
Aflată momentan la stadiul de testare, noua funcționalitate Google Search te ajută să-ți dai seama dintr-o privire dacă rezultatele găsite la căutare sunt sau nu ceea ce ai nevoie.
Se pare că funcția de sumarizare text asistată de AI nu este rezervată doar pentru smartphone-uri de ultimă generație, Google folosind această tehnologie pentru a genera rezumatul căutărilor Google Search chiar oferi răspunsuri directe. Rezumatul afișat la partea de sus a listei cu rezultate te ar putea ajuta să ajungi mai rapid la informația dorită, determinând în câteva secunde dacă link-urile găsite sunt ceea ce trebuie, sau ar trebui să reiei căutarea folosind alte cuvinte cheie.
Google testează acum aceste rezumate AI cu un grup limitat de utilizatori din SUA, informația apărând într-o secțiune umbrită adăugată la începutul listei cu rezultate . Deocamdată, rezumatele apar doar pentru anumite interogări, în special pentru acelea pe care Google le consideră complexe sau care necesită informații din mai multe surse.
Folosind AI pentru a rezuma căutările, Google te ajută să ocolești oarecum lista tradițională de link-uri, rămânând de văzut cum va afecta asta dinamica motorului de căutare și vizibilitatea anumitor site-uri. Spre exemplu, Google Search deja scoate în față anumite site-uri populare, cărora algoritmii platformei le-au atribuit o anumită autoritate ca și surse de informare pe subiectul respectiv. Găsirea altor surse de informare este astfel un veritabil exercițiu de anduranță constând în parcurgerea mai multor pagini cu rezultate. Simplificând accesul la informația căutată, noile rezumate AI ar putea diminua și mai mult motivația utilizatorilor de a căuta mai departe decât sursele de informare recomandate de Google.
Spre exemplu la o interogare de genul ”Cum să îndepărtezi petele de apă din lemn?”, în loc să cearnă prin mai multe site-uri web pentru generarea unei liste cu rezultate, AI-ul Google ar putea analiza sursele relevante și oferi un răspuns concis. Ce-i drept, folositoare pentru utilizatori, informația ar putea accelera semnificativ procesul de căutare, eventual, eliminând cu totul nevoia de a da click pe vreun link. Deși a activat această caracteristică în mod implicit pentru unii utilizatori, Google pare mai degrabă interesat să adune feedback-ul acestora, determinând modul în care un public mai larg ar putea găsi această tehnologie utilă.