MORE

Un nou mod de stocare a fost gasit de 500 de ori mai dens ca cele actuale

Capacitatile de stocare, cel putin pentru HDD-uri, au cam inceput sa plafoneze. 10TB este cantiatea care probabil va ramane cu noi pentru o vreme, ca limita superioara, din moment ce ingramadirea mai multor platane la un loc prezinta din ce in ce mai multe provocari. Dar in viitor, 10TB de stocare va parea la fel de ridicol de putin ca memoria flash de 4GB.

Universitatea de Tehnologie din Delft, Olanda, a descoperit un nou mod prin care se pot realiza solutii de stocare cu o densitate de 500 de ori mai mare decat ce avem acum disponibil pe piata. Prin folosirea unei combinatii de atomi de clor pe o suprafata de cupru, se poate realiza o structura capabila sa folosita la scrierea si citirea de date intr-un mod coerent, cu potentialul de-a stoca 1KB de informatii intr-o zona de numai 100 nanometri. Bitii sunt stocati pe atomi individuali.

Tehnologia are in acest moment problema ca nu poate functiona decat in conditii de laborator, la o temperatura mai mica de -110 grade celsius, intr-un mediu complet curat. Pe masura ce este dezvoltata, aceasta solutie va fi capabila sa functioneze si in conditii normale.

Mai prezinta si cateva avantaje interesante fata de HDD-uri si SSD-uri, blocurile de memorie folosite pentru stocarea de date pot fi organizate si pentru a crea marcaje care sa indice daca o zona de memorie este cumva defecta, asa ca sistemul va sti ce sa evite.

Puteti vedea mai jos o prezentare pentru aceasta tehnologie de stocare atomica.

[Engadget]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button