PC

HDD-urile vor putea trece de 40TB în curând

Tot ratasem această știre în ultima săptămână, așa că mă revanșez acum. Viitorul pieței spațiilor de stocare nu pare că va aparține în totalitate SSD-urilor, mulțumită unui nou salt tehnologic din domeniul HDD-urilor.

Western Digital anunță că a pus la punct un mod nou prin care datele pot fi scrise pe discurile metalice folosite acum, care nu implică schimbarea radicală a tehnologiei de producție și fără să afecteze grav durabilitatea pe termen lung. Tehnologia se numește Microwave Assisted Magnetic Recording, prescurtat MAMR. Aceasta presupune construirea pe capul de citire/scriere unui emițător de microunde a cărei energie adițională ajută la inversarea polarității discului la o scară și mai mică.

MAMR oferă câteva avantaje clare față de alte alternative de-a mări densitatea, cum ar fi folosirea unui laser pentru a schimba polaritatea discului cu ajutorul căldurii. Costurile de producție sunt aproape aceleași ca la HDD-urile prezente acum pe piață, producția nu implică o reproiectare majoră, iar spre deosebire de HAMR, MAMR este aproape gata de lansare.

Western Digital susține că va avea produse pe piață care se folosesc de această tehnologie din 2019, ceea ce înseamnă că cei care au nevoie de spațiu mai mult de stocare nu vor trebui să aștepte ca SSD-urile să scadă în preț. Din 2025 ar urma deja să avem discuri capabile să atingă 40TB, iar capacitatea va continua să crească. Prin comparație, tehnologia contemporană va plafona la 20TB.

Prețul per TB va continua să scadă, estimarea curentă fiind că va ajunge la mai puțin de 10 dolari, ceea ce va însemna că discurile mecanice vor fi în continuare o soluție practică. Desigur, asta nu înseamnă că un HDD de 1TB va costa 10 dolari, ci că fiecare TB peste costul de construcție al unui HDD va fi foarte mic. Pentru ceva context, în 2012 costul era de aproape 100 de dolari.

[PC Per]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button