camerelor este suficient de subțire cât să nu fie intruziv și să-i dea telefonului un efect wobbly atunci când îl ții pe masă fără husă (și ea inclusă în pachet). Întregul ansamblu este aproape plat.
Pe laterala dreaptă se regăsesc butonul de volum și butonul de power, acesta din urmă dublează și ca senzor de amprentă. Merge bine, deși mi-ar fi plăcut mai mult alternativa aceea under-display. Și dacă tot ne-am legat de „conținutul” ramelor, nu am putut să nu remarc absența jack-ului de căști. Este o omisiune care te face să ridici din sprânceană, mai ales că majoritatea midrange-urilor nu au făcut încă trecerea spre wireless exclusiv. Sunt utilizatori care încă nu a făcut încă trecerea la căștile Bluetooth din varii motive, și de aceea jack-ul de 3,5 mm este important pe categoria asta de pret.
Tot la capitolul lipsuri voi trece și micul tray pe care-l accesezi pe marginea inferioară. By default, HONOR Magic 4 Lite vine cu 128GB de stocare, dar tray-ul are un singur slot, și acela pentru SIM. Deci nu tu extindere prin card microSD, nu tu dual-SIM. Este ciudat, mai ales că este un telefon pe care aș vrea să-l consider all-rounder.
Ecran ultra-rapid
HONOR Magic4 Lite folosește ecran LCD de 6,81 inci la rezoluție 2388 x 1080. Iar la dimensiunile și caracteristicile acestea, displayul poate fi considerat mare. Are luminozitate bună, culorile sunt vii și corecte, iar rata de refresh de 120Hz pe deplin ajustabilă își spune cuvântul. Tranzițiile, scrollat-ul, animațiile, totul se mișcă bine.
Găsesc potrivită și aici prezența acelui e-Book reader mode, care „decolorează” ecranul și-l transformă într-un monocrom numai bun pentru citit cărți, documente, orice care nu implică derularea de conținut video sau poze. Este o alternativă mai blândă cu ochii, în special dacă petreci multă vreme citind cărți în format electronic și ai decis că nu îți dorești să investești într-un dispozitiv e-Ink.
Clipurile video se văd ok, la fel și jocurile, și sunt puse în valoare de raportul corp-ecran foarte bun. HONOR Magic4 Lite are un ecran mare și impunător, lipsit complet de orice bezel-uri (mai puțin marginea ceva mai pronunțată de jos), iar asta îi oferă un aspect îngrijit și de actualitate. Asta îl face bun pentru vizionat filme și seriale în deplasare sau dacă ți-e lene să deschizi televizorul sau laptopul.
Un procesor potrivit
Sub capota lui HONOR Magic4 Lite este un Qualcomm Snapdragon 695. O alegere echilibrată pentru raportul dintre performanță și autonomie, uconsumă puțin și care nu transpiră prea tare în jocuri și în multitasking. A obținut un scor onorabil în Geekbench 5, adică 1862 de puncte, dar asta nu este singura sa parte bună. Telefonul se împacă foarte bine și cu tehnologia de încărcare rapidă la 66W care sălășluiește în brick-ul din pachet. Astfel, ai de așteptat relativ puțin până să ajungi de la 1% la 81%, cam jumătate de oră pe testele noastre.
Ai la dispoziție o stocare de 128GB, ceea ce consider un minim necesar în 2022, dar repet, n-ar fi stricat suportul pentru stocare externă pe tray-ul de SIM. Pe partea de RAM, cei 6GB din fabrică merg mână în mână cu procesorul, iar dacă ai nevoie de o extindere a acestei capacități, tehnologia Ram Turbo mai „împrumută” încă 2GB din mediul de stocare pentru un total de 8GB RAM. Huh, și când te gândești că ăsta era standardul pentru PC decent acum niște ani, îți dai seama ce mult au evoluat telefoanele.
Și nu în ultimul rând, poate cea mai plăcută surpriză pe HONOR Magic4 Lite este conectivitatea 5G, care te asigură că nu ai nevoie de un model scump pentru a ține pasul cu vremurile. Internet mai rapid pentru vizionat filme și seriale pe un ecran mare și strălucitor al unui telefon cu o baterie foarte bună, de 4800mAh. Ecuația este simplă.
Interfață și software
Din pachet, HONOR Magic4 Lite ne-a venit cu Android 11, peste care se găsește interfața proprie Magic UI 4.2. Ai la îndemână multe funcții utile, precum HONOR Share, Nearby Share, iar design-ul și gestica UI-ului amintește timid de un iOS, ceea ce nu este neapărat rău.
Da, a fost un parcurs anevoios, dar iată că producătorul reintroduce serviciile Google. HONOR Magic 4 Lite vine cu tot ce ai nevoie pe partea de servicii Google: Maps, Gmail, YouTube, Chrome, Drive, PlayStore, iar asta este un atuu care face din Magic 4 Lite un competitor veritabil pe piața terminalelor mid-range.
Performanțe foto
Avem de-a face cu un set-up de trei senzori: cel principal, de 48MP, un macro de 2MP și un depth de 2MP. Personal, aș fi preferat un ultra-wide în locul obiectivului macro, pentru că ar fi fost mai practic decât examinarea sub lupă a vreunui gărgărițe. Rezultatele pe camera principală sunt onorabile, AI-ul procesează destul de bine imaginea, așa încât fotografiile ies de cele mai multe ori corecte și luminoase. Nici camera de selfie de 16MP nu este rea, și oferă efecte populare gen bokeh inteligent sau detecție pentru zâmbet.
Înregistrările video sunt ok, dar nici rezoluția 1080p, nici cea 720p, nu poate sar de mediocrele 30 de cadre pe secundă. Nevertheless, HONOR Magic 4 Lite se descurcă decent, iar camerele sunt acompaniate de o întreagă paletă de funcții și giumbușlucuri, precum stickere, moduri pentru detectarea obiectelor din cadru sau dual-view atunci când fotografiezi sau filmezi.
HONOR Magic4 Lite
La prețul curent de 1500 de lei, HONOR Magic4 Lite poate fi considerat o alegere bună. Are un ecran bun, chiar dacă este LCD, și hardware decent ajutat de o autonomie generoasă, încărcare rapidă, precum și de sfânta prezență a serviciilor Google.
Toate acestea sunt ținute laolaltă de un body bine făcut și elegant cu dimensiuni impunătoare. Pentru unii lipsa suportului dual-SIM și microSD, la pachet cu absența jack-ului de căști poate fi un let-down important, dar pentru cei care au lăsat în urmă căștile cu fir, și sunt interesați mai degrabă de ecran, gaming și filme, HONOR Magic4 Lite își merită banii.