Reviews

Google Pixel 8 – nu repara ce nu e stricat (review)

Doamnelor și domnilor, astăzi este o zi specială. Nu doar că vorbim despre ceva diferit dacă e să ne luăm după tipul de conținut de aici de pe canal, dar acel ceva este nimeni altul decât Pixel 8, cel mai nou telefon marca Google. Și, cum review-ul lui Pixel 7 Pro a fost făcut chiar de mine după ce mi-am cumpărat unul, datoria plăcută de a face prezentarea noului telefon a picat tot pe umerii mei și nu pot să spun că îmi pare rău. Dar timpul e scurt și sunt multe de vorbit, așa că hai să intrăm direct în pâine.

Design și construcție

Ca de obicei, primul lucru pe care l-am remarcat încă de când am scos telefonul din cutie este design-ul, sau mai bine zis, nu l-am remarcat, pentru că nu s-a schimbat prea mult față de generația trecută. Ăsta e, totuși,  un lucru bun, ținând cont că am fost mare fan al aspectului generației precedente. Camera bar-ul de pe spate este prezent din plin și aici, doar că de această dată sticla care acoperă camerele este ceva mai rotunjită. La modelul Pro, bucata aia de sticlă acoperă acum toate lentilele, o schimbare binevenită care face telefonul să arate mai curat, părerea mea.

(1) Au învățat GOOGLE să facă TELEFOANE! PIXEL 8 ne spune răspunsul! 00-15-59

Și forma telefonului a suferit mici modificări. Pixel 8 este o idee mai pătrățos decât predecesorul său, lucru care îl face să se simtă încă și mai bine în mână. Nu vă gândiți că e la fel de unghiular ca un iPhone, dar este o schimbare. Butoanele, difuzoarele și portul de încărcare au rămas toate la locul lor iar sticla de pe fața modelului Pro este acum plată în loc de curbată. În plus, sticla de pe spate este mată acum pe modelul mai scump și lucioasă pe Pixel 8. Sincer, nu înțeleg de ce Google nu au vrut să includă sticla superioară pe modelul mai mic, și sper ca generația următoare să remedieze asta.

Telefoanele vin în trei culori diferite în funcție de model. Pentru Pixel 8 Pro avem Obsidian (adică negru), Porcelain (adică bej) și Sky Blue, probabil cea mai mișto nuanță de pe această generație. În contrast, Pixel 8 este oferit în același Obsidian, dar aduce și o variantă gri și una roz pe care compania o numește „Peony Rose”, whatever that means.

(1) Au învățat GOOGLE să facă TELEFOANE! PIXEL 8 ne spune răspunsul! 00-15-59

Experiența în utilizare

Dar hei, telefonul îl poți admira în toată splendoarea lui în pozele de produs, așa că hai să trecem la un subiect încă și mai important decât design-ul și construcția, și anume cum e să folosești telefonul ăsta. Și vreau să încep cu unul dintre principalele minusuri pe care le-am observat cât timp am avut în buzunar al meu Pixel 7 Pro: chipset-ul. Nu pentru că Google Tensor G2 nu ar fi fost suficient de puternic pentru majoritatea task-urilor mele de zi cu zi, dar overall procesorul era mult, mult în spatele competiției.

Pus lângă un S22 Ultra sau lângă un iPhone 14 Pro Max, Pixel 7 Pro deschidea mai încet aplicațiile și unele jocuri rulau o idee mai prost, comportament aproape inacceptabil pentru un flagship în toată puterea cuvântului, atât din perspectiva ambițiilor cât și din cea a prețului. Ei bine, Google vor să mai spele din rușine în generația asta cu Tensor G3, a treia iterație a chipset-ului dezvoltat intern de companie. Dar reușește asta? Ei bine, ca să aflăm am pus Geekbench 6 și 3DMark pe Pixel 8 și i-am dat să facă treabă, iar rezultatele sunt următoarele:

(1) Au învățat GOOGLE să facă TELEFOANE! PIXEL 8 ne spune răspunsul! 00-15-59

1627 de puncte în testul Geekbench 6 Single-Core și 4149 în testul Multi-Core, două valori ceva mai mici decât omologul său de la Snapdragon, adică 8 Gen 2. Totuși, scorurile astea sunt extrem de similare sau mai bune cu Snapdragon 8+ Gen 1, refresh-ul generației trecute, deci Tensor G3 reușește într-o oarecare măsură să aducă telefoanele Pixel mai aproape de standardul în industrie. Poate generația următoare va aduce ceva îmbunătățiri mai mari pe partea asta, dar asta vom trăi și vom vedea la anul. Cât despre configurații, treaba e simplă: Pixel 8 vine cu 8GB RAM și 128 sau 256GB stocare, în timp ce Pixel 8 Pro vine cu 12GB RAM și 128, 256, 512 sau chiar 1TB stocare.

Chiar dacă noul chip nu bate recorduri când vine vorba de putere brută de procesare, inginerii Google s-au axat mai mult pe capabilitățile oferite de nucleele de AI din interior pentru a face din Pixel 8 unul dintre cele mai deștepte telefoane de pe piață. Pe lângă funcțiile noi adăugate componentei foto și video, despre care vom vorbi mai multe imediat, Google Assistant are acum integrat AI-ul Bard, care promite să îmbunătățească substanțial acuratețea răspunsurilor.

(1) Au învățat GOOGLE să facă TELEFOANE! PIXEL 8 ne spune răspunsul! 00-15-59

În plus, acum poți crea tot felul de wallpaper-uri generate de AI, chiar din meniul telefonului! Cum funcționează? Ei bine, în tab-ul de wallpaper-uri ai acum o opțiune denumită „AI Wallpaper”. Dacă apeși acolo ești trimis la un ecran de unde să îți alegi o temă generală iar apoi poți modifica prompt-urile pentru AI după bunul plac. Vrei un desen artistic cu biciclete albastre pe fundal verde? Sigur, în doi timpi și trei mișcări AI-ul îți generează mai multe imagini din care poți să alegi ce-ți place mai mult. Posibilitățile sunt aproape nelimitate, și mă aștept ca Google să adauge din ce în ce mai multe opțiuni pe măsură ce trece timpul.

Un capitol la care precedentul Pixel a excelat a fost la display. Vestea bună e că Pixel 8 păstrează tradiția, ba chiar aduce niște plusuri notabile în mai multe zone. Prima și cea mai importantă este strălucirea, care ajunge, cel puțin declarativ, la un maxim de 2.000 de niți pe Pixel 8 și la un amețitor 2.400 de niți pe modelul Pro. O altă schimbare adusă fratelui mai mic este rata maximă de refresh, care urcă de la 90Hz pe generația trecută la 120Hz, o schimbare binevenită.

Display-urile astea sunt atât de bune încât cei de la DxOMark au clasat ambele telefoane pe prima poziție în topul dedicat calității ecranelor, ceea ce nu e puțin lucru. Conform testelor și parametrilor DxOMark, telefoanele Google au bătut lejer modele precum Galaxy Fold 5, iPhone 15 Pro Max și S23 Ultra, cu o diferență sesizabilă la mai multe capitole.

(1) Au învățat GOOGLE să facă TELEFOANE! PIXEL 8 ne spune răspunsul! 00-15-59

Nu am lucruri așa bune de spus și despre senzorul de amprentă de sub ecran, însă. În timp ce competiția folosește senzori cu ultrasunete extrem de rapizi și de preciși, Google au optat să pună mai mult sau mai puțin același senzor optic ca anul trecut. Nu spun că senzorul în sine este prost, dar este clar în urma competitorilor. Nu este la fel de precis, dă rateuri câteodată și nici la capitolul viteză nu stăm prea bine. Cu ajutorul senzorului, telefonul se deblochează ceva mai greu decât ce-am văzut pe S23 Ultra spre exemplu.

Chiar dacă prin comparație cu alții senzorul de amprentă de pe Pixel 8 nu impresionează, aș fi cârcotaș dacă aș spune că e o problemă imensă. Te vei obișnui cu el doar după câteva zile și nu ți se va mai părea deloc încet. În plus, am și cuvinte bune de spus despre el, și anume poziționarea. Mult prea multe telefoane care au senzorul de amprentă sub ecran aleg să îl poziționeze foarte aproape de muchia de jos a display-ului, ceea ce poate fi incomod de acționat. Ei bine, nu este cazul și aici și, la fel ca generația trecută, senzorul este montat ceva mai aproape de mijlocul ecranului, deci kudos aici.

(1) Au învățat GOOGLE să facă TELEFOANE! PIXEL 8 ne spune răspunsul! 00-15-59

Păstrăm registrul de îmbunătățiri și plusuri cu bateria și autonomia. Spre deosebire de generația trecută, vedem un bump semnificativ atunci când vine vorba despre capacitatea bateriei în cazul lui Pixel 8, de la 4355mAh la 4575mAh. Asta, în combinație cu noul chipset Tensor G3 despre care Google spun că este ceva mai eficient ca predecesorul său ar trebui să ofere o autonomie mai bună, iar din testele noastre se pare că afirmațiile lor sunt adevărate.

Pixel 8 este un telefon care ar trebui să reziste chiar și în fața zilelor cele mai grele, chiar dacă nu vorbim încă de o autonomie care să îți permită să încarci telefonul mai rar. Beneficiile legate de eficiența chipset-ului se aplică și în cazul lui 8 Pro, chiar dacă acumulatorul nu a văzut cine știe ce îmbunătățiri, de la 5.000mAh pe Pixel 7 Pro la 5.050mAh pe 8 Pro.

Totuși, dacă se întâmplă să rămâi fără baterie în mijlocul zilei, inginerii de la Google s-au asigurat că ambele telefoane se încarcă ceva mai repede ca predecesorii lor. Mai precis, Pixel 8 suportă acum încărcare la 27W pe fir, de la 20W pe Pixel 8. Situația e și mai bună în cazul modelului cu Pro în coadă, care sare de la 23W pe fir până la 30W. În continuare companii precum Google, Samsung și Apple refuză să includă încărcare mai rapidă pe telefoanele lor, în contextul în care modele de top de la brand-uri chinezești au depășit deja bariera de 200W, dar orice pas în direcția cea bună este binevenit.

(1) Au învățat GOOGLE să facă TELEFOANE! PIXEL 8 ne spune răspunsul! 00-15-59

Dar vedeta spectacolului este, fără îndoială, suportul software oferit de Google pe noile telefoane din seria Pixel. Vezi tu, compania mamă a sistemului de operare Android, cumva paradoxal, nu a fost niciodată în top atunci când vine vorba de suportul oferit pe termen lung. În timp ce Samsung oferă 4 ani de upgrade-uri pentru Android și 5 ani de actualizări de securitate, seria Pixel 7 trebuie să se mulțumească cu 3 actualizări de Android și 4 ani de securitate.

Ei bine, Google au luat aminte de la rivalii Apple și au plusat serios la acest capitol. Acum, ambele telefoane din seria Pixel 8 vor primi 7 ani de update-uri de Android. Da, ai auzit bine, ȘAPTE ANI, o valoare care face până și oferta Apple de 5, maxim 6 ani să pară puțin. Cum telefonul vine din cutie cu Android 14, asta înseamnă că, în teorie cel puțin, ultimul update pentru telefoanele astea ar trebui să fie Android 21 (sau oricum vor decide Google să-și numească sistemul de operare până atunci), în 2030!

Acum, dacă se vor ține sau nu Google de cuvânt rămâne o incertitudine. Compania are un istoric bogat în materie de abandonat proiecte sau promisiuni pe parcurs, și doar timpul ne va spune dacă lucrurile se vor întâmpla cum trebuie sau nu. Oricum ar fi, nu cred că există o baterie pe vreun telefon care să țină șapte ani fără să fie nevoie de un replacement, deci oricum vei avea alte probleme până să îți bați capul cu speța asta.

(1) Au învățat GOOGLE să facă TELEFOANE! PIXEL 8 ne spune răspunsul! 00-15-59

O veste bună pe care o am este prezența serviciilor 5G pe telefoanele Pixel! Hallelujah! În vara anului trecut, Google au făcut pasul cel mare și au încheiat un parteneriat cu providerii mari de la noi din țară iar acum, telefoanele companiei au intrat în lumea cea bună a telefoanelor care suportă 5G. Era și cazul, și schimbarea asta face telefoanele mult mai utilizabile overall. Nu spun că în trecut telefoanele Google erau neutilizabile, ba chiar eu personal am folosit Pixel 7 Pro pe 4G fără probleme multe luni de zile, dar pe lângă compatibilitatea cu 5G, telefoanele oferă acum și Voice over LTE, adică o claritate mult mai bună în apeluri.

Camera

Acum trecem la camere, și unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg telefoane Pixel în detrimentul unui iPhone sau Galaxy. Istoric vorbind, telefoanele Google au fost printre cele mai bune (dacă nu chiar cele mai bune) din industrie la capitolul fotografie, deci am așteptări mari de la telefonul de azi. Astea fiind zise, am o mică precizare de făcut înainte.

Când vine vorba de arsenalul fotografic montat pe spatele telefoanelor, modelul cu Pro în coadă a fost cel care a primit upgrade-uri semnificative. Cu toate astea, camerele principale au fost îmbunătățite pe ambele modele. Senzorul de 50MP se păstrează și anul acesta, dar diafragma este mai largă, de la f/1.9 la f/1.7. Schimbarea asta ar trebui să ofere performanțe mai bună în lumină scăzută, ceea ce se observă și în pozele făcute după ce apune soarele.

(1) Au învățat GOOGLE să facă TELEFOANE! PIXEL 8 ne spune răspunsul! 00-15-59

Dar diferențele acum încep. În timp ce Pixel 8 păstrează aceeași lentilă ultrawide de 12MP ca anul trecut, Pixel 8 Pro primește un upgrade major la un senzor de 48MP cu f/2.0, mult mai mare și mai clar. În schimb, povestea cu lentila telefoto se păstrează la fel ca anul trecut. Mai exact, senzorul de zoom optic este rezervat doar pentru modelul mai scump, Pixel 8 mulțumindu-se cu doar o principală și un ultrawide.

Nu avem Pixel 8 Pro pentru testare, dar putem să trecem rapid în revistă schimbările pe care Google le-au adus lentilei telefoto, pentru posteritate. Și avem așa: rezoluția a rămas aceeași, adică 48MP, ceea ce nu e un lucru neapărat rău ținând cont că pozele făcute cu lentila asta pe Pixel 7 Pro erau suficient de detaliate și curate. Schimbarea are legătură cu diafragma, care a crescut foarte mult, de la f/3.5 la f/2.8 pentru poze și mai bune în lumină slabă. În plus, cei de la Google promit și că autofocusul va fi mai rapid și mai precis pe toate lentilele, deci o bilă albă aici.

Buuun, acum că am dat toate detaliile tehnice la o parte, a venit vremea să vedem cum arată pozele făcute cu Pixel 8. Și o să încep prin a spune că procesarea, la fel ca la toate celelalte modele Pixel, este destul de agresivă. Ăsta nu e neapărat un lucru rău, pentru că telefonul reușește să scoată imagini foarte bune în final. Gama dinamică este destul de largă, dar nu best in class, diferența de white balance dintre camere nu este prea mare iar nivelul de detaliu este ce trebuie. În plus, pe modelul Pixel 8 care nu dispune de o lentilă telefoto, zoom-ul digital este surprinzător de curat, deci încă o bilă albă aici.

Când apune soarele lucrurile se schimbă puțin și, în ciuda eforturilor celor de la Google când vine vorba de performanța în lumină slabă, pozele au câteva probleme minore. În situațiile cele mai grele se pierd din detalii în zonele cele mai întunecate și deși procesarea ajută puțin la asta, tot nu mi se pare suficient. În scenarii mai blânde, cu măcar o sursă considerabilă de lumină în cadru, Pixel 8 se descurcă mai bine, chiar dacă nu se apropie de top trei. Astea fiind zise, am observat destul de mult zgomot în pozele făcute în lumină slabă, un alt capitol la care inginerii mai au puțin de lucrat.

(1) Au învățat GOOGLE să facă TELEFOANE! PIXEL 8 ne spune răspunsul! 00-15-59

Am spus mai devreme că Google au integrat multe funcții mișto alimentate de inteligența artificială dedicate pozelor, dar cred că ăsta este de fapt un understatement. Pixel 8 are tot AI-ul! Cea mai interesantă astfel de funcție AI este ceva ce compania numește „Best Take”. Practic, atunci când faci mai multe poze de grup la interval scurt în același loc, telefonul știe să le asocieze și să identifice fețele membrilor grupului. Ulterior, alegi una din pozele făcute, apeși pe Best Take în Google Photos și AI-ul îți poate schimba individual fiecare față în parte pe baza celorlalte poze, astfel încât să alegi cea mai bună expresie a feței pentru persoana respectivă. Mind-blowing! Chestia asta e deosebit de utilă atunci când faci o poză de grup și cineva clipește fix în momentul în care apeși pe buton. Trebuie doar să îți amintești să faci mai multe poze, ca să ai de unde alege.

(1) Au învățat GOOGLE să facă TELEFOANE! PIXEL 8 ne spune răspunsul! 00-15-59

Acestea fiind spuse, deși acest feature este super cool, rezultatele nu sunt mereu perfecte, dar chiar cei de la Google au declarat că este un work in progress, deci cu timpul mă aștept să văd îmbunătățiri serioase. Chiar și așa, poți salva lejer o poză pe care ai fi șters-o altfel.

O altă adiție mișto este „Magic Editor”, succesorul funcției „Magic Eraser” pe care am lăudat-o anul trecut. Acum, grație puterii extra de procesare pe parte de AI, poți muta obiecte în cadru, le poți mări sau micșora și poți modifica inclusiv cerul din imagine, în caz că ai ratat „the golden hour” și vrei ca fotografia ta să aibă un aspect mai cald și mai plăcut. Google spune că funcția asta este încă într-un stagiu incipient și, deși mai are câteva probleme, compania s-a înhămat să rezolve defectele care apar și să îmbunătățească constant experiența. E doar o chestiune de timp până vom putea face pozele perfecte…  după ce am capturat imaginea.

(1) Au învățat GOOGLE să facă TELEFOANE! PIXEL 8 ne spune răspunsul! 00-15-59

O altă chestie interesantă este „Audio Magic Eraser”, care funcționează exact așa cum te-ai aștepta. Dacă ai înregistrat un clip video și realizezi după că sunetele din background sunt prea tari, poți reduce zgomotul de fond relativ ușor. Și aici mai e de lucrat, însă. Deși există o diferență sesizabilă atunci când vine vorba de zgomot, felul în care compania a marketat funcția asta a făcut-o să pară mai puternică decât este ea în realitate. Sunt sigur că update-urile de software din viitor vor mai îmbunătăți situația, dar eu raportez cum stau lucrurile azi, și astăzi nu sunt prea impresionat.

(1) Au învățat GOOGLE să facă TELEFOANE! PIXEL 8 ne spune răspunsul! 00-15-59

Per total, telefonul ăsta face niște lucruri absolut nebunești cu pozele în „post-producție”, dar încă nu le face perfect. Dacă sau când va ajunge să le facă așa cum trebuie, Google Pixel va avea un avantaj zdrobitor în fața unor telefoane cu camere poate mult mai bune. Magie!

Concluzie

În final, trebuie să discutăm și prețul. Deși încă nu sunt disponibile din plin la noi, Pixel 8 și Pixel 8 Pro au început să apară pe câteva site-uri autohtone, iar situația e cam așa: Pixel 8, în configurația cu 128GB stocare costă în acest moment puțin sub 4.000 de lei, iar Pixel 8 Pro este între 5.600 și 5.900 pentru varianta cu 128GB stocare.

Sumele astea sunt mai mari decât cele din generația trecută, dar era cumva de așteptat, pentru că și Google la rândul lor au crescut prețurile în Statele Unite cu 100 de dolari pentru fiecare model. Chiar și așa, telefoanele de la Google continuă să fie o ofertă bună, în special pentru cei care pun preț pe funcțiile extra incluse în preț, funcții de care telefoanele noi chiar nu duc lipsă.

(1) Au învățat GOOGLE să facă TELEFOANE! PIXEL 8 ne spune răspunsul! 00-15-59

Wallpaperele generate de AI, Best Take, Magic Editor și Audio Magic Eraser sunt disponibile în acest moment doar pe Pixel 8, deci dacă ți-a plăcut ce ai văzut mai devreme, aici este singurul loc unde poți găsi așa ceva. În plus, prezența din plin a 5G-ului este binevenită, iar chipset-ul Tensor G3 reușește să ofere suficiente performanțe pentru orice task ți-ai putea imagina.

Acum, întrebarea cea mare: merită să îți cumperi un Pixel 8? Well, dacă ai în buzunar un telefon mai vechi, de 2, 3 sau chiar 4 ani, și ești în căutare de un telefon robust, cu un design mișto și o experiență stock de Android, Pixel 8 merită luat în considerare, la fel ca și fratele său mai mare, Pixel 8 Pro. Dacă ești fericitul posesor al unui Pixel din generația trecută, părerea mea e că mai bine ai da skip noilor modele. Sigur, chestiile noi implementate pot fi game-changing, dar și Pixel 7 și 7 Pro se descurcă onorabil în continuare.

Design și construcție - 9
Experiența în utilizare - 9
Camere - 9

9

Google Pixel 8 este un telefon foarte deștept, care aduce niște funcții alimentate de AI mișto și utile. Chipset-ul Tensor, aflat acum la a treia generație, este mai rapid și mai eficient ca anul trecut.

User Rating: 3.37 ( 13 votes)

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button