Honda vrea să intre în industria spațială – Primele rachete reutilizabile ar putea fi lansate până în 2030
Tot mai multe companii privesc spre stele pentru a găsi răspunsuri. Unele au decolat deja, cum ar fi SpaceX, iar altele sunt pe cale să se alăture grupului vesel. În ultima vreme, observăm cum tot mai mulți producători de vehicule încep să se reorienteze, acordând atenție și altor segmente, cum ar fi Hyundai cu sfera roboticii.
Și Honda se află pe această listă, țintind departe. La propriu. Industria spațială pare din ce în ce mai profitabilă, căci vorbim despre trilioane de dolari. Acum, producătorul japonez vrea să intre în hora celor de la SpaceX și Blue Origin, cu propriile sale tehnologii.
Veștile vin din partea Nikkei Asia. Honda consideră că industria spațială oferă o mulțime de oportunități și că întregul plan ține mai degrabă de ideea de business decât de vreun scop nobil. Japonezii lucrează la dezvoltarea unei mici rachete încă din 2019, iar scopul final este construirea de astfel de rachete reutilizabile pentru instalarea de sateliți. Producătorul intenționează să lanseze și să testeze respectivul magnum opus până în anul 2030.
Prima rachetă ar urma să poată transporta sateliți la o altitudine de 2000 de kilometri. Pentru a reuși această performanță, Honda vrea să se folosească de tehnologiile sale auto, adică sistemele inteligente de navigatie pe care se bazeaza software-ul noilor sale vehicule. Astfel, costurile vor fi reduse, pentru că rachetele vor putea fi utilizate de mai multe ori până să fie nevoie să fie înlocuite de altele.
Odată trecuți de acest prag, japonezii doresc să-și consolideze această afacere. În viziunea producătorului, rachetele sale vor transporta sateliții altor companii. Nu este un obiectiv nerealizabil. Să ne amintim de anii 2000, când Honda a prezentat lumii robotul umanoid ASIMO, care a luat cu asalt comunitatea pasionaților de tehnologie.
Honda nu se oprește doar la rachete
Dezvoltatorul, la fel ca alte nume din competiție, visează la ziua când va prezenta oficial primul model de mașină zburătoare. Și nu orice mașină, ci un vechicul electric în formatul eVTOL (electric vertical takeoff and landing). În teorie, acestea vor fi capabile să decoleze vertical, la fel ca dronele și elicopterele.
Honda vrea să lanseze mașinile electrice zburătoare relativ în același timp cu rachetele sale reutilizabile, pentru început în regiunea Americii de Nord, apoi în Japonia și alte țări din Orient. Pentru a-și realiza ambițiile, se pare că Honda va aloca un buget de 5 trilioane de yeni în decursul următorilor șase ani.