MORE

HDD-uri comerciale de 10TB sunt o realitate

Cat spatiu de stocare aveti acum la dispozitie intr-un hard disk? Garantat nu este 10TB… decat daca lucrati la o mare corporatie care deja foloseste HDD-uri cu heliu pentru stocare pe termen lung. Dar pentru uz de zi cu zi, pana acum nu prea exista o solutie eficienta.

Asta se schimba acum, deoarece HGST, o divizie a Western Digital, anunta Ultrastar He10, o noua serie de hard disk-uri bazata pe inregistrarea magnetica perpendiculara, care permite accesarea prompta si eficienta a datelor. Cel putin prompt si eficient comparativ cu tehnologia anterioara folosita de HGST pentru discurile de stocare. Modul prin care acest HDD se diferentiaza de unul normal este ca nu contine aer. In schimb, este umplut cu heliu, lucru ce ii va permite sa functioneze la o temperatura mai scazuta. Heliul are o densitate mai mica, in comparatie cu aerul, asa ca exista la fel de multa frictiune. Iar la cat de mult hardware este ingramadit in acea cutie mica, in mod normal ar fi fost foarte multa frictiune.

HDD-ul de 10TB functioneaza la o viteza de 7200 de rotatii pe minut si se cam apropie de limita maxima pe care o va atinge vreodata un HDD, cel putin unul in formatul standard, in care au reusit cumva sa ingramadeasca 7 platane.

Daca va intrebati cumva cat ar putea costa o astfel de monstruozitate, HGST nu a dezvaluit un pret, dar conform speculatiilor, ar putea fi undeva in jur de 800 de dolari.

Sigur, la acest pret veti gasi SSD-uri mult mai performante, dar daca doar vreti sa stocati lucruri, precum o biblioteaca de Steam care tot trebuie actualizata, ar fi ideal. Plus ca v-ar ramane loc pentru cam fiecare lucru pe care l-ai vazut/descarcat/jucat in ultimimii doi ani.

[PC World]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Back to top button