ȘtiriTech&IT

Google, obligat să șteargă datele utilizatorilor care navigau în mod Incognito

Ce sumă ar putea plăti gigantul tech

Google a convenit să distrugă miliarde de date pentru a închide un proces care susținea că a urmărit în secret utilizatorii care navigau în mod Incognito, în Chrome sau în alte browsere, scrie Reuters. Termenii înțelegerii au fost depuși luni, 1 aprilie, în instanța federală din Oakland, California, și necesită aprobarea judecătorului de district al SUA, Yvonne Gonzalez Rogers.

Ce sumă ar putea plăti Google reclamanților în final

Avocații reclamanților estimează că valoarea daunelor se încadrează între 5 și 7,8 miliarde de dolari, dar Google nu va plăti daune în cadrul acestui acord. În schimb, utilizatorii pot da în judecată compania individual pentru a obține bani.

Acțiunea în justiție, începută în 2020, a vizat milioane de utilizatori ai browserului Chrome, dar nu numai, care au folosit modul de navigare Incognito, începând cu 1 iunie 2016. Utilizatorii au susținut că instrumentele de analiză a datelor, cookie-urile și aplicațiile companiei au permis Alphabet să urmărească în mod incorect persoanele care și-au setat browserul Chrome pe modul Incognito și alte browsere pe modul de navigare „privat”.

Ca parte a acordului, Google se angajează să actualizeze informațiile despre ceea ce colectează în timpul sesiunilor de navigare „privată”, un proces pe care a început deja să îl implementeze. Mai mult, va permite utilizatorilor Incognito să blocheze cookie-urile terțe părți pentru o perioadă de cinci ani. „Rezultatul este că Google va colecta mai puține date din sesiunile private de navigare ale utilizatorilor și, ca urmare, va câștiga mai puțini bani din aceste date”, au scris avocații reclamanților.

David Boies, unul dintre avocații reclamanților, a descris acordul ca fiind „un pas istoric în impunerea standardelor de integritate și răspundere pentru liderii industriei tehnologice”. Cu toate acestea, Google nu este de acord cu „caracterizările legale și factuale ale reclamanților”. „Suntem încântați să soluționăm acest proces, despre care am crezut întotdeauna că este lipsit de fond”, a declarat Jose Castaneda, purtătorul de cuvânt al Google, într-o declarație. „Nu asociem niciodată date cu utilizatorii când folosesc modul incognito. Suntem bucuroși să ștergem datele tehnice vechi care nu au fost niciodată asociate cu o persoană și nu au fost niciodată folosite pentru nicio formă de personalizare”.

Browser Google Chrome
foto Pixabay

Acordul subliniază presiunea crescândă asupra giganților din tehnologie de a respecta intimitatea și așteptările de confidențialitate ale utilizatorilor. Ieri a scris colegul Aurelian depre un alt caz legat de confidențialitate, și anume că ”Meta ar fi recurs la aplicații Spyware pentru a urmări activitățile utilizatorilor pe platformele rivale”.

Chiar dacă sunt dezvăluite din ce în ce mai multe informații despre practicile din industrie și autoritățile implementează noi reglementări, tot nu avem certitudinea că datele noastre sunt utilizate într-un mod care este cel puțin etic, dacă nu și legal. Pe scurt ”we are still f***ed”.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button