ReviewsRSS PaginaDeMedia

HLS24-AIO: un All-In-One cu ADN românesc! (review)

Compact, elegant, pentru birourile serioase

Iată că avem din nou ocazia să vorbim de un produs IT cu ”iz autohton”. Da, brașovenii de la Headlight Solutions ne-au trimis la teste un All-In-One de 24”, HLS24-AIO, pe a cărei etichetă scrie mândru ”designed and assembled in România”. 

[PROUDLY] Designed and Assembled in Romania (Brasov)
[PROUDLY] Designed and Assembled in Romania (Brasov)
Da, doamnelor și domnilor, avem o companie autohtonă specializată în dezvoltarea de soluţii software şi hardware pentru securitate IT şi apărare. Și aici vorbim de SF-uri pentru majoritatea utilizatorilor casnici: calculatoarele ecranate, ce nu emit unde electromagnetice şi care sunt dedicate utilizării în mediile în care se doreşte ca informaţia să fie păstrată într-un mod securizat. Ceea ce implică componente speciale – componente ce sunt produse la comandă pentru Headlight Solutions în țări precum Coreea de Sud, etc, apoi, odată ajunse la Brașov, sunt asamblate sub forma de sisteme AIO și testate.

Dar astăzi nu vom vorbi de aceste produse ultra-securizate, mai degrabă am făcut această introducere să înțelegeți cine sunt băieții (și fetele, cum ar spune colegul meu Dan) din spatele All-In-One-ului pe care vi-l prezentăm în minutele următoare.

HLS24-AIO face parte dintr-o categorie de produse destinate publicului mai larg: utilizatorii casnici, birouri mici (small office) dar de ce nu, chiar și mediului de afaceri mai larg, precum finanțe / bănci.  

HLS24-AIO - un all-in-one elegant, compact. Și cu ceva suflu autohton
HLS24-AIO – un all-in-one elegant, compact. Și cu ceva suflu autohton

Și înainte de a trece la prezentarea All-In-One-ului, aș dori să fac o precizare importantă: am avut personal ocazia și plăcerea de a vedea cu ochii mei o părticică din ce înseamnă acest proces: partea de asamblare și testare (behind the doors, cum ar spune ardeleanul din mine).

Și vă mărturisesc, de mult nu am avut plăcerea să văd atâta căldură, transparență, plăcerea de a împărtăși cu noi detalii ale acestui proces mai complex decât pare la prima vedere – lungul drum de la idee, creație, design și până la găsirea furnizorilor cei mai potriviți nevoilor lor, până la integrarea finală.

HLS24-AIO: Design și ergonomie

Primul lucru care m-a surprins când am primit produsul a fost cât de compactă era cutia: am văzut multe monitoare de office ce veneau în cutii mai voluminoase! Și cât de ușor este tot ansamblul!

După despachetare, cinci minute de DIY (adică căutat șurubelniță), înșurubat 3 șuruburi (asamblare suport și fixarea suportului în carcasa AIO-ului) și gata. Conectarea la priză se face cu o ”jucărie” de alimentator de 95W și ansamblul este aproape pregătit de prima pornire (evident, după ce instalăm și kit-ul mouse/tastatură wireless).

All-In-One-ul HLS24-AIO este foarte ușor. Cred că nu depășește 3 kg.

Asta cauzează niște probleme stabilității, deoarece deși avem un picior din metal destul de elegant și cu o adâncime totală de 14cm, dacă din greșeală îi dai un brânci monitorului, se va balansa mai tare decât alte modele mai grele. Deși centrul de greutate al monitorului este jos: baza șasiului (zona cea mai voluminoasă, cu o grosime de 35mm) adăpostește placa de bază, SSD-ul și alte elemente electronice, iar partea de sus al AIO-ului (ce nu conține electronică, în afară de panou) are o grosimea al șasiului de doar 6mm.  

Am observat că stabilitatea este cea mai bună când înclinăm ecranul la maxim, adică la 15 grade.

Din păcate, ca la majoritatea AIO-urilor, nu avem posibilitate de ajustare a poziției pe verticală, dar pe mine nu m-a supărat acest aspect, cele 15grade de înclinare au compensat pentru a avea o ergonomie satisfăcătoare de lucru. Pe un birou de 74cm înălțime și un scaun de birou cu șezutul la doar 54cm, chiar și o persoană de înălțimea mea (185cm) se va simți perfect confortabil. 

După cum spuneam și în titlu, HLS24-AIO este un All-In-One compact, serios, parcă făcut pentru mediul business, fără aluminiu, totul negru, fără bling-bling-uri. Carcasă elegantă, margini subțiri pe 3 părți – deși aș fi dorit să văd și webcam integrat (posibil în mediul de business să nu se fi dorit prezența in motive de securitate) – trebuie avut în vedere și contextul în care lucrează toată lumea de mai bine de un an.

Ca la orice AIO, adio butoane de meniuri. Luminozitatea se ajustează din sistemul de operare, un pic peste mână. Pe tastatura ce se livrează împreună cu AIO-ul nu există shortcut pentru controlul luminozității. 

Conectivitate

Conectivitatea este foarte bună: avem 5 porturi USB 3.0 (unul evident ocupat de dongle-ul wireless al kit-ului tastatură + mouse), un HDMI și un LAN Gigabit. Evident, nu lipește wireless-ul, Intel Dual Band Wireless-AC 3165. 

HLS24-AIO – Configurație hardware

Procesorul este un Intel Core i5-1035G1 de 15W, 4 nuclee și 8 fire de execuție, creat special pentru laptop-uri ultraportabile și dispozitive compacte precum modelul de față.

HLS24-AIO - procesor suficient de puternic pentru task-urile de office zilnice.
HLS24-AIO – procesor suficient de puternic pentru task-urile de office zilnice.

Ați zice că este o floare la ureche să răcești un astfel de micuț, nu-i așa? Ei bine, în PCMark 10 am observat că procesorul se poate duce liniștit în 90C (și TDP-ul l-am văzut urcând, între 20 și chiar 40W), ba chiar și 90C în testele de randare în timpul testelor din suita Digital Content Creation (editare foto, video și randare Ray Tracing).

Bine, să fim realiști un moment, nu cumpără nimeni un All-In-One ultra compact pentru randări, totuși…în testele ”normale” de Productivity (Word, Excel) și Essentials (Video Conferencing, Web Browsing) procesorul nu a depășit 80C. 

Avem un singur ventilator, care nu este foarte gălăgios, doar profilul vitezei de rotație este un pic bizar, schimbarea constantă a vitezei de rotație fiind mai deranjant decât zgomotul efectiv: în fața ecranului zgomotul nu depășește 33-35dB, în schimb în spatele AIO-ului avem 40-45dB (bine, dacă nu e un birou open space unde să fie cineva și în spatele aIO-ului, nu e o problemă.

Și oricum, într-un birou cu mai multe persoane zgomotul de fond cu siguranță va acoperi acest zgomot). Mai ales că ventilatorul este micuț și are un sunet înalt de funcționare.

După cum se vede și din imagine, șasiul modelului HLS24-AIO nu se învinge deloc. Dar deloc. 

Memoria de 8GB DDR4 este ne-upgradabilă. On-board, cum se întâmplă mereu cu produsele ultra-compacte (aici toată placa de bază, sistemul de răcire, toată electronica principală este în zona ”mai fierbinte”, și este doar puțin mai mare decât un SSD clasic).

În schimb, stocarea este upgradabilă, și acest lucru se poate face foarte ușor: avem un SSD SATA clasic, în configurația de bază un Netac de 256GB, cu viteze obișnuite, suficiente pentru un sistem office sau acasă, pentru școala online, sau lucrul de acasă. Avem acces instant la SSD, fără șurubelnițe și alte inginerii.

În carcasa All-In-One-ului HLS24-AIO, imediat în apropierea butoanelor de Power și Reset avem și o zonă NFC, pentru a putea facilita login-ul securizat și rapid în sistemul de operare cu ajutorul unui card NFC ce poate fi furnizat de producătorul autohton, Headlight Solutions. 

HLS24-AIO - NFC pentru o logare mai sigură și rapidă
HLS24-AIO – NFC pentru o logare mai sigură și rapidă

Speaker-ele sunt slăbuțe, atât ca și volum, cât și fidelitate, dar își fac treaba la nevoie. 

Ecranul: IPS, Full HD. SRGB aproape de 100%.

Ecranul produs de BOE (Beijing Oriental Electronics Group) este bun, dar cade în categoria medie a IPS-urilor. Se pare că este un model destul de misterios, nepopular – nu am reușit să găsim deloc informații suplimentare despre panou (BOE9C63).  Și colac peste pupăză, necalibrat așa cum vine din fabrică, este și mai fad. 

Scos proaspăt din cutie, culorile erau șterse, totul era virat spre albastru, mult prea rece pe gustul meu. Mi-am și zis în minte: ”să vezi ce gamut slab o să aibă” (mai ales că testasem nu demult un laptop de gaming cu ceva pretenții, ce avea un panou cu doar 45% NTSC, un șoc pentru mine).

Dar surpriză: odată SpyderX-ul pus pe ecran, calibratorul a creat un profil cald, culorile au redevenit vii, și gamut-ul: aproape 100% SRGB (98% mai exact măsurat de noi). Luminozitatea este destul de mare: 360cd/m2, doar contrastul e mai slab, 800:1 datorită unui nivel de negru cam modest (0,45cd/m2).

Uniformitatea luminozității este cam slabă (deviație de 22-23% în colțurile de jos față de centru este puțin cam mult pentru un panou de 24”). 

Ca o recomandare, le-aș sugera celor băieților de a Brașov să ofere la pachet și un profil de culoare pentru ca utilizatorii să se bucure la maxim de acest ecran. 

HLS24-AIO – Performanțe

Sistemul All-In-One se încadrează în așteptările noastre, scorurile din PCMark 10 recomandându-l pentru munca de birou, în special aplicațiile office și browsing Internet. 

Periferice: tastatură și mouse

Perifericele sunt standard pentru un astfel de produs. Tastatură office, low profile, destul de silențioasă, dacă nu sunteți genul ”scriitor la mașina de scris”.

Tastele au un feedback plăcut, însă, layout-ul este ușor peste mână: nici după 3 zile nu m-am obișnuit cu poziționare rândului Delete/Home/Pg UP/Pg Dn/End și BackSpace-ul îngrămădit, ca și tastele direcțiionale. Dar în timp poate deveni mai prietenoasă, sunt convins.

Mouse-ul-este destul de simplu, office, însă foarte ergonomic și ceea ce chiar merită menționat, este total silențios, gata cu click-urile supărătoare pentru cei din jur!

La fel și rotița de scroll, nu însă și când vei dori să dai click pe rotiță sau Doamne ferește, pe butonul programabil de sub scroll, parcă făcut să compenseze toată silențiozitatea butoanelor clic stânga/dreapta.

Concluzie

Și uite așa, 2021 a adus încă o premieră pentru redacția noastră și comunitatea Zona: un nou produs cu semnătura unei companii autohtone, ceea ce nu poate decât să ne bucure.

Ne-am mai întâlnit cu asamblatori locali de laptop-uri, iată, avem și unii specializați în AIO-uri, atât pentru medii super-securizate, cât și pentru small office, home office dar și business-uri mai mari. 

HLS24-AIO nu o fi el un produs fancy precum alte All-In-One-uri cu șasiuri din aluminiu strălucitoare, ale unor producători consacrați precum ASUS și Acer, cu care ne-am jucat în trecut, însă avem un produs simplu, elegant, și cel mai important, funcțional. 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button