TECHPCRSS PaginaDeMedia

H.266 este gata!

Bun venit în viitor, iar

Dacă aveți ceva contact cu producția video, sau măcar cu decodarea de filme, cu siguranță știți clasicul standard de codare H.264. Este folosit mai peste tot. Este rapid, este oarecum eficient, este accelerat la nivel hardware de cam orice placă video produsă în ultimul deceniu.

De câțiva ani tot se încearcă o mutare către H.265, ce păstrează același nivel de calitate, însă scade la jumătate lățimea de bandă necesară/dimensiunea fișierelor. Adoptarea sa a fost destul de lentă, dacă nu pe partea de hardware, atunci cu siguranță pe partea de software, după cum au învățat ani la rând toți cei care încercau să trântească un fișier codat cu H.265 în Premiere acum ceva timp.

Eh, lucrurile se vor schimba iarăși, pentru că standardul H.266 a fost finalizat și se numește mai Versatile Video Codec. Acesta a fost realizat institutul Fraunhofer HHI, în colaborare cu diverse companii, precum Apple, Intel, Microsoft, Qualcomm, Sony, Huawei și Ericsson.

Simplu spus, H.266 oferă același nivel de calitate ca H.265, dar scade iarăși lățimea de bandă necesară la jumătate, sau la un sfert față de H.264.

Noul standard este gândit pentru conținut video de orice fel, de la rezoluțiile non-HD ancestrale până la 8K și dincolo de el. Nu contează dacă este vorba de video pe 360 de grade sau dacă se folosește de HDR, noul standard le acoperă pe toate.

Nu ar trebui să vă așteptați să îl vedeți implementat peste noapte, din moment ce deocamdată codarea efectivă poate fi făcută doar pe procesor, lent. Va mai fi nevoie de măcar încă o generație de hardware până ce vom vedea sisteme de codare/decodare implementate direct în plăcile video.

[GSM Arena]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button