Pixel 6 – Ce știm despre primul telefon Google cu procesor creat in-house?

Google a prezentat noile telefoane din seria Pixel 6, primele modele care vor folosi procesoare construite de compania americană special pentru această lansare. Iar modelele prezentate arată fix cum m-aș fi așteptat: dispozitive elegante cu un ansamblu de camere foarte interesant care împarte spatele telefonului în două. Noul design, în combinație cu procesorul Google Tensor va crea un dispozitiv extrem de interesant.
O altă mișcare bună făcută de Google a fost să diferențieze dispozitivele. Unde Pixel 6 ar putea fi un mid-range foarte bun (cum a fost și 5-ul), modelul Pro va fi un flagship cu un impact asemănător cu cel pe care l-a avut Pixel 4. Deși nu avem încă o listă de specificații sau prețuri, cam asta ar fi mișcarea logică din partea producătorului.
Un design cu totul nou
Într-o serie de postări pe Tweeter, am făcut cunoștință cu Pixel 6 în mod oficial abia ieri. Dar în urma unor leak-uri, știam deja cum va arăta telefonul, iar anunțul făcut de Google doar a validat informațiile precedente. Și nu pot să spun că nu îmi place design-ul noilor telefoane. Modul în care camera separă spatele și creează un fel de breton ușor de personalizat, îmi dă cel puțin câteva idei interesante de combinații de culori.
Și ca să adresăm elefantul din încăpere, ansamblul de camere mi se pare cea mai mare schimbare de aspect pe care am văzut-o la un telefon, de la matahala odioasă de pe spatele lui Xiaomi Mi11 Ultra. Doar că în cazul noilor telefoane de la Google, aceasta mi se pare foarte arătoasă grație uniformității. Brăzdează telefonul de la o margine la alta și în afară de lentile și bliț, nu are alte elemente care să strice aspectul; nu știu, precum un mini ecran.
Dar asta mă face să cred și că utilizatorii sunt oarecum forțați să folosească o husă, astfel ansamblul elocvent riscă să fie prima daună cauzată de o potențială căzătură. Asta dacă nu pică pe ecranul de 6.67″ AMOLED cu rată de refresh de 120Hz pe care se presupune că-l va avea Pixel 6 Pro. Cât despre modelul standard, se vorbește despre un ecran de 6.4″ FullHD tot la 120Hz.
Este dificil să mă pronunț în legătură cu ecranele celor două telefoane pentru că există mai multe leak-uri referitoare la specificațiile acestora, iar toate par valide. De la ecrane OLED până la AMOLED-uri și diverse dimensiuni, lumea a vorbit despre tot felul de combinații. Cred însă că cel mai bine este să așteptăm un anunț oficial din partea Google.
Care este faza cu camerele?!
Google a vorbit puțin și despre camere: Pixel 6 va avea două bucăți, iar modelul Pro are un ochi in plus, adiția fiind una bucată telefoto optic 4x. Această informație este oficială, însă mai multe detalii nu am primit din partea producătorului.
Hello 📷 bar!#Pixel6 Pro has 3 cameras, including a telephoto lens with a 4x optical zoom.#Pixel6 has the same great cameras as #Pixel6 Pro, just no telephoto. We’re leaving telephoto to the pros, you could say 😉
(3/13)
— Made By Google (@madebygoogle) August 2, 2021
Un lucru este sigur: Google Pixel 6 va avea niște camere foarte bune, aceasta fiind o caracteristică a seriei. Zvonurile menționează un senzor principal de 50MP, alături de un periscop de 8MP cu zoom optic 5x și o cameră ultra-wide. Mai mult de atât, s-ar putea ca modelul Pro să aibă o cameră secundară diferită în comparație cu modelul standard. Deci încă un motiv pentru care cred că vom avea un telefon mid-range și unul flagship.
Cât despre baterie, sursele spun că Pixel 6 Pro vine cu o capacitate de 5.000mAh, în timp ce modelul normal va avea mai puțin: 4.614mAh. În trecut, Google a fost criticat pentru încărcarea lentă, deci șansele ca ambele telefoane să aibă încărcare mai rapidă decât fast-charge-ul de 12W de pe Pixel 5 sunt destul de mari.
Performanță
Odată cu noile telefoane, Google a prezentat și Tensor. Acesta este un chipset custom creat de companie care are scopul de a îmbunătăți performanța camerelor, recunoașterea vocală și alte caracteristici smart. Se pare că accentul pică mai mult pe aceste caracteristici inteligente și mai puțin pe performanța brută din jocuri sau aplicații ceva mai demanding.
Am văzut asta și în cazul lui Pixel 5, care pică în aceeași categorie de preț cu telefoane precum Samsung Galaxy S20FE, oferind un chipset simțitor mai slab în comparație cu acesta. Dar în același timp, telefonul de la Google este optimizat pe chip-ul respectiv încât să ruleze cât mai bine și cu suport software direct de la creatorul Android, configurația hardware poate fi ceva mai slabă atâta timp cât optimizarea software este ce trebuie.
Cam același scenariu îl vom avea și aici. Se zvonește că Google Tensor este dezvoltat împreună cu Samsung folosind un proces de fabricație pe 5nm. Acesta va excela în zona AI și machine learning, iar sursele spun că performanța brută îl va plasa undeva între Snapdragon 865 și flagship-ul 888. Nu este rău, doar că nu va oferi performanță care să egaleze cele mai rapide telefoane de pe piață.
Pe zona de memorie RAM vorbim despre 8GB ceea ce este destul în 2021, alături de câteva opțiuni când vine vorba de stocare, având de ales între 128 și 256GB. Pixel 6 Pro va avea cu 50% mai multă memorie RAM, adică 12GB și stocarea va urca până la maxim 512GB. Adică alegerea este similară cu cea oferită de majoritatea producătorilor mari.
Când vom putea cumpăra Pixel 6 și cu cât?
Google a confirmat că Pixel 6 va fi lansat în „toamna lui 2021” deci undeva între lunile Septembrie și Noiembrie. Niște zvonuri mai vechi spuneau ceva de luna Octombrie, adică fix pe la jumătatea anotimpului, dar ținând cont de criza de semiconductori, o amânare nu este un scenariu imposibil.
Dar partea mai interesantă este legată de prețuri. Unde Pixel 3 și 4 au fost lansări de flagship-uri, actualul Pixel 5 a fost un mid-range. Asta va induce puțin în eroare fanii producătorului care s-au adaptat la prețurile impuse de generația actuală. Pixel 6 s-ar putea să fie tot în aceeași categorie, cu un preț de maxim 700 de euro, însă modelul Pro ar putea fi situat mai sus, poate chiar in zona de 1000 de euro sau peste.