PC

Top 5 Cele mai importante inovatii hardware in gaming din ultimii 10 ani!

Indiferent ca esti gamer sau nu, trebuie sa recunosti ca oamenii au gasit mereu noi si noi metode de a se distra. Totul a inceput cu un bat si o piatra, iar astazi avem emulari si simulari din ce in ce mai realiste ale tuturor formelor de divertisment. Cand vine vorba de jocuri video, avem un mediu care ofera cele mai multe forme de divertisment si invatamant din toate timpurile. Dar tot acest univers se sprijina pe masinile capabile sa-l redea, sa-l insufleteasca. De aceea ne-am gandit sa realizam un Top 5 al celor mai semnificative inovatii hardware in gaming din ultimii 10 ani!

Locul 5 – Monitoare cu refresh de peste 144Hz

Atunci cand primele monitoare LCD au fost introduse pe piata, la un pret avantajos cel putin, unele dintre motivele pentru care multi gameri nu au renuntat la CRT-uri, erau timpul de reaspuns si rata de refresh. Acum, cu o noua tehnologie in mana si cu posibilitatea de a introduce o rata de refresh din ce in ce mai mare, la preturi avantajoase, monitoarele de 120 si 144hz sunt din ce in ce mai accesibile. Iar asta face experienta sa fie, cel putin pentru gamer, una mult mai fluida, oferind mai putin ghosting, mai multe cadre afisate si mai ales o imagine mult mai clara.

Locul 4 – Introducerea standardului 4K

Inainte de 4K am avut 3D-ul, care sinceri sa fim, si atunci, dar si acum, ramanem de parere ca nu este inca la maturitatea necesara pentru a putea fi considerat o atractie. Rezolutia 4K pe de alta parte, pentru gameri este o cu totul alta mancare de peste. Ai parte de imagini mult mai detaliate odata cu introducerea acestui standard, si pe langa asta grabeste avansul tehnologic al GPU-urilor, care, de la an la an, devin tot mai performante, incercand sa tina pasul cu jocuri din ce in ce mai complexe, care, mai nou, vin in rezolutii 4K. Pe care poti sa le joci… doar daca te duce rasnita.

Locul 3 – Monitoarele curbate

Sunt inca la inceput de drum aceste monitoare, dar, tot ele stau la baza introducerii unui 3D mult mai bine optimizat si mai imersiv, avand in vedere ca atunci cand ai un monitor curbat, primesti la pachet si sentimentul de adancime. Odata cu introducerea lor, si-a facut loc pe piata consumer si aspectul de 21:9 care sporeste campul vizual si da sentimentul de profunzime pe care il aminteam mai devreme. In plus, atunci cand ai trei monitoare curbate pe birou totul arata atat de cool!

Locul 2 – Solid State Drive-urile

Cand vine vorba de viteza de accesare a informatiei, hard disk-urile traditionale nu mai reprezinta standardul, indiferent cat de multe rotatii pe minut au. Astazi SSD-urile sunt la putere, gamerii preferand sa ruleze jocurile de pe aceasta, in defavoarea unui HDD clasic. De ce? Pentru ca… timpi de incarcare mult mai rapizi, pentru ca indeparteaza lag-ul, pentru ca orice argument ar aduce un HDD, este daramat de un SSD… in mai putin de 0.0012 milisecunde. Ne dau sansa sa incarcam totul mult mai repede, iar asta pentru gameri este tot ceea ce poate fi mai important.

Locul 1 – Oculus Rift 

Realitatea virtuala este pe meleagurile gaming-ului de prin anii ’80, dar pana in acest moment… nu a fost relevanta. Odata cu introducerea pe piata a lui Oculus, lucrurile s-au schimbat dramatic, aproape toate companiile dorind o portie din placinta realitatii virtuale. Totusi, Oculus ramane primul si cel mai important jucator, asta pentru ca se pare ca va fi si primul la raft, gratie accesului la fondurile Facebook, care ii permit mai multa relaxare financiara. Pe langa asta, indepartarea mouse-ului, desi este un concept destul de vechi, abia recent a devenit cu adevarat plauzibil. Oculus iti ofera optiunea de a exprimenta jocul asa cum doresti, avand chiar „capul in joc”! Atat timp cat il calibrezi cum trebuie si nu te ia cu ameteala.

Acesta este din punctul nostru de vedere Top 5 Cele mai importante inovatii hardware in gaming din ultimii 10 ani! Daca ne-a scapat ceva, nu avem nici o indoiala ca va veti exprima liber si nestingherit opiniile pe pagina noastra de Facebook. Da chiar, care credeti ca ar fi alte 5 inovatii hardware in gaming care ar merita incluse in topul vostru personal?

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Back to top button