MORE

Google schimbă numele lui Android Wear în Wear OS

Google tocmai și-a amintit că sistemul său de operare smartwatch, Android Wear, există. Deși nu lansează noi echipamente sau software, sistemul de operare primește un rebranding, schimbându-i numele în „Wear OS by Google„. Există un nou nume, un nou logo și un nou site web pentru promovarea mărcii.

Când Android Wear a fost lansat pentru prima dată, a fost un sistem de operare inteligent bazat pe Android care funcționa numai atunci când era asociat cu telefoane Android, așa că numele „Android Wear” avea sens. Google a adăugat mai târziu compatibilitatea cu iPhone, care a făcut numele „Android Wear” să inducă puțin în eroare. Ar fi ușor pentru un utilizator iPhone să vadă numele și să presupună faptul că telefonul lor non-Android nu era compatibil cu acesta. „Wear OS” este mult mai neutru, Google numindu-l „un sistem de operare portabil pentru toata lumea” în postarea de pe blog. Situația este foarte asemănătoare cu cea a altei schimbări recente a numelui Google, când a trecut de la „Android Pay” la „Google Pay„. Android Pay a lucrat pe mai multe platforme decât Android (ca și pe Web), așa că a primit un nume generic de platformă.

Acest rebranding este, din păcate, cea mai mare noutate pentru Android Wear în aproximativ un an. Înainte de acest anunț, ați fi putut la fel de bine crede că Android Wear a murit, deoarece are probleme majore în întregul ecosistem și nu a primit prea mult suport de la Google.

În ceea ce privește sistemul de operare, actualizările majore nu vin destul de repede. Android Wear 2.0 a fost lansat cu aproximativ 13 luni în urmă și nu s-a mai auzit niciun comentariu despre o nouă versiune. De asemenea, a existat o marjă de timp de 2 ani și jumătate între versiunea 1.0 și 2.0. În timp ce software-ul stagnează, același lucru se poate spune și despre hardware – nu am văzut o lansare majoră pentru hardware-ul Wear OS de la LG Watch Sport, lansat acum 13 luni. De asemenea, nici Google nu se implică în acest domeniu, deoarece nu a produs niciodată un smartwatch marca Google, în ciuda faptului că a făcut telefoane, tablete, laptopuri și set-top box-uri. Este greu să dai vina pe producătorii de hardware prea mult, din moment ce nici Qualcomm nu pare să-și ia angajamentul de a produce procesoare de calitate pentru ceasuri inteligente. Actualul chip Qualcomm Snapdragon Wear 2100 nu a fost foarte bun în momentul lansării, iar Qualcomm l-a lăsat să stea pe piață timp de doi ani. Nicio altă companie nu vinde producătorilor de hardware procesoare pentru ceasuri inteligente.

Desigur, cu toată această stagnare, Android Wear nu s-a vândut tocmai bine. Apple, care produce hardware-ul, software-ul și upgrade-urile SoC pentru Apple Watch, este în mod natural în vârful pieței. Android Wear nu este nici măcar pe locul doi. Această poziție aparține celor de la Samsung, cu ceasurile lor inteligente bazate pe Tizen. La fel ca Apple, Samsung își produce propriile procesoare pentru ceasurile sale inteligente, care oferă dispozitivelor sale o fundație mult mai rapidă și mai modernă decât cea realizată de Qualcomm. Android Wear – sau, mai bine spus, Wear OS – este pe locul al treilea la o distanță considerabilă de primele două poziții din top.

Singurul avantaj pentru Wear OS constă în faptul că Google a recrutat câtevă mărci de trend pentru a produce ceasurile Android Wear. Consumatorii pot alege de la branduri precum Fossil, Guess, Gc, Hugo Boss, Michael Kors, Tommy Hilfiger și alții. În timp ce acestea au în mare parte toate aceleași hardware sub capotă – cu deficiențe de criptare, viață slabă a bateriei și software stagnant – cel puțin vin într-o varietate de stiluri. Va trebui să vedem dacă noul nume aduce noi produse la Google I/O 2018, care este la doar câteva luni distanță.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button