Gaming

Hackerii pot controla arme de asalt cu ghidare computerizata!

ShotView este primul sistem de ghidare computerizata pentru o arma de asalt, fiind practic cea mai buna modalitate de a te asigura ca arma din mana soldatului tau nu rateaza un glont. Lucru care a starnit o groaza de controverse in 2014, cand a fost aratat pentru prima oara, sistemul de ghidare facandu-si loc in mai multe show-uri televizate, cel mai memorabil fiind difuzat pe National Geographic.

Din pacate ShotView are o mica problema de securitate. Si cand spunem „mica” suntem sarcastic, jurnalistii de la Wired reusind sa afle despre o bresa de securitate de proportii, doi cercetatori demonstrand cum se poate dezactiva securitatea armei sau cum poate fi controlata pentru a executa un foc catre o tinta aleasa de hacker.

Cei doi cercetatori, Runa Sandvik si Michael Auger, au mai declarat ca metoda de accesare este extrem de simpla, acestia exploatand conexiunea WiFi pentru a putea accesa o serie de exploituri software. O data ajunsi in sistem, acestia au control total asupra armei, astfel putand sa faca si calcule ale traiectoriei, sa decida daca arma poate trage sau nu si alte functii. ShotView sunt in acest moment intr-un impas financiar, iar sistemul de ghidare nu este inca disponibil pe scara larga, dar, intr-un final, acest gen de arme isi va face loc in mainile soldatilor si probabil dupa aceea dupa si al oamenilor de rand (din SUA, ca si asa le plac armele la greu). Securitatea dispozitivului trebuie sa fie primordiala, mai ales in asemenea cazuri.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Back to top button