ȘtiriTech&IT

Autoritățile UE obligă producătorul Gorilla Glass la compromisuri majore pentru consumatori

Următorul tău smartphone ar putea să nu vină cu protecție Gorilla Glass împotriva zgârieturilor, autoritățile UE obligând producătorul Corning să renunțe la anumite clauze care de facto obligau producătorii de telefoane mobile să folosească doar soluțiile acestui furnizor, în detrimentul alternativelor potențial mai ieftine, dar cam la fel de bune.

Potrivit explicațiilor oferite de reprezentanți ai Comisiei Europene, Corning s-a folosit de faima dobândită prin popularizarea soluțiilor Gorilla Glass pentru a scoate de pe piață producătorii rivali de sticlă securizată, prin includerea unor clauze contractuale care obligau clienții companiei să folosească în mod exclusiv soluțiile Gorilla Glass, sub amenințarea tăierii accesului la produsele cu această denumire dacă includeau în echiparea dispozitivelor și alte produse competitoare.

Devenit practic sinonim cu protecția împotriva zgârieturilor, producătorul Gorilla Glass se face vinovat de practici anti-concurențiale și monopoliste, vizând descurajarea selectării furnizorilor rivali de sticlă securizată.

Într-un caz cât se poate de clasic de monopolizare a pieței, producătorul Corning a exploatat fără milă „nevoia” producătorilor smartphone de a include denumirea Gorilla Glass pe lista specificațiilor, de teamă că absența acestei mențiuni va lovi serios în vânzările preconizate. Și cam așa este, simpla menționare a protecției Gorilla Glass fiind interpretată drept o condiție obligatorie pentru consumatorii aflați în căutarea unui nou smartphone, mulți renunțând pur și simplu să cumpere dacă dispozitivul prospectat nu are această denumire trecută în lista cu specificații.

Gorilla Glass nu oferă cea mai bună protecție, doar pentru că așa spune producătorul

Potrivit comunicatului de presă publicat de Comisia Europeană, remediile propuse de Corning și acceptate de oficialii europeni includ renunțarea voluntară la toate clauzele de exclusivitate din acordurile actuale, inclusiv cele semnate cu companii de telefonie și parteneri care se ocupă de finisarea sticlei Gorilla Glass (ex. tratament de protecție oleofobic). Totodată, Corning promite să nu mai folosească astfel de clauze în viitor și să nu mai constrângă clienții și partenerii din industrie să achiziționeze în mod obligatoriu cantități mai mari de produs (ex. sticlă securizată) de cât au nevoie de fapt. De asemenea, Corning s-a angajat să-și impună brevetele deținute pentru tehnologii de sticla securizată doar în eventualitatea încălcării brevetelor respective și nu a contractelor de achiziție negociate cu clienții (ex. insinuând că furnizorul rival de sticlă securizată încalcă brevetele Corning, cu implicația unor posibile acțiuni judecătorești pentru blocarea de la vânzare a dispozitivelor care folosesc respectivele soluții alternative de sticlă securizată).

Odată ce sunt acceptate de Corning, angajamentele propuse de Comisia UE vor rămâne obligatorii și aplicabile la nivel global, timp de cel puțin nouă ani. În acest timp, Corning va fi monitorizat de UE pentru a asigura conformitatea continuă, sub amenințarea unor amenzi de până la 10% din cifra de afaceri la nivel global, sau aproximativ 1,25 miliarde de dolari, pe baza rezultatelor financiare raportate pentru anul 2023. Merită amintit că și Apple a intrat recent sub lupa Comisiei Europene, compania americana acceptând concesii similare în urma unei investigații care ar fi dus la amenzi de multe miliarde de dolari.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button