Tech&ITTECH

În viitor, cablurile HDMI vor fi mult mai lungi și mai rapide grație tehnologiei Cable Power

Cablurile HDMI sunt un dar de la Dumnezeu. Vei constata că nu de puține ori ai nevoie să te folosești de un furtun din ăsta dacă vrei să-ți proiectezi jocul sau filmul preferat pe televizor sau alt display. HDMI 2.1a este cea mai nouă iterație, în pas cu standardele moderne, doar că și el are limitările sale, în special dacă pretinzi de la el viteze de transfer foarte mari.

Cablurile HDMI pasive sunt cele mai folosite în viața de zi cu zi, dar cu cât volumul de date pompat prin ele este mai mare, cu atât mai greu va fi ca semnalul să fie păstrat și transmis pe distanțe mai mari. Și tocmai de-aia ai nevoie de cabluri tot mai scurte dacă vrei semnal excelent. Cam așa stă treaba cu HDMI 2.1a spre deosebire de predecesorul HDMI 2.0. Astfel de cabluri mai vechi pot ajunge și la 10 metri lungime, păstrând în același timp lățimea de bandă și calitatea conexiunii. Dar vremurile se schimbă, iar volumul de date necesar a fi transmis se schimbă și el. HDMI 2.1a este un improvement semnificativ în ceea ce privește lățimea de bandă și viteza de transmisie, doar că de multe ori cablurile de genul acesta nu depășesc 3 metri în lungime, iar asta poate fi uneori dezavantajos.

Iar aici intervineCable Power. Acesta este un cablu HDMI activ care acționează ca un amplificator, adică propagă semnalul dincolo de limita cablurilor pasive. De regulă, majoritatea cablurilor active au nevoie de o alimentare suplimentară, implicit de un al treilea conector, iar asta îți poate complica viața, în special dacă ești un maniac al cable management-ului. Din fericire, Cable Power va putea pompa semnalul direct prin conectorul HDMI însuși, în loc să te chinui cu un conector separat. Cablurile HDMI Cable Power vor funcționa totuși ca celelalte cabluri active, adică vor fi unidirecționale, spre deosebire de caracterul bidirecțional de care beneficiază cablurile pasive.

HDMI are în față un viitor strălucit… Cândva

Fiecare tip de cablu vine cu avantajele și dezavantajele sale. Pentru Cable Power, avantajele se leagă de simplificarea alimentării și a pădurii de mațe formată în spatele dispozitivelor. Asta aduce cu sine și o lungime mai mare a cablurilor, ceea ce te scapă de obligativitatea de a ține laptopul sau consola lipită de display atunci când, vrei, să zicem, să controlezi totul din vârful patului, fără să mai traversezi sufrageria.

Cu toate acestea, nu prea există device-uri care oferă HDMI Cable Power. Este o „modă” care mai are până să fie adoptată în masă, deci primele televizoare cu specific ar putea apărea peste câțiva ani. În plus, trebuie să te asiguri nu doar că respectivul cablu suportă o astfel de tehnologie, ci că există suport inclusiv pe device-ul sursă, fie el consolă, dispozitiv streaming sau player Blu-Ray.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button