Cred că mulți dintre noi avem pe cineva drag sau știm pe cineva care este plecat din țară. Statisticile nu arată foarte bine: conform Wikipedia, numărul tuturor românilor din străinătate este estimat la aproximativ 4-6 milioane de oameni, adică în jur de 25% din populația României.
Mulți dintre ei încă au familie și prieteni aici și vor să țină legătura cu ei, iar în vremurile noastre, asta a devenit mai ușor ca niciodată. Astfel, Google a realizat un studiu despre modul în care românii din diaspora folosesc tehnologia pentru a rămâne conectați cu țara, ce cuprinde concluziile unui studiu dedicat și date Google despre căutările românilor din diaspora sau informații despre vizualizări din străinătate pe canalele românești de YouTube.
Unul dintre subiectele pe care românii din diaspora cad de acord este faptul că vor să consume conținut în limba română. Acest trend se vede și în muzica pe care o ascultă, iar 57% dintre ei au în playlist-uri și o piesa de la Delia sau Smiley (muzica lui Smiley de pe canalul său de YouTube este ascultată în proporție de mai mult 30% din străinătate).
Mai mult, și canalele TV din România sunt la mare căutare printre românii din diaspora, iar peste jumătate aleg să le urmărească, fie că vorbim despre canale de știri sau unele generaliste.
Mai mult, 70% dintre cei care au participat la studiu caută în limba română, în special știri pe Google News. Asta înseamnă că, deși nu mai locuiesc aici, mulți dintre cei plecați vor să fie la curent cu ce se mai întâmplă în România. Peste jumătate intre ei caută divertisment în limba română și doar 28% cultură.
Dar una este să scrii în limba română și alta este să o auzi. Conform studiului, aproape trei sferturi din totalul de persoane care au participat urmăresc în principal clip-uri în limba română pe YouTube. Pe lângă asta, aproape 90% din românii din diaspora chestionați se uită săptămânal la video-uri în română.
Cât despre mâncare, ia uite o ghicitoare: ce-i din carne și în foi de viță sau varză? Cea mai căutată rețetă de pe Google de către oamenii din diaspora română, bineînțeles. Se pare că peste tot unde ne ducem, sarmalele rămân la baza unei mese românești, ceea ce mă bucură. Să guste și străinii din ce are bucătăria românească mai bun de oferit.