GamingPCPC&ConsolesTECH

NVIDIA GeForce GTX 1060 este în continuare cea mai populară placă video de gaming

Încă de la apariția sa din vara anului 2016, NVIDIA GeForce GTX 1060 a fost considerată una dintre cele mai tari plăci video. Moștenirea lăsată de aceasta își face simțită prezența și-n ziua de astăzi, iar cel mai nou raport Steam Hardware Survey ne arată că vechea placă mid-range de la NVIDIA reușește să ocupe în continuare prima poziție în topul de popularitate al plăcilor video.

Situația este cu atât mai impresionantă cu cât GTX 1060 se apropie de aniversarea de șase ani. Aceasta din urmă va avea loc peste vreo trei luni de-acum înainte. Dar placa asta este mai mult de atât, încât poate fi privită ca o capsulă a timpului, dintr-o perioadă în care o placă mid-range costa în jur de 250 de euro (!!!) și chiar reușea să ofere un nivel de performanță care să satisfacă orice client. Și chiar dacă în 2022 nu mai este nici de departe o placă recomandată pentru cele mai tari jocuri de pe piață, modelul de 6GB îți oferă destul pentru gaming la rezoluție FullHD cu detalii decente și framerate stabil.

Cel mai popular PC de gaming de pe Steam are în componența sa următoarele:

  • Procesor quad-core cu frecvență cuprinsă între 2.3GHz și 2.69GHz;
  • Placă video NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB;
  • 16GB memorie RAM;
  • HDD/SSD de 1TB sau mai mare;
  • Monitor cu rezoluție 1920 x 1080;
  • Windows 10 64-bit.

Alături de GTX 1060, podiumul este ocupat de GTX 1650 și GTX 1050 Ti, adică plăci video accesibile. Iar asta poate servi ca un reminder pentru toți cei care cred că gaming-ul pe PC trebuie neapărat desfășurat pe sisteme de mii de euro. În timp ce NVIDIA ocupă relaxat primele trei locuri (și pe următoarele 10 de după), prima placă de la AMD pe care o vedem în acest clasament este RX 580, adică răspunsul Radeon pentru regina popularității din tabăra verde.

Un lucru care mi-a sărit în ochi a fost statistica legată de sistemele de operare. Chiar dacă Steam Deck se bucură de un succes destul de mare, nu înseamnă că Linux câștigă teren. Ba chiar opusul, întrucât sistemul de operare open-source a început să piardă puțin din utilizatori. Un sistem care este mai popular în această perioadă este însă Windows 11, a cărui cota de piață a urcat cu 2.03%. Iar raportat la numărul de sisteme care participa la acest survey, cele două procente înseamnă o masă destul de mare de oameni. La acest moment, cel mai nou sistem de operare de la Microsoft însumează 15.59% dintre utilizatorii de Steam.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button