TECH

Google nu mai vrea să furi imagini!

Google a luat măsuri pentru a preveni cazurile de încălcare a drepturilor de autor prin descărcarea de imagini.

Dacă până acum puteam pur și simplu să căutăm o imagine pe Google, să o vedem și să o descărcăm, de acum încolo e nevoie de un efort în plus.

Prin intermediul unui tweet, Google a anunțat că a eliminat butonul „View Image” în cazul imaginilor din motorul său de căutare.

Potrivit Mashable, eliminarea butonului, dar și mențiunea că „Imaginile pot fi protejate prin drepturi de autor” care acum apare în cazul fiecărui rezultat al căutărilor pe Google Images, ar fi rezultatul unui acord între Google și Getty Images, semnat săptămâna trecută. Conform acordului, Google poate folosi imaginile puse la dispoziție de Getty în cadrul diferitelor sale produse și este în mare parte rezultatul unei plângeri depuse la Comisia Europeană. Prin aceasta, Getty a acuzat Google că „distorsionează rezultatele căutărilor în favoarea propriilor sale servicii” și așa ajungem în prezent. Dar ce înseamnă asta pentru utilizatorul de rând?

În teorie, butonul „Visit” iese acum mai mult în evidență și cresc șansele ca cei care caută o imagine anume să și viziteze site-ul respectiv și astfel site-ul să obțină venituri din diferitele reclame. În practică însă, este vorba de o acțiune în plus din partea utilizatorilor. Putem în continuare să salvăm imaginile folosind clic dreapta și să descărcăm în continuare majoritatea imaginilor, ca și până acum, însă în același timp există și site-uri care nu ne permit să apăsăm clic dreapta pe imagini.

Dacă ar fi să privim situația cu scepticism, prin mențiunea de mai sus și eliminarea butonului Google se „acoperă” astfel din punct de vedere legal, cei care descărcau imaginile și le foloseau în mod ilegal pot în continuare să facă asta, deși este puțin mai greu, în timp ce cei care nu încălcau niciun drept, regulă sau lege trebuie acum să facă și mai mulți pași.

Rămâne de văzut dacă lucrurile vor avansa sau se vor opri aici.

[Mashable] [Getty Images]

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. Norocul nostru ca mereu va exista „Sfantul Click Dreapta” si optiunea VIEW IMAGE! LONG LIVE THE KNOLEDGE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button