MORE

Guvernul olandez vrea să elimine total emisiile de noxe până în 2030

Săptămâna aceasta guvernul olandez a anunțat o coaliție formată din mai multe partide și au prezentat un plan de parcurs pentru viitorul Olandei. Pe lângă faptul că a reafirmat sprijinul țării față de UE și a oferit planuri de impozitare și imigrare, coaliția a afirmat că dorește ca toate autoturismele noi să fie vehicule cu emisii zero până în 2030.

Olanda nu este prima țară care intenționează să stopeze fabricarea vehiculelor cu combustibili fosili. Franța a spus că dorește să elimine vânzarea de vehicule pe benzină și motorină până în 2040, iar China și Marea Britaniei s-au alăturat și ele acestei intenții (deși China nu a dat încă un termen). Guvernatorul Californiei ia și el în considerare această idee. Olanda, la fel ca Franța, a cerut o închidere a tuturor minelor de cărbune din țară până în 2030 pentru a reuși să-și atingă ținta de emisii de dioxid de carbon propusă.

Pentru Olanda însă acest lucru este mult mai greu de realizat acest lucru decât pentru alte țări din Uniunea Europeană. În 2014 un raport al Agenției Internaționale pentru Energie a spus că Olanda rămâne una dintre puterile economice cu cei mai mulți combustibili fosili și emisii de CO2 în rândul țărilor membre. Așadar poate interzicerea de fabricare a vehiculelor poluante ar putea ajuta Olanda în acest sens.

Există totuși sceptici care se îndoiesc că un astfel de mandat ar putea funcționa. O declarație de săptămâna aceasta a directorului general General Motors Mary Barra a respins ideea conform căreia statele singure pot opri vânzarea de vehicule pe benzină și motorină, fără consimțământul general din partea consumatorilor. Deși Barra a spus că GM își ia foarte în serios angajamentul pentru un viitor complet electric, ea a mai adăugat că „la sfârșitul zilei trebuie să-i faci pe clienți fericiți și trebuie să le satisfaci nevoile„.

Olanda este totuși una dintre țările cu cea mai mare cotă de piață în ceea ce privește vehiculele electrice – un impresionant 6,4% din totalul vehiculelor de pe străzile Olandei sunt acționate electric. Rămâne de văzut dacă vor reuși să își atingă scopul propus.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button