PC&Consoles

GTA 5 este folosit la antrenarea AI-urilor pentru mașini

Funcțiile de pilot automat pentru mașinile moderne sunt un subiect foarte sensibil în ultima vreme, fiind adusă în discuție utilitatea lor. Un lucru este totuși cert, tehnologia evoluează iar cercetătorii găsesc noi moduri prin care să dezvolte această formă de AI. Spre exemplu, se folosesc de GTA 5.

Un grup de cercetători de la Intel Labs și TU Darmstadt au găsit un nou mod prin care pot antrena un AI în așa fel încât să fie în stare să identifice obiectele pe care le întâlnește în drumul său. Puteți citi toate detaliile aici dacă sunteți interesați.

În mod normal, pentru ca un AI să înțeleagă diferența dintre trotuar, stradă, mașină, stâlp, pieton, pieton, Samsung Galaxy Note 7 explodând în mijlocul drumului și tot așa, trebuie să i se dea spre analiză un set de date. Aceste date vin sub forma unui film a trebuit mai întâi să fie prelucrat, manual, pentru ca fiecare din obiectele amintite mai sus să aibă o delimitare clară, o denumire, o identificare. Procesul de a realiza acest gen de filme este foarte lung și minuțios. Dar dacă folosești un joc open world, ca GTA 5, procesul este mult mai rapid.

Fiind un joc, GTA 5 are deja identificate toate componentele individuale care apar pe ecran. Jocul știe ce este un pieton, ce este o clădire, ce este trotuar și tot așa. Iar aceste informații pot fi accesate de cercetători pentru a delimita clar fiecare entitate din imagine în doar câteva secunde, nu în zeci de minute.

AI-ul poate fi învățat cum arată un drum, într-un număr mare de condiții meteorologice și de trafic, doar din datele preluate din GTA 5. Desigur, se mai adaugă pe acolo și elemente din CamVid, setul de antrenament care folosește imagini prelucrate din lumea reală, dar numai o parte mică din el.

Rezultatul este că un AI antrenat astfel este chiar mai performant în aplicații practice ca unul antrenat doar folosind setul CamVid. De ce? Pentru că are mai mult material cu care poate lucra și rafina procesul de învățare, iar precizia cu care elementele sunt delimitate și identificate este mult mai mare decât ce putea face un om manual.

Așa că data viitoare când cineva spune că GTA învață copii să fie criminali, îi poți corecta spunând că GTA învață mașinile să conducă. Din fericire, cercetătorii nu au folosit Carmageddon.

[Gamasutra]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

14 comentarii

  1. Pai tu ai invatat sa conduci apasand sageti, nu ai condus cum conduc soferii din joc. Daca ai face-o, ar fi mai putine daune produse :)))

  2. Baaa ce cacat de titlu e asta??? Sunteti o pagina cu multi subscriberi, aveti si o emisiune la tembelizor, sunteti adulti…..m-as fi asteptat la greseli de genul de o pagina dedicata adolescentilor, cu admini de 12 ani….DAR VOI …Tocmai voi sa faceti greseli de genul asta? Va obositi macar sa cititi inainte sa postati????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button