TECH

HDMI Wireless – Cum sa duplici ecranul telefonului, PC-ului sau al oricarui dispozitiv, folosind Miracast

Calurile sunt inamicul numarul al degetelor, aspiratoarelor, dintilor uneori, riscand sa te impiedici in ele si sa iti spargi la propiu fata! Tehnologia wireless este inca la inceput, dar se pare ca avem deja o serie de beneficii si aplicatii care folosesc la maxim transmiterea de infromatii fara fir, una dintre aceste aplicatii numindu-se Miracast.

Un app ce permite duplicarea ecranului dispozitivului tau pe televizor sau monitor. Mai mult, multe dispozitive, precum televizoare inteligente sau monitoare sunt compatibile cu aceasta tehnologie, Miracast fiind impins in fata pentru a oferii publicului de larg consum o optiune „fara fir”. Care in mod suprinzator functioneaza foarte bine! 

Din nefericire, multi nu sunt familiari cu aceasta ramura a wireless-ului care te lasa sa duplici home screen-ul de Android, sa faci stream din browser in televizor HD sau pur si simplu sa faci video streaming direct de pe telefon in timp ce te joci. Bine, nu este chiar atat de simplu, pentru ca in cazul acesta toata lumea ar face asta, dar procesul este relativ lipsit de dureri de cap. Dar mai ales, este o optiune pe care televizorul tau s-ar putea sa o detina, caz in care de ce sa iti mai incarci camera cu inca un cablu? Mai ales cand poti sa faci asta wireless?!

Dar ce e Miracast? Ei bine, Miracast este un cablu HDMI wireless… atat si nimc mai mult! La baza are o tehnologie numita Wi-Fi Direct, din acest serviciu de fire sharing s-a nascut Miracast Codecul folosit este unul prietenos, H.264, astfel putand sa fie interpretat de mai toate dispozitivele inteligente cu un minim de efort, iar stream-ul ofera o rezolutie maxima 1080p cu 5.1 canale de sunet. Ce sa mai… sa mai spunem ca mai stie sa dea peste ochi sistemelor de DRM de pe DVD-uri? 

Acum ca am inteles ce este cu acest HDMI Wireless, hai sa vedem cum il setam pe Android si pe Windows, asta daca ai un televizor si terminal compatibil. Cel mai simplu, pentru a evita orice neplacere, folosesti Google pentru a afla daca telefonul sau televizorul tau are aceasta facilitate. Daca telefonul tau nu este compatibil, este posibil sa fie o versiune mai veche de versiunea de Android 4.0, caz in care faci un upgrade sau schimibi telefonul. In cazul televizorului, daca nu este compatibil cu tehnologia Miracast, poti pur si simplu sa cauti un stick Miracast care nu costa foarte mult. Ideal fiind totusi ca televizorul sa detina aceasta facilitate. 

Cum faci stream Miracast de pe Windows 

Dacă PC-ul a fost livrat cu Windows 8.1  sau Windows RT 8.1 și ecranul dvs. wireless acceptă Miracast, sunteți gata să adăugați ecranul wireless la PC pentru a realiza conexiunea și a începe proiectarea.
Totuși, dacă ați făcut upgrade PC-ului de la o versiune mai veche de Windows, va trebui să vă asigurați că PC-ul acceptă Miracast și că este gata pentru proiectare. De asemenea, dacă ecranul pe care veți proiecta nu acceptă Miracast, va trebui să-l configurați adăugând o piesă de hardware suplimentară înainte de a putea începe să proiectați.

Adăugați ecranul pentru a termina conexiunea

Cu PC-ul și ecranul gata de proiectare, trebuie să adăugați ecranul wireless la PC. Ambele dispozitive trebuie să fie în aceeași zonă, de obicei în aceeași cameră.

Pentru a adăuga un ecran wireless la PC

 1. Trageți cu degetul de marginea din dreapta a ecranului, apoi atingeți Dispozitive.
  (Dacă utilizați un mouse, indicați spre colțul din dreapta jos al ecranului, mișcați în sus indicatorul mouse-ului, apoi faceți clic pe Dispozitive.)
 2. Atingeți sau faceți clic pe Proiectare, apoi atingeți sau faceți clic pe Adăugați un ecran wireless.
 3. Alegeți ecranul wireless din lista de dispozitive găsite și urmați instrucțiunile de pe ecran.

Proiectați-vă ecranul pe un ecran wireless

După ce adăugați ecranul wireless la PC, puteți să vă proiectați ecranul pe acesta și să modificați ceea ce vedeți pe fiecare ecran.

Pentru a vă proiecta ecranul

 1. Trageți cu degetul de marginea din dreapta a ecranului, apoi atingeți Dispozitive.
  (Dacă utilizați un mouse, indicați spre colțul din dreapta jos al ecranului, mișcați în sus indicatorul mouse-ului, apoi faceți clic pe Dispozitive.)
 2. Atingeți sau faceți clic pe Proiectare, apoi atingeți sau faceți clic pe ecranul wireless dorit.

Pentru a alege ce vedeți pe fiecare ecran

 1. Trageți cu degetul de marginea din dreapta a ecranului, apoi atingeți Dispozitive.
  (Dacă utilizați un mouse, indicați spre colțul din dreapta jos al ecranului, mișcați în sus indicatorul mouse-ului, apoi faceți clic pe Dispozitive.)
 2. Atingeți sau faceți clic pe Proiectare, apoi alegeți una dintre aceste opțiuni:
 • Doar pe ecranul computerului. Veți vedea totul de pe PC. (Atunci când sunteți conectat la un proiector wireless, această opțiune se modifică la Deconectare.)
 • Dublare. Veți vedea aceleași lucruri pe ambele ecrane.
 • Extindere. Veți vedea totul extins pe ambele ecrane și veți puteți să glisați și să mutați elemente între cele două.
 • Doar pe al doilea ecran. Veți vedea totul pe ecranul conectat. Celălalt ecran va fi gol.

Deconectarea de la un ecran wireless

Dacă vă mutați PC-ul în afara zonei ecranului wireless (de exemplu, în altă cameră) sau dacă PC-ul devine inactiv sau hibernează, cele două dispozitive se vor deconecta. Puteți deconecta ecranul wireless și manual.
 1. Trageți cu degetul de marginea din dreapta a ecranului, apoi atingeți Dispozitive.
  (Dacă utilizați un mouse, indicați spre colțul din dreapta jos al ecranului, mișcați în sus indicatorul mouse-ului, apoi faceți clic pe Dispozitive.)
 2. Atingeți sau faceți clic pe Proiectare, apoi atingeți sau faceți clic pe Deconectare.

Cum faci stream Miracast de pe Android 

In cazul dispozitivelor compatibile Android, lucrurile sunt un pic mai simple, fiind necesari cativa pasi simpli de urmat.

Prima ta sarcina este sa deschizi setarile telefonului tau Android si printre acestea sa cauti o optiune de wireless display. Fie ca se numeste Screen Mirroring, fie ca se numeste Wireless Display sau Screen Cast, ideea este ca aceste sisteme de share wireless se bazeaza pe Miracast.

Incepand cu 2013, majoritatea modelelor produse de marii producatori au incorporat un sistem de screen shearing, acesta de cele mai multe ori gasindu-se printre sursele televizorului. 

Odata ce ai activat, vei primi pe ecran instuctiuni de utilizare, precum si o serie de sfaturi.

 

In telefon gasesti optiunea la  Settings > Wireless and Networks > More Settings > Allshare Cast/Screen Mirror/Miracast/ Screen Cast… etc, activata reusind sa iti trimita semnal video de pe telefon sau tableta in televizor fara sa folosesti fire sau alte traznai.

Din pacate sunt si cateva neajunsuri, unul dintre ele fiind faptul ca nu poti trimite continut 4K inca. Totusi, daca doresti sa trimiti ceva de pe telefons sau tableta, poate chiar PC-ul din casa, Miracast este o solutie gratuita. Ganditi-va la acest beneficiu ca la un fel de Chromecast despre care nu stiai ca il ai deja instalat in Televizor.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button