Știri IT

Google si dreptul de a fi uitat – Runda numarul doi

Sub presiunea autoritatilor europene de reglementare, Google extinde clauza “dreptului de a fi uitat”. Conform legilor Uniunii, cetatenii europeni pot cere motorului de cautare sa elimine din lista de rezultate acele link-uri catre site-urile ce contin informatii personale eronate sau invalide. Initial, Google a fost de acord cu clauzele din lege – pana la un punct – si a decis sa elimine rezultatele din cautari, dar numai cele apartinand site-urilor cu nume de domeniu european, precum google.fr sau google.de.

De pe orice alte domenii non-europene sau pe google.com link-urile nu ar fi fost eliminate. Google a considerat suficienta aceasta schimbare si si-a argumentat decizia sustinand ca legea fiind una europeana trebuie aplicata numai spatiului european. Autoritatile europene au contestat decizia pe motiv ca celelalte domenii pot fi accesate cu foarte mare usurinta de pe teritoriul Europei.

Drept urmare, au cerut ca Google sa elimine linkurile din cautari pe toate domeniile, pentru a respecta legea. Decizia de ceda si a-si modifica clauza a fost luata de Google dupa ce autoritatile franceze au amenintat cu actiune in instanta. Conform noii politici, Google va localiza geografic utilizatorii in baza adreselor IP si va filtra rezultatele dupa acest criteriu. Daca o persoana va cere eliminarea link-ului sub clauza “dreptului de a fi uitat”, rezultatul va fi eliminat din lista pentru toate cautarile ce provin de la adrese IP europene, indiferent de domeniul de pe care este efectuata cautarea.

Este inca neclar daca aceasta modificare va satisface exigentele autoritatilor europene. Intrebata de cei de la Wall Street Journal pe aceasta tema, daca modificarea este suficienta, Agentia franceza de protectie a datelor a refuzat sa dea un raspuns concret, declarand ca “o ancheta se desfasoara in prezent pe aceatsa tema, conform noilor informatii furnizate de Google”.

Sistemul Google de localizare a utilizatorilor in baza adreselor de IP este usor de pacalit prin folosirea de servere proxy, motiv pentru care s-ar putea ca autoritatile sa considere masura insuficienta. Pe de alta parte, este posibil sa considere ca majoritatea userilor nu se vor obosi sa caute si sa foloseasca proxy-uri, caz in care masura luata de Google este suficienta.

Observatie personala: daca cineva decide sa caute o persoana si e hotarata sa o gaseasca, adica… sa fie stalker, va folosi orice metoda pentru asta. Aia sunt minoritatea de care ar trebui protejata lumea (ceea ce e imposibil fara violari majore ale dreptului la intimitate) nu majoritatea care “nu se oboseste sa foloseasca proxies”.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button