HDD-urile ar putea trece în totalitate la sticlă
O schimbare importantă ar putea avea loc în viitorul nu foarte îndepărtat pentru dezvoltarea hard disk-urilor de desktop.
Compania japoneză Hoya a realizat prototipuri pentru HDD-uri ce se folosesc de un substrat de sticlă pentru construirea discurilor efective pe care sunt înregistrate datele. În mod normal, aceste discuri sunt construite din aluminiu. Avantajele sticlei vin de la greutatea sa scăzută, rigiditatea sporită și rezistența termală mai bună, care la un loc permit realizarea de discuri mai subțiri. De aceea HDD-urile pentru laptop folosesc deja discuri de sticlă, precum și unele modele făcute de IBM pentru desktop. Dar vorbim aici de HDD-uri gândite să ofere ceva mai multă capacitate de stocare ca ce vei găsi într-un laptop, mergând spre 20TB.
Acest tip de substrat ar fi compatibil și cu metoda de scriere a datelor ce implică încălzirea stratului magnetic folosind un laser, ce urmează să fie implementat pentru sporirea capacității de anul viitor, cel puțin de Seagate. Desigur, folosirea acestui material va însemna că HDD-ul va fi ceva mai fragil… nu de parcă până acum puteai juca popice cu ele. Însă probabil va scădea în popularitate sportul de aruncarea discului de la un HDD defect prin laboratorul de informatică. Dar această proprietate în sine ar rezolva și problema distrugerii lor, nu va mai trebui să recurgi la o bormașină. Va depinde în cele din urmă de cât de rezistentă este sticla folosită, la urma urmei, vine și în variante foarte rezistente.
Salut, unacomn.
Mai trebuie stiut si viteza de scriere si citire. Parca tot SSDurile ar fi mai bune/reusite.
La viteza, da, dar la capacitate de stocare tot HDD-urile sunt momentan cele mai utile. Un SSD de doar 16TB costa în jur de 10000 de dolari, in timp ce un HDD de 10TB costa nici 600 de dolari, costul e tot in avantajul lor.
Off topic – corect e rezistenta termica nu termala