Harmony OS tocmai a fost lansat la apă de Huawei!
Huawei tocmai și-a lansat noul sistem de operare pentru telefoane și dispozitive internet-of-things: Harmony OS. Despre acest sistem s-a tot discutat în ultimele luni, iar astăzi avem parte și de o prezentare oficială. Așa că haideți să vedem ce caracteristici aduce noul sistem și ce beneficii are în fața clasicului Android.
Harmony OS – Mai mult decât un înlocuitor
Grație unei conexiuni fără latență, Harmony OS va putea să îți unifice toate dispozitivele din casă. Vrei să asculți o melodie? Îi dai drumul și va începe să cânte pe boxa portabilă. Vrei un film? Televizorul știe și el de Harmony OS și se poate lega printr-un singur click la telefon.
După cum știți deja, Huawei este headliner pe lista neagră a companiilor, creată de administrația lui Trump. Iar de atunci producatorul nu a mai putut primi suport din partea Google și ale sale servicii. Și mulți oameni au crezut că Harmony OS este un înlocuitor unu la unu, dar realitatea este diferită.
Noul sistem de operare de la Huawei este mai mult o platformă „Internet-of-Things” care urmărește să creeze un ecosistem format din laptopuri, ceasuri inteligente, mașini și chiar și electrocasnice. Această caracteristică se numește „Super Device” și va funcționa super fluid grație implementării care îți pune telefonul în centrul acțiunii și leagă restul dispozitivelor de acesta.
Partea cea mai bună este că Harmony OS este făcut încât poate rula pe orice dispozitiv. Începând de la smartphone-uri de top cu zeci de GB de RAM, până la dispozitive IoT cu 128KB de memorie. Și dacă ești utilizator de Windows, ai la dispoziție un plugin creat de Huawei prin intermediul căruia îți poți lega telefonul la calculator/laptop pentru a beneficia de funcția drag&drop.
O interfață fluidă și ușor de utilizat
Harmony OS oferă o interfață curată care va fi familiară pentru mulți utilizatori. Din imagini, sistemul de operare de la Huawei amintește puțin de iOS, ceea ce nu este neapărat un lucru rău. Iar asemănările nu se limitează doar la aspect, ci și la utilitate, astfel vei avea in continuare o bară de unelte care îți permite să activezi Wi-Fi, Bluetooth și alte funcții, să vezi notificări sau să controlezi aplicațiile care redau fișiere media.
„Dar ce aplicații merg pe Harmony OS?” Bine c-ai întrebat! Păi, Huawei a făcut mișcări și în direcția asta și dacă tot n-are acces la serviciile Google, și-a creat propriul ecosistem: Huawei Mobile Services (HMS). Iar dacă ești dezvoltator de aplicații, vei putea să îți plasezi aplicațiile în magazinul producătorului fără probleme.
Huawei susținea prin martie că platforma sa este deja populată de peste 120.000 de aplicații. Din nefericire, nici măcar migrarea pe Harmony OS nu poate aduce înapoi serviciile Google, astfel aplicațiile pentru Gmail și YouTube nu sunt disponibile. Deși pentru unii nu reprezintă o problemă, știu că mulți utilizatori sunt „dependenti” de Google și nu se vor lepăda de serviciile companiei pentru nimic.
Huawei pune accentul pe securitate!
Ai vrut vreodată să îți activezi pe telefon deblocarea facială, fără să renunți la fiabilitatea amprentei? Ei bine, cu Harmony OS poți face asta: ai posibilitatea de a folosi mai multe straturi de protecție, astfel dacă unul este compromis, celelalte vor încerca să blocheze accesul nedorit.
De asemenea, o altă chestiune importantă pe care Harmony OS o abordează este performanța. Sistemul de operare a fost optimizat de Huawei și va rula fluid, indiferent de dispozitivul pe care este instalat. Asta se datorează și faptului că producătorul și-a luat timpul necesar pentru a dezvolta noul sistem și este atent cu dispozitivele pe care acesta va rula.
Și că tot veni vorba de partea asta, haideți să vedem și lista de dispozitive care vor putea rula Harmony OS:
- Seria Huawei Mate40
- Seria Huawei P40
- Seria Huawei Mate10
- Huawei MatePad Pro
Pe scurt, majoritatea dispozitivelor de ultimă generație de la Huawei vor putea rula fără probleme noul Harmony OS. Ba mai mult de atât, sistemul va putea fi preluat și de alți dezvoltatori, astfel nu m-ar mira ca pe viitor să-l vedem integrat și pe telefoane cu alte nume pe carcasă.