Gaming

hai sa vorbim despre: MIZERII IN PAGINA DE TRENDING YOUTUBE!

Youtube zice, citez: „Misiunea noastră este să le oferim tuturor șansa de a se face auziți și de a descoperi lumea. Credem că fiecare merită să se facă auzit(ă) și că lumea este un loc mai bun atunci când ascultăm, discutăm și dezvoltăm o comunitate. Valorile noastre se bazeaza pe patru liberatati esentiale, care ne definesc:

  • Libertatea de exprimare
  • Libertatea de informare
  • Libertate a oportunităților
  • Libertate a apartenenței”

Asta spune Youtube; ca apara si ca pe aceste valori isi bazeaza temelia atunci cand face alegeri pe care le pune in trending. Sunt valori serioase si de bun gust, pe care orice companie le poate adopta. Dar problema este ca daca te-ai uitat in ultima vreme in treding-ul international sau local, depinzand si de faptul daca esti sau nu fan Dani Mocanu, s-ar fi putut sa fi vazut o victima a unui suicid. Unde o incadrezi pe asta? Pentru ca in teorie contravine flagrant moravurilor sfinte ale Youtube… dar un tip cu un sub count de 15 milioane, cu legaturi Disney, a ajuns in trending… cu un cadavru! Iar asta nu este singura problema a clipului, nuuuu, clipul mai aduce si o groaza de insulte si afronturi culturii japoneze!

Nu vom discuta mai mult despre clipul abject in cauza, asta pentru ca demersul respectivului imi provoaca o scarba profunda, dar vom discuta alte cateva incidente similare. Unele de la noi. Altele de la ei. Youtube Trending a ajuns sa fie invadat de clipuri din ce in ce mai sinistre. Ne-am obisnuit deja cu manelele in Trending in Romania, cu muzica locala, ocazional cate un Subcarpati, poate cu cate un vlogger autohton. Dar tragi linie in momentul in care vezi in trending titluri precum: „Prima imagine cu Denisa Raducu in Sicriu”. Cat de bolnav sa fii sa te mandresti ca ai ajuns in trending cu un asemenea clip, filmat la o inmormantare! Pur si simplu iti sta mintea in loc si refuzi sa accepti ca asa ceva a trecut de toate filtrele si de intreg sistemul automatomatizat de la Youtube. Acelasi sistem in care noi, muritorii de rand, ne punem sperantele ori de cate ori uploadam un clip. Sistem care in 6 cazuri din 10 sanse iti va scoate monetizarea de pe clip pentru ca… dungi, explicatii nici atat, pentru ca un nene din India a spus ca detine drepturile de autor! Dar ajungem si la indieni imediat. 

Asta este problema trending-ului. Nu doar in Romania, unde mai vezi cate un mort in rochie de mireasa. Daca n-ai auzit de Rotten sau Ogrish, ai pagina de Trending de la Youtube…. nu?! Aceasi pagina de trendig care a lasat live clipul lui Jimmy Kimmel continand condoleantele pentru victimele unui incident sangeros sa ruleze cu reclame de in, mid si out. Cum ar fi: Salut, au murit niste oameni. Dar inainte hai sa iti povestesc despre aceasta noua masina sau oferta bancara. Condoleante. Evident ca publicul s-a scandalizat si asa am aflat ca multe dintre posturile TV au intaietate pe Youtube. Bine… la ei, nu la noi. La ei, aparent, posturile TV au un sistem propriu de injectare a reclamelor in clipurile Youtube si isi pot uploada singurei ce advertizer doresc. Chestie care are sens din punct de vedere business, Google spalandu-se pe maini de orice responsabilitate. Asta pana la punctul in care acel clip ajunge in Trending.

Si cand stai sa analizezi la rece, iti dai seama ca cele cateva cazuri enumerate mai inainte nu sunt nici pe departe singulare. Realizezi ca au fost multiple incidente in care suciduri sau cadavre au fost in pagina de trending. Mr. Anime este primul incident violent de care imi aduc aminte ca a ajuns in trending, completat evident de un reportaj CNN, un pic mai sus. Iar acum, imediat dupa anul nou, avem inca o astfel de mizerie pe fata Youtube. Pentru ca problema este mai profunda. Ca Youtuber, tu nu poti sa controlezi ce alege platforma sa promoveze.

Mai mult despre subiect:

Pe de alta parte te doare cand vezi ca stai si depui zeci de ore de munca intr-un clip, ajunge sa prinda niste tractiune, mai esti si cersetor de like-uri, pentru ca asa vrea noul algoritm si te mai si acuza lumea prin comentarii, iar in trending sunt indieni. Pur si simplu te apuca toate spumele si realizezi ca Youtube Trending este condus de maimute lobotomizate. Cineva sau ceva a aprobat clipul lui Logan Paul in trending iar Youtube incearca acum sa ingroape rahatul sup pres. Dupa ce au admis ca Logan a incalcat regulile Youtube, (nu cum au facut in cazul lui PewDiePie, cand au tacut malc), spun acum ca or sa ne impartaseasca in curand ce masuri vor lua pentru ca acest gen de clipuri sa nu mai circle pe pagina de Trending.

„Many of you have been frustrated with our lack of communication recently. You’re right to be. You deserve to know what’s going on.

Like many others, we were upset by the video that was shared last week. Suicide is not a joke, nor should it ever be a driving force for views.

As Anna Akana put it perfectly: “That body was a person someone loved. You do not walk into a suicide forest with a camera and claim mental health awareness.”

We expect more of the creators who build their community on @YouTube, as we’re sure you do too. The channel violated our community guidelines, we acted accordingly, and we are looking at further consequences.

It’s taken us a long time to respond, but we’ve been listening to everything you’ve been saying. We know that the actions of one creator can affect the entire community, so we’ll have more to share soon on steps we’re taking to ensure a video like this is never circulated again.”

Hei, macar una dintre maimute stie sa scrie! Problema cu aceasta declaratie este ca au inserat si faptul ca „au reactionat conform procedurii standard” , acel „we acted accordingly”, dovedeste cat de deconectati sunt de fapt Youtube de comunitate si realitate. Dar mai ales, cat de mult inseamna aceasta comunitate pentru ei. Creatorul a dat joc clipul, asta dupa ce intreg internetul s-a intors impotriva lui si l-a acuzat nu doar de lipsa de respect. Youtube este D E C O N E C T A T de Youtuberi. PR-ul face ce face si incearca sa rescrie istoria intr-un fel sau altul. Inginerii schimba de la an la an algoritmul de nu mai intelegi nimic.

Suntem siguri ca si pe viitor pagina de trending va mai fi fentata. Iar noi… creatorii de continut, o sa ne uitam la Youtube cel mare si frumos, cu noile sale reguli si noii algoritmi si vom suspina adanc, ori de cate ori va mai aparea in trending ceva de felul celor povestite mai inainte. Si vor mai aparea! Mai pe sleau: Youtube, upgradam si noi staff-ul de la Trending de la maimute, la primate? Poate invatati si voi cate ceva din aceste experiente!

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button