MORE

Guvernul American aproape a falimentat Yahoo

Cand vine vorba de legile federale in Statele Unite, nu este de joaca! Dar cand afli ca Guvernul American aproape a falimentat Yahoo este clar ca asta este o stire „de senzatie”, si in egala masura tipic americana!

Nu incercam sa facem misto de evenimentele petrecute in 2008, si nici macar sa insistam asupra puterii pe care Guvernul American o poate avea asupra anumitor companii. Doar va aducem la cunostinta faptul ca in 2008, a amenintat Yahoo ca ii va amenda zilnic cu 250.000 de dolari daca nu ofera anumite date considerate importante.

Totusi, de ce este un eveniment ce a avut loc in 2008, important in 2014? Ei bine, se pare ca lucrurile puteau sa fie mult mai dramatice pentru companie. Marc Zwillinger si Jacob Sommer, avocatii Yahoo de atunci, au declarat ca acei 250.000 de dolari au fost doar un inceput, iar amenda zilnica s-ar fi dublat saptamanal, atat timp cat Yahoo nu oferea datele cerute de Guvern. Nu exista un plafon fix, nu exista o limita. Se putea ajunge la milionul de dolari pe zi cu alte cuvinte, transformand aceasta amenda intr-o metoda sigura de a forta Yahoo fie la faliment, fie la cedarea datelor.

Asta nu inseamna ca Yahoo ar fi avut sorti de izbanda cu o amenda mai „omeneasca”. Directorul Agentiei Naționale de Informatii  a facut presiuni asupra Curtii de Supraveghere a Informatiilor Externe tocmai pentru ca apelul Yahoo sa fie refuzat, spunand ca datele respective „ar putea provoca daune extrem de mari tarii”. Mai mult decat atat, Guvernul a limitat accesul la probele care ar fi ajutat apararea Yahoo. Nu ca America nu ar fi acum in mijlocului unui scandal international in care „trasul cu ochiul” la datele personale este ceva normal. Iar faptul ca Yahoo a indurat cu stoicism santajului economic este de aplaudat, aparand dreptul la intimitate al utilizatorilor cu riscul falimentului.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button