PC

Google renunță la criptarea de e-mail proprie

În cazul în care ați uitat cumva, tot ceea ce faceți pe internet este urmărit cu mare atenție de un sistem masiv de spionaj numit PRISM, realizat de guvernul SUA în cooperare cu numeroasele companii de tehnologie care se tot uită ca mâța în calendar când le întrebi dacă te mai spionează. După dezvăluirea programului de spionaj, mulțumită lui Edward Snowden, câteva astfel de companii s-au grăbit să promită opțiunea de-a cripta e-mail-uri și de-a păstra în siguranță datele utilizatorilor.

Google, spre exemplu, a dezvăluit cu ani în urmă că va lucra la o extensie de Chrome care va permite criptarea mesajelor trimise prin Gmail în așa fel încât doar destinatarul și expeditorul vor ști ce conține mesajul. Timpul a trecut, iar compania a cam renunțat la idee, dar măcar o face într-un mod prin care ar putea da impresia că totuși s-a depus ceva efort.

Proiectul E2EMail este acum în domeniul Open Source, oferind publicului larg și dezvoltatorilor ocazia de-a duce până la capăt ideea. Acest sistem de criptare va funcționa cu ajutorului inițiativei Key Transparency, care facilitează găsirea cheilor criptografice. Dacă sunteți curioși să vedeți despre ce este vorba cu ochii voștri, aruncați o privire pe Github.

Desigur, cea mai mare parte din cei care care folosesc Gmail probabil nu se vor folosi de E2Email, din moment ce nu este o parte standard a serviciului. Și dacă nu este ceva activat ca default, ar putea la fel de bine să nu existe pentru majoritatea publicului.

O persoană cu înclinații mai conspirative ar spune că Google a primit o încurajare să nu mai lucreze la proiect, dar sunt decizii judecătorești secrete care împiedică existența acestui gen de dovezi.

[Linux Insider]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button