
Google a implementat noi reguli privind urmărirea utilizatorilor pe internet, care includ tehnici precum „fingerprinting-ul”, notează BBC. Metoda permite colectarea de date despre dispozitivele personale, inclusiv adresa IP și caracteristicile hardware/software și identificarea utilizatorilor fără a le cere explicit acordul. Aceste schimbări au stârnit discuții aprinse despre echilibrul dintre confidențialitate și necesitățile industriei publicitare.
Ce este fingerprinting-ul?
Fingerprinting-ul este o tehnică de urmărire care adună informații despre browserul și dispozitivul utilizatorului pentru a crea un profil unic. Spre deosebire de metodele tradiționale de profilare, bazate pe cookie-uri, fingerprinting-ul poate funcționa chiar și atunci când utilizatorul schimbă dispozitivele, deoarece corelează date din mai multe surse. Concret, acest profil se poate baza pe factori precum dimensiunea ecranului, setările de limbă, fusul orar, nivelul bateriei, tipul de browser utilizat etc.
Prin combinarea acestor date de la mai multe dispozitive, fingerprinting-ul cross-device permite advertiserilor să creeze un profil unic al utilizatorului, chiar dacă acesta folosește un smartphone, un laptop și un smart TV.
Exemplu practic: Ce află Google despre Ionică folosind fingerprinting-ul?
Să presupunem că Ionică folosește un smartphone, un laptop, un televizor inteligent și o mașină cu Android Auto. Prin fingerprinting cross-device, Google poate corela datele colectate de pe fiecare dintre aceste dispozitive pentru a înțelege mai bine comportamentul său digital. De exemplu:
- pe smartphone, Google îi află locația, ce fel de aplicații folosește și preferințele de navigare pe Internet;
- pe laptop, poate identifica site-urile vizitate, istoricul căutărilor și obiceiurile de consum media;
- pe smart tv, poate urmări ce tip de conținut video preferă și la ce ore consumă cel mai mult conținut;
- pe Android Auto, poate vedea rutele frecvent utilizate, gen acasă-birou și viceversa sau acasă-școală-birou și viceversa. De asemenea, poate vedea orele la care Ionică pleacă sau ajunge acasă și ce muzică sau podcast-uri ascultă.
Fingerprinting-ul cross-device poate urmări un utilizator chiar dacă nu e logat în același cont pe toate dispozitivele, folosind detalii precum adresa IP, rețeaua Wi-Fi, ce site-uri vizitează și cum le folosește. Dacă însă folosește același cont Google peste tot, identificarea devine mult mai exactă, pentru că datele sunt legate direct de activitatea sa.
De ce adoptă Google fingerprinting-ul?
Deși Google a criticat în trecut metoda, afirmând în 2019 că „subminează alegerea utilizatorului și că este greșită„, acum s-a răzgândit. Google susține că noile sale politici reflectă schimbările din ecosistemul publicitar. Creșterea utilizării televizoarelor inteligente, a consolelor de gaming și a altor dispozitive conectate a făcut ca metodele tradiționale de colectare a datelor să fie mai puțin eficiente. Fingerprinting-ul oferă o soluție pentru a permite advertiserilor să livreze reclame personalizate chiar și pe aceste dispozitive.
În comunicatul din decembrie 2024, Google a vorbit despre tehnologii de protejare a confidențialității (Privacy-Enhancing Technologies – PETs) care ar putea ajuta la colectarea responsabilă a datelor în publicitatea digitală. Deși nu a menționat explicit fingerprinting-ul, Google a insistat pe importanța unor noi metode de analiză a datelor pentru a adapta publicitatea la platformele moderne.
Ce reclamă criticii Google?
Deși Google susține că oferă mai multe opțiuni pentru confidențialitate, criticii consideră că fingerprinting-ul este o metodă mai greu de controlat pentru utilizatori. Spre deosebire de cookie-uri, care pot fi blocate sau șterse manual, fingerprinting-ul este invizibil și imposibil de prevenit prin setările standard ale browserului.
Organizații precum Mozilla și Electronic Frontier Foundation atrag atenția că această schimbare dă mai multă putere industriei publicitare, reducând transparența pentru utilizatori.
Cum se pot proteja utilizatorii?
Pentru a reduce expunerea la fingerprinting și urmărirea online, utilizatorii pot folosi VPN-uri, browsere axate pe confidențialitate și extensii anti-tracking care blochează metodele de colectare a datelor. De asemenea, dezactivarea personalizării reclamelor în setările conturilor Google și evitarea conectării în același cont pe toate dispozitivele pot limita corelarea informațiilor personale.
Cu toate că există diverse metode de protecție, tehnologiile avansate de urmărire fac din ce în ce mai greu, dacă nu imposibil, să-ți păstrezi confidențialitatea pe internet. Dar asta nu înseamnă că trebuie să cedezi.