MORE

HDMI 2.1 va permite gaming la rezoluție 10K, 120Hz

În timp ce lumea laudă rezoluția de 4K și unii producători au introdus chiar și display-uri de 8K – cum ar monitorul Dell UltraSharp de 32″ – un detaliu mic s-a strecurat prin foaia oficială de specificații ale lui HDMI 2.1: va suporta rezoluția de 10K la un refresh rate de 120Hz.

Prezentat inițial în luna ianuarie a acestui an, uriașa lățime de bandă de 48 Gbps a noului standard HDMI a fost anunțată ca fiind capabilă de 8K 120Hz, ceea ce reprezintă o rezoluție mai mare decât cea pe care o poate gestiona orice placă video actuală. Aruncând totuși o privire pe lista de specificații, aceasta arată totuși că rezoluțiile de 10K sunt posibile la 50Hz, 60Hz, 100Hz și 120Hz.

Problema este transferul numărului imens de pixeli. Plăcile video actuale precum GTX 1080 Ti, considerată în general ca fiind cea mai bună placă grafică high-end, pot de obicei să mențină 4K la 60 fps în jocurile curente, probabil cu câteva modificări la setări. 5K este cu 78% mai mulți pixeli decât 4K, iar 10K este de patru ori mai mulți pixeli decât 5K. Apoi dublați din nou cerințele de performanță pentru a atinge 120 fps. Asta ar fi de 14 ori mai mulți pixeli decât 4K, sau de peste 55 de ori mai mulți pixeli decât 1080p.

Dacă presupunem o creștere oarecum generoasă a performanței procesoarelor grafice de 30% pe an, va dura aproximativ zece ani înainte ca plăcile video să fie destul de rapide pentru a gestiona panourile de 10K la 120 fps în jocuri. Filmul și alte mijloace media ar fi mult mai ușoare, dar chiar și specificațiile actuale ale HEVC nu depășesc 8K la 60 fps.

Există încă întrebarea ce să faceți cu toți acei pixeli. Un display de 4K cu diagonala de 27 inch are aproximativ 160 DPI, iar de la o distanta mai mare de un metru, majoritatea dintre noi nu sunt dotați cu ochi suficient de buni pentru a putea vedea pixelii individuali. Ați putea avea un ecran de 10K cu o diagonală de 73 inch și obțineți un DPI similar. Teoretic, 10K ar fi o rezoluție excelentă pentru o experiență VR cu adevărat incredibilă, dar din nou acest lucru este valabil doar dacă pixelii pot fi redați suficient de repede (o frecvență de minim 90Hz, posibil mult mai mare).

Nu există niciun cuvânt despre când dispozitivele care suportă 10K la 120Hz vor începe să apară, dar având în vedere limitările de mai sus, nu vă așteptați să faceți upgrade prea curând. Dar copiii sau nepoții voștri posibil să aprecieze această tehnologie!

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button